Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Oficiali americani: 70% din forțele Rusiei necesare pentru o invazie la scară largă se află la granița Ucrainei / Dacă Kremlinul ar invada Kievul, acesta ar putea cădea în câteva zile

Publicat

in

Rusia are pregătită aproximativ 70% din puterea de luptă despre care se crede că ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă a Ucrainei și trimite mai multe grupe tactice de batalion la granița cu vecina sa, au declarat sâmbătă doi oficiali americani, relatează Reuters.

În ultimele două săptămâni, numărul de grupe tactice de batalion (BTG) din regiunea de frontieră a crescut la 83 de la 60 de vineri, iar alte 14 sunt în tranzit, au declarat oficialii pentru Reuters sub condiția păstrării anonimatului din cauza sensibilității informațiilor.

În ceea ce privește momentul unei invazii, este de așteptat să se atingă un nivel maxim în jurul datei de 15 februarie, au spus oficialii. Astfel de condiții ar continua până la sfârșitul lunii martie.

Această cronologie, numărul și capacitatea tot mai mare a forțelor ruse din apropierea Ucrainei ar putea sugera că fereastra pentru diplomație se închide.

Oficialii americani nu au furnizat dovezi care să susțină estimările lor cu privire la forțele Rusiei.

În timp ce Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, ea a spus că nu plănuiește o invazie, dar că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Acestea includ o promisiune că nu va accepta Ucraina printre membrii NATO, o cerere despre care Washingtonul și NATO au spus că este inaccpetabilă.

Washingtonul consideră că Rusia ar putea alege alte opțiuni decât o invazie la scară largă, inclusiv o incursiune limitată, și nu crede că președintele Vladimir Putin a luat o decizie finală, au spus oficialii.

Dar ei au spus că Putin adună la graniță forțe care pot executa toate scenariile.

Dacă Rusia ar invada capitala Kiev, aceasta ar putea cădea în câteva zile, au spus oficialii americani.

O invazie la scară largă ar provoca victime majore, a spus unul dintre oficiali.

Ucraina ar putea suferi între 5.000 și 25.000 de victime, în timp ce pierderile trupelor Rusiei ar putea fi între 3.000 și 10.000, iar victimele civile ar putea varia între 25.000 și 50.000, potrivit estimărilor SUA, a spus oficialul.

O invazie completă ar determina, de asemenea, fuga a milioane de refugiați în interiorul Europei, consideră Washingtonul.

Citește și:VIDEO ”Harkov este Ucraina”. Mii de oameni au manifestat pentru integritatea teritorială a Ucrainei / ”Opriți agresiunea rusă”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

FOTO Premieră mondială: Primul satelit din lemn, construit în Japonia, va fi lansat în această toamnă

Publicat

in

Primul satelit din lume care este construit din lemn urmează să fie lansat la bordul unei rachete a companiei SpaceX în luna septembrie, au anunţat oamenii de ştiinţă japonezi care au realizat această premieră mondială, informează AFP, potrivit Agerpres.

Satelitul experimental, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Kyoto şi de compania forestieră Sumitomo Forestry, are forma unui cub cu latura de 10 centimetri.

Creatorii lui se aşteaptă ca lemnul să ardă în totalitate atunci când dispozitivul va reintra în atmosferă, ceea ce va împiedica formarea de particule metalice când satelitul se va întoarce pe Pământ.

“Sateliţii care nu sunt fabricaţi din metal ar trebui să fie preferaţi”, a declarat Takao Doi, astronaut şi profesor-asociat la Universitatea Kyoto, într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi.

Dezvoltatorii săi doresc să predea satelitul LignoSat, fabricat pe bază de lemn de magnolie, agenţiei spaţiale japoneze (JAXA) pe parcursul săptămânii viitoare.

Va fi trimis în spațiu la bordul unei rachete SpaceX

El va fi trimis în spaţiu la bordul unei rachete a companiei SpaceX de la Centrul Spaţial Kennedy în luna septembrie, destinaţia sa fiind Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au precizat ei.

Satelitul va fi eliberat apoi de pe modul experimental japonez din cadrul ISS pentru a-i testa rezistenţa şi durabilitatea în spaţiu.

“Datele vor fi trimise de la satelit către cercetători, care vor putea să verifice dacă există semne de tensiune şi dacă el poate rezista la schimbări uriaşe de temperatură”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a companiei Sumitomo Forestry.

Marţi, o rachetă care transporta un alt satelit – o colaborare între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi JAXA – a fost lansată din California într-o misiune de studiere a rolului pe care norii l-ar putea juca în combaterea schimbărilor climatice.

Satelitul EarthCARE se va afla pe orbită la aproape 400 km deasupra Pământului timp de trei ani.

Citeste mai mult

NATIONAL

Răsturnare de situație: Digi nu poate cumpăra Telekom România. Tranzacția anului s-a împotmolit

Publicat

in

Compania Digi și Clever Media, care deține inclusiv Prima TV, notificaseră Bursa de Valori București că au în plan achiziția Telekom România. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a intervenit și a spus că această tranzacție nu se poate realiza pentru că cele trei companii nu au notificat Consiliul Concurenței. El a explicat că, în primă fază, trebuie analizate datele tranzacției și apoi vor vedea dacă au undă verde pentru a finaliza achiziția.

“Digi a anunţat ieri (luni – n.red.) că va sprijini achiziţia Telekomului. (…) O să vedem. N-am primit până acum nicio notificare, deci de-abia intenţia între cele două companii, sau cele trei companii, că Telekomul vrea să vândă, Telekom Germania vrea să vândă şi vrea să cumpere una din firmele domnului Tomşa împreună cu Digi. Deci, această tranzacţie, repet, e o formă nouă.

Tranzacţia veche au retras-o vineri, ne-au anunţat luni că vor să restructureze tranzacţia prin intervenţia lui Digi, au anunţat Bursa (…) Dar aşteptăm şi noi să primim detaliat detaliile tranzacţiei şi atunci o să facem noi analiza de concurenţă, care va merge în paralel cu analiza pe securitate naţională, care se face la nivelul Guvernului. (…)

Ştiu că de doi ani se chinuie Telekom să vândă operaţiunile din România. Ce pot să spun? Le urăm succes, în acelaşi timp trebuie şi ei să respecte nişte reguli în această ţară. Trebuie să fim siguri că cel care cumpără Telekom va putea să menţină infrastructura în funcţiune, va respecta contractele pe care le are cu clienţii şi fiind vorba de o infrastructură critică de comunicaţie există şi această dimensiune privind securitatea naţională. Deci, instituţiile de securitate naţională vor să se asigure că noul operator, repet, e capabil (…) să gestioneze infrastructura într-un mod care asigură protejarea intereselor de securitate ale statului”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Anunțul făcut de Digi, Clever Media și Telekom

”Acorduri incheiate de Digi Romania S.A. (denumita anterior RCS & RDS S.A.), filiala din Romania a Societatii

Societatea informeaza piata ca, in data de 27 mai 2024, Digi Romania S.A. („Digi”) a incheiat un acord de principiu privind principalii termeni si conditii pentru achizitionarea de catre West Network Invest S.R.L, un vehicul investitional detinut majoritar de catre Digi si minoritar de catre grupul Clever Media, a unei detineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications S.A. („Telekom Romania Mobile”) de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. („Tranzactia”). Incheierea Tranzactiei este conditionata de mai multe aspecte, printre care finalizarea analizei de due diligence, obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile competente si finalizarea si semnarea documentatiei aferenta Tranzactiei.

Conform intelegerii dintre actionarii West Network Invest S.R.L., in cazul in care Tranzactia este finalizata, Telekom Romania Mobile urmeaza sa ramana in piata ca operator independent de telecomunicatii.”, anunță, pe site-ul Bursei de Valori București, Serghei Bulgac, director general al Digi România.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend