Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Occidentul își calcă în picioare propriile sancțiuni. Expert în energie: ‘Germania și alte țări europene achiziționează în mod indirect petrol rusesc. Motorina și benzina intră în Europa venind din India și sunt produse din petrol rusesc’

Publicat

in

Sancțiunile impuse de Occident împotriva Federației Ruse par să nu mai conteze pentru statele europene când vine vorba de siguranța energetică și economică.

Importurile germane de produse petroliere provenite din India s-au multiplicat de 12 ori în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, în condiţiile în care ţara asiatică cumpără şi procesează ţiţei rusesc vizat de sancţiunile europene.

Potrivit cifrelor oficiale publicate de Institutul federal de statistică (Destatis), dacă în perioada ianuarie – iulie 2022 achiziţiile Germaniei de produse petroliere din India s-au cifrat la doar 37 milioane de euro, în primele şapte luni ale acestui an au explodat, ajungând la 451 milioane de euro, adică o creştere de 1.127,4%.

Pentru a explica această creştere explozivă, Destatis precizează că „India a importat mari cantităţi de petrol brut din Rusia, de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, şi exportă către companiile germane păcură, produsă din petrol brut„.

Este foarte plauzibil ca Germania şi alte ţări europene să achiziţioneze în mod indirect petrol rusesc„, în această manieră, a confirmat pentru AFP George Zachman, expert pe energie la centrul de reflexie Bruegel.

Înainte de invadarea Ucrainei, Germania importa o treime din necesarul său de petrol din Rusia, cu o valoare de peste 1,2 miliarde de euro pe lună. Însă, la începutul acestui an, Uniunea Europeană a introdus un embargou cu privire la importurile de petrol rusesc, ca reacţie la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

În pofida embargoului, Moscova a reuşit să îşi redirecţioneze exporturile de hidrocarburi spre alte ţări, în frunte cu China, India şi Turcia, care la rândul lor revând europenilor produsele petroliere rafinate.

Dacă motorină sau benzină intră în Europa venind din India şi sunt produse din petrol rusesc, aceasta este cu siguranţă o ocolire a sancţiunilor şi trebuie luate măsuri„, a cerut recent şeful diplomaţiei europene, Josep Borell.

Potrivit unei anchete a jurnaliştilor de la săptămânalul german Der Spiegel, plafonarea preţurilor, o altă măsură adoptată de occidentali împotriva petrolului rusesc, şi-a demonstrat de asemenea limitele. Pus la punct de puterile din G7 şi intrat în vigoare în luna decembrie 2022, mecanismul interzice companiilor cu sediul în ţările participante să furnizeze servicii pentru transportul de ţiţei brut rusesc care este vândut la un preţ mai mare de 60 de euro pe baril.

Ori, „transportatorii şi asiguratorii nu trebuie să primească o atestare din partea clienţilor lor şi nu este clar dacă autorităţile din ţările din G7 verifică aceste atestări„, susţin jurnaliştii de la Der Spiegel. Rezultatul, „în principalele porturi de export ale Rusiei, preţul barilului de petrol a depăşit în mod clar limita prevăzută de 60 de dolari„, afirmă săptămânalul german, care citează un studiu realizat de institutul economic ucrainean KSE, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DESCOPERIRE ȘOCANTĂ ÎN ARGEȘ – BĂRBAT SFÂRTECAT DE ANIMALE – Părți ale corpului găsite prin pădure

Publicat

in

Descoperire șocantă azi noapte în localitatea Dragoslavele, unde un fragment dintr-un cadavru uman a fost găsiut într-o zonă nelocuită. Din primele informații, este vorba despre mâna dreaptă a unei persoane care și-a pierdut viața, în circumstanțe necunoscute momentan, în respectiva zonă. La fața locului s-au deplasat criminaliștii și oamenii legii și a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. De asemenea, căutările vor continua pentru găsirea întregului cadavru.

„La data de  08.12.2023, în jurul orei 23.50, pe raza comunei Dragoslavele, pe DJ 725, într-o zonă nelocuită, în apropierea râului Dâmbovița, a fost găsit un fragment de membru uman superior drept, prezentând leziuni cu aspect de mușcături de animale. Se continuă cercetările pentru găsirea restului cadavrului, identificarii persoanei și stabilirii împrejurărilor în care a survenit decesul. A fost intocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă” potrivit IPJ Argeș.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vameșii români, instruiți de SUA!

Publicat

in

Vameșii români vor fi instruiți de Statele Unite ale Americii, în domeniul produselor contrafăcute sau ilicite.

Autoritatea Vamală Română (AVR) va beneficia de sprijinul Biroului pentru dezvoltare, asistenţă şi instruire internaţională pentru procurori din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală.

Autoritatea Vamală Română și Biroul pentru dezvoltare, asistenţă şi instruire internaţională pentru procurori din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (OPDAT) au agreat că lucrătorii vamali vor fi instruiți de către OPDAT pentru consolidarea capacităților de detectare a cazurilor de produse contrafăcute, în vederea combaterii traficiului ilicit de mărfuri care încalcă un drept de proprietate intelectuală.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a avut vineri, 8 decembrie 2023, o întrevedere cu noul coordonator al Programului în Domeniul Drepturilor de Proprietate Intelectuală și a Infracțiunilor Informatice (ICHIP) din cadrul OPDAT, procurorul federal Kristi O’ Malley. OPDAT reprezintă Departamentul de Justiție în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

La întâlnire a participat și conducerea structurii de profil în domeniul asigurării  drepturilor de proprietate din cadrul autorității vamale, respectiv Alexandru Ioan Dudu, directorul general al Direcției Generale Coordonare Control Vamal, și Gabriela Hură, șef serviciu al Serviciului Coordonare Control Mărfuri Restricționate și Prohibiții.

Reuniunea a avut drept scop introducerea noului coordonator al ICHIP și a expertizei de care Autoritatea Vamală Română poate beneficia pe parcursul derulării acestui program, respectiv sesiuni de instruire teoretice și practice privind detectarea cazurilor de trafic de mărfuri susceptibile de a fi contrafăcute.

Președintele AVR, Ion Cupă, a subliniat rolul autorității vamale în verificarea conformității mărfurilor importate cu normele privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală amenințările, dar și provocările cu care se confruntă autoritatea vamală pentru asigurarea protejării drepturilor de proprietate intelectuală.

Detalii despre OPDAT

Misiunea Biroului pentru dezvoltare, asistenţă şi instruire internaţională pentru procurori (Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training – OPDAT) este să dezvolte şi să ofere asistenţă tehnică menită să crească gradul de pregătire al instituţiilor judiciare şi al personalului instituţiilor de aplicare a legii, în vederea unui parteneriat eficient cu Departamentul Justiţiei din SUA pentru combaterea terorismului, traficului de persoane, crimei organizate, corupţiei şi infracţiunilor financiare.

Cu birouri în aproximativ 50 de țări, OPDAT sprijină obiectivele şi priorităţile SUA şi ale Departamentului Justiţiei în domeniul aplicării legii pregătindu-i pe omologii străini pentru o mai amplă şi eficientă cooperare cu SUA în combaterea terorismului, traficului de persoane, crimei organizate, corupţiei, infracţiunilor financiare şi altor infracţiuni transfrontaliere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend