Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Olanda este campioană la staţii de încărcare pentru maşini electrice. Pe unde este România

Publicat

in

Călătoria cu mașina electrică în Europa necesită o planificare atentă. În Bulgaria și România există în medie 1,2 stații de încărcare la 100 km

O călătorie de vacanță în Europa într-o mașină electrică poate aduce o serie de aventuri cu privire la încărcare bateriei, mai ales în anumite destinații de vacanță. O privire asupra infrastructurii de încărcare arată că fiecare traseu trebuie planificat cu mare atenție, astfel încât să nu existe surprize neplăcute și să nu fie nevoie de asistență rutieră din cauza bateriei descărcate a maşinii, relatează Trud citat de Rador Radio România.

În Bulgaria și România, se deschid în medie 1,2 stații de încărcare la 100 km. În comparație, Portugalia are în medie doar 0,3 stații de încărcare la 100 km, iar Spania – una.

Cea mai săracă din punct de vedere al stațiilor de încărcare pare să fie Lituania cu doar 0,1 la 100 km de rețea de drumuri. Cea mai dezvoltată infrastructură se află în Olanda, unde sunt instalate 84 de stații de încărcare la fiecare 100 km.

Elveția este, de asemenea, cu mult înainte în această privinţă cu 51 de stații la 100 km.

Dintre destinațiile mediteraneene, Franța stă cel mai bine din punct de vedere al călătoriilor cu vehiculele electrice, unde puteți găsi şapte stații la 100 km, în timp ce Italia are cinci la 100 km.

În aceste două țări, densitatea stațiilor de încărcare este mai mare în regiunile nordice. În multe orașe italiene, mașinile electrice sunt permise în zone interzise pentru mașinile convenționale și pot parca gratuit.

Planificarea atentă a rutelor permite încărcarea gratuită în anumite puncte, cum ar fi centrele comerciale mari și supermarketurile. Acestea sunt locuri potrivite pentru o oprire în mai multe scopuri – odihnă, cumpărături, divertisment și încărcare gratuită a bateriei.

Peste tot în Europa există mai multe stații de încărcare în jurul marilor orașe și tot mai multe hoteluri oferă încărcare gratuită pentru mașinile electrice ale oaspeţilor.

Loading

NATIONAL

SUA se confruntă cu imense probleme de infrastructură: Aproximativ 25% din poduri sunt aproape de prăbușire

Publicat

in

Aproximativ 25% dintre podurile din SUA au fost construite înainte de anii 1960, iar în epoca schimbărilor climatice, aceste elemente de infrastructură aflate în dificultate încep să simtă căldura.

Potrivit unui nou raport al The New York Times, podurile se confruntă cu presiuni fără precedent din cauza fenomenelor climatice, inclusiv variații mari de temperatură, inundații mai mari și eroziunea solului problematică.

O lege bipartizană privind infrastructura, adoptată în 2021, alocă 110 miliarde de dolari pentru reconstrucția drumurilor, podurilor și autostrăzilor îmbătrânite ale națiunii, însă aceste noi proiecte trebuie să fie pregătite pentru viitorul nostru legat de schimbările climatice.

Infrastructura Statelor Unite este periculos de în urmă cu vremurile – și nicăieri acest lucru nu este mai evident decât în cazul podurilor îmbătrânite ale țării. Potrivit unui nou raport publicat de The New York Times, un sfert din podurile din țară au fost construite înainte de 1960 și, ca și cum bătrânețea nu ar fi fost suficient de stresantă pentru aceste grinzi ruginite, șosele cu asfalt crăpat și fundații uzate, schimbările climatice nu au făcut decât să agraveze o problemă gravă.

„Avem o criză a podurilor care este legată în mod specific de fenomenele meteorologice extreme”, a declarat Paul Chinowsky, profesor de inginerie civilă la Universitatea Colorado Boulder, pentru New York Times. „Acestea nu sunt lucruri care s-ar întâmpla în condiții climatice normale. Acestea nu sunt lucruri pe care le-am văzut vreodată în acest ritm.”

Din cauza vechimii acestor poduri, multe dintre ele au fost proiectate fără a fi nevoie să reziste variațiilor bruște de temperatură care sunt acum obișnuite în SUA din cauza schimbărilor climatice. Având în vedere că metalul are obiceiul neplăcut de a se umfla și de a se contracta odată cu creșterea și scăderea temperaturilor, încălzirea lumii noastre devine o problemă deosebit de spinoasă pentru aceste piese de infrastructură conectivă aflate în dificultate.

Se știe de mult timp despre această problemă

Aceasta nu este o amenințare descoperită recent. Un raport publicat în 2019 în revista PLOS ONE a constatat că 25 % din toate podurile de oțel din SUA s-ar putea prăbuși până în 2050. După ce a așteptat acea săptămână a infrastructurii adesea promisă, dar niciodată sosită sub administrația Trump, guvernul SUA a început să se miște în 2021 prin adoptarea legii bipartizane privind infrastructura, cunoscută sub numele de Infrastructure Investment and Jobs Act, care a alocat 110 miliarde de dolari pentru drumuri, poduri și alte nevoi de transport.

„Pentru prea mult timp, America a lăsat podurile să se deterioreze, ceea ce a făcut ca oamenii să fie mai puțin în siguranță, a perturbat lanțurile noastre de aprovizionare și i-a costat pe oameni timp și bani”, a declarat Buttigeg într-o declarație de presă în iulie.

Dar provocarea la adresa acestor legături economice între state și mase terestre nu face decât să se agraveze pe măsură ce lumea se încălzește. Jim Tymon, director executiv al American Association of State Highway and Transportation Officials, a declarat pentru The New York Times că grupuri de oameni de știință, ingineri și agenții se grăbesc să pună în aplicare standarde rezistente la schimbările climatice pentru poduri.

Această problemă este, de asemenea, mai mare decât un simplu metal care își schimbă forma. Intensificarea precipitațiilor crește șansele ca podurile să fie distruse de ape, lucru care s-a întâmplat mult prea des în timpul inundațiilor torențiale din Vermont în luna iulie. Precipitațiile abundente sporesc, de asemenea, „eroziunea podurilor”, care erodează solul din jurul bazei unui pod, făcându-l mai puțin stabil.

Între timp, îmbinările umflate ale podurilor fac, de asemenea, ca podurile de oțel, care sunt proiectate să se îndoaie sub sarcini grele pentru a distribui greutatea, să fie mult mai rigide, existând riscul de a pune mai multă greutate decât cea pentru care au fost proiectate grinzile.

Datele economice ale Rezervei Federale sugerează că procentajul investițiilor publice din SUA în infrastructură a scăzut cu 40 % începând cu anii 1960, astfel încât America ar fi trebuit de mult să își modernizeze drumurile, podurile și transportul public. Acum, cu complicația suplimentară a schimbărilor climatice, nu mai este timp de pierdut.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Este oficial! Dani Oțil pleacă de la matinalul ‘Neața cu Răzvan și Dani’. Cine îi va lua locul celebrului prezentator

Publicat

in

După 15 ani petrecuți la matinal, Dani Oțil se retrage temporar din proiectul „Neața cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. Anul trecut, prezentatorul a fost implicat în emisiunea „Power Couple”, un format care s-a bucurat de un succes remarcabil, și va continua să facă parte din acest proiect și în acest an.

Pe parcursul filmărilor pentru „Power Couple”, Dani Oțil a lipsit de la matinal, iar situația se va repeta și în noul sezon, care este deja în desfășurare. Astfel, prezentatorul va absenta din nou de la emisiunea care l-a consacrat.

Cine îl va înlocui pe Dani Oțil la „Neața cu Răzvan și Dani” Spre surprinderea fanilor, Dani Oțil a luat decizia de a se implica din nou în „Power Couple”, după succesul primei ediții. Din această cauză, pentru câteva luni, el va lipsi de la „Neața cu Răzvan și Dani”, locul său fiind preluat de Florin Ristei, care va face echipă cu Răzvan Simion.

Dani Oțil a explicat că decizia de a lua o pauză de la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” a fost una dificilă, dat fiind legătura strânsă cu echipa sa după mai bine de 15 ani de colaborare. Participarea la proiectul „Power Couple” a fost prima oară când a fost nevoit să lipsească mai mult de o zi de la matinal, ceea ce a reprezentat o provocare personală.

Cu toate acestea, Oțil a mărturisit că experiența din „Power Couple” i-a adus o schimbare de perspectivă. Deși competiția nu este o „bătălie a sexelor,” el a remarcat că femeile par să fie susținute mai des de publicul feminin de acasă. A menționat și că, pe măsură ce filmările au avansat, a început să „țină cu fetele,” observând că bărbații aveau tendința de a renunța la unele probe mai repede.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Horoscopul dragostei pentru luna septembrie 2024

Publicat

in

Trei zodii sunt norocoase în această perioadă a anului. Citește horoscopul dragostei pentru luna septembrie 2024 și vezi dacă și tu te numeri printre nativii care au curaj. Prima lună de toamnă începe cu bucuria perioadelor cu surprize.

Astrele îi vor ajuta pe nativi să-și regăsească încrederea de sine și să se bucure de lucrurile mărunte din viața lor. Pe 4 septembrie, cei mai mulți vor avea curajul să-și exprime sentimentele. Acest lucru este posibil datorită faptului că Marte ajunge în zodia Rac.

Cei mai mulți dintre nativi vor face ceea ce le spune inima și nu se vor feri. Energiile cosmice îi vor ajuta să-și dea frâu liber sentimentelor. În familiei, orice problemă va fi discutată cu calm și răbdare. Luna intră în zodia Balanță, iar conexiunile se vor îmbunătăți.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Nativii Berbec au mai mult curaj de a-și exprima sentimentele în fața partenerului. Dacă își doresc o viață lungă și fericită alături de persoana iubită, este cazul să pună toate cărțile pe masă. Pentru cei singuri, astrele pregătesc o perioadă intensă de căutări, asta până când se vor opri în dreptul persoanei potrivite.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Nativii Taur se pregătesc de o perioadă intensă pe plan amoros. Odată ce și-au găsit partenerul potrivit continuă pe această latură multă vreme de acum înainte. Au câștigat și au oferit încredere și acum este momentul să culeagă roadele muncii lor în acest sens. Nu este cazul să se mai teamă de consecințe.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Nativii Gemeni au parte de schimbări majore în viața amoroasă. Se ceartă cu partenerul de viață și odată ce nu mai ajung la un consens se luptă de unii singuri. Anumite probleme se pot adânci în acest fel, iar asta îi face să renunțe. Astrele recomandă un nou început cu o persoană pe placul lor.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Nativii Rac își transformă relația de iubire într-o discuție interminabilă. Se implică tot mai mult în comunicare și pun pe masă ceea ce vor cu adevărat. Astrele le recomandă să nu ezite atunci când vor să spună ceea ce simt. Interacțiunea pe care o au cu cei din jur este mult mai vizibilă și mai pregnantă.

Leu: 23 iulie – 22 august

Nativii Leu vor trece prin momente extrem de pasionale. Cei care se află într-o relație trebuie să-și testeze răbdarea. Cei singuri au parte de distracție și puține conflicte. Știu cum să abordeze cele mai multe dintre situații, astfel că nu le e teamă să facă pași în direcția dorită. Este important ca anumite situații să se rezolve de la sine.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Nativii Fecioară singuri se gândesc foarte des la întâlnirea perfectă pe care și-o doresc alături de o persoană ideală. Atunci când fac alegeri, nu sunt influențați de cei din jur. Acest lucru le oferă puterea de a spune cu adevărat ceea ce simt, arată Astrology.com. Cei care se află într-un cuplu le reproșează partenerilor că nu sunt alături de ei în momentele grele.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Nativii Balanță au șansa să întâlnească persoana potrivită care să-i facă să viseze. Se îndrăgostesc mai repede decât cred și asta le oferă putere. Va fi o lună extrem de interesantă, mai ales dacă vor pleca acasă cu o persoană pe care și-o doresc. Cei care se află deja într-o relație știu cum să inspire încredere și nimic nu le mai stă în cale pentru a obține ce-și doresc.

Află tot ce trebuie să știi despre nativii Balanță, de la trăsături și până la personalitate. Ce spun astrele.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Nativii Scorpion au parte de noi provocări din partea astrelor. Sufletul lor pereche este mai aproape decât și-au imaginat, astfel că o nouă călătorie îi face să fie extrem de entuziasmați. Cei care se află deja într-o relație au încredere în partenerul lor, astfel că nimic nu-i mai poate opri din a face ceea ce și-au propus pe mai departe. Poate fi vorba despre un pas important.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Nativii Săgetător se bucură de experiențe inedite la capitolul dragoste. Cu toate că poate fi vorba și despre o despărțire, iată că nu se feresc să-și arate adevăratele sentimente. Cei mai mulți caută să se desprindă de oamenii care îi rănesc, însă va trece multă vreme până se vor reobișnui în această situație.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Nativii Capricorn își restabilesc relațiile amoroase și se bucură de o perioadă echilibrată. Vor înțelege faptul că iubire nu înseamnă critică, ci înțelegere. Deși vor vărsa și lacrimi, acestea vor fi în mare parte de fericire, spune Yourtango.com. Sunt pregătiți să își dea frâu liber tuturor sentimentelor.

Vărsător: 20 ianuarie  – 18 februarie

Nativii Vărsător caută noi speranțe în viața amoroasă, cu toate că tristețea îi acaparează de cele mai multe ori. Cei singuri pun bazele unei frumoase povești de iubire, dar care nu va avea o durată prea mare de viață. Se simt încurajați să continuie ceea ce au început.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Pentru nativii Pești, luna septembrie vine cu foarte multă eliberare din punct de vedere emoțional. Trăiesc la maximum fiecare zi și observă mai ușor gesturile mici din partea celor dragi. Vor fi atrase de persoane empatice și cel mai probabil își vor face noi prieteni. În relația de cuplu nu se schimbă prea multe.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

O nouă putere regională ia avânt: Azerbaidjanul ia locul Rusiei în rețeaua energetică a Europei

Publicat

in

Azerbaidjanul poartă discuţii pentru extinderea exporturilor sale de gaze naturale în cel puţin trei noi ţări din Europa, a declarat vineri preşedintele azer Ilham Aliyev, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Conform datelor furnizate de ministerul azer al Energiei, jumătate din cantitatea de gaze naturale exportată de Azerbaidjan în 2024 a fost livrată în Europa. Italia a devenit cel mai recent cumpărător de gaze din Azerbaidjan. Ceilalţi clienţi sunt Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Serbia, Slovenia şi Croaţia.

Prezent la Forumul Ambrosetti, care se desfăşoară zilele acestea la Cernobbio, Italia, Ilham Aliyev a spus că ţara sa negociază cu posibili noi cumpărători de gaze naturale, fără să dezvăluie încă despre ce state este vorba. Azerbaidjanul, care a început să vândă gaze Europei în 2020, are un acord cu regiunea să îşi dubleze exporturile până în 2027.

Ca urmare a invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantităţi de gaze ruseşti care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia. Livrările de gaze ruseşti spre Europa ar putea fi reduse şi mai mult după ce acordul referitor la tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina va expira la finele acestui an.

O soluţie ar fi înlocuirea gazelor ruseşti cu gaze din alte ţări, precum Azerbaidjan sau Turcia. Asta ar permite Ucrainei să primească în continuare tarife de tranzit pentru utilizarea reţelei sale de gazoducte, iar Europa ar fi aprovizionată cu gaze.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Kosovo a anunțat sâmbătă că a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Publicat

in

Kosovo a anunțat sâmbătă că a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia după ce protestatari de pe teritoriul sârb au blocat parțial drumuri și au întors din drum pasageri cu documente kosovare, în semn de protest față de tensiunile recente din nordul instabil al Kosovo, relatează Reuters citat de Rador Radio România.

Un grup mic de protestatari s-a adunat la câțiva kilometri în interiorul Serbiei lângă cel puțin trei puncte de trecere a frontierei și verificau dacă șoferii aveau documente de călătorie eliberate de autorități din Kosovo.

„Grupuri de extremiști mascați din interiorul teritoriului sârb opresc în mod selectiv și cu o abordare fascistă cetățenii care folosesc Serbia ca tranzit”, a declarat ministrul kosovar de Interne, Xhelal Svecla, pe pagina sa de Facebook, anunțând închiderea punctelor de trecere din Merdare și Bërnjak.

Alte patru puncte de trecere a graniței dintre cei doi vecini balcanici au rămas deschise. Grupul protestează împotriva acțiunilor recente ale Pristinei în nordul Kosovo, regiune locuită în principal de etnici sârbi, care au închis instituțiile paralele conduse de Belgrad. Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în acea zonă și, la fel ca Serbia, nu recunosc independența Kosovo.

Ei consideră Belgradul capitala lor. În ultimii doi ani, nordul Kosovo a trecut prin cele mai mari tensiuni etnice de când țara cu majoritate albaneză și-a proclamat independența în 2008, după o revoltă de gherilă de ani de zile împotriva dominației represive sârbe.

Deși Kosovo este recunoscut de peste 100 de țări, Serbia îl consideră parte a teritoriului sârb, acuză guvernul central al Kosovo că a încălcat drepturile sârbilor etnici și neagă acuzațiile că ar provoca conflicte în interiorul granițelor vecinului său.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Energiei acuză ‘sabotarea sistematică’ a hidrocentralelor: ‘Două-trei organizații de mediu găsesc specii de care nu a auzit nimeni’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, vineri seară, la Antena 3, că ”două-trei” organizaţii de mediu fac un ”sabotaj sistematic” al hidrocentralelor, deşi s-au cheltuit miliarde de euro în aceste proiecte, conform news.ro.

Unele sunt realizate în proporţie de 98%, dar nu pot fi gata, pentru că organizaţiile „contestă fiecare etapă”. „Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni”, a afirmat ministrul.

„În România am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, deci în hidrocentrale, care sunt finalizate între 70 şi 98 la sută şi pe care nu putem să le terminăm. De ce? Păi lipsă de voinţă şi mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte buni”, a declarat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja afirmă că aceste organizaţii „contestă fiecare etapă: aviz de mediu, autorizaţie de construire”. „Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an”, a adăugat ministrul.

Acesta speră să fie gata în acest an hidrocentrala de la Răstoliţa, judeţul Mureş:

„Anul acesta, sper că vom realiza, împreună cu Ministerul Mediului, o premieră, după 34 de ani, să terminăm hidrocentrala de la Răstoliţa, judeţul Mureş (…) Nu este o capacitate foarte mare, suntem pe punctul de a avea avizul de mediu. Bineînţeles că suntem contestaţi la fiecare pas, în continuare, dar ar fi un exemplu că domnule, se poate, dacă se vrea”, a mai declarat ministrul.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend