Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Oficial din Puterea de la Kiev pentru HotNews: „Numărul ucrainenilor care vor negocieri cu Rusia a crescut de 4 ori”

Publicat

in

Jurnalista Oxana Bodnar, corespondenta HotNews în Republica Moldova, a reușit să discute cu un important politician din Kiev, care prezintă lucruri din culisele discuțiilor Ucrainei legate de posibilitatea păcii.

  • „Nu există soluții corecte. O parte a societății își dorește un lucru, cealaltă parte altceva. Este o decizie extrem de dificilă pentru președinte”, a mai spus politicianul referitor la eventualele negocieri de pace, însoțite de eventuale cedări ale Ucrainei. 

Dacă în urmă cu doi ani numărul ucrainenilor care voiau negocieri cu Rusia era în jur de 10%, acum a ajuns până la 40%, a explicat pentru HotNews un politician aflat la putere în Kiev. Acesta a acceptat să discute cu corespondenta HotNews, sub protecția anonimatului, mai multe subiecte sensibile, de la negocierile de pace cu Moscova, la tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.

„E o decizie extrem de dificilă pentru președinte și, din acest motiv, evităm să comentăm”

Într-o perioadă în care se vorbește tot mai mult în presa internațională despre posibilitatea ca Ucraina să renunțe la unele teritorii în favoarea Rusiei, politicianul de la Kiev a fost întrebat și care este atmosfera în societate pe acest subiect. 

El spune că a crescut numărul celor care doresc aceste negocieri până la 40 % și că o parte a acestora este de acord ca linia frontului să rămână acolo unde este în prezent, ceea ce ar însemna „un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii.”

– În contextul în care se discută tot mai frecvent despre pregătirea așa-numitelor negocieri de pace cu Rusia, care este, de fapt, starea de spirit în interiorul Ucrainei în privința acestui subiect?
– Este greu de spus ceva concret pe acest subiect. Recent, The New York Times a publicat informații potrivit cărora Andrii Sybiha, ministrul nostru al Afacerilor Externe, ar fi început să vorbească despre faptul că Ucraina ar fi gata să cedeze anumite teritorii.

 La doar două ore după aceea, Ministerul a emis un comunicat oficial în care a precizat că nu s-a făcut niciodată o astfel de declarație și că Ucraina nu va ceda niciodată teritoriile sale. 

Vă pot spune doar un lucru: în Ucraina crește numărul persoanelor care ar fi potențial dispuse să susțină anumite negocieri. Dacă acum doi ani erau aproximativ 10%, în prezent numărul acestora este de aproape 30% sau chiar 40%. 

În ceea ce privește ce anume ar putea fi discutat la aceste negocieri, opiniile sunt și mai diverse. Unii dintre cei 40% consideră că linia frontului ar trebui să rămână acolo unde este acum, ceea ce ar însemna un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii. Alții spun că negocierile ar trebui să aibă loc, dar numai în condițiile în care rușii își vor retrage toate trupele de pe teritoriul Ucrainei. Și aici există mai multe opțiuni. 

Vedeți, când sunt întrebat despre acest subiect, pot spune că sunt foarte fericit că nu eu trebuie să iau astfel de decizii. Nu există soluții corecte. O parte a societății își dorește un lucru, cealaltă parte altceva. Este o decizie extrem de dificilă pentru președinte și, din acest motiv, evităm să comentăm. Acum vă împărtășesc doar gândurile mele personale, dar nu suntem mandatați să comentăm oficial.

„Rata de doborâre a rachetelor este de 75%”

– În ceea ce privește declarațiile recente ale lui Vladimir Zelenski privind planurile Rusiei de a distruge trei centrale nucleare din Ucraina: în ce măsură țara dumneavoastră se pregătește pentru acest scenariu sau este, totuși, un scenariu puțin probabil?
– Nu este vorba despre atacuri asupra centralelor nucleare propriu-zise, ci despre posibile atacuri asupra construcțiilor adiacente. Acestea sunt construcții speciale care recepționează energia electrică produsă de aceste centrale. Sunt de înaltă tensiune, având 750 kV. Potrivit datelor serviciilor de informații, asupra acestor construcții sunt posibile atacuri din partea Rusiei. 

Dacă ei atacă substațiile, noi le reconstruim destul de repede, însă dacă își vor propune să atace aceste construcții adiacente și vor nimeri ținta, atunci ar putea apărea un deficit foarte mare de energie electrică. Cel puțin câteva zile, Ucraina se va confrunta cu mari probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, cu pene de curent de 18-20 de ore din 24.

– Ne puteți spune în ce măsură Ucraina dispune de mijloace suficiente pentru a se proteja împotriva acestor atacuri?
– Niciodată nu putem spune că este suficient, pentru că atunci când zboară în direcția noastră 100 de rachete și 100 de drone, e clar că nu avem suficiente resurse. În mare măsură, este vorba despre sistemele de apărare antiaeriană. În prezent, rata de doborâre a rachetelor este de aproximativ 75%, un indicator destul de bun. Totuși, din 100 de rachete, 25 ajung la țintă. Pentru a împiedica acest lucru, sunt necesare mai multe sisteme de apărare antiaeriană. Și avem nevoie și de o protecție adecvată.

Aici vorbim despre construcții speciale din beton în zonele substațiilor de înaltă tensiune. În mare parte, aceste construcții au fost asigurate. „Ukrenergo” a organizat aproximativ 80 de astfel de structuri, un fel de adăposturi, care deja și-au demonstrat eficiența: au avut loc atacuri, dar construcțiile, în principiu, au rezistat. 

Însă, întrebarea în ce măsură construcțiile adiacente stațiilor nucleare sunt protejate rămâne încă deschisă. 

Uitați-vă, construcțiile de protecție, adăposturile, costă 600 de milioane de hrivne (13,2 milioane de euro). 

„Ukrenergo” a cheltuit deja 15 miliarde de hrivne doar anul trecut pentru asta. Dacă am fi avut suficiente resurse de apărare antiaeriană, am fi putut direcționa aceste resurse către alte lucruri necesare în condiții de război. 

„Va trebui să ne pregătim pentru un scenariu în care energia electrică va lipsi 4-5 ore pe zi”

Un sistem ATACMS în Ucraina. FOTO: social media / WillWest News / Profimedia

– În principiu, ați spus că vă așteptați ca în această iarnă să existe zile când energia electrică va lipsi chiar și 18 ore. Totuși, în procente, care este probabilitatea ca această iarnă să fie atât de dificilă pentru Ucraina?
– Aici sunt câțiva factori. Primul dintre aceștia se referă la condițiile meteorologice, al doilea vizează intensitatea atacurilor din partea rușilor, iar al treilea factor se referă la posibilitatea ca aceste atacuri să-și atingă ținta. 

De exemplu, pentru această lună nu sunt prognozate deconectări, deoarece, slavă Domnului, nu au avut loc atacuri și vremea este favorabilă. Așadar, dacă nu sunt înghețuri puternice, avem suficientă energie electrică. Dacă, de exemplu, vremea se va menține caldă, acest lucru va influența consumul de energie electrică și, implicit, economisirea acesteia. 

Dacă vremea va fi de partea noastră și rușii vor decide să nu mai atace aceste stații, poate nu vor fi deloc deconectări. Totuși, în opinia mea, nu ar trebui să ne pregătim pentru un scenariu atât de optimist, ci pentru unul în care, în cel mai bun caz, vom avea lipsuri de energie electrică de 4-5 ore din 24. Dacă însă Rusia va lansa câte 100 de rachete în direcția noastră, atunci cred că vom sta chiar 18-20 de ore fără energie electrică.

– Dacă ar fi să comparăm cu iarna trecută, cum vă așteptați să fie încălzirea în acest sezon?
– Noi înțelegem că situația va fi mai complicată. Câteva stații electrice sunt deja distruse și nu mai funcționează deloc în cadrul sistemului energetic. Rușii au început să atace cu o precizie mai mare. Anterior, puteau să lovească în zona din apropiere, la aproximativ 10 metri de stație, dar acum lovesc direct în sala de producție. Este clar că suntem într-o situație mai dificilă. În prezent, o mare parte din energia electrică este produsă de centralele nucleare. Dacă nu vom reuși să le protejăm, atunci vor fi probleme majore. 

Economia noastră dă semne de revenire, dar acest lucru se datorează prăbușirii semnificative din anii trecuți. Astfel, nu putem vorbi despre o creștere reală, ci despre o ușoară redresare. La începutul războiului, am avut o scădere de 25%, deoarece toată lumea a fugit unde a putut. Creșterea ulterioară a fost de aproximativ 7% anul trecut, iar anul acesta a fost de 6%. Aceasta înseamnă că suntem cu aproximativ 12% în urmă. 

Din acest motiv, nu văd de ce ar trebui redus ajutorul pentru Ucraina. Pur și simplu nu există motive obiective pentru o astfel de decizie. Banca Mondială a constatat că aproximativ 40% dintre ucraineni trăiesc sub pragul sărăciei, adică aproape jumătate din populația Ucrainei. Cred că organizații precum ONU și altele trebuie să își îndeplinească funcțiile, iar aceste funcții implică ajutorarea persoanelor care suferă din cauza conflictelor militare. 

– Referitor la construcția unei noi linii de energie electrică în regiunea Odesa, astfel încât aceasta să ocolească regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cum este argumentată această decizie și de ce a fost luată tocmai acum?
– În regiunea Odesa există o problemă de proiectare a sistemului energetic. Această regiune depinde destul de mult de funcționarea câtorva substații. În 2022, au fost mai multe situații în care rușii au lovit o substație, lăsând întreaga Odesa fără energie electrică. Cred că acest proiect are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare: adică, dacă se întâmplă ceva cu rețelele locale, vom avea nevoie de această linie. 

În prezent, situația nu are legătură cu politica, ci cu asigurarea lucrurilor esențiale. Energia electrică este unul dintre aceste lucruri esențiale. Odesa este o regiune problematică din acest punct de vedere. Și, din câte înțeleg, și Republica Moldova este interesată să importe energie electrică în condiții mai favorabile.

Ucraina câștigă un miliard de euro anual din tranzitul gazelor rusești

– Referitor la tranzitul gazelor rusești, începând cu 2025, când va expira acordul cu Rusia, care dintre scenarii sunt cele mai probabile și cum va arăta acest proces în anul următor?
– Nu am un răspuns clar în acest moment dacă tranzitul va continua sau nu. Opiniile în societate sunt împărțite în două tabere: prima susține că nu avem nevoie de tranzit, deoarece astfel ajutăm Rusia să câștige bani. Cealaltă parte afirmă că, dacă nu vom avea tranzit, va fi foarte dificil din punct de vedere tehnic să pompăm gazul către regiunile Harkiv, Odesa sau Mykolaiv. Dacă tranzitul se va opri pe 1 ianuarie, ar putea apărea probleme în toate regiunile. Și nu este clar dacă aceste regiuni vor fi aprovizionate cu gaz sau nu.

Eu cred că ne apropiem de un scenariu în care tranzitul va exista, dar va fi unul alternativ. Nu dețin informații secrete, însă, din ceea ce am auzit de la diferite persoane, cred că am putea semna un acord cu Azerbaidjan pentru „tranzitul gazului azer”. În acest context, nu putem spune cu certitudine dacă va fi vorba de gaz azer sau de gaz rusesc. 

Există și o prevedere în acordul de asociere pe care l-am semnat cu Uniunea Europeană, care stipulează că Ucraina se obligă să asigure tranzitul gazului pe teritoriul său dacă acest lucru este solicitat de țările UE. De exemplu, dacă Austria ne solicită oficial să asigurăm tranzitarea unui anumit volum de gaz, conform acordului semnat, suntem obligați să facem acest lucru. Când spun că vom avea nevoie de acest tranzit, mă refer la faptul că și noi avem nevoie de el pentru a transporta gazul spre Odesa și Mykolaiv. 

De asemenea, partenerii noștri au nevoie de el, iar Ucraina câștigă un miliard de dolari anual din tranzit. Dacă pierdem această sursă de venit, va reprezenta o problemă suplimentară pentru noi. Menționez că aceste concluzii sunt ale mele personale și nu fac parte din procesul decizional.

Loading

ACTUAL

VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale

Publicat

in

Ieri, 11 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

Astfel, în baza autorizării emise de către instanța competentă, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și al specialiștilor criminaliști, au efectuat o percheziție domiciliară, în comuna Bascov, la locuința unui bărbat, de 48 de ani, care ar fi oferit spre vânzare, articole pirotehnice, inclusiv din categorii supuse autorizării, fără a avea calitatea necesară.

În urma percheziției la locuința din comuna Bascov, au fost descoperite și ridicate articole pirotehnice din categoriile F2 și F3 (respectiv baterii de artificii și petarde), în cantitate totală de aproximativ 310 kilograme.

Articolele pirotehnice identificate cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.

Totodată, în baza Planului de Acțiune „PIROTEHNIC 2024”, în aceeași zi, a fost efectuat un control la o societate comercială din parcarea unui centru comercial, din municipiul Pitești și s-a constatat faptul că reprezentanții persoanei juridice comercializau către publicul larg articole pirotehnice, destinate utilizării doar de către pirotehnicieni.

Astfel, au fost descoperite 730 de kg de materiale pirotehnice, din categoria F2 și F3, pe care societatea nu era autorizată să le dețină sau să le comercializeze.

Articolele pirotehnice au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, fiind totodată întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializarea către publicul larg de articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Reamintim faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului

Publicat

in

O comunitate întreagă este zguduită de o tragedie neagră, după ce Mihai C., un tânăr de doar 34 de ani, a decis să își pună capăt zilelor. Gestul inexplicabil a lăsat în urmă o fetiță de doar 3 ani, o soție îndurerată, părinți, prieteni și colegi profund afectați de pierdere.

Mihai, un angajat dedicat al companiei Fuchs, era cunoscut pentru devotamentul său față de familia sa, în special față de fiica sa pe care o adora. Căsătorit din 2019, tânărul părea să aibă tot ce își putea dori: o viață de familie plină de iubire și momente fericite. Celebrando recent ziua de nume, nimeni nu ar fi putut anticipa o asemenea tragedie.

Vecinii și prietenii îi desagă ca fiind un om liniștit și respectuos, mereu gata să ajute pe oricine avea nevoie. “Mihai era călduros, un om pe care te puteai baza întotdeauna”, își aduc aminte cei care l-au cunoscut. Însă, în spatele acestei imagini de omul ideal, s-au ascuns probabil demonii pe care nimeni nu i-a putut observa.

Tragedia s-a consumat ieri, când Mihai a fost găsit spânzurat în podul casei sale. În urma acestui act extrem, întreaga comunitate este în doliu. Prietenii și cunoscuții au început să trimită sute de mesaje de condoleanțe pe platformele de socializare, încercând să își împărtășească durerea și să înțeleagă motivul din spatele gestului său nejustificat.

Astăzi, comunitatea se pregătește să îl conducă pe Mihai pe ultimul drum, plângând o pierdere imensă și dând naștere la întrebări profunde despre sănătatea mentală și dificultățile cu care se confruntă tinerii din zilele noastre. Această tragedie servește ca un apel la conștientizare, subliniind nevoia urgentă de sprijin și comunicare în rândul celor care suferă în tăcere.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Cum te ajută izolația cu lână de lemn să economisești în această iarnă?

Publicat

in

Pe măsură ce iarna își intră în drepturi, costurile de încălzire devin o preocupare majoră pentru mulți proprietari de locuințe din țara noastră. Alegerea unei izolații eficiente poate face diferența între facturi mari și un cămin cald, cu cheltuieli reduse.

Izolația cu lână de lemn pompabilă, pentru acoperișuri este soluția ideală pentru a-ți asigura confortul termic și pentru a reduce consumul de energie. Iată cum acest material inovator te ajută să economisești la încălzire în sezonul rece.

Performanță termică de excepție

Lâna de lemn are o capacitate excelentă de a reține căldura în interiorul locuinței, minimizând pierderile de energie prin pereți, podele sau acoperiș. Structura sa poroasă (grație fibrelor de lemn) permite captarea aerului, care acționează ca un izolator natural, menținând o temperatură constantă în casă, chiar și în zilele cele mai geroase.

Află mai multe despre parametrii tehnici și eficiența acestui material pe pagina dedicată izolației cu lână de lemn, la IzolațiiNaturale.ro. Cere o ofertă personalizată!

Reducerea costurilor cu energia

Un sistem de izolație bine realizat cu lână de lemn pompabilă poate reduce pierderile de căldură cu până la 30-50%. Acest lucru se traduce direct în facturi mai mici la energie. O locuință izolată eficient necesită mai puțină energie pentru încălzire, ceea ce înseamnă mai puține costuri și un impact mai mic asupra bugetului tău.

Montaj rapid și fără pierderi de material

Izolația cu lână de lemn pompabilă se aplică prin tehnologia suflată, asigurând o acoperire uniformă, inclusiv în spațiile greu accesibile. Astfel, se elimină golurile prin care căldura ar putea scăpa, iar procesul de aplicare este rapid, fără risipă de material.

Această metodă este perfectă pentru izolația mansardelor, podurilor sau pereților interiori, garantând un consum minim de energie pentru încălzire.

Un mediu interior mai sănătos și confortabil

Lâna de lemn nu doar că izolează termic, ci contribuie și la menținerea unui mediu interior sănătos. Este un material natural, fără substanțe chimice nocive, care ajută la reglarea umidității, prevenind condensul și mucegaiul. Astfel, confortul termic și sănătatea familiei tale sunt asigurate pe tot parcursul iernii.

Lâna de lemn Case Călduroase este primul produs izolator românesc care a obținut certificarea ETA emisa de Institutul German pentru Ingineria Construcțiilor din Berlin, certificat nr. ETA-23/0125.

Agrementarea ETA presupune multiple teste necesare înaintea obținerii – pentru produsele românești, fabricate în România și destinate doar pieței din România. Aceste teste nu sunt solicitate de autoritățile românești, lăsând loc pe piață produselor care pot fi inferioare calitativ, nefiind testate decât în cateva puncte, nu la fel de amplu ca în cazul ETA.

Descarcă aici declarația de performanță (verificarea tehnică europeană) și află mai multe despre certificatele de calitate pentru lâna de lemn pompabilă, la Izolatiinaturale.ro.

O investiție pe termen lung

Deși poate părea o investiție inițială mai mare, izolația cu lână de lemn este extrem de durabilă, având o durată de viață îndelungată fără a-și pierde eficiența. Economiile la facturile de energie se vor simți rapid, iar costurile de întreținere sunt minime, făcând din această soluție o alegere inteligentă pe termen lung.

Izolația cu lână de lemn pompabilă nu este doar o alegere ecologică, ci și o soluție practică pentru a economisi bani în sezonul rece. Proprietățile sale unice de izolare termică și avantajele în aplicare o fac ideală pentru orice tip de locuință.

Pentru a descoperi toate beneficiile acestei soluții și pentru a începe proiectul de izolare, accesează IzolațiiNaturale.ro și pagina dedicată izolației cu lână de lemn. Fă un pas spre un cămin mai cald, mai confortabil și mai eficient energetic!

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă

Publicat

in

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș reamintește tuturor angajatorilor că, în conformitate cu legislația în vigoare, au obligația de a elibera adeverințe de vechime, atât la încetarea activității salariatului, fără a fi necesară vreo solicitare a acestuia, cât și la solicitarea formulată în scris de către un salariat sau a unui fost salariat.

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare, obligația revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorului judiciar.

Precizăm faptul că obligația eliberării adeverinței stabilite de art.139 alin.2 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, revine tot angajatorului, în cazul în care acesta este în funcțiune sau are calitatea de succesor în drepturi al unui angajat desființat la momentul formulării de către salariat.

Inspectoratul Teriorial de Muncă Argeș subliniază că, refuzul angajatorilor de a elibera astfel de documente în termenul prevăzut de legislația în materie, atrage răspunderea contravențională a angajatorilor.

Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș oferă informații suplimentare la sediu prin intermediul ghişeelor operaţionale, de luni până joi, între orele 0800-1630; prin telefon la numărul 0248/223408, interior 121; prin e-mail la adresa itmarges@itmarges.ro, în audiențe potrivit programului afișat pe site.ul oficial www.itmarges.ro.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme

Publicat

in

Lucrările la Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (#A1), pe tronsonul dintre Curtea de Argeș și Pitești, avansează într-un ritm accelerat. Primii 16 kilometri, între nodurile rutiere Bascov și Băiculești, vor fi deschiși traficului rutier în zilele următoare, cu peste 8 luni înainte de termenul contractual.

Progrese majore pe șantier
Constructorul a mobilizat un număr impresionant de resurse: 1.179 de muncitori, 190 de utilaje și 152 de autovehicule. Printre lucrările finalizate sau în stadii avansate se numără:

  • Finalizarea stratului de uzură pe mai multe sectoare: De la nodul rutier Băiculești până la conexiunea cu Autostrada București-Pitești (A1), lucrările de asfaltare sunt aproape complete.
  • Marcajele și siguranța rutieră: Se finalizează marcajele rutiere, iar parapetele metalice și panourile fonoabsorbante sunt montate pe sectoarele esențiale.
  • Iluminatul public: Progres vizibil la sistemele de iluminat din nodurile rutiere, parcările de scurtă durată și spațiile de servicii.
  • Poduri și pasaje: Mai multe poduri, inclusiv cel peste râul Vâlsan și cel peste râul Argeș, au trecut cu succes testele statice și dinamice.

Nodurile rutiere: puncte cheie pentru fluidizarea traficului

Secțiunea include trei noduri rutiere importante:

  1. Nodul Băiculești: Marcajele, iluminatul și asfaltarea sunt finalizate, iar parapetele sunt aproape montate.
  2. Nodul Bascov: Lucrările de terasamente, iluminat și pasajul peste DN7 au fost finalizate, iar sensul giratoriu este în curs de încheiere.
  3. Nodul Curtea de Argeș: Se lucrează la stratul de bază și stratul de legătură, iar pasajele aferente au fost armate și turnate.

Ce urmează?
Restul secțiunii, de aproximativ 14 kilometri, va fi finalizat și dat în trafic în primăvara anului 2025, tot înainte de termen. Antreprenorul continuă lucrările la structurile rutiere, sistemele de drenaj, iluminatul și alte facilități de pe acest tronson.

Un pas crucial pentru infrastructura României
Secțiunea 5, cu o lungime totală de 30 de kilometri, este esențială pentru conectarea regiunii Ardealului cu Muntenia, facilitând transportul de mărfuri și pasageri. Deschiderea acestui tronson marchează un progres semnificativ în realizarea uneia dintre cele mai așteptate autostrăzi din România.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Provocarea Superman de pe TikTok bagă în spital copiii din România

Publicat

in

Provocarea Superman bagă copiii din România în spital, spre îngrijorarea părinţilor şi medicilor. Fenomenul extrem de periculos se propagă cu repeziciune pe TikTok, faimoasa reţea de socializare.

Într-o singură zi, zeci de minori s-au prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti cu fracturi şi traumatisme cauzate de o provocare riscantă pentru tineri. Din păcate, doi dintre aceştia au intrat şi în sala de operaţie.

Din nefericire, auzim din ce în ce mai des de copii care, din dorinţa de a se alinia celorlati, ajung să se accidenteze sau chiar să moară din cauza unor clipuri virale de pe aplicaţia controversată.

Ce este provocarea Superman?

Provocarea Superman face furori printre copiii din România. Clipurile cu minorii care trebuie să se arunce în faţă cu mâinile ridicate, în timp ce alţi doi trebuie să îi prindă au devenit virale şi urcă în topul celor mai vizualizate video-uri de pe aplicaţie. Din păcate, în timpul acestor aruncări au loc accidente care îi aduc pe tineri la unităţile spitaliceşti.

Doar în Bucureşti, într-o singură zi, au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti peste 20 de copii cu fracturi şi traumatisme grave în urma “Superman Challenge”. Mai mult, doi dintre aceştia au ajuns şi pe masa de operaţie.

„De vineri au început să apară pacienţi cu fracturi în urma unui aşa-zis challenge pe TikTok, se cheamă ‘Superman Challenge’. Dacă iniţial fenomenul părea anodin, numărul de pacienţi a crescut progresiv astfel încât numai ieri în gardă am avut 20 de pacienţi cu fracturi şi traumatisme importante.

Dintre aceşti pacienţi, doi sunt astăzi pe program operator, având nevoie de intervenţie chirurgicală pentru fractură de humerus şi fractură de antebraţ. Tragem un semnal de alarmă pentru că pare a fi un fenomen îngrijorător, periculos pentru copii şi îşi pot produce accidentări severe şi îşi pot rata atât cursurile, cât şi vacanţa”, a declarat Alexandru Ulici pentru News.ro.

România nu este singura ţară în care fenomenul periculos face ravagii printre copii. În Danemarca, Islanda şi Norvegia situaţia este una şi mai gravă.

Românii din afară îşi taie buletinele pe TikTok

Provocarea Superman nu este singurul fenomen periculos de pe TikTok. O altă tendinţă care face furori zilele acestea pe controversata aplicaţie este cea legată de românii care îşi distrug buletinele şi paşapoartele. Este vorba despre cetăţenii din diaspora supăraţi că nu au putut vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Aceştia recurg la un gest ilegal, spun autorităţile: îşi taie documentele în faţa camerelor de filmat şi îi îndeamnă şi pe alţii să procedeze astfel.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend