Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Operat de cancer de prostată în stadiul 4, prin chirurgie robotică, la Ponderas Academic Hospital: “Dr. Nadu mi-a salvat nu numai viața, ci și stilul de viață”

Publicat

in

Paul* are 56 de ani, a avut dintotdeauna o alimentație echilibrată și tot dintotdeauna a practicat cu pasiune diverse sporturi de la schi la plimbări pe role. Tocmai de aceea, diagnosticul – cancer de prostată de gradul 4 – pe care l-a primit în urmă cu aproape trei ani a venit ca o veste șocantă. Însă, a trecut peste acest test extrem de dificil cu ajutorul dr. Andrei Nadu și al echipei sale de la Ponderas Academic Hospital, din cadrul rețelei de sănătate Regina Maria, echipă care a intervenit chirurgical cu ajutorul unui sistem robotic.

Echipa dr. Andrei Nadu de la Ponderas Academic Hospital, din cadrul rețelei de sănătate Regina Maria, intervenind chirurgical cu ajutorul sistemului robotic daVinciFoto: Regina Maria

* Din motive care țin de protejarea identității, numele pacientului nu este cel real.

Deși nu a avut niciun simptom care să îi indice că ar suferi de vreo afecțiune, Paul a depistat cancerul de prostată datorită obiceiului de a-și face analizele uzuale o dată la 6 luni.

„În fiecare an, obișnuiam să îmi fac analizele de sânge, cele uzuale, o dată la șase luni. Așa, la un moment dat, am descoperit că valoarea testului PSA (antigenul specific prostatic) era cu 0,1 mai mult decât valoarea normală. Adică PSA era 4,1. Am refăcut analizele și valoarea crescuse la 5,6. Mi-a fost recomandat RMN (tomografie prin rezonanță magnetică). Și aici a devenit definitorie întâlnirea mea cu dr. Nadu.”

Dr. Andrei Nadu, medic urolog, specializat în chirurgia robotică în Ponderas Academic Hospital

„În acest caz, testul PSA inițial a avut o valoare normală, peste un an a crescut, peste încă un an a mai crescut puțin, situație care se întâmplă frecvent. În al treilea an am decis că valorea PSA crescuse mai mult decât normal, i-am recomandat o biopsie și astfel am detectat un tip de cancer prostatic într-un stadiu incipient.”

După confirmarea diagnosticului, dr. Nadu i-a propus pacientului o intervenție de prostatectomie radicală, fiind cea mai eficientă soluție dintre toate opțiunile terapeutice existente raportat la avantaje, dezavantaje și efecte secundare. În urma discuțiilor cu pacientul, dr. Nadu a optat pentru o disecție minuțioasă cu extragere în totalitate a țesutului tumoral, cu prezervarea bandeletelor neuromusculare și a funcției erectile.

„Am planificat totul împreună”, ne-a mărturisit pacientul recunoscător. „Am discutat mult, domnul doctor mi-a explicat care erau toate implicațiile, și mi-a mai spus că este posibil să intervină așa încât să-mi protejeze nervii responsabili cu alte funcții, precum cea sexuală.”

O intervenție chirurgicală robotică

După aproximativ o lună de la discuția despre diagnostic – perioadă stabilită de comun acord, Paul a fost operat: o intervenție robotică cu sistemul daVinci care a durat în jur de trei ore. Iar după doar 3 zile de spitalizare, a fost deja externat. „Am avut toată încrederea în domnul doctor. Știam că folosește robotul daVinci încă de când a apărut el, din 2012-2013.”

În ultimii aproximativ 15-17 ani, chirurgia urologică s-a realizat și continuă să se realizeze cu ajutorul robotului. „O chirurgie laparoscopică mai sofisticată, nu deschisă”, ne explică dr. Nadu. „Practic, folosim un sistem robotic, un misnomer, nu este un robot în adevăratul sens al cuvântului pentru că nu intervine de unul singur, ci acționează un sistem care amintește de un robot. Prin acest sistem, precizia intervenției chirurgicale a crescut foarte mult.”

Principalul avantaj al acestui sistem robotic constă în precizia chirurgiei în sine este mult mai mare, tocmai de aceea în SUA 90%–dacă nu chiar aproape de 100% din chirurgia prostatei se realizează prin sistem robotic. Aproape nimeni nu mai practică chirurgie deschisă sau laparoscopică. Iar sistemul medical din SUA dă cumva tonul, este cel pe care îl urmărim cu toții”, ne-a explicat dr. Nadu.

Apoi, rezoluția vederii – camera prin care medicul privește în timpul operației are o rezoluție foarte mare, amplificând imaginea într-un mod în care nicio lupă nu o poate face. „Poți observa detalii pe care, în mod surprinzător, în timpul unei chirurgi deschise nu le poți distinge. Nici dacă folosești lupa nu poți vedea așa cum o faci în chirurgia robotică.”

Fără a fi o modă în lumea medicală, ci o invenție extrem de benefică, chirurgia robotică, adaugă dr. Nadu, „reduce complicațiile intra și postoperatorii – hemoragice, tromboembolice” și este un pas înainte în domeniul medical.

Formula de succes în tratarea cancerului de prostată

Însă, cancerul de prostată cu care s-a confruntat Paul este o boală specială, un cancer ieșit din comun din cauza incidenței extrem de crescute.

„Un procent semnificativ de bărbați începând cu vârsta de 50 de ani vor avea un focar de cancer de prostată. Anumite studii realizate post mortem, arată că la mai mult de 50% dintre bărbații de 80 de ani există un focar de cancer de prostată. Ceea ce nu înseamnă că au murit din cauza cancerului de prostată, dar exista acolo.”

De aceea, în ceea ce privește cancerul de prostată, ca și în cazul cancerului mamar sau al celui de colon, de cele mai multe ori, salvarea vine din depistarea lui cât mai devreme posibil. Ceea ce l-a ajutat enorm și pe Paul, susține dr. Nadu. „Cu cât depistezi mai devreme, cu atât găsești cancerul de prostată într-un stadiu incipient al bolii, șansele de vindecare și implicațiile terapeutice sunt mai mici. Altfel spus, cu cât îl găsim mai devreme, cu atât pacientul are șanse mai mari să se vindece, iar modurile de a-l trata sunt mai simple.”

„Nu s-a identificat încă niciun factor de risc al cancerului de prostată. Știm doar de riscul ereditar în cazul cancerului prostatic familial (atunci când ai în familie un istoric cu rude de gradul I care au avut cancer de prostată). Doar că nu poți interveni bazat exclusiv pe acest risc. Cauze ce țin de comportament nu au fost identificate. Nu pot să spun că poți face ceva anume ca să previi. Recomandarea – știu, o să sune plictisitor –, este aceea de a avea o viață sănătoasă”.

Dr. Andrei Nadu, medic urolog, cu competențe în chirurgie robotică

Pașii pentru depistarea cancerului de prostată

Pentru depistarea cancerului de prostată, organizațiile europene, americane, mondiale de sănătate recomandă anual un examen urologic și un marker tumoral în sânge – testul PSA. „Depistarea cancerului de prostată implică o simplă analiză de sânge și proceduri de screening. Apoi, dacă depistezi o valoare PSA crescută nu înseamnă neapărat că ai cancer de prostată, dar se ridică o suspiciune și așa poți începe o procedură de diagnostic”, insistă medicul.

Chiar dacă procedurile de screening sunt foarte răspândite în întreaga lume, cel mai mult contează nivelul de conștientizare al fiecăruia dintre noi. „Trebuie doar să îți rezervi o dimineață din viața ta pentru a merge să îți fie recoltată o analiză de sânge. După ce împlinești 50 de ani, această analiză trebuie repetată anual”, recomandă dr. Nadu.

Paul nu a ratat niciodată analizele medicale uzuale. „O dată la 6 luni nu ratez, orice ar fi. Asta m-a ajutat enorm în depistarea precoce a diagnosticului. De fapt, după ce am remarcat că valoarea testului PSA era puțin mai mare, mi-am făcut analizele și mai des, o dată la două luni. Creșterea mare a valorii mi-a arătat că acolo era, totuși, ceva agresiv.”

Categoriile de risc

„Există, de asemenea, câteva categorii de risc și aici se încadrează bărbații care au avut în familie cazuri cu cancer de prostată. De exemplu, dacă ai/ ai avut un tată sau un frate cu această afecțiune, este recomandat să începi screening-ul și mai devreme, în jurul vârstei de 45 de ani.”

În astfel de situații devine și mai necesar să începi testarea anuală cu cinci ani mai devreme. „Orice bărbat trebuie să își facă anual un examen urologic și un test PSA fie începând cu vârsta de 50 de ani, fie cu cinci ani mai devreme dacă se află într-o categorie de risc. Astfel de teste îți pot salva viața”, consideră dr. Andrei Nadu.

Testul PSA, un marker tumoral care stratifică riscurile

În situația lui Paul, testul PSA a stratificat riscurile și a influențat decizia finală a medicului, alegerea cea mai potrivită pentru vindecarea pacientului. De fapt, ceea ce se poate aplica oricărui alt bărbat. „Cu un PSA normal, riscurile apariției cancerului de prostată sunt foarte mici. Cu un PSA crescut există un oarecare risc să ai cancer de prostată, ceea ce înseamnă că trebuie să începi imediat investigați suplimentare”, explică dr. Nadu.

Dacă testul PSA are o valoare crescută:

  • se recomandă un test RMN al prostatei,
  • în cele mai multe cazuri, se recomandă și o biopsie ca funcție prostatică pentru a confirma dacă este vorba sau nu despre cancer de prostată.

În situația în care testul RMN este normal, dar testul PSA are o valoare crescută, în cele mai multe cazuri se recomandă monitorizarea evoluției pacientului.

Mai mult, există cazuri de cancer de prostată considerate nesemnificative și neagresive, care nu implică tratare imediată. „Avem mulți pacienți aflați ‘sub urmărire’, cu rude de gradul I care au avut cancer de prostată. Aceștia trebuie să facă anual analize de sânge și test urinal. În felul acesta amână tratamentul sau chiar nu se tratează niciodată pentru că acel tip de cancer poate să rămână un focar nesemnificativ”, mai spune medicul.

Pacienți cu riscul de a metastaza

În cazul pacienților cu risc crescut de a metastaza, cu un risc crescut ca boala să avanseze, medicul trebuie să intervină cât mai repede. „În stratificările de risc există ‘risc scăzut’, ‘risc intermediar’ și ‘risc crescut’, în funcție de histologia tumorii, de biopsie. Pacienților tineri cu risc intermediar și crescut li se recomandă, de obicei, să se trateze prin proceduri chirurgicale, ceea ce numim prostatectomie radicală robotică”, explică dr. Nadu.

Pentru că nu toate formele de cancer de prostată sunt considerate semnificative, lupta care va face diferența între viață și moarte constă în a depista cancerul de prostată semnificativ, agresiv. „Cum spuneam și mai devreme, nu orice pacient cu cancer de prostată trebuie imediat tratat. Poate fi vorba de cancere de prostată pe care le urmărim un an, doi, trei, vedem cum evoluează și în ce ritm evoluează”, consideră medicul.

În cazul lui Paul cancerul de prostată era agresiv, dar într-o formă incipientă: „Riscurile ar fi fost ca acel cancer să se extindă în afara prostatei pentru că el creștea agresiv – de la prima analiză până la a doua analiză a crescut cu 40%. Nu aveam toată prostata atacată, dar foarte multe părți din ea erau afectate”, spune pacientul.

Astfel, „decizia de a interveni chirurgical a fost una firească, având în vedere datele pe care le-am obținut”, ne-a spus dr. Nadu.

Efectele secundare ale chirurgiei prostatei

Cu intenția de a-l vindeca, revine dr. Nadu, tratamentul prin intervenție chirurgicală implică cele mai puține efecte secundare – este cel mai eficient tratament din punctul de vedere oncologic, din punctul de vedere al vindecării, fiind o formă de chirurgie radicală pentru că prostata este extrasă în întregime.

Dacă din perspectiva vindecării, prostatectomia radicală robotică poate fi 100% eficientă, există câteva efecte secundare care pot ridica probleme post-operatoriu.

„Efectele secundare ale chirurgiei prostatei sunt cele legate de disfuncția sexuală, disfuncția erectilă post-operatorie și incontinența urinară. Acestea sunt cele două mari probleme ale chirurgiei prostatice. Iar procentul cazurilor în care apar disfuncția erectilă și incontinența a scăzut semnificativ datorită preciziei acestui tip de intervenție robotică. Cu ajutorul ei putem conserva sistemul nervos periprostatic (n.a. situat în jurul prostatei) și sfincterul urinar cu mult mai multă precizie decât în orice alt tip de chirurgie,” ne-a mai explicat dr. Nadu.

După operație, totul a decurs perfect

Intervenția chirurgicală pentru înlăturarea cancerului de prostată în cazul lui Paul s-a tradus prin obținerea unor rezultate foarte bune, scăderea complicațiilor și diminuarea până la eliminarea completă a efectelor secundare.

Însă, drumul până la rezultatul pozitiv nu a fost unul chiar facil, de la pregătirea pacientului pentru o procedură de anestezie generală până la o discuție foarte serioasă și îndelungată pacient-chirurg despre posibile riscuri. „Nu a fost ușor. Totul s-a întâmplat așa de repede, nu am vrut să împovărez pe nimeni, dar ca orice om cu responsabilități am avut grijă ca unele aspecte din viața mea să fie puse la punct înainte de intervenție. Nu se știe niciodată, chiar dacă există peste 1600 de soluții de anestezie iar condițiile din spital sunt excelente.”

Mai ales în cazul bărbaților tineri, care au planuri de familie, își mai doresc copii sunt anumite aspecte care trebuie discutate, revine medicul. „Este necesară o pregătire mentală pentru operație. Trebuie să discutăm cu pacienții dacă există și alte opțiuni terapeutice nechirurgicale, cum ar fi, de exemplu, monitorizarea activă.”

Așadar, operația de cancer de prostată implică și o procedură de vasectomie, ceea ce nu a fost o problemă pentru Paul întrucât nu își mai dorește să devină tată: „Pentru cei care își doresc să mai aibă copii există tot felul de variante, cum ar fi congelarea spermei, dar pe mine nu m-au interesat astfel de soluții pentru că nu îmi mai doresc copii.”

Totuși, foarte important pentru pacient a fost să poată avea în continuare o viață normală, cu o viață sexuală activă. „O posibilă cauză secundară ar fi fost disfuncția sexuală. Dr. Nadu mi-a explicat totul despre acest risc încă înainte de operație. Dar imediat după operație a venit la mine, mi-a spus că a reușit să îmi prezerve nervii responsabili cu funcția sexuală. La câteva zile după operație am avut primul raport sexual cu succes. Mă bucur că au decurs lucrurile foarte bine. Pentru mine acest aspect era foarte important.”

În prezent, Paul trăiește exact ca înainte. „Pentru mine, ce a făcut doctor Nadu acolo nu a fost simplă chirurgie. A fost un fel de neurochirurgie. Mi-a oferit șansa să am o viața normală în continuare.”

Intervenție robotică cu sistemul Da Vinci

O relație medic-pacient care nu se încheie după operație

Un diagnostic de cancer, sub orice formă ar fi el, și indiferent de organul afectat, este nu numai un test fizic, dar și unul psihic, emoțional, iar relația cu medicul este definitorie pentru anduranța pacientului.

„Dr. Nadu este foarte metodic, când nu ne-am văzut față în față, mi-a oferit consultații și explicații telefonic. De fapt, mi-a spus de la început minusurile și plusurile, care sunt riscurile. Și eu sunt un om la obiect, și dumnealui la fel. Nu trebuie să întreb de zece ori același lucru, am știut de la început că ce îmi spune așa este, am încredere deplină că știe foarte bine ce spune și ce face.”

Pacientul auzise de dr. Nadu înainte de a primi diagnosticul de cancer: „Știam că este cotat unul dintre primii cinci medici urologi din lume.” Prima întâlnire doar i-a confirmat că se află pe mâini bune: „Am avut chimie de la prima discuție, este un om cald, dar cerebral în același timp. Am avut și avem o relație simplă, corectă, bazată mai ales pe încredere, a mea în dumnealui și a dr. Nadu în ceea ce face.”

Și dr. Andrei Nadu consideră că relația medic-pacient, mai ales relația chirurg-pacient, este o relație complexă: „Bazată pe chimie, pe încredere, pe onestitate. Alegerea unui chirurg este bazată și pe inspirație, pe acea primă întâlnire și interacțiune între patru ochi, pe modul cum tratezi pacientul, cum îi explici. Nu poți să îi spui unui pacient ‘totul va fi bine, eu sunt mare chirurg, am experiență’, nu, nu merge așa. Medicii nu sunt firme de asigurări. Nu poți asigura pe nimeni cu nimic. Dar îi poți spune pacientului tău, ce se poate întâmpla cu onestitate, care sunt opțiunile, etc. Pentru ca pacientul să poată lua o decizie educată. Este o relație de maximă încredere și nu este o relație punctuală. Nu se termină după ce ai operat pacientul, nu îl operezi și îi spui ‘La revedere!’”

Așa cum tot medicul ne-a mărturisit, un pacient poate să te caute și după 2, 3 și chiar 10 ani de la o intervenție chirurgicală dacă apare vreo problemă, dacă are nevoie de ceva: „Medicul nu dispare din viața lui.”

Așa că dr. Nadu nu a dispărut nici din viața lui Paul. „Fiind o persoană comunicativă și deschisă, dr. Nadu îmi răspunde la fiecare întrebare, îmi clarifică fiecare incertitudine, așa cum a făcut-o de la început. Nu există să nu îi trimit un mesaj sau să nu îl sun și să nu-mi răspundă. Iar atunci când nu poate pe moment, revine cât se poate de repede. În ultimul an am vorbit de patru-cinci ori pe teme legate de cazul meu. Pentru mine înseamnă enorm.”

Paul este foarte fericit că viața lui a rămas la fel. „Nu trebuie să fac nimic diferit. Pot merge exact ca înainte la schi, pe bicicletă, alerg în continuare, merg cu rolele. Dr. Nadu mi-a salvat nu numai viața, dar într-un final și stilul de viață. Un om care a înțeles exact ce este important pentru mine și mi-a oferit o viață normală. Am avut un mare noroc că l-am întâlnit. Iar robotul acela cu care mi-a făcut intervenția este o mare invenție de care putem beneficia toți. Nu știu eu foarte multe informații medicale, dar își face treaba la milimetru”, conchide pacientul.

„Echipa este foarte, foarte importantă în succesul operației”

În ceea ce privește intervenția chirurgicală la care a fost supus pacientul, o chirurgie de tip robotic, întreaga echipă este esențială, completează dr. Nadu.

„Acolo, lângă masa operatorie mai e nevoie de un chirurg și de un asistent. Iar echipa este foarte, foarte importantă în succesul operației. Dr. Tie face parte din echipa mea de la Ponderas Academic Hospital. Plus echipa de anesteziști care sunt și ei foarte importanți. Apoi, cei care au grijă de pacient în terapie și pe secție, cei care au grijă să nu apară vreo complicație post-operatorie, vreo hemoragie sau orice alt tip de problemă. Pentru că nu lipsesc probleme care pot apărea post-operatoriu, de aceea întreaga echipă este esențială. Eu nu pot face întreaga procedură singur.”

Și cu cât echipa este mai dedicată, cu cât fiecare este obișnuit cu celălalt cu atât lucrurile funcționează mai bine, continuă să ne explice medicul. „De aceea consider că este important să ai mereu aceeași echipă și la Ponderas avem aceeași echipă de ceva timp, ne înțelegem deja fără să vorbim, știm exact care e următorul gest pe care trebuie să îl facem. Există armonie și înțelegere recirpocă.”

După operație, oncologii și urologii care fac parte din echipă organizează un tumor board pentru o discuție multidisciplinară, pentru a lua decizii în funcție de rezultatele de la histopatologie. „Decidem împreună ce e de făcut mai departe. Marea majoritate a pacienților au nevoie de monitorizare prin examene de PSA periodice, cu o frecvență de la 3 la 6 luni. De obicei, pacienții păstrează legătura cu mine, dacă au întrebări, nelămuriri, îmi pot scrie. Plus consultațiile oncologice periodice.”

Și în cazul lui Paul, dr. Nadu a făcut echipă cu dr. George Tie, medic specialist urologie, specializat în chirurgie robotică și ecografie.

„Dr. Nadu este un medic cu mare experiență în chirurgia urologică laparoscopică și robotică. Unul dintre cei mai experimentați chirurgi pe plan internațional, cu o tehnică ireproșabilă ce nu numai că scurtează foarte mult timpul operator, oferind o expunere mult mai redusă a pacientului la actul chirurgical față de media internațională dar mai ales o rată foarte redusă a complicațiilor peri și postoperator. Lucrez cu dumnealui de aproximativ 3 ani și sunt foarte mulțumit de această colaborare fiind foarte importantă și pentru dezvoltarea mea din punctul de vedere profesional.”, ne-a mărturisit dr. Tie.

Regulile de aur în relația cu pacientul

În tot ce a implicat și implică încă relația dintre dr. Nadu și pacienții săi, cel dintâi aplică două reguli de aur: prezentarea corectă a informațiilor și a fi acolo pentru pacienți când au nevoie de tine.

„Oamenii nu sunt toți la fel, nu reacționează la fel, nu primesc veștile în moduri identice. Unii dintre ei au familie, unii nu au. Dar, indiferent de situație, există câteva reguli de aur, cum ar fi faptul că informația trebuie prezentată clar, corect, la nivelul ochilor fiecăruia, nu de sus, nu în termeni medicali complicați. Chiar dacă oamenii citesc tot mai mult, devin tot mai informați, nu mereu înțeleg cu adevărat ce se întâmplă cu ei. De aceea, noi-medicii trebuie să fim acolo pentru ei”, concluzionează medicul.

Articol susținut de Regina Maria

Loading

NATIONAL

FOTO Problemă pentru cartelurile din Columbia: Se produc mai multe droguri decât pot vinde ei

Publicat

in

Cartelurile de droguri din Columbia se confruntă cu supraproducția de cocaină, iar dealerii nu pot face față unor cantități atât de mari de droguri.

The New York Times și-a trimis corespondenții în jungla Columbiei. Unul dintre ei a ajuns în micul sat Cano Cabro – care nu are nici electricitate, nici apă curentă.

Timp de decenii, locuitorii au avut o singură sursă de venit: cocaina. De dimineața până seara, ei adunau frunze de coca și, printr-un proces chimic, obțineau o pastă albă. Aceasta era presată în cărămizi, pe care cartelurile le cumpărau la prețuri ridicol de mici.

Din 2022, însă, dealerii au început să sosească din ce în ce mai rar. Condițiile deja dificile din sat s-au înrăutățit pe măsură ce supraoferta de cocaină a devenit o problemă la nivel național.

Potrivit unui oficial american anonim care a vorbit cu reporterii, producția de cocaină din Columbia se află în prezent la un nivel la care „lordul drogurilor Pablo Escobar nici nu putea visa”.

Sub conducerea actualului președinte Gustav Petro, guvernul columbian, în ciuda asigurărilor contrare, a adoptat o abordare mai permisivă față de cultivarea frunzei de coca. Alte țări sud-americane – în special Ecuador și Peru – produc, de asemenea, cocaină la scară industrială.

content-image

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO La primul său miting electoral, Kamala Harris aduce o nouă energie și îl atacă pe Trump / Ce promite vicepreședintele

Publicat

in

Dând dovadă de energie, vicepreşedintele american Kamala Harris l-a atacat marţi pe Donald Trump la primul său miting de campanie de când l-a înlocuit pe preşedintele Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în timp ce un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că ea are un avans marginal de două puncte procentuale faţă de rivalul său republican, relatează News.ro citând Reuters.

Într-un discurs de 17 minute, Harris a atacat agresiv vulnerabilităţile lui Donald Trump, comparând trecutul ei de fost procuror cu dosarul lui de condamnat penal.

Harris a bifat, de asemenea, o listă de priorităţi liberale, spunând că, dacă va fi aleasă, va acţiona pentru a extinde accesul la avort, pentru a facilita aderarea angajaţilor la sindicate şi pentru a aborda violenţa armată, creându-şi astfel un contrast puternic cu Trump, candidatul republican la preşedinţie în alegerile din 5 noiembrie.

„Donald Trump vrea să ne ducă ţara în înapoiere”, a declarat ea în faţa unei mulţimi de câteva mii de persoane care o aclamau la West Allis Central High School, într-o suburbie din Milwaukee, în Wisconsin, un stat de luptă electorală intensă, cu un rol esenţial în rezultatul alegerilor.

„Vrem să trăim într-o ţară a libertăţii, a compasiunii şi a statului de drept sau într-o ţară a haosului, a fricii şi a urii?” – a întrebat ea retoric.

Mitingul zgomotos a fost într-un contrast notabil cu evenimentele mai mici şi mai discrete organizate de Joe Biden, subliniind speranţa democraţilor că Harris, în vârstă de 59 de ani, poate revigora ceea ce a fost o campanie în declin sub conducerea lui Biden, care are 81 de ani. Publicul a dansat şi a fluturat pancarte cu Harris, în timp ce scandările „Ka-ma-la!” au izbucnit când aceasta a urcat pe scenă.

Ea şi-a subliniat angajamentul faţă de drepturile reproductive, o problemă care i-a afectat pe republicani de când Curtea Supremă a Statelor Unite – condusă de trei judecători numiţi de Trump – a eliminat dreptul la avort la nivel naţional în 2022.

TRUMP CONTRAATACĂ

La rândul lor, Trump şi aliaţii săi au încercat să o lege pe Harris de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, inclusiv gestionarea de către administraţia sa a valului de imigranţi la graniţa de sud cu Mexicul. Într-o teleconferinţă cu reporterii, marţi, Trump şi-a exprimat încrederea în capacitatea sa de a o învinge pe Harris, menţionând că precedenta sa candidatură prezidenţială în 2020 nu a supravieţuit nici măcar până la prima competiţie de nominalizare la nivel de stat. „Dacă va face campanie aşa cum a mai făcut, atunci ştiţi, bănuiesc că nu va fi prea dură”, a spus el.

Fostul preşedinte şi-a arătat diponibilitatea de a se confrunta cu Harris în dezbateri directe.

Trump a mai spus că se va întâlni vineri în Florida cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care urmează să se adreseze Congresului SUA miercuri, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rareș Bogdan îl atacă pe Viktor Orban, chiar înainte ca acesta să vină în România: Să se hotărască, vrea în Uniunea Europeană sau în Uniunea Euroasiatică?

Publicat

in

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a vorbit marți, pentru B1 TV, despre funcțiile pe care liberalii le-au obținut în UE. Totodată, acesta s-a referit la tensiunile generate în UE de poziția duplicitară a premierului ungar Viktor Orban. Ungaria a preluat recent președinția UE pentru șase luni.

Rareș Bogdan a vorbit despre tensiunile la nivelul UE generate de faptul că președinția Uniunii e acum deținută de Ungaria, țară puternic prorusă și care s-a opus deseori ajutorul european pentru Ucraina.

Rareș Bogdan, critici la adresa premierului ungar

„Când Viktor Orban, fără a avea niciun fel de mandat să spui că e într-o deplasare legată de diplomația europeană, se întâlnește mai mult cu reprezentanții Chinei, ai Belarusului și, ultima ispravă, îl vizitează pe Putin, care are toate restricțiile posibile și imposibile din partea UE, când continuă schimburile economice ca și cum n-ar exista niciun embargo cu Rusia, dar în același timp cere bani europeni… Orban trebuie să se hotărască – vrea să fie în UE sau dorește să fie în Uniunea Euroasiatică?”.

Întrebat dacă s-a pus problema astfel, europarlamentarul a răspuns: „Da, da, exact așa!Domnule, hotărăște-te ce vrei să faci cu țara ta!”.

Viktor Orban vine în România

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă şi în acest an la Universitatea de Vară „Tusványos”, care se va desfăşura în perioada 23-28 iulie la Băile Tuşnad.

Premierul ungar este așteptat să ia cuvântul sâmbătă după-amiază, venind cu un discurs cel mai probabil controversat, la fel ca anii trecuți, cu atât mai mult cu cât se află în antiteză cu Bruxellesul tocmai în perioada în care Ungaria deține președinția rotativă a UE.

Loading

Citeste mai mult

INFO IMOBILIAR

Vânătoare de apartamente: Unde în Europa e cel mai scump? România, a treia cea mai mare creștere a prețurilor

Publicat

in

Conform unui studiu realizat de Deluxe Holiday Homes pe baza datelor preluate de la Bank of International Settlements (BIS) și Numbeo, în Serbia a avut loc cea mai accelerată scumpire a apartamentelor în 2023-2024. Lituania apare pe locul doi, iar la foarte mică distanță urmează România, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.

Și în Malta și Spania apartamentele s-au scumpit considerabil în ultimul an.

Deși recordul scumpirii îl deține Serbia, Elveția e încă neînvinsă în privința prețului per metru pătrat, 18.781 euro, deținând totodată și recordurile pentru cel mai mare venit mediu și cel mai scump cost al vieții de zi cu zi. La polul opus, Grecia are cel mai ieftin preț per metru pătrat, 2.899 euro.

România – principalele cauze de creștere a prețurilor

Pe locul trei e România, cu o scumpire a apartamentelor cu 74,50%, ajungând la un preț de 3.185 de dolari per metru pătrat. Însă acolo costul vieții e considerabil mai mic ca în Europa de Vest, la 679 de dolari. Pe de altă parte, și venitul mediu e relativ mic: 1.093 dolari.

Apartamentele românești s-au scumpit masiv în ultimii ani din cauza cererii în creștere și a penuriei de locuințe noi. Lucru provocat în principal de costurile de construcție mai mari, de penuria de forță de muncă și de măsurile fiscale defavorabile.

Faptul că dezvoltarea infrastructurii a început să prindă avânt în ultimii câțiva ani și că și salariile au mai crescut oarecum a dus recent la o cerere mai mare în sectorul imobiliar.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Războiul viitorului – Lecțiile conflictului din Ucraina în viziunea generalului Valerii Zaluzhnyi

Publicat

in

Valerii Zaluzhnyi, fostul comandant șef al Ucrainei și recent numit ambasador în Regatul Unit, a ținut un discurs la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare din Londra, pe 22 iulie, notează Kyiv Independent.

A fost una dintre primele discursuri publice ale lui Zaluzhnyi de la numirea sa ca ambasador al Ucrainei în Regatul Unit. Zalujnyi și-a asumat rolul de ambasador al Ucrainei pe 11 iulie.

Zalujnyi a spus că acum, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, ucrainenii sunt cei care modelează noi modele de război viitor.

“Sunt absolut de acord că războiul ruso-ucrainean nu este încă un război al viitorului. Este doar un război al perioadei de tranziție. Dar războiul nostru este cel care formează noi reguli”, a spus Zaluzhnyi.

Ucraina creează tehnologii pentru a duce războiul, dar nu le poate scala, în timp ce partenerii Kievului au resursele, dar nu au oportunități de a testa aceste tehnologii.

Zaluzhnyi a subliniat că utilizarea resurselor nu poate fi eficientă decât în ​​cooperarea dintre Ucraina și partenerii săi, deoarece „timpul nu mai funcționează pentru noi”.

„Destul de ciudat, dar destul de logic, este probabil ca aceste schimbări, care au fost inventate pe câmpurile de luptă ale războiului ruso-ucrainean, să determine contururile războaielor și arta războiului în secolul XXI”, a spus el.

„Și cel mai important, ele vor deveni fundamentul întregului sistem global de securitate al viitorului”.

Războiul cu Rusia din Donbas din 2014 a fost „complet diferit” de invazia la scară largă care a început pe 24 februarie 2022. Potrivit lui Zalujnyi, atunci când armata ucraineană s-a bazat pe conceptele de război din 2014, le-a epuizat rapid în mai 2022.

Zaluzhnyi a subliniat, de asemenea, rolul dronelor, care au devenit recent unul dintre principalele motive pentru schimbarea strategiei și a războiului.

„Dar chiar și astăzi, probabil că este necesar să se introducă un concept mai larg – tehnologia – în conceptul unei noi strategii de război”, a adăugat el.

Zaluzhnyi a spus că guvernele țărilor democratice ar trebui să se gândească la protejarea cetățenilor și a statelor lor împotriva amenințării celui de-al treilea război mondial.

Ucraina este pregătită să-și împărtășească cunoștințele și experiența cu cei „care caută pace și liniște pentru națiunile lor”, a adăugat ambasadorul.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Marco Musso este noul antrenor principal al CSM Volei Alba Blaj

Publicat

in

Italianul Marco Musso este noul antrenor principal al echipei CSM Volei Alba Blaj în sezonul 2024/2025. În vârstă de 37 de ani, Marco Musso vine din cel mai puternic campionat din Europa, cel italian, acolo unde a fost antrenor principal al echipei Women E-Work Busto Arsizio, potrivit mediafax.

Italianul a condus fost sa echipă în perioada 2021-2023. În prima parte a sezonului trecut a pregătit pe VBC Trasporti Pesanti Casalmaggiore, iar în partea a doua a sezonului 2023/2024 a fost antrenor secund al naționalei de tineret a Italiei, echipă alături de care a câștigat, la începutul lunii iulie, titlul european la categoria sub 22 ani.

Marco Musso va veni la Blaj însoțit de antrenorul secund Marco Chiodini (31 ani) și de preparatorul fizic Matteo Angiolini (33 ani).

„Suntem convinși că Marco Musso este cea mai bună alegere pentru continuarea proiectului de succes CSM Volei Alba Blaj, iar tehnicianul italian și staff-ul său vor îndeplini principalele obiective ale clubului nostru pentru sezonul viitor, câștigarea campionatului și a Cupei României, precum și un parcurs cât mai lung în Cupa CEV!”, au scris cei de la CSM Volei Alba Blaj.

În următoarele zile, CSM Volei Alba Blaj va prezenta, pe posturi, jucătoarele cu care va aborda sezonul 2024/2025.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend