Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O treime din lemnul brut recoltat este utilizat pentru încălzire – studiu PwC România

Publicat

in

F. Barbuta • HotNews.ro

Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru încălzire, ceea ce situează România printre țările cu un consum mare de lemn de foc pentru încălzire, fiind devansată doar de Franța dintre țările cu o producție mai mare ca România, se arată într-un studiu realizat de PwC România, la cererea Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

Lemn taiatFoto: Markusvolk | Dreamstime.com

Reamintim că prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat, iar exportul va fi interzis pentru anumite sortimente.

Conform statisticilor europene, operatorii economici din România recoltează un volum comercial de 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%. Totuși, sunt și alte țări sub medie, precum Grecia (37%), Italia (41%), Spania (49%), Bulgaria (50%), Lituania (54%). La polul opus se situează Cehia cu 111%, Țările de jos (96%), Germania (94%) ori Slovacia (75%).

Statistica activităților de silvicultură prezintă un volum de cca. 20 milioane metri cubi (volum brut) de lemn recoltat în 2021, cu 342.000 metri cubi mai mult față de anul anterior, România fiind a șaptea cea mai importantă țară producătoare de la nivelul UE-27.

Totuși, spune PwC, producția totală de masă lemnoasă este de doar 2,3 metri cubi lemn rotund brut comercial la hectar înregistrată în 2019, printre cele mai mici din Europa, țări cu condiții similare României având un indice de recoltă mult mai ridicat.

Peste 1,5% din PIB este generat în mod direct de către sectorul silvic și industriile bazate pe lemn, aportul cumulat ajungând la aproximativ 4,5% din PIB considerându-se și efectele indirecte și induse asupra economiei.

Cele peste 14.900 companii active din sectorul silvic și al industriilor bazate pe lemn au generat o cifră de afaceri de peste 9,7 miliarde euro în 2021 (peste 20 pp față de anul anterior, în principal pe fondul creșterilor de preț) și exporturi de peste 7% din totalul exporturilor României, cu un aport valutar net total de circa 2,2 miliarde euro în cazul sectoarelor de prelucrare a lemnului și respectiv a mobilei, cu ponderi relativ egale.

Schimbările climatice și pădurile

Dincolo de impactul economic, sectorul forestier contribuie la atingerea obiectivelor asumate de România pentru reducerea emisiilor nete de CO2.

Impactul sectorului pădure lemn în combaterea schimbărilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO2 reținute sau evitate a fi emise, dacă se iau în calcul emisiile salvate din evitarea folosirii combustibililor fosili la încălzirea rezidențială, utilizarea produselor din lemn și, prin urmare, evitarea utilizării altor materiale cu amprentă de carbon mai mare, cum sunt

plasticul, ambalajele care nu sunt biodegradabile, betonul sau oțelul.

Astfel, măsuri precum împăduririle terenurilor agricole neutilizate, creșterea ratei de colectare a deșeurilor pe bază de lemn și folosirea biomasei sunt soluții care pot crește acest procent și, în același timp, pot fi o soluție la criza energetică declanșată în actualul context geopolitic, în care furnizarea de gaz natural este incertă, iar prețul gazului este peste dublul celui pentru biomasă, se mai arată în raport.

“Predicțiile pentru România arată o scădere în absorbții de CO2 în următorul deceniu. Structura actuală pe clase de vârstă a stocului de lemn pe picior relevă excedent mare de arborete în clasele de vârstă a III-a și a IV-a, ceea ce explică existența unui fond de producție destructurat (aproximativ 60% din păduri conform Inventarului Forestier Național, 2018) și un deficit în clasa I de vârstă”, spune PwC.

Sursă foto: DreamStime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Actrița Anya Taylor-Joy din „The Queen’s Gambit” s-a căsătorit

Publicat

in

Actrița americană Anya Taylor-Joy, devenit un nume recunoscut în întreaga lume datorită interpretării rolului principal din miniseria „The Queen’s Gambit” de pe Netflix, s-a căsătorit cu prietenul ei, muzicianul Malcolm McRae, relatează revista People.

Netflix-The-Queens-GambitFoto: Netflix

Actrița în vârstă de 27 de ani și muzicianul în vârstă de 29 născut în statul american Alabama și-au legat destinele weekendul acesta la Veneția, potrivit tabloidului britanic Daily Mail, care a obținut fotografii de la nuntă.

Cuplul s-ar fi căsătorit la elegantul Palazzo Pisani Moretta înainte de a sărbători alături de familie și prieteni la recepție. Printre actorii de la Hollywood apropiați de Taylor-Joy care au celebrat alături de cuplu s-au numărat Miles Teller, Julia Garner, Cara Delevingne, Nicolas Hoult și Evan Ross.

Vestea nunții vine după ce mai devreme în cursul acestui an presa tabloidă a scris că McRae și Taylor Joy au fost văzuți în Italia, căutând un loc unde să țină ceremonia.

Anya Taylor-Joy și-a cunoscut soțul la premiera serialului Netflix

Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în martie 2021 la premiera serialului „The Queen’s Gambit”, McRae scriind două zile mai târziu o melodie originală dedicată actriței.

„Am scris această melodie pentru Anya la două zile după ce am cunoscut-o. Este intitulată ‘Chiar vreau să te văd din nou’”, a notat la momentul respectiv într-o postare făcută pe Instagram, alături de o înregistrare video cu el cântând piesa.

O lună mai târziu, Taylor-Joy a făcut referire la „partenerul” ei într-un interviu acordat revistei Elle. „Partenerul meu tocmai s-a întors de la muncă și își mută în jur toate echipamentele”, a relatat ea.

Un an mai târziu, cei doi și-au făcut una dintre primele apariții în public împreună la o petrecere organizată la Hollywood înaintea galei de decernare a Premiilor Oscar.

Anya Taylor-Joy a devenit unul dintre cele mai în vogă nume de la Hollywood după succesul uriaș de care s-a bucurat The Queen’s Gambit, jucând apoi în mai multe filme de top precum Last Night in Soho (2021), The Northman (2022), The Menu (2022) și The Super Mario Bros. Movie.

McRae, care s-a mutat din sudul SUA la Los Angeles cu doar câțiva ani în urmă, este unul dintre cei doi membri ai trupei „More”, aflată sub contract cu Warner Records. Trupa și-a lansat primul album vara trecută, fiind prezentă pe Spotify.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Industrial producer prices drop 3.3 percent YoY in August

Publicat

in

Industrial producer prices (domestic and foreign market) were 0.7 percent down in August 2023 compared to the previous month, and 3.3 percent lower year-over-year, shows data released on Tuesday by the National Institute of Statistics (INS).

According to the cited source, the industrial price index for the domestic market dropped 1.3 percent in August compared to July 2023, and was up by 4.13 percent compared to August last year, Agerpres reports.

The industrial producer price index for the foreign market was 0.82 percent higher compared to July 2023, and 1.38 lower year-over-year.
By major industrial groups, the most important year-over-year increases were recorded this August in the consumer goods industry (+11.68 percent), the durables industry (+4.79 percent), and the capital goods industry (+4.73 percent), while in the intermediate goods industry prices went down by 3.91 percent, and by 11.6 percent in the energy industry.

By activity sections, the annual price increase in August was 19.15 percent for water supply, sewerage, waste management and remediation activities, and 0.59 percent in the manufacturing industry, while for the production and supply of electricity and heat, gas, hot water and air conditioning, prices dropped 8.95 percent, and in the mining industry 3.33 percent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend