Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Operaţie de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală: Plămânii au fost prelevaţi de la o pacientă de 28 de ani care a suferit un AVC

Publicat

in

Echipa medicală de la Spitalul Sfânta Maria, echipă care se ocupă de transplant pulmonar a intrat în sala de operaţie vineri, sub coordonarea medicului chirurg Igor Tudorache,pentru a realiza transplant pulmonar după aproape un an şi nouă luni, timp în care nu s-a mai făcut nicio operaţie de acest fel. Ultimul transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria a avut loc pe 13 ianuarie 2020. Donator este o tânără în vârstă de 28 de ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral. O echipă de specialişti de la Bucureşti a prelevat ficatul, plămânii şi fragmente de os-tendon, iar o echipă de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj a prelevat rinichii. Echipele de la Bucureşti au plecat de dimineaţă, în jurul ore 10.30 cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române configurată pentru misiuni medicale spre Târgu-Mureş, potrivit news.ro.

Dr. Dragoş Chiriţă, coordonatorul echipei de prelevare a plămânilor de la Spitalul Sfânta Maria arelatat pentru News.ro cum a decurs intervenţia chirurgicală de prelevare plămânilor donatorului a decurs fără probleme

“Nu am întâmpinat dificultăţi, o prelevare de rutină, multiorgan, am prelevat plămânii, ficatul şi rinichii. Echipa care a prelevat plămânii şi ficatul a venit de la Bucureşti, echipa care a prelevat rinichii este din Cluj.

Ideal este ca plămânii să fie implantaţi cam în 6 ore, dar vor fi implantaţi mult mai repede. Colegii mei stabilesc cine este receptorul, sunt anumite criterii care sunt stabilite la faţa locului. Ambii plămâni se transplantează. Toată prelevarea a durat undeva la două ore, cu totul”, a declarat medicul.

Astăzi au fost chemate la spitalul Sfânta Maria din Capitală două paciente aflate pe lista de aşteptare pentru un transplant pulmonar pentru a se stabili care dintre ele este compatibilă 100% şi poate primi plămânii prelevaţi de la pacienta de 28 de ani de la Târgu – Mureş. A.T., în vârstă de 51 de ani, este una dintre ele. Pacienta aşteaptă un transplant pulmonar din 2019 şi astăzi a sperat că poate intra în operaţie pentru a putea primi o nouă şansă la viaţă. Conducerea unităţi sanitare nu a confirmat însă dacă ea este cea care a intrat în operaţie pentru transplantul pulmonar sau cealaltă pacientă care a fost chemată la spital pentru analize. A.T., pacientă: “Dacă aş fi eu aleasă, ar fi ca o naştere din nou”

“Momentan nu ştiu nimic, sunt în salon, doar mi-au luat analize. Nu ştiu sigur dacă fac operaţia astăzi, m-am pregătit dar nu ştiu sigur. Din 2019 aştept să fac acest transplant. Am masca pe faţă, de aceea vorbesc mai greu, nu pot să stau pe spate, am fibroză pulmonară. Mai este încă o doamnă, suntem două. Nu ştiu ce se va întâmpla. Nu au spus decât atât, că este posibil ca una să plece acasă, în sensul că nu face transplant, nu este compatibil plămânul cu persoana respectivă, acum aşteptăm. Dacă aş fi eu aleasă, ar fi ca o naştere din nou.

Cu boala este foarte greu, dar asta este, aşteptarea este foarte dureroasă. Am un băiat, aşteaptă să-şi vadă mama bine ca să-i legene nepoţii, nu mă are decât pe mine şi atât”, a declarat pacienta pentru News.ro vineri, în jurul prânzului, înainte ca medicii să stabilească cine intră în sala de operaţie pentru a putea primi plămâni sănătoşi.

Inima pacientei care a intrat în moarte cerebrală la Târgu Mureş nu a putut fi prelevată pentru că medicii nu au găsit un pacient aflat pe lista de aşteptare care să fie compatibil. Prof. Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant a explicat că pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare atât la Târgu Mureş, cât şi la Spitalul Floreasca din Capitală, acolo unde există singurul centru din Capitală unde se face transplant de inimă sunt bărbaţi de talie mare iar cordul donatorului este mic şi nu poate fi compatibil, nu ar fi putut face faţă. Prof. Dr. Suciu: “Inima, prin particularităţile ei, trebuie să îndeplinească foarte multe condiţii pentru a fi fezabilă pentru transplant”

“Nu am prelevat inima în centrul din Târgu-Mureş, lucru pe care l-am anunţat Agenţiei Naţionale de Transplant, nu am găsit un receptor compatibil. Aşa cum se ştie, compatibilitatea inimii este mai dificil de obţinut decât în cazul altor organe, din 10 situaţii de transplant de organ, doar în 1 până la 3 situaţii se poate preleva şi inima. Şi asta pentru că, inima, prin particularităţile ei, trebuie să îndeplinească foarte multe condiţii pentru a fi fezabilă pentru transplant la un anumit receptor. În situaţia actuală era vorba despre o donatoare tânără, o femeie tânără de 28 de ani de greutate mică, de vârstă mică, situaţie în care acest cord putea fi transplantat unui adolescent sau unei femei tot aşa de vârstă şi de greutate mică, din păcate atât receptorii noştri, atât de la Tg.Mureş cât şi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca cu care ne-am consultat , erau bărbaţi de talie mare şi un cord atât de mic nu ar fi putut face faţă.

Ne pare extrem de rău că s-a pierdut un cord bun, dar motivele sunt subiective, sperăm ca astfel de lucruri să fie cât mai rar, dar ele fac parte din realităţile chirurgiei de transplant.

Donatorul, a fost vorba despre un accident vascular cerebral, un anevrism de arteră cerebrală rupt, şi în această situaţie s-a instalat relativ repede moartea cerebrală care a fost constatată de comisia care se ocupă cu acest transplant.

Prof. Dr. Suciu: Este o decizie grea cea în care trebuie să refuzi un astfel de organ, ne e dor de vremurile în care făceam un transplant măcar pe lună

E o decizie grea cea în care trebuie să refuzi un astfel de organ, ne e dor de vremurile în care făceam un transplant măcar pe lună, să rămânem optimişti, important este ca publicul să ştie că la Târgu Mureş există în orice moment o echipă şi posibilitatea tehnică şi resursa umană pentru continuarea transplantului de cord în România.

La noi, în luna mai, am făcut ultimul transplant, dar se poate şi mâine să vină două corduri şi să facem două transplanturi, nu se ştie niciodată, ideea este să fim pregătiţi permanent pentru această provocare, şi suntem”, a spus Prof. Dr. Horaţiu Suciu.

O echipă coordonată de medicul Andrei Nica de la Spitalul Colentina din Capitală s-a ocupat de prelevarea de fragmente de os-tendon de la pacienta de 28 de ani care a intrat în moarte cerebrală. Intervenţia a fost una finalizată cu succes, iar grefele astfel prelevate vor fi stocate la banca de ţesuturi de la Spitalul Colentina din Capitală, singura din ţară care asigură grefe pentru mai multe spitale din teritoriu.

“Am reuşit să prelevăm tendoane care se prelevează numai la pacienţii tineri, şi care au o structură mai solidă, totul a mers bine, echipa s-a mişcat bine, am avut o plăcere deosebită să avem printre noi şi un coleg de aici de la Târgu Mureş, doctorul Vergil Cerni care s-a alăturat echipei noastre şi nu numai aici, el a însoţit echipele noastre şi la Cluj, am terminat şi ne pregătim să ne întoarcem spre casă.

Am prelevat numai părţi osoase care sunt legate de tendon, nu am prelevat os, pentru că stocul din banca de ţesut este mare, am luat ce nu avem, practic.

Fragmentele prelevate sunt într-o geantă frigorifică, specială, de transport, care ajunge la Bucureşti, ele sunt deja procesate şi vor fi congelate”, a explicat medicul primar ortoped şi consilier al Agenţiei Naţionale de Transplant Andrei Nica de la Spitalul Colentina pentru News.ro.

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant a explicat că pacientul care va primi o nouă şansă la viaţă printr-un transplant de ficat la Spitalul Fundeni din Capitală este un bărbat în vârstă de 36 de ani cu ciroză post hepatită cu virus B şi D.

Potrivit datelor preluate din Registrul Naţional de Transplant publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Transplant, 31 de oameni sunt trecuţi pe lista de aşteptare pentru un transplant cardiac, 3012 pentru embriotransfer, 650 pentru celule stem hematopoietice, 268 de pacienţi aşteaptă un transplant de cornee, 445 au nevoie de unul hepatic, 97 sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant os-tendon, 6 au nevoie de un transplant pulmonar ( cifra în care este inclusă şi pacienta transplantată astăzi), iar cei mai mulţi pacienţi, 3200 sunt trecuţi pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi.

Loading

NATIONAL

VIDEO Fenomenul ‘La Nina’ lovește cu putere: Va fi mai rău decât ‘fratele’ ei ‘El Nino’

Publicat

in

În perioada septembrie-noiembrie există 71% șanse să se că fenomenul ‘La Nina’ să își facă simțită prezența considerabil, a declarat joi meteorologul guvernului american, relatează Reuters.

IMPORTANȚA ACESTUI FENOMEN

La Nina este un fenomen al cărui model climatic începe cu temperaturi oceanice mai scăzute decât cele normale în centrul și estul Pacificului ecuatorial, și este legat atât de inundații și secetă, cât și de o creștere a frecvenței uraganelor în Caraibe.

La începutul acestei săptămâni, biroul meteorologic din Japonia a afirmat, că există o probabilitate de 60% ca fenomenul La Nina să se producă de acum până la iarnă în emisfera nordică.

Producătorii brazilieni de soia ar putea produce cu 14% mai mult în sezonul 2024/2025, comparativ cu cel precedent, arată un sondaj Reuters, pe măsură ce cresc așteptările legate de ploi mai abundente în ultimul trimestru al anului.

“Este posibil ca fenomenul tipic La Nina să nu se materializeze dacă semnalul este slab. Cu toate acestea, principala zonă de urmărit în ceea ce privește problemele legate de uscăciune și de reducerea producției agricole este zona de culturi din Argentina, Uruguay și sud-estul Braziliei în timpul verii”, a declarat Jason Nicholls, meteorolog internațional principal la AccuWeather.

“Sectoarele agriculturii și creșterii animalelor sunt în mod clar cele mai expuse riscului efectelor La Niña, multe dintre aceste zone fiind esențiale pentru producția de culturi precum soia și porumbul”, a spus David Oxley, șeful departamentului de economie climatică de la Capital Economics.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cezar Creţu l-a învins pe Bu în primul meci al întâlnirii de la Craiova. România conduce China cu 1-0

Publicat

in

Cezar Creţu (292 ATP) l-a învins, vineri, pe Yunchaokete Bu (113 ATP), în primul meci al întâlnirii de Cupa Davis România – China, care are loc la Craiova. Astfel, România conduce cu 1-0.

Creţu s-a impus cu scorul de 3-6, 6-4, 7-6 (4), înn trei ore şi şapte minute.

Al doilea meci de simplu de vineri, din cadrul întâlnirii din Grupa Mondială IIa Cupei Davis, îi va opune pe Gabi Adrian Boitan (364 ATP la simplu) lui pe Yi Zhou (527 ATP).

Ziua de sâmbătă va începe cu partida de dublu, dintre perechea Victor Cornea/Bogdan Pavel şi cuplul Fajing Sun/Rigele Te. Cornea ocupă locul 80 în lume la dublu, Pavel este pe 272, Sun pe 289, iar Te pe 742.

Ultimele două meciuri de simplu se vor juca între Filip Cristian Jianu (234 ATP) şi Bu, respectiv între Creţu şi Zhou, ambele fiind dueluri care au loc în premieră.

România şi China nu s-au mai întâlnit până acum în Cupa Davis, Craiova găzduind, în premieră, un meci din cadrul acestei competiţii.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Românii din străinătate mai au doar 3 zile să se înscrie pentru a vota la alegerile parlamentare / Care este procedura

Publicat

in

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare la o secție din străinătate, românii din diaspora mai au trei zile la dispoziție pentru a se înscrie, în timp ce pentru a vota prin corespondență se pot înscrie până în 17 octombrie. 

Pentru a putea vota într-o secție de votare, românii din diaspora se pot înscrie până luni, 16 septembrie, inclusiv, pe site-ul votstrainatate.ro/parlamentare. Pentru a se organiza o secție de votare, este nevoie ca cel puțin 100 de persoane să fie înscrise pentru a vota în aceeași localitate din străinătate, conform Expert Forum

„Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința în străinătate solicită organizarea unei secții de votare în statul unde vrea să voteze. Prin completarea acestui formular, cetățeanul român cu domiciliu sau reședința în străinătate își exprimă opțiunea de a vota în străinătate la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România (doar dacă cererea este aprobată)”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă. 

Până la ora redactării acestui articol, 3.375 de români s-au înscris pentru a vota la o secție de votare organizată în afara României. Cei mai mulți dintre ei sunt din Olanda – 720, Marea Britanie – 600 și Germania – 354, conform cifrelor de pe vostrainatate.ro. 

Foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Votul prin corespondență la alegerile parlamentare

Românii plecați în străinătate care nu vor să voteze neapărat la o secție de votare, dar vor să își exercite acest drept, se pot înscrie pentru a vota prin corespondență. Ei mai au la dispoziție încă 34 de zile, până în 17 octombrie 2024. 

„Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate și care deține un document care dovedește dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate”, explică AEP. 

Până acum s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare 2.850 de români. 

Alegerile prezidențiale: până când se pot înscrie românii din străinătate ca să voteze

Pentru alegerile prezidențiale, românii care vor să voteze la o secție de votare din afara României se pot înscrie pe site-ul votstrainatate.ro/presedinte până în 24 septembrie, inclusiv. 

Până acum s-au înscris 3.241 de români, cei mai mulți din Olanda – 676, Marea Britanie – 572 și Germania – 347. 

Foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Pentru românii din diaspora care vor să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale, termenul limită de înscriere pe același site este 10 octombrie. 

Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale pentru românii din diaspora 

Românii din străinătate au două zile de vot la alegerile parlamentare din acest an:

  • 30 noiembrie, ora 07:00: începerea primei zile de votare în străinătate
  • 1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară. Tot atunci va avea loc începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.

Pentru alegerile prezidențiale, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile. În primul tur românii din străinătate vor începe să voteze din 22 noiembrie:

  • 22 noiembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.
  • 23 noiembrie, ora 7:00, românii din afară îşi exercită dreptul de vot până la ora 21:00.
  • 24 noiembrie, ora 7:00, românii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, votul românilor din diaspora va începe din 6 decembrie:

  • 6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00.
  • 7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.
  • 8 decembrie, ora 7:00, votarea începe și pentru românii din țară şi se încheie la ora 21:00.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Invazia muncitorilor străini pe șantierele României. Cum am ajuns poarta Asiei sărace către Vest

Publicat

in

Pierdem medici, asistente, șoferi, meseriași, oameni calificați. Exodul românilor e laitmotivul pe care îl auzim de ani buni și chiar dacă s-au găsit soluții pe ici, pe colo, continuăm să importăm forță de muncă. Vedem muncitori străini din ce în ce mai des pe șantierele din București sau pe străzi, cu ghiozdane de mâncare în spate. Sunt și în depozite sau în bucătăriile restaurantelor. Însă cei mai mulți vin să lucreze în construcții.

Nepalezi, vietnamezi sau indieni, toți au venit de la capătul lumii în România, din dorința de a-și scoate familiile din sărăcie. Așa cum au făcut-o și ai noștri, care au ajuns de-a lungul anilor să construiască Europa.

Salariile mai mari din Vest sunt motivația pentru asiaticii care ajung în România, așa cum au fost și pentru românii care au plecat. O arată și cifrele: peste 5,7 milioane de români sunt în Diaspora. Asiaticii cu venituri minime în jurul a 100 de dolari pe lună, la ei acasă, sunt candidații perfecți la un trai mai bun în Europa.

Pe de o parte, este efectul lipsei unei politici coerente de a păstra muncitorii în țară, dar și lipsa unor stimulente menite să-i aducă înapoi. Pe de altă parte, este și dreptul fiecărui om de a încerca să câștige mai bine. România nu e nici pe departe singurul stat care nu a știut cum să rezolve această ecuație social-economică.

Citește pe Panorama.ro de ce ajung patronii români să importe forță de muncă din Asia. 

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Cel mai monstruos culturist’ din lume a murit la 36 de ani. Sportivul mânca 7 mese zilnic care includeau peste 5 kilograme de friptură

Publicat

in

Un tânăr din Belarus, cunoscut drept „cel mai monstruos culturist” din lume, a murit la 36 de ani. Bărbatul era cunoscut pentru modul extrem al stilului său de viață.

Moartea lui Illia „Golem” Yefimchyk a fost confirmată miercuri de contul de Instagram @whoisthebestbb. Culturistul ar fi suferit un atac de cord acasă pe 6 septembrie și a intrat în comă, a informat Daily Mail, citând presa din Belarus și Rusia.

Soția lui, Anna, i-a făcut compresii toracice în timp ce așteptau ambulanța, însă a murit la câteva zile după, potrivit New York Post.

„Mi-am petrecut fiecare zi lângă el, sperând, iar inima lui a început să bată din nou timp de două zile, dar doctorul mi-a dat vestea groaznicăl. Le mulțumesc tuturor pentru condoleanțe. E bine să știu că că am sprijin, deși am rămas singură pe lume”, a spus femeia.

Illia Yefimchyk a fost supranumit „Mutantul” în lumea culturismului pentru corpul său. Sportivul ținea o dietă în care mânca până la 16.500 de calorii pe zi. Se presupune că cele șapte mese ale sale zilnice includeau peste cinci kilograme de friptură și peste 100 de bucăți de sushi. Oamenii spun că a fost inspirat de pe Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stalone.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cuplu din Bihor, în mijlocul unui scandal de proxenetism. Forțau tinere să se prostitueze

Publicat

in

Doi soți din Bihor au fost inculpați pentru proxenetism și trafic de persoane, fiind acuzați că au forțat două femei, aflate în situații vulnerabile, să se prostitueze. Cei doi ar fi racolat victimele, și le luau banii câștigați. Ambii au fost arestați preventiv, iar bărbatul se află deja în spatele gratiilor pentru implicarea într-un alt dosar, relatează News.ro.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada ianuarie – septembrie 2024, inculpata împreună cu soţul său (inculpat aflat în stare de arest preventiv într-o altă cauză) au recrutat şi adăpostit două persoane vătămate majore profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau ( lipsa unei locuinţe şi a mijloacelor materiale de subzistenţă) pe care ulterior, prin acte de violenţă fizică şi psihică le-au obligat să practice prostituţia în folosul lor”; scrie într-un comunicat dat publicităţii vineri de DIICOT.

Pe 12 septembrie, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bihor a decis arestarea preventivă a celor doi pentru o perioadă de 30 de zile.

Ancheta relevă că soții le forțau pe victime să meargă zilnic în locațiile specificate de ei pentru a întreține relații sexuale contra cost.

Banii obținuți în urma acestor activități erau complet însușiți de traficanți și folosiți în interes personal.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend