Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Oficial din cadrul Ministerului rus de Externe: Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina

Publicat

in

Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul decide să invadeze oricare dintre cele două ţări, a transmis vineri un oficial al Ministerului rus de Externe.

Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie 2022, iar din octombrie a desfăşurat trupe în această ţară sub pretextul unor exerciţii militare comune. Ambele ţări au convenit între timp să îşi intensifice cooperarea militară, ceea ce a generat temeri că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei dinspre nord.

Într-un interviu acordat presei de stat de la Moscova, un oficial al Ministerului rus de Externe, Aleksei Polişciuk, a declarat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt concepute pentru a preveni o escaladare, dar a avertizat că Minskul s-ar putea alătura conflictului din Ucraina în cazul în care Belarusul sau Rusia ar fi invadate.

„Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv”, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă TASS.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri că ţara sa trebuie să „fie pregătită” la graniţa cu Belarus, deşi până acum spune că a văzut doar „declaraţii de forţă” venite dinspre vecinul său nordic. „Înţelegem că, în afară de declaraţii de forţă, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni”, a spus Zelenski, în condiţiile în care Moscova încearcă să îşi relanseze invazia care se clatină de luni de zile.

CASTORII, ÎN AJUTORUL UCRAINENILOR

Pădurile dese şi mlaştinile înşelătoare din zona de frontieră sunt păzite de brigada de apărare teritorială Volin, una dintre sutele de unităţi ucrainene recrutate din rândul localnicilor dispuşi să îşi apere comunităţile. Soldaţii şi ofiţerii din cadrul unităţii au declarat pentru Reuters că iarna neobişnuit de blândă le-a oferit un avantaj tactic considerabil.

Joi, pe kilometri întregi în jurul graniţei din nord-vest a Ucrainei cu Belarusul, se întâlneau râuri revărsate, noroi gros şi câmpuri inundate de apă, ceea ce face ca deocamdată să rămână puţin probabilă perspectiva unui atac rusesc care să vină de peste graniţă, în ciuda avertismentelor recente de la Kiev, scrie Reuters.

„Pe terenul propriu, totul ne va ajuta să îl apărăm – peisajul, o mulţime de râuri, care au ieşit din matcă anul acesta”, a declarat Viktor Rokun, unul dintre comandanţii adjuncţi ai brigăzii Volin. Câmpurile şi vegetaţia din jurul său erau cufundate în bălţi tulburi de apă rece.

Purtătorul de cuvânt al unităţii, Serhi Hominski, spune că un ajutor nesperat pentru a face terenul impracticabil a venit de la un aliat mai puţin aşteptat: populaţia locală de castori. „Când îşi construiesc barajele, în mod normal, oamenii le distrug, dar anul acesta nu au făcut-o din cauza războiului, aşa că acum este apă peste tot”, a spus el, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Orange România introduce livrarea în lockere pentru comenzile realizate pe site

Publicat

in

Operatorul Orange România anunţă o nouă modalitate de livrare a produselor achiziţionate pe site-ul său, prin intermediul unei reţele de lockere disponibile în peste 5.000 de locaţii ale companiilor de curierat Sameday şi Fan Courier, scrie Agerpres.

”În prag de sărbatori, Orange oferă clienţilor o nouă modalitate de livrare a produselor achiziţionate pe site, prin intermediul unei ample reţele de lockere disponibile în peste 5.000 de locaţii ale partenerilor Sameday şi Fan Courier. În plus, Orange susţine clienţii în luna cadourilor şi le oferă, până pe 9 ianuarie 2024, livrare gratuită în lockere, dar şi oferte speciale la sute de produse pe site”, anunţă compania.

Amplasarea lockerelor se face în locaţii usor accesibile, deschise 24/7, nemai fiind astfel necesară prezenţa clienţilor la o anumită adresă, într-un interval orar prestabilit ca în cazul livrărilor door to door. Lockerele sunt dotate cu sisteme de alarmă anti-efracţie şi supraveghere video.

Totodată, prin introducerea livrărilor în locaţii fixe dotate cu lockere, oferim clienţilor o soluţie prietenoasă cu mediul şi contribuim la reducerea emisiilor de CO2, prin reducerea numărului de trasee pe care maşinile de curierat le parcurg în cazul unei livrări obişnuite. Astfel, o livrare la lockere salvează 95% din consumul de CO2, comparativ cu livrările door to door, precizează compania.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dragoș Damian: ‘Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate? Situația de la CNAS este o bătaie de joc’

Publicat

in

Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate? Situația de la CNAS este o bătaie de joc nu numai la adresa pacienților care au nevoie de servicii medicale, ci și la adresa contribuabililor care plătesc 10% contribuții la asigurările de sănătate.

Schimbările dese de leadership din cauza presiunilor politice, presupusa lipsă cronică a banilor, grevele angajaților care au rămas pe scheme de salarizare de acum 10 ani, un sistem informatic care a costat miliarde și care mai mult nu merge și festivalul de scutiri la plata contribuțiilor sunt tot atâtea aberații care arată că cineva fie este complet incompetent în a elabora politici publice pentru finanțarea sănătății românilor, fie dorește să controleze pușculița doldora de bani.

CNAS strânge anual peste 55 de miliarde de lei – cu peste 40% mai mult decât acum 5 ani, în 2019, înainte de pandemie. În general, sănătatea – finanțată de la bugetul de stat și din contribuția de sănătate – primește, cel puțîn pe hârtie, aproape 80 miliarde de lei, cu peste 75% mai mulți bani decât în 2019. Se livrează bani cu nemiluita în sistemul de sănătate și totuși se pare că acesta este din nou în colaps.

Haideți să vedeți câteva proiecții pentru 2024. În cazul medicamentelor de exemplu, rămân cel puțîn 3 luni neplătite din anul 2023, autoritățile încearcă din septembrie să le împingă spre a fi plătite în 2024 – și iată că au reușit, anul este practic încheiat. Astfel încât plata datoriilor acumulate din 2023 – estimativ – 3-4 miliarde de lei, trebuie bugetată în 2024. La asta trebuie adăugat cel puțîn un alt miliard de lei – creșterea punctului de pensie va crește și plafonul de gratuitate pentru pensionari. De parcă nu ar fi destul, de la 1 ianuarie intră în compensare și un coș de molecule noi, care însumează – estimativ – 2-3 miliarde de lei în plus care trebuie puse în bugetul sănătății din 2024. Dintr-un foc se fac 6-8 miliarde de lei suplimentar doar pentru decontarea medicamentelor în 2024, în condițiile în care, de fapt, nu au mai existat în 2023 bani pentru medicamente încă din august. În acest moment medicamentele utilizate de către români sunt creditate în totalitate de către producători, care au extins termenele de plată până la 240 de zile.

Și asta este doar cazul medicamentelor. Alți prestatori de servicii medicale trebuie să recupereze bani, medicii de familie țipă că nu sunt plătiți, spitalele țipă că nu mai au bani pentru servicii, sindicatele din sănătate țipă din cauza salariilor, de fapt ultimele două luni au fost numai cu proteste din cauza lipsei banilor.

Cineva își bate joc de noi toți, pentru că, deși plătim contribuții la sănătate de 10% din salariul brut, când suntem bolnavi trebuie să aruncăm cu bani din buzunar în dreapta și stânga, toți am încercat pe pielea noastră această realitate. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila trebuie să trimită pe cineva la CNAS să facă un control serios acolo, să înțelegem și noi despre ce vorbim – chiar nu sunt bani destui sau cineva acționează incompetent sau cineva manipulează cu bună știință aproape 60 miliarde de lei ca să ajungă doar cu dedicație „unde trebuie”.

Până ce sistemului public de asigurări de sănătate nu i se va adăuga un sistem privat de asigurări de sănătate, care să-i facă cu adevărat competiție, probabil că putem plăti contribuții obligatorii din salariul nostru și de 50% la sănătate, vor dispărea precum cei 10% din prezent.

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend