NATIONAL
Ofesiva ucraineană, oră cu oră. Cum a privit Moscova în direcția greșită în timp ce Kievul invada

Publicat
acum 7 luniin
De
admin
În orele care au precedat asaltul soldaților ucraineni peste granița de vest a Rusiei, Moscova nu a dat niciun semn că ar fi ceva în neregulă, comentează Reuters, care a analizat informațiile apărute până acum despre incursiunea trupelor Kievului în țara vecină.
Pe 6 august, la miezul nopții, Ministerul rus al Apărării dădea vești bune: peste 2 500 de membri ai regimentului responsabil de capturarea unui oraș din estul Ucrainei urmau să primească premii de stat pentru eroism.
Mai târziu în acea dimineață, în timp ce Ucraina începea cea mai mare invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, ministerul a publicat o înregistrare video în care șeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, care conduce invazia Ucrainei de la începutul lui 2023, vizita o altă zonă de luptă, tot în Ucraina. Acesta a ascultat rapoartele comandanților și a stabilit „sarcini pentru acțiunile ulterioare”, a precizat ministerul.
Nu a fost specificată ora exactă a vizitei, dar nu nici a fost dezvăluită nicio preocupare sau cunoaștere a evenimentelor care se desfășurau în regiunea Kursk din vestul Rusiei și care amenințau să perturbe planurile lui Gherasimov și să schimbe cursul războiului început în urmă cu doi ani și jumătate.
Panica s-a răspândit rapid în rândul localnicilor ruși în primele ore ale asaltului, în ciuda încercărilor repetate ale autorităților de a-i asigura că totul este sub control, conform unei cronologii realizate de Reuters a primelor două zile ale incursiunii, pe baza declarațiilor publice, a postărilor de pe rețelele de socializare și a analizei înregistrărilor video.
„Rușii au avut un eșec total al serviciilor de informații”
Ideea că Ucraina ar putea întoarce foaia împotriva Rusiei și ar putea pătrunde pe teritoriul vecinului său mult mai mare părea de neconceput pentru majoritatea observatorilor înainte de săptămâna trecută.
Operațiunea-șoc a ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența supravegherii Rusiei, precum și la mărimea fortificațiilor de frontieră și al forțelor care le păzesc.
„Rușii au avut aici un eșec total al serviciilor de informații”, a declarat pentru Reuters expertul militar francez Yohann Michel, cercetător la institutul IESD din Lyon.
În condițiile în care forțele ucrainene se retrag în estul Ucrainei, unul dintre cele mai strategice sectoare ale liniei frontului, Moscova ar fi putut presupune că Kievul nu va face un pariu cu miză mare care, chiar și acum, este departe de a fi clar că va da roade, a spus Michel.
„Aș înțelege dacă rușilor le-ar fi greu să creadă că se poate întâmpla ceva atât de important”, a spus el.
Printre obiectivele ucrainene în Kursk se numără distragerea atenției forțelor ruse de la linia frontului din regiunea estică Donețk. În schimb, luptele s-au intensificat în această regiune în ultimele zile, iar riscurile pentru Ucraina cresc pe măsură ce încearcă să mențină poziția în Kursk.
Ce spunea un parlamentar rus la două zile de la invazie
Un membru al parlamentului rus și fost ofițer militar, Andrei Guruliov, a declarat într-un interviu televizat la două zile după incursiune că liderii militari ruși au fost avertizați într-un raport cu aproximativ o lună înainte că există semne de pregătire pentru un atac ucrainean, dar nu au fost luați în considerare.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitările Reuters de a comenta această informație. Forțele armate ucrainene au refuzat să comenteze despre operațiunile în curs, iar Departamentul de Stat al SUA, Pentagonul și Casa Albă nu au răspuns imediat la întrebări, precizează agenția de presă.
Abia în după-amiaza zilei următoare, pe 7 august, președintele Vladimir Putin și Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse, au făcut primele observații publice cu privire la evenimentele din Kursk, pe care liderul de la Kremlin le-a numit „o altă provocare majoră” din partea Ucrainei.
Gherasimov, proaspăt întors din călătoria sa inoportună, i-a spus lui Putin, potrivit imaginilor televizate de presa de stat, că forțele ruse au „oprit” aproximativ 1 000 de soldați ucraineni să pătrundă adânc în regiunea Kursk.
Militari „spune ce vrea să audă șeful” la televizor
Michel a declarat că nu este clar dacă Gherasimov a fost dezinformat de subordonații săi sau dacă s-a simțit obligat să îi dea vești bune lui Putin în fața camerelor de televiziune.
Oficialii ruși în astfel de scenarii „spun ceea ce cred că șeful vrea să audă sau să vadă în public în acel moment specific”, a spus Michel.
Ministerul rus al Apărării a avut nevoie de aproape 12 ore de la momentul incursiunii, pe care Gherasimov l-a declarat la ora 5:30 a.m. pe 6 august, pentru a recunoaște public că ucrainenii au atacat granița, ca să nu mai vorbim de încălcarea acesteia.
Guvernatorul interimar, lăsat să umple golul de comunicare
Guvernatorul regional interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, aflat în funcție de doar câteva luni, a fost lăsat să umple vidul de comunicare și să încerce să se coordoneze cu multiplele agenții de apărare și securitate responsabile de protejarea frontierei.
În prima dintre numeroasele postări pe Telegram din 6 august, Smirnov a emis avertismente privind rachete la 1:51 și 3:11 a.m. ora locală, îndemnând locuitorii să se adăpostească. La 3:15, el a spus că apărarea aeriană a doborât trei drone ucrainene care se apropiau. La ora 6:16, alte 11.
Regiunile de o parte și de alta a frontierei s-au obișnuit de mult timp cu atacurile reciproce cu rachete și drone. Dar loviturile împotriva regiunii Kursk, semnalate de Smirnov în postări pe Telegram, au fost mai mult decât persistente decât de obicei în ultimele 10 zile.
Printre țintele lovite s-au numărat depozite de petrol, substații electrice și, potrivit armatei ucrainene, un depozit de arme și echipamente militare.
Din jurul orei 5 dimineața, panica a început să se răspândească pe rețelele de socializare. Localnicii au postat că bombardamentele în Sudja, un oraș rusesc de la graniță, au continuat timp de trei ore.
Locuitorii, avertizați să părăsească zona
„Ce se întâmplă cu luminile? Nu am nici lumină, nici apă”, a declarat o femeie. Un utilizator pe nume Denis a raportat nouă explozii în Korenevo, la aproximativ 26 km de frontieră.
Reuters a încercat de mai multe ori să contacteze locuitorii prin intermediul rețelelor de socializare, dar jurnaliștii au au fost ignorați sau blocați.
Un flux de mesaje a apărut pe „Native Sudja”, un canal pe rețeaua de socializare VKontakte, dar nu era clar dacă informațiile proveneau din surse oficiale. „Sfătuim oamenii să părăsească orașul”, spunea un astfel de mesaj la ora 7:34.
Oamenii au fost avertizați să se ferească de drone și să fie atenți la proiectilele neexplodate
La ora 8:15, pe grupul „Native Sudja” se raportau „lupte active chiar la graniță”. Cu toate acestea, un blog rusesc despre război, foarte citit, a negat informațiile.
„Execițiu mediatic”
Canalul Telegram „Two Majors”, urmărit de peste un milion de persoane, a scris că un mic grup de „inamici” a reușit să ajungă la doar 300 de metri în interiorul Rusiei și că „este distrus”. Acesta a sugerat că operațiunea a fost pusă în scenă de „unitățile TikTok” ucrainene ca un exercițiu mediatic.
Guvernul ucrainean a spus puține despre planificarea incursiunii.
În mai, la scurt timp după ce trupele ruse au trecut granița și au cucerit teritorii în regiunea Harkov din apropiere, șeful serviciilor secrete militare ucrainene a avertizat public că mici grupuri de forțe ruse se adună în jurul zonei Sudja și a declarat că Moscova a planificat o operațiune în regiunea Sumî din Ucraina pornind de acolo.
Reuters precizează că nu a putut verifica independent dacă Rusia pregătea o ofensivă în Sumî.
Vineri, Trupele aeropurtate ale Ucrainei au declarat că luptătorii săi și-au petrecut primele ore ale operațiunii deminând, străpungând frontiera și distrugând liniile defensive, folosind aviația și artileria.
Elementele-cheie ale succesului
„Pregătirea atentă, planificarea, surpriza, spiritul de luptă și tăcerea informațională au devenit decisive în etapa inițială a operațiunii”, au declarat trupele de asalt aeropurtate într-o postare online.
Un soldat ucrainean pe nume Dmitro, în vârstă de 36 de ani, a declarat că inițial a crezut că întărirea armatei ucrainene avea drept scop prevenirea unui raid rusesc transfrontalier.
În schimb, el s-a trezit sprijinind înaintarea spre punctul de trecere a frontierei de lângă Sudja, după ce unitățile de asalt au înaintat, a declarat el într-un interviu, dându-și doar prenumele în conformitate cu protocolul militar.
„Ne-am străduit să îi prevenim, iar ei nu s-au așteptat deloc la asta”, a spus el.
Primul rus care a confirmat încălcare graniței
Imediat după ora 10 a.m., guvernatorul Smirnov a confirmat pentru prima dată că Ucraina a încercat o incursiune, dar a declarat că soldații ruși și polițiștii de frontieră ai serviciului de securitate FSB au „împiedicat” încălcarea frontierei.
Aceasta a fost prima din numeroasele declarații care urmau să fie rapid dezmințite de evenimente.
Chiar înainte de prânz, Ministerul rus al Apărării a publicat înregistrarea video cu Gherasimov vizitând pozițiile rusești din Ucraina. În ceea ce privește evenimentele de la Kursk, nu a spus nimic.
La fel a fost și Kremlinul, cu purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov în vacanță de vară și reporterii rămași fără obișnuita sa informare zilnică. Până la 16 august, 10 zile mai târziu, acesta nu se întorsese la muncă.
„Situația este sub control”
„Spuneți-mi vă rog, este adevărat că tancurile ucrainene au pătruns în Sudja și Darino?”, a postat un utilizator, «Nestik», pe Telegram.
Smirnov a postat că se oferă ajutor locuitorilor din zonele care au fost lovite peste noapte de rachete și drone. „Situația este sub control”, a scris el la 12:46 p.m.
Aproximativ o oră mai târziu, agențiile de presă rusești au publicat primul cuvânt din partea autorităților centrale cu privire la situație. Acesta provenea de la FSB, afirmând că Rusia „a respins o provocare armată”.
Exod al locuitorilor din Sudja
Până acum, însă, era în curs un exod. Locuitorii din Sudja „plecau în masă”, a declarat pe Telegram o femeie pe nume Anna.
„Bineînțeles. Toată lumea vrea să trăiască”, a răspuns cineva.
În haos, unii au fost lăsați în urmă. O rețea de căutare, Liza Alert, a declarat că a postat peste 100 de anunțuri de „dispariție” pentru persoane care nu au fost văzute de la 6 august, inclusiv mulți pensionari în vârstă de 70 și 80 de ani.
Fostul guvernator dădea asigurări că frontiera e apărată
Predecesorul lui Smirnov în funcția de guvernator, Roman Starovoit, a declarat în mod repetat publicului că Rusia și-a consolidat fortificațiile de frontieră în regiunea Kursk.
În decembrie 2022, el a pozat pe un câmp înzăpezit, o zonă intinsă de „dinți de dragon”. Luna următoare, el a scris: „În acest moment, riscul unei invazii armate a teritoriului regiunii Kursk din partea Ucrainei nu este ridicat. Cu toate acestea, lucrăm în mod constant pentru a consolida capacitățile de apărare ale regiunii”.
Cu toate acestea, toamna trecută, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, creat de forțele de operațiuni speciale, a susținut că „aproape toate bastioanele sunt părăsite de personal și echipamente” de-a lungul graniței cu Kursk și a declarat că corupția a fost un factor.
Videoclipul publicat de parașutiștii ucraineni arată coloane de vehicule blindate care intră prin rânduri de dinți de dragon, parte a fortificațiilor din Kursk despre care mass-media din Rusia au declarat că au costat 15 miliarde de ruble, echivalentul a 168 de milioane de dolari.
Pasi Paroinen, un analist de la Black Bird Group din Finlanda, a declarat că videoclipul părea să arate încărcături de deminare care deschid drumuri prin câmpuri minate, lame de buldoexcavator pe vehicule blindate utilizate pentru a deschide drumuri prin „dinții de dragonu” și vehicule speciale pentru a traversa șanțuri și râuri mici.
„A fost probabil mai ușor pentru forțele ucrainene să avanseze”
„Este clar că au fost pregătite și utilizate cantități substanțiale de diferite echipamente de geniu”, a declarat Paroinen, care studiază imaginile disponibile publicului din războiul Rusia-Ucraina.
Brady Africk, un analist american care cartografiază apărarea Rusiei, a declarat că cele din regiunea Kursk aveau mai puține șanțuri anti-vehicule, obstacole și poziții de luptă în comparație cu pozițiile rusești din sudul Ucrainei ocupate, unde o contraofensivă ucraineană a eșuat vara trecută.
„A fost probabil mai ușor pentru forțele ucrainene să avanseze în jurul și prin fortificațiile Rusiei din regiune, mai ales dacă acestea erau deservite de personal mai puțin numeros sau slab instruit”, a spus el.
Responsabilitatea pentru apărarea frontierei ruse este împărțită între trupele regulate, forțele de frontieră FSB și garda națională. Se pare că guvernatorul Smirnov se referea la aceste diferite agenții atunci când a declarat, la mijlocul după-amiezii din 6 august, că s-a întâlnit cu „reprezentanți ai structurilor de securitate”.
„Apărătorii noștri lucrează cu succes pentru a distruge inamicul”
El a revenit deja asupra afirmației sale inițiale, potrivit căreia acestea au împiedicat străpungerea frontierei. „Situația în zona de frontieră rămâne dificilă, dar apărătorii noștri lucrează cu succes pentru a distruge inamicul”, a declarat Smirnov.
La ora 17:05, Ministerul rus al Apărării a menționat pentru prima dată incursiunea și a declarat că Rusia a transferat rezerve în zonă.
„Trupele care acoperă frontiera de stat, împreună cu unități ale trupelor de frontieră ale FSB, resping atacurile și trag asupra inamicului în zona frontierei de stat și asupra rezervelor sale din regiunea Sumî (a Ucrainei)”, a declarat ministerul.
La briefingul din 7 august, Gherasimov i-a spus lui Putin: „Operațiunea se va încheia cu zdrobirea inamicului, iar (forțele ruse) vor ajunge la frontiera de stat”.
Zece zile mai târziu, cu peste 100 000 de locuitori ruși evacuați și cu Ucraina care pretinde controlul asupra a peste 1 000 km pătrați din regiunea Kursk, forțele Moscovei sunt încă departe de a atinge acest obiectiv, conchide Reuters.
Poate vrei sa citesti
S-a stins din viață un romancier lucid şi un comunist convins. Dag Solstad a murit la vârsta de 83 de ani
Bolojan, după ședința convocată de premierul britanic: ‘Rusia trebuie să fie de acord cu o încetare necondiționată a focului’
Adevărata biografie a Dianei Șoșoacă- Viața și cariera controversatei senatoare
BEC a publicat decizia în cazul Șoșoacă – Motivele respingerii candidaturii la prezidențiale (Document)
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut telefonul- Localizare și recuperare
Marco Odermatt a câştigat Marele Glob de Cristal al Cupei Mondiale de schi alpin pentru al patrulea an consecutiv
NATIONAL
S-a stins din viață un romancier lucid şi un comunist convins. Dag Solstad a murit la vârsta de 83 de ani

Publicat
acum 52 de minutein
15 martie 2025De
admin

Scriitorul norvegian Dag Solstad, un romancier lucid şi un comunist convins care a făcut o cronică a societăţii contemporane, a murit la vârsta de 83 de ani, a anunţat sâmbătă editoarea sa pentru cotidianul VG – transmite France Presse.
„Solstad a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai timpului nostru. Cărţile sale au încântat şi surprins cititorii timp de 60 de ani şi a reînnoit şi extins constant genul romanului”, a declarat Ingeri Engelstad pentru ziar.
Acesta a murit în urma unui stop cardiac vineri seara, după o scurtă şedere în spital, a adăugat ea.
Născut în 1941 în Sandefjord (sud-est), într-o familie plină de datorii şi al cărui tată a murit 11 ani mai târziu, Dag Solstad şi-a făcut debutul literar la mijlocul anilor ’60. A experimentat mai multe stiluri, teoretizând în acelaşi timp, într-o serie de articole, o nouă literatură norvegiană.
Romanul său „Irr! Gront”, în care personajul principal ajunge la concluzia că libertatea constă în admiterea faptului că eşti suma rolurilor pe care ţi le asumi, i-a adus o largă recunoaştere în 1969. În deceniul următor, în urma revoltelor studenţeşti, Solstad, membru al Partidului Comunist Norvegian care dorea să răstoarne guvernul prin revoluţie dacă era necesar, şi-a pus proza în slujba maselor muncitoare şi s-a orientat către romanul social.
În curând, viziunea utopică a autorului asupra luptei de clasă va dispărea. În două romane publicate în anii ’80, personajele principale rememorează cu umor şi ironie trecutul lor în cadrul partidului.
Acest lucru nu îl împiedică pe Dag Solstad să rămână fidel ideologiei sale până la final şi să considere „păcat” că „Mao a pierdut”.
„Dacă vă uitaţi în urmă la munca mea, sper că nu veţi uita că am fost comunist. Este foarte important pentru mine”, a declarat el ziarului Dagens Naeringsliv (DN) în 2021.
În anii ’90, Solstad a intrat într-o nouă fază numită „moral-existenţială”: romanele sale, în special „Ruşine şi demnitate” (1994) şi „T. Singer” (1999), manifestă o mizantropie axată pe indivizi deziluzionaţi, spectatori neputincioşi ai unei lumi care se îndepărtează de ei.
Chiar şi atunci când atinge banalul, scriitorul se apropie de genialitate, potrivit comentatorilor, care conferă calităţi literare celor cinci cărţi coeditate cu compatriotul său Jon Michelet (1944-2018) despre Cupele Mondiale de fotbal din 1982 până în 1998.
NATIONAL
Bolojan, după ședința convocată de premierul britanic: ‘Rusia trebuie să fie de acord cu o încetare necondiționată a focului’

Publicat
acum 56 de minutein
15 martie 2025De
admin

Președintele interimar Ilie Bolojan publică pe X un mesaj după întâlnirea virtuală cu premierul britanic Keir Starmer, în care evidențiază poziția comună a celor două țări față de războiul din Ucraina.
„Mulțumesc, Keir Starmer, pentru organizarea unei întâlniri foarte bune astăzi. Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esențială”, scrie Bolojan.
Președintele interimar a subliniat angajamentul României de a sprijini în continuare Ucraina și pentru eforturile de a asigura o pace durabilă și justă.
„O încetare necondiționată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar RU trebuie să fie de acord cu el”, transmite Bolojan.
Thank you, PM @Keir_Starmer, for organizing a very good meeting today. Our close coordination in this process remains essential. I stressed Romania’s commitment to continuing support for UA & for the efforts to ensure a lasting and just peace. An unconditional ceasefire is a…
— Ilie Bolojan (@Bolojan) March 15, 2025
NATIONAL
Adevărata biografie a Dianei Șoșoacă- Viața și cariera controversatei senatoare

Publicat
acum o orăin
15 martie 2025De
admin
Diana Șoșoacă, o figură controversată a scenei politice românești, și-a făcut un nume prin pozițiile sale vocale și adesea polarizante. Această biografie explorează originile, educația și ascensiunea sa în lumina reflectoarelor, oferind o perspectivă asupra uneia dintre cele mai discutate personalități din România contemporană.
Originile și copilăria Dianei Șoșoacă
Diana Iovanovici-Șoșoacă s-a născut în București, într-o familie cu rădăcini diverse. Mama sa, Alice Florescu-Bleotu, este un renumit medic ginecolog din Capitală, în timp ce tatăl Dianei își are originile în Macedonia, mai precis în Skopje. Copilăria ei a fost marcată de divorțul părinților, fiind crescută în principal de bunicii materni, în special de bunica Dona, pe care o consideră ca pe o mamă. Diana a copilărit în fostul Sector 8 din București, petrecând mult timp și la Otopeni, alături de străbunica sa. Educația a jucat un rol crucial în formarea sa. A învățat matematica de la străbunica, care absolvise opt clase într-o perioadă când puține femei aveau acces la educație. Familia bunicilor materni fusese înstărită înainte de instaurarea comunismului, deținând o brutărie care a ajutat comunitatea în timpul foametei din 1946-1947. Diana a urmat primii patru ani de școală în București, la Școala nr. 186, continuându-și apoi studiile la Liceul C.A. Rosetti, unde a absolvit profilul matematică-fizică.
Educația și formarea profesională
Deși provine dintr-o familie cu tradiție în medicină, Diana a ales să urmeze o carieră juridică, absolvind Facultatea de Drept la Universitatea Româno-Americană din București în 1999. În timpul facultății, ea a beneficiat de pregătire din partea unor reputați profesori de drept, inclusiv în domeniul dreptului american. Încă din primul an de facultate, Diana a început să colaboreze cu cabinete de avocatură, acumulând astfel experiență practică valoroasă. După absolvire, și-a continuat pregătirea, urmând un master în Dreptul Afacerilor. De asemenea, a ocupat pentru o perioadă funcția de consilier personal pe probleme juridice al ministrului delegat pentru comerț, Eugen Dijmărescu. Un element interesant al biografiei sale profesionale este faptul că Diana a avut oportunitatea de a lucra în Canada, la Ministerul Justiției, însă a decis să revină în România după o scurtă ședere, motivată de dorința de a-și ajuta conaționalii.
Cariera politică și controversele asociate
Diana Șoșoacă și-a început cariera politică în 2020, când a intrat în Parlamentul României ca senator din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Ascensiunea sa rapidă în atenția publică a fost marcată de o serie de controverse și poziții radicale. Un aspect notabil al carierei sale politice a fost excluderea din AUR în februarie 2021, la doar câteva luni după alegeri, din motive legate de comportamentul său, considerat incompatibil cu strategia formațiunii. Liderul AUR, George Simion, a fost cel care a anunțat public această decizie, marcând o ruptură semnificativă în cadrul partidului. În activitatea sa parlamentară, senatoarea s-a remarcat prin poziții vocale împotriva măsurilor anti-COVID, promovarea unor teorii ale conspirației, refuzul de a purta mască în Parlament și declarații controversate la adresa vaccinării. Un incident relevant a avut loc în februarie 2021, când Diana a susținut de la tribuna Parlamentului că vaccinul Pfizer/BioNTech „distruge matricea națională a poporului român”, intervenție care a dus la întreruperea microfonului senatoarei.
Viața personală și familia Dianei Șoșoacă
Diana are o viață personală la fel de tumultuoasă precum cariera sa publică. A fost căsătorită de trei ori și are doi copii: un băiat în vârstă de aproximativ 20 de ani și o fetiță de aproximativ 8-9 ani. Referitor la eșecul primelor sale căsnicii, ea a declarat că se consideră o persoană „insuportabilă și autoritară”. Actualul său soț este Dumitru-Silvestru Șoșoacă, care lucrează în domeniul consultanței pentru afaceri. Conform declarației de avere, Diana deține un teren de 23.000 mp, o casă, două apartamente, terenuri intravilane în județele Vâlcea și Dâmbovița, obiecte de artă în valoare de 5.000 euro și două conturi bancare cu aproximativ 20.000 euro fiecare. Veniturile sale anuale se ridică la aproximativ 133.842 lei, provenind în principal din activitatea de avocatură.
Impactul și percepția publică asupra Dianei Șoșoacă
Diana Șoșoacă a devenit rapid una dintre cele mai controversate și mediatizate figuri politice din România în ultimii ani. Ascensiunea sa fulminantă în atenția publică a fost marcată de o serie de acțiuni și declarații care au polarizat opinia publică. Capacitatea sa de a atrage atenția mass-media prin pozițiile sale vocale și adesea provocatoare a contribuit semnificativ la creșterea notorietății sale. În percepția publică, imaginea Dianei este profund divizată. Pentru susținătorii săi, este văzută ca o voce curajoasă care se opune „sistemului”, în timp ce criticii o consideră o promotoare a teoriilor conspirației și a dezinformării. Stilul său combativ și direct a atras atât admiratori, cât și detractori vehemenți. Capacitatea sa de a mobiliza susținători la diverse proteste și acțiuni publice demonstrează că a reușit să-și construiască o bază de suporteri dedicați.
În ciuda controverselor, Diana Șoșoacă rămâne o figură proeminentă în spațiul public românesc, cu o capacitate remarcabilă de a genera dezbateri și de a polariza opinia publică. Impactul său se extinde dincolo de sfera politică, influențând discursul public pe teme precum sănătatea, drepturile individuale și relația cetățeanului cu statul.
Concluzii și perspective de viitor
Adevărata biografie a Dianei Șoșoacă reflectă o personalitate complexă și controversată, care a reușit să capteze atenția publicului într-un timp remarcabil de scurt. Originile sale diverse, educația solidă în domeniul juridic și experiența profesională variată au contribuit la formarea unei figuri publice care nu ezită să își exprime opiniile, indiferent de consecințe. Cariera sa politică, marcată de controverse și poziții radicale, a transformat-o într-un subiect constant de dezbatere în societatea românească. Pe măsură ce Diana Șoșoacă continuă să fie o prezență activă în viața publică, rămâne de văzut cum va evolua cariera sa politică și ce impact va avea în continuare asupra scenei politice și sociale din România. Recenta respingere a candidaturii sale de către Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare reprezintă o nouă provocare în parcursul său politic, dar și o oportunitate de a-și redefini strategia și obiectivele. Indiferent de opiniile personale, este clar că Diana Șoșoacă a reușit să devină o voce distinctă în peisajul politic românesc, provocând constant status quo-ul și generând discuții aprinse despre rolul și responsabilitățile reprezentanților aleși în societatea contemporană.
Legături relevante:
Adevărata biografie a lui Cristian Popescu Piedone
Diana Șoșoacă, în miez de noapte la sediul BEC
NATIONAL
BEC a publicat decizia în cazul Șoșoacă – Motivele respingerii candidaturii la prezidențiale (Document)

Publicat
acum o orăin
15 martie 2025De
admin

Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2025, invocând jurisprudența Curții Constituționale și încălcarea unor principii constituționale fundamentale. Decizia, publicată sâmbătă, 15 martie 2025, precizează că fostul senator nu îndeplinește condițiile de eligibilitate impuse de lege și de Constituție.
Motivele respingerii
Potrivit BEC, candidatura depusă pe 13 martie 2025 de către partidul S.O.S. România nu respectă exigențele impuse de Curtea Constituțională. Instituția electorală face referire la mai multe hotărâri ale instanței constituționale, printre care Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, care a stabilit că o persoană care aspiră la funcția de Președinte trebuie să respecte Constituția și valorile democratice încă din momentul înscrierii în cursa electorală.
Un alt argument cheie invocat de BEC este faptul că, în cadrul scrutinului prezidențial anulat din 2024, Curtea Constituțională a analizat candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă și a constatat că aceasta nu îndeplinește criteriile constituționale pentru a participa la alegeri. Prin Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, Curtea a anulat întregul proces electoral, impunând reluarea acestuia în totalitate. În acest nou ciclu electoral, principiile stabilite anterior rămân valabile, iar BEC are obligația de a le respecta.
Hotărârea Curții Constituționale, argument final
BEC subliniază că hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii pentru toate instituțiile statului, inclusiv pentru Biroul Electoral Central. Astfel, Curtea a reafirmat că evaluarea eligibilității unui candidat nu se limitează doar la aspecte formale (precum depunerea documentelor necesare), ci și la respectarea valorilor constituționale și a democrației.
În plus, instanța constituțională a stabilit că persoanele care, prin acțiuni sau declarații publice, au avut atitudini contrare ordinii constituționale și principiilor democratice pot fi considerate ineligibile pentru funcția de Președinte al României. În cazul Dianei Șoșoacă, Curtea a constatat anterior astfel de abateri.
Conform legislației în vigoare, Diana Iovanovici-Șoșoacă are posibilitatea de a contesta decizia BEC la Curtea Constituțională în termen de 24 de ore.
Decizie BEC invalidare candidatură Diana Șoșoacă by florinpuscas
NATIONAL
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut telefonul- Localizare și recuperare

Publicat
acum o orăin
15 martie 2025De
admin
Pierderea telefonului poate fi o experiență stresantă și dezorientantă. Însă, cu acțiuni rapide și metode potrivite, șansele de a-ți recupera dispozitivul cresc semnificativ. Acest ghid te va îndruma prin pașii esențiali pentru localizarea și securizarea telefonului pierdut, oferindu-ți soluții practice și sfaturi de prevenire pentru viitor.
Pași imediați după pierderea telefonului
Când realizezi că ți-ai pierdut telefonul, e crucial să acționezi prompt. Iată câteva măsuri esențiale:
Sună-ți dispozitivul – Deși pare evident, în agitația momentului ai putea omite acest pas simplu. Formează-ți numărul de pe alt aparat, poate îl auzi în apropiere sau răspunde cineva care l-a găsit.
Localizează-ți telefonul – Utilizează funcția de localizare specifică sistemului tău:
Blochează accesul de la distanță – Prin aceleași servicii de localizare, poți restricționa accesul la telefon și afișa un mesaj pe ecran cu datele tale de contact.
Anunță operatorul de telefonie – Contactează furnizorul pentru a suspenda temporar serviciile și a preveni utilizarea neautorizată.
Actualizează parolele conturilor importante – Schimbă urgent parolele pentru email, rețele sociale, conturi bancare și alte servicii sensibile.
E vital să acționezi rapid pentru a-ți proteja telefonul pierdut și informațiile personale. Păstrează-ți calmul și urmează acești pași metodic pentru a maximiza șansele de recuperare.
Localizare telefon pierdut gratis – Metode și aplicații
După ce ai parcurs pașii inițiali, e timpul să explorezi opțiunile gratuite pentru localizarea telefonului rătăcit. Aceste metode pot fi cruciale în eforturile tale de recuperare.
Servicii integrate ale producătorului
Aceste platforme îți permit să:
Vizualizezi poziția telefonului pe hartă
Declanșezi un sunet, chiar dacă e setat pe silențios
Blochezi accesul și afișezi un mesaj personalizat
Ștergi datele de la distanță, ca ultimă soluție
Aplicații dedicate pentru localizare telefon pierdut gratis
Pe lângă serviciile integrate, există și soluții terțe cu funcționalități similare:
Aceste aplicații de găsit telefonul necesită instalare și configurare prealabilă pentru a fi eficiente.
Cum localizezi un telefon offline
În cazul în care dispozitivul e închis sau fără conexiune:
Serviciile vor indica ultima poziție cunoscută
Unele aplicații pot transmite locația la reconectare
Poți activa opțiunea de a găsi dispozitive offline din setări
E crucial să configurezi aceste servicii înainte de a pierde telefonul. Asigură-te că ai activat localizarea și că ești conectat la contul tău pentru a beneficia de aceste metode de localizare telefon pierdut gratis.
Cum să găsești telefonul pierdut folosind IMEI
Când metodele standard de localizare nu dau rezultate, codul IMEI (International Mobile Equipment Identity) poate fi o soluție alternativă. Acest identificator unic oferă o șansă în plus pentru recuperarea dispozitivului tău.
Identifică codul IMEI al dispozitivului tău:
Formează *#06# pe telefon pentru a afișa codul IMEI
Verifică ambalajul original al telefonului
Caută în setările dispozitivului, de obicei la „Despre telefon”
Solicită informația de la operatorul de telefonie mobilă
Contactează autoritățile și raportează dispozitivul ca pierdut sau furat. Furnizează-le codul IMEI și alte detalii relevante.
Cere operatorului de telefonie mobilă să blocheze telefonul utilizând codul IMEI. Această acțiune va împiedica folosirea neautorizată.
Explorează serviciile online gratuite de găsire telefon după IMEI gratis. Deși precizia lor variază, pot oferi indicii despre locația aproximativă.
Monitorizează platformele de vânzări second-hand. Uneori, telefoanele sustrase sunt listate spre vânzare. Caută telefonul după IMEI pe aceste site-uri.
Evaluează opțiunea unor aplicații specializate de urmărire care utilizează codul IMEI pentru localizarea dispozitivelor pierdute.
E important de reținut că localizarea telefonului după IMEI online nu e întotdeauna accesibilă utilizatorilor obișnuiți. Adesea, doar autoritățile și operatorii de telefonie mobilă au acces la astfel de informații precise de localizare.
Deși găsirea telefonului prin IMEI poate fi dificilă, acest cod unic rămâne un instrument valoros în procesul de recuperare a dispozitivului pierdut sau furat. Asigură-te că păstrezi codul IMEI al telefonului într-un loc sigur pentru situații neprevăzute.
Blocare și securizare telefon pierdut
Odată ce ai epuizat opțiunile de localizare, următorul pas crucial este să-ți protejezi datele personale și să previi accesul neautorizat. Iată câțiva pași esențiali pentru blocarea și securizarea unui telefon pierdut:
Blochează telefonul de la distanță:
Aceste servicii îți permit să restricționezi accesul la telefon și să afișezi un mesaj pe ecran cu datele tale de contact.
Actualizează parolele conturilor importante:
Dezactivează serviciile de plată:
Activează modul „Pierdut”:
Această funcție criptează telefonul cu o parolă unică
Întrerupe funcționalitățile de plată
Permite afișarea unui mesaj personalizat pe ecran
Un aspect crucial în recuperarea unui telefon pierdut este pregătirea în avans. Asigură-te că ai configurat funcțiile de localizare și blocare de la distanță înainte de a pierde dispozitivul. De asemenea, realizează periodic copii de siguranță ale datelor importante pentru a minimiza pierderile în cazul unui incident.
Dacă bănuiești că telefonul a fost furat, nu ezita să anunți autoritățile și să raportezi incidentul. Oferă-le codul IMEI al telefonului, care poate fi utilizat pentru a urmări dispozitivul.
Prin implementarea acestor măsuri de securitate, poți reduce semnificativ riscurile asociate cu pierderea telefonului și îți poți proteja informațiile personale sensibile.
Soluții pentru telefoane cu abonament pierdute
Pierderea unui telefon cu abonament adaugă un nivel suplimentar de complexitate situației. Pe lângă preocupările legate de securitatea datelor, trebuie să gestionezi și aspectele contractuale cu operatorul de telefonie. Iată pașii specifici de urmat:
Contactează imediat operatorul de telefonie mobilă. Informează-i despre pierderea telefonului și solicită suspendarea temporară a abonamentului. Această acțiune va preveni utilizarea neautorizată și acumularea de costuri suplimentare.
Utilizează serviciile de localizare oferite de operator sau producător:
Blochează telefonul de la distanță folosind aceleași servicii de localizare. Această măsură va împiedica accesul la datele tale personale.
Solicită înlocuirea cartelei SIM. Vizitează un centru al operatorului și cere o cartelă nouă cu același număr. E posibil să ți se perceapă o taxă pentru această operațiune.
Verifică clauzele contractuale referitoare la plata abonamentului în perioada în care nu ai putut folosi numărul.
E important să acționezi rapid pentru a-ți proteja telefonul cu abonament pierdut și pentru a minimiza riscurile financiare și de securitate. Păstrează la îndemână detaliile contractului și codul IMEI al telefonului pentru a facilita procesul de recuperare sau blocare.
Dacă suspectezi că telefonul a fost furat, nu ezita să contactezi și poliția. Furnizează-le codul IMEI și orice alte informații relevante care ar putea ajuta la găsirea telefonului pierdut.
Prevenirea pierderii telefonului – Sfaturi și măsuri de siguranță
Deși recuperarea unui telefon pierdut este posibilă, prevenția rămâne cea mai eficientă strategie. Implementarea unor măsuri de siguranță simple poate reduce semnificativ riscul de a-ți pierde dispozitivul și poate facilita recuperarea acestuia în caz de nevoie.
Activează funcțiile de localizare și blocare de la distanță înainte de a pierde dispozitivul. Pentru Android, configurează „Find My Device”, iar pentru iPhone, activează „Find My iPhone”.
Setează un cod de blocare complex pentru ecran și o parolă pentru cartela SIM. Evită folosirea combinațiilor simple precum 1234.
Instalează și configurează o aplicație dedicată de găsire telefon gratis precum Cerberus sau Prey Anti-Theft.
Notează și păstrează într-un loc sigur codul IMEI al telefonului. Acesta poate fi util pentru a bloca dispozitivul în caz de furt.
Realizează periodic copii de siguranță ale datelor importante de pe telefon.
Nu lăsa niciodată telefonul nesupravegheat în spații publice.
Un aspect crucial este să te familiarizezi cu funcțiile de securitate ale telefonului tău. Învață cum să localizezi un telefonfolosind serviciile integrate precum Find My Device sau iCloud. Testează periodic aceste funcții pentru a te asigura că funcționează corect.
De asemenea, e recomandat să activezi opțiunea de a găsi telefonul offline. Aceasta permite localizarea dispozitivului chiar și atunci când nu e conectat la internet, folosind o rețea de dispozitive Android sau Apple.
Prin implementarea acestor măsuri preventive, vei crește semnificativ șansele de a-ți recupera telefonul în cazul pierderii sau furtului și vei proteja mai eficient datele personale stocate pe acesta.
Concluzie: Acțiune rapidă și prevenție eficientă
Pierderea telefonului poate fi o experiență stresantă, dar cu acțiuni prompte și măsuri de siguranță adecvate, poți minimiza riscurile și maximiza șansele de recuperare. Reține că rapiditatea este esențială – cu cât acționezi mai repede, cu atât mai mari sunt șansele de a-ți găsi dispozitivul.
Implementează măsurile de securitate discutate și familiarizează-te cu funcțiile de localizare ale telefonului tău înainte de a te confrunta cu o situație de pierdere. Păstrează întotdeauna la îndemână informații cruciale precum codul IMEI și detaliile contului asociat dispozitivului.
În final, amintește-ți că prevenția este cea mai bună strategie. Fii vigilent cu dispozitivul tău și utilizează instrumentele de securitate disponibile. Astfel, vei reduce semnificativ riscul de a te confrunta cu pierderea telefonului și vei fi mai bine pregătit să gestionezi situația în cazul în care aceasta totuși apare.
Linkuri utile
Pentru mai multe informații despre procedurile legale în cazul pierderii sau furtului telefonului, consultați acest referat al procurorului șef care detaliază pașii de urmat în astfel de situații.
De asemenea, pentru a înțelege mai bine procesul juridic în cazurile de dispariție a bunurilor personale, puteți citi acest rechizitoriu care oferă o perspectivă asupra modului în care autoritățile abordează astfel de cazuri.
Pentru cei interesați de aspectele tehnice ale securității dispozitivelor mobile, recomandăm acest articol care, deși într-un context diferit, ilustrează importanța protejării informațiilor sensibile stocate pe dispozitivele mobile.
NATIONAL
Marco Odermatt a câştigat Marele Glob de Cristal al Cupei Mondiale de schi alpin pentru al patrulea an consecutiv

Publicat
acum o orăin
15 martie 2025De
admin

Elveţianul Marco Odermatt a câştigat Marele Glob de Cristal al Cupei Mondiale de schi alpin pentru al patrulea an consecutiv, după ce s-a clasat pe locul secund în slalomul uriaş de la Hafjell (Novegia), desfăşurat sâmbătă, informează AFP, citat de Agerpres.
Cu un total de 1.596 de puncte, Odermatt îl devansează în clasamentul general cu 635 de puncte pe norvegianul Henrik Kristoffersen, care nu îl mai poate ajunge pe elveţian în ultimele cinci probe rămase de disputat până la finalul sezonului 2024-2025.
Marco Odermatt este al doilea schior, după austriacul Marcel Hirscher, care reuşeşte să câştige Cupa Mondială de schi alpin de patru ori consecutiv.
Pe lângă succesul la general, Odermatt a profitat de evoluţia mai slabă a lui Kristoffersen, clasat pe locul al 16-lea sâmbătă, pentru a-şi trece în palmares şi micul Glob de Cristal la slalom uriaş, tot pentru a patra oară consecutiv.
Slalomul uriaş de sâmbătă s-a încheiat cu victoria elveţianului Loic Meillard, cu timpul de 2 min 18 sec 20/100 după cele două manşe, urmat la 14/100 de Marco Odermatt. Treapta a treia a podiumului a fost ocupată tot un reprezentant al Elveţiei, Thomas Tumler, la 23/100. Clasamentul final al slalomului uriaş de la Hafjell:
1. Loic Meillard (Elveţia) 2:18.20
2. Marco Odermatt (Elveţia) 2.18.34
3. Thomas Tumler (Elveţia) 2:18.43
4. Lucas Pinheiro Braathen (Brazilia) 2:18.76
5. Alexander Steen Olsen (Norvegia) 2:18.89
…
Clasamentul general al Cupei Mondiale de schi alpin:
1. Marco Odermatt (Elveţia) 1.596 puncte
2. Henrik Kristoffersen (Norvegia) 961
3. Loic Meillard (Elveţia) 831
4. Franjo Von Allmen (Elveţia) 776
5. Timon Haugan (Novegia) 639
…
Clasamentul Cupei Mondiale la slalom uriaş:
1. Marco Odermatt (Elveţia) 500 puncte
2. Henrik Kristoffersen (Norvegia) 394
3. Alexander Steen Olsen (Norvegia) 346
4. Loic Meillard (Elveţia) 334
5. Lucas Pinheiro Braathen (Brazilia) 291

S-a stins din viață un romancier lucid şi un comunist convins. Dag Solstad a murit la vârsta de 83 de ani

Bolojan, după ședința convocată de premierul britanic: ‘Rusia trebuie să fie de acord cu o încetare necondiționată a focului’

Adevărata biografie a Dianei Șoșoacă- Viața și cariera controversatei senatoare

BEC a publicat decizia în cazul Șoșoacă – Motivele respingerii candidaturii la prezidențiale (Document)

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut telefonul- Localizare și recuperare

Tranzacție imobiliară record la Curtea de Argeș: Cunoscută pensiune vândută la preț de hotel

ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital

ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș

VIDEO | Scandal monstru la petrecerea de 8 Martie pe Valea Argeșului: Un fost polițist, gelos, a provocat o altercație la un cunoscut restaurant

DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...


S-A SEMNAT! La Pitești se va construi un centru de colectare deșeuri prin aport voluntar
Astăzi, 14 martie 2025, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Construire centru de colectare deșeuri prin...


VIDEO | Pecheziții în Argeș la braconieri – ACȚIUNEA OGARUL
Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, au continuat verificările în cadrul acțiunii ,,Ogarul” 2025, ce are ca obiectiv...


VIDEO | Macara în flăcări la Băiculești, pe porțiunea nouă de autostradă
Un violent incendiu a izbucnit în urmă cu putin timp pe portiunea de autostradă Pitesti-Curtea de Argeș la o automacara...
Curtea de Argeș


VEȘTI BUNE! Hidroelectrica va permite din nou accesul turiștilor la ”Statuia lui Prometeu” de la Vidraru
Vești bune pentru argeșeni dar și pentru toți cei care vor călători anul acesta pe Transfagărășan. Astfel, conform unui promisiuni...


DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
Am primit la redacție următorul drept la replică al Grupului Karcher față de articolul publicat de ziarul nostru la data...


ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
În urma cu putin timp, pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș au fost solicitați să intervină în municipiul Curtea...


ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
Polițiștii din Curtea de Argeș au fost sesizați prin 112, cu privire la faptul că un bărbat din comuna Oeștii-Pământeni,...


ATENȚIE! Polițiștii acționează cu sistemul radar E-Sigur în județul Argeș
Începând cu luna martie a.c., sistemul E-Sigur a devenit operațional și în județul Argeș, având ca scop principal creșterea siguranței...
Mioveni


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...


Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
Câmpulung


VIDEO | Accident groaznic în Argeș, la Rucăr – LA UN PAS DE TRAGEDIE
Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp în comuna Rucăr din Argeș. Este vorba despre un...


VIDEO | Percheziții în Argeș – Uluitor ce ascundea un bărbat de 68 ani
În dimineața zilei de 20 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale Argeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă...


VIDEO | Tânăr din Argeș reținut de polițiști – A vrut să violeze o bătrână de 86 ani
În ziua de 19 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Schitu Golești au identificat în cel mai...
În Trend
- NATIONALacum 2 săptămâni
Revoltător! CAZUL ELECTROARGEȘ – Cum un gigant german și-a bătut joc de statul român: 500 de angajați lăsați pe drumuri, 6 milioane de euro pierduți
- NATIONALacum 2 săptămâni
Ca la proști: În Argeș, două transporturi agabaritice au rămas imobilizate pe șosea și au blocat traficul rutier
- ACTUALacum 6 zile
Tranzacție imobiliară record la Curtea de Argeș: Cunoscută pensiune vândută la preț de hotel
- ACTUALacum 2 săptămâni
L-AU CĂPTUȘIT! Ciobanul Dan Petrescu, amendat de jandarmerie la protestele din Piața Victoriei
- ACTUALacum 3 zile
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
- ACTUALacum 4 zile
ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Accident mortal la Mălureni, in Argeș – Moarte groaznică pentru un bărbat de 37 ani din Mușătești
- ACTUALacum 6 zile
VIDEO | Scandal monstru la petrecerea de 8 Martie pe Valea Argeșului: Un fost polițist, gelos, a provocat o altercație la un cunoscut restaurant