NATIONAL
O sportivă din Belarus acuză Federaţia naţională că a forţat-o să părăsească Tokyo
Publicat
acum 3 aniin
De
adminAtleta belarusă Kristina Timonovskaia a declarat că a fost forţată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să părăsească Japonia după ce şi-a criticat federaţia naţională pe reţelele de socializare, a relatat duminică AFP.
”Cer ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic, sunt sub presiune şi se încearcă scoaterea mea din ţară fără acordul meu. Cer intervenţia CIO”, a spus tânăra de 24 de ani într-un videoclip pe contul său de Instagram.
”CIO a văzut articolele care au apărut în mass-media, studiază situaţia şi a cerut explicaţii Comitetul Olimpic din Belarus”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al CIO pentru AFP.
Citește și: Stârnit de JUDECĂTORII ICCJ, fostul ministru Berceanu a dat `BOMBA`:`Bechtel…
Foto: (c) Issei Kato/REUTERS
Potrivit Fundaţiei pentru Solidaritate Sportivă din Belarus, Kristina Timonovskaia se afla duminică seara pe Aeroportul Haneda din Tokyo, la Terminalul 3.
“Sportiva belarusă este evacuată cu forţa din Tokyo”, informa a declarat Fundaţia, precizând că a solicitat intervenţia poliţiei japoneze pentru a preveni această expulzare. Ulterior, Fundaţia a menţionat că tânăra a fost plasată sub protecţia poliţiei şi că un reprezentant al Ministerului japonez al afacerilor externe urma să mergă la aeroport pentru a o întâlni şi a lămuri situaţia.
Atleta intenţionează să ceară azil politic la ambasada Austriei din Tokyo, potrivit aceleiaşi surse.
Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a indicat, într-o declaraţie, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la ”decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice”, declaraţie calificată imediat ca ”minciună” de către sportivă.
Kristina Timonovskaia a criticat în această săptămână vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4×400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.
”De ce trebuie să plătim noi greşelile Federaţiei? (…) Nu este normal. Nu aş fi reacţionat niciodată atât de dur, dacă mi s-ar fi explicat în prealabil întreaga situaţie şi aş fi fost întrebată dacă sunt capabilă să alerg pe 400 de metri. Dar s-a decis să se facă totul pe la spatele meu”, a scris sportiva pe contul său de Instagram.
Poate vrei sa citesti
Un mesaj ascuns într-o sticlă a fost găsit în peretele unui far după 132 de ani
Geoană, după ce fiica sa a fost acuzată că a plagiat discursul nepoatei lui Trump: Se mai întâmplă şi mici pozne de acest gen
Ancelotti povesteşte care a fost cea mai mare greşeală din cariera sa de antrenor. S-a întâmplat chiar la Real Madrid
Un fost deputat observă un detaliu ciudat la Ilie Bolojan: Îl afectează Sindromul Hybris
Românii și reducerile de Black Friday. Cinci sfaturi pentru a evita cumpărăturile impulsive. Psiholog: O senzație temporară de satisfacție, urmată de regrete
Germania rememorează azi un eveniment definitoriu: acum 35 de ani, Zidul Berlinului cădea și marca o eră a schimbărilor politice
ACTUAL
Consilierul bașcanei Găgăuziei, reținut, după ce a spus că Maia Sandu și Igor Dodon „trebuie uciși”
Publicat
acum 18 minutein
9 noiembrie 2024De
adminMihail Vlah, consilierul cu presa al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost reținut de autoritățile din Republica Moldova, după ce a scris pe o rețea de socializare că președinta Maia Sandu și fostul șef Igor Dodon „trebuie uciși”, relatează Ziarul de Gardă.
Consilierul guvernatorului Găgăuziei a fost reținut vineri seară, după ce, în aceeași zi, acesta a instigat la acțiuni violente împotriva unui actual și a unui fost demnitar de rang înalt, conform presei de peste Prut.
„Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și ai Direcției urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță percheziționarea și reținerea unui consilier al guvernatorului UTA Găgăuzia, în seara zilei de vineri, după ce, în aceeași zi, acesta a instigat la acțiuni violente împotriva unui actual și a unui fost demnitar de rang înalt.
Mai exact, bărbatul a publicat o postare pe rețele de socializare, în care îndeamnă la uciderea celor doi, din motive de prejudecată.
Acum consilierul reținut pentru 72 de ore are calitatea de bănuit pentru instigarea la violență, manifestată prin îndemn public, împotriva unei categorii de persoane, din motive de prejudecată”, a informat Poliția Republicii Moldova.
Publicația Ziarul de Gardă a scris anterior despre Mihail Vlah, guvernatorul adjunct și consilierul cu presă al bașcanei regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, că a publicat pe 8 noiembrie un filmuleț video în care îi critică pe Maia Sandu și Igor Dodon. Videoclipul a fost însoțit de o descriere, în care Vlah a declarat că ambii „trebuie uciși”. Ulterior, el și-a modificat textul.
Consilierul lui Guțul și-a început discursul prin a-i felicita pe creștinii ortodocși cu sărbătoarea din calendar. Ulterior, acesta și-a schimbat retorica, criticându-l pe Dodon pentru mitingul său „împotriva Maiei Sandu” care urma să aibă loc în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale.
„De asemenea, mă adresez compatrioților mei cu o mare rugăminte și apel să nu-i mai credeți pe acești mincinoși în persoana lui Dodon și sateliții săi. Pentru că Sandu este un dușman real și deschis al poporului nostru, iar Dodon este unul închis. De aceea, ambii trebuie uciși”, se arăta inițial în mesajul lui Vlah, notează Ziarul de Gardă.
Ulterior, acesta a modificat ultima propoziție în „ambii trebuie înlăturați cu mătura poporului”, afirmând în comentarii că ar fi greșit când a scris postarea.
Potrivit legeslației din Republica Moldova, instigarea la ură sau violență se pedepsește cu amendă până la 52.500 lei, muncă gratuită în folosul comunității sau închisoare până la 3 ani.
ACTUAL
Mărirea și decăderea Muntelui de Pietate, prima rețea de case de amanet girată de Stat / Toate activele ei au dispărut în Rusia, odată cu Tezaurul României
Publicat
acum 20 de minutein
9 noiembrie 2024De
adminPrimele case de amanet au apărut pe vremea când la noi domnea Mihai Viteazu. Cea dintâi a apărut în Franța, la Avignon, în 25 ianuarie 1589. Se chema „Muntele de Pietate” și avea ca principal scop asistarea celor săraci. Scopul ei era să ofere un „împrumut” tuturor celor care trec printr-o situaţie dificilă. Publicul este foarte bine precizat: „săracul jenat” (le pauvre honteux), adică cel care se găseşte, la un moment dat, într-o situaţie de „criză” (boală, şomaj, măritarea unei fiice, moartea neaşteptată a unui membru important al familiei etc.), dar căruia îi era ruşine să apeleze la mila celor din jur, cerşind.
În România, un prim proiect a fost inițiat în 1864 de ministrul de atunci al Finanțelor, Nicolae Rosetti-Bălănescu, dar din cauza situației politice tensionate din Principatele Române, acesta nu a fost pus în aplicare. Conform statutului de funcţionare, „ajutorul” trebuia oferit numai celui care merită, celui care este capabil să iasă din starea de sărăcie.
În Regatul Român existau case de amanet private, dar acestea erau de fapt birouri de cămătărie, care se adresau unui cerc restrâns de clienți și contribuiau cel mai adesea la sărăcirea celor care erau nevoiți să apeleze la serviciile lor.
O a doua inițiativă i-a aparținut lui Menelas Ghermani, ministrul de Finanțe între 1888 și 1895. Aromân născut la Belgrad în 1834, a studiat comerțul și finanțele la Viena și era familiarizat cu sistemul bancar occidental. După terminarea studiilor, a venit în România și și-a înființat propria bancă împreună cu fratele său. Menelas Ghermani s-a remarcat prin două proiecte majore: primul a fost introducerea sistemului monometalic (aurul a devenit singurul metal standard) iar al doilea, în 1893, a fost înființarea Muntelui de Pietate. Inițiase negocieri cu bancheri din Franța, Belgia și Germania, dar încercarea de a pune în ordine finanțele românești prin impunerea sistemului monometalic a provocat un adevărat scandal public, care l-a discreditat în ochii partenerilor săi străini, care au refuzat să-și susțină proiectul.
De acest lucru au profitat bancherii bancherii transilvăneni, iar cel care în final a pus pe picioare proiectul bancar al Muntelui de Pietate a fost economistul Corneliu Diaconovici, care a coordonat rețeaua băncilor românești din Transilvania. El a fost director adjunct al Băncii „Albina” din Sibiu și fondator al Asociației Băncilor Române din Ardeal înființată în 1907.
Proiectul a fost aprobat fără rezerve de ministrul conservator al Finanțelor, Take Ionescu.
Ministerul de Finanțe acorda o concesiune pe 30 de ani pentru înființarea unei Case de amanet unui sindicat format din capitaliști români; jumătate din profitul net realizat de noua entitate urma să fie donat Crucii Roșii.
Această rețea de case de amanet aveau menirea să limiteze și eventual chiar să excludă fenomenul cămătăriei, să ofere dobânzi accesibile și să protejeze interesele celor aflați într-o situație precară.
Potrivit regulamentului, pentru împrumuturile acordate de casele de amanet se puteau da drept garanție trei categorii de bunuri: bunuri mobile și obiecte (haine, lenjerie, tacâmuri, mobilier); obiecte pretioase (bijuterii din aur si argint, metale pretioase si pietre pretioase); bunuri (produse industriale și articole necomerciale). Sumele plătite pentru obiectele amanetate au fost stabilite la 1/3 pentru efecte și bunuri și 1/2 pentru bijuterii și pietre prețioase.
Nu a fost posibil să amaneteze obiecte religioase, însemne și echipamente militare, panouri de însemnări ale companiei, obiecte mari sau ușor de unică folosință sau bunuri furate.
Alimentele, băuturile și produsele alimentare conservate nu puteau fi amanetate, dar erau permise excepții în cazul vinului vechi, coniacului, lichiorului și șampaniei. Costurile de înregistrare, depozitare și păstrare au fost calculate și în funcție de valoarea obiectelor amanetate. Mai mult, bunurile au fost evaluate pentru a stabili atât valoarea lor de piață, cât și valoarea împrumutului. S-au acordat împrumuturi pe o perioadă de trei luni, cu posibilitate de prelungire a contractului. Experții de la Muntele Evlaviei (sau Muntele de Pietate) au fost sfătuiți să nu acorde împrumuturi persoanelor a căror înfățișare era îndoielnică (îmbrăcăminte nepotrivită) sau care păreau suspecte.
Bicicletele și bijuteriile erau bunurile care erau cel mai ușor de furat și apoi duse la casele de amanet.
Dacă bunurile nu au fost răscumpărate timp de 30 de zile după ce împrumutul a ajuns la scadență, acestea au fost scoase la vânzare prin licitație publică, iar funcționarii caselor de amanet nu aveau voie să liciteze.
Muntele de Pietate a atras numeroase critici, care au contestat atât monopolul băncii asupra pieței de amanet, cât și dobânzile considerate prea mari în raport cu condițiile economice ale oamenilor.
Rata dobânzii aplicată la împrumuturi, de 8% pe an, a fost mult mai mică decât cea impusă de brokerii de cămătărie (60–120% pe an).
În ciuda rezervelor și a criticilor formulate de sceptici, noua bancă s-a impus relativ rapid pe piața aselor de amanet din România. O primă listă de obiecte prețioase publicată în februarie-martie 1907 arată cât de atractive erau serviciile noii bănci pentru populație.
În doar câteva luni, oamenii au amanetat ceasuri de damă din aur, simple sau decorate cu pietre prețioase și perle; inele din aur sau platină mobilate cu diamante, diamante, lanțuri de aur, coliere, nasturi, broșe, medalioane, cutii de țigări, cupe de argint, cercei etc.
În total, au fost aproape 2.000 de obiecte prețioase completate de 531 de efecte (diferite obiecte, viori, covoare și covoare, mașini de cusut, tablouri; „un băț cu mâner de os crăpat”; „oredingotă cu vestă, o jachetă cu vestă”). De exemplu, în decembrie 1907, banca a anunțat licitația publică a mai multor obiecte care nu fuseseră răscumpărate. Printre acestea se numărau tablouri, ceasuri, bijuterii, biciclete, mașini de cusut și diverse articole vestimentare.
În spatele listelor publicate lunar în recenzia băncii se aflau poveștile oamenilor care au fost nevoiți să-și abandoneze posesiunile în casele de amanet.
Era evident că lucrurile prețioase aparțineau unor oameni care avuseseră la un moment dat un anumit statut social, pierdut fie într-un context economic dificil, fie ca urmare a propriei acțiuni: pariuri, jocuri de noroc sau un stil de viață nechibzuit. De asemenea, listele povesteau și poveștile celor față de care soarta nu fusese prea generoasă și care au fost nevoiți să se îndrepte spre Muntele de Pietate pentru a amaneta obiecte de puțină valoare: valize, îmbrăcăminte, mic mobilier, farfurii și vase etc.
Declanșarea Primului Război Mondial a afectat direct funcționarea acestei case de amanet. „Ctitorul” Muntelui Evlaviei, Corneliu Diaconovici,era de partea regelui Carol I și susținea implicarea României în război alături de Puterile Centrale. Mai târziu, această decizie i-a marcat destinul profesional; după război a fost acuzat de filo-germanism și obligat să se retragă din viața publică.
Toate activele băncii pe care o înființase au dispărut în Rusia Sovietică, împreună cu întregul tezaur de aur al țării, care a fost trimis la Moscova de autoritățile de la București în iarna anului 1916, când capitala a fost ocupată de trupele germane.
Muntele de Pietate a funcționat și în perioada interbelică; în 1936, a fost reorganizată printr-o nouă lege, care a permis băncii să înființeze sucursale în toate orașele țării. Sunt foarte puține detalii cunoscute, iar revista băncii pare să fi ieșit din tipar. N. Kirițescu a remarcat ironic că „Muntele Evlaviei are o clădire care corespunde mai mult notiunii de munte decât celei de pietate”
Pentru realizarea acestui material am folosit această sursă și pe aceasta.
NATIONAL
Donald Trump învinge toți președinții republicani: Obține cel mai mare scor din istorie
Publicat
acum 27 de minutein
9 noiembrie 2024De
adminNumărătoarea voturilor de la alegerile prezidenţiale din SUA nu a fost încă finalizată în toate statele, dar preşedintele ales Donald Trump a depăşit pragul de 74.260.000 de voturi obţinute, îmbunătăţindu-şi astfel scorul din 2020, care era deja un record, scrie news.ro.
Săptămâna aceasta, Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, obţinând 301 voturi în Colegiul Electoral, faţă de 226 pentru adversara sa democrată Kamala Harris. Acest total este susceptibil să se modifice în continuare, deoarece rezultatul pentru Arizona, care acordă 11 voturi electorale, nu a fost încă anunţat oficial.
Însă candidatul republican se află în continuare pe primul loc, la distanţă confortabilă, în momentul în care peste 80% din buletinele de vot sunt numărate. Este o victorie clară în Colegiul Electoral, dar şi al votului popular, deoarece, spre deosebire de 2016, anul primei sale alegeri, Donald Trump este sigur că va câştiga şi votul popular.
Miliardarul a doborât deja recordul pentru cele mai multe voturi obţinute într-un scrutin prezidenţial de către un candidat republican. Cu 74.263.792 de voturi numărate în favoarea lui, raportate de Associated Press sâmbătă dimineaţă, Trump şi-a depăşit deja totalul de la alegerile din 2020, în care obţinuse 74.223.975 de voturi, în ciuda înfrângerii sale. De asemenea, el a obţinut 11 milioane de voturi în plus faţă de alegerile din 2016, când votul popular fusese câştigat de Hillary Clinton cu 62.984.828 de voturi.
CUM SE OBŢINE UN RECORD ISTORIC
Desigur, demografia americană, care creşte cu unul până la două milioane pe an, poate explica acest scor mai mare al lui Donald Trump. Populaţia Statelor Unite a crescut cu 13 milioane între 2016 şi 2024. Dar Donald Trump datorează acest scor şi extinderii bazei sale electorale.
Anul acesta, miliardarul a câştigat voturi în rândul latinilor (+13 puncte procentuale), al tinerilor (+6 puncte procentuale), al persoanelor fără studii (+4 puncte procentuale), al femeilor (+2 puncte procentuale) şi al bărbaţilor de culoare (+1 punct procentual), dovadă că a avut loc o adevărată schimbare în rândul societăţii americane în 2024, remarcă Le Figaro.
În schimb, candidata democrată Kamala Harris este în cădere liberă în comparaţie cu alegerea lui Joe Biden în 2020. Ea se afla sâmbătă dimineaţă la 70.355.827 de voturi, iar California, care a numărat doar 60% din buletinele de vot, ar urma să o apropie de 72 de milioane de voturi. Vicepreşedintele se va afla astfel la aproximativ 10 milioane de voturi în urma lui Joe Biden, care a fost ales în 2020 cu 81.283.501 voturi, un record absolut. Atunci, preşedintele democrat a beneficiat de o prezenţă la vot de 66%, cea mai mare de la alegerile prezidenţiale din 1900 (73,7%). Cu titlu de comparaţie, la prima alegere a lui Donald Trump, în 2016, au participat 60% dintre americani. Cifrele pentru 2024 nu sunt încă cunoscute.
ACTUAL
Un mesaj ascuns într-o sticlă a fost găsit în peretele unui far după 132 de ani
Publicat
acum 36 de minutein
9 noiembrie 2024De
adminDescoperirea „unică în viață” a fost făcută de către inginerii care inspectau un far din sudul Scoției, scrie BBC.
Scrisă cu peniță și cerneală, scrisoarea din sticlă care este datată 4 septembrie 1892 dezvăluie numele a trei ingineri care au instalat un nou tip de far în turnul înalt de peste 9 metri.
Sticla a fost găsită în pereții farului Corsewall, în cel mai nordic punct al Rhins of Galloway, o peninsulă cu două capete din sud-vestul Scoției.
Sticla de 20 cm are o bază convexă neobișnuită, ceea ce înseamnă că nu poate sta în picioare, și este făcută din sticlă grosieră, plină de mici bule de aer. Se crede că ar fi conținut cândva ulei.
Dopul sticlei era din plută, care s-a expandat în timp și s-a lipit de sticlă, în timp ce sârma care o ținea în loc a ruginit.
Biletul părea inițial prea mare pentru a fi scos prin gâtul sticlei, așa că inginerii au conceput o unealtă folosind două bucăți de cablu pentru a-l răsuci prin deschizătura îngustă.
Inginerii se deplasaseră la farul vechi de 209 ani, înaintea unui proiect de un an, pentru a verifica rulmentul pe care se rotește lentila de cinci tone.
Bărbații care au scris biletul în 1892 au fost la far pentru lucrări în vârful turnului.
„A fost doar o coincidență ciudată să găsim biletul în timp ce lucram la echipamentul descris pe bilet”, a spus inginerul care a găsit sticla.
NATIONAL
Cercetătorii dezvoltă un scor genetic care prezice succesul tratamentelor anticancer
Publicat
acum 39 de minutein
9 noiembrie 2024De
adminCum ar fi dacă medicii ar putea stima succesul oricărui tratament împotriva cancerului, asigurându-se că fiecare pacient primeşte cea mai eficientă îngrijire? Provocarea constă în natura diversă a cancerului, scrie news.ro.
Există sute de tipuri diferite de cancere, caracterizate de tipul specific de celulă din care provin. Chiar şi pacienţii cu acelaşi tip de cancer necesită tratamente personalizate din cauza unor factori unici precum predispoziţia genetică, stilul de viaţă şi răspunsul imunitar. Rezultatele terapeutice – de la remisia completă la rezistenţa la tratament – sunt imprevizibile, întrucât celulele canceroase pot dezvolta rezistenţă la medicamente prin mutaţii genetice, făcând terapia ineficientă. Acum, cercetătorii au dezvoltat un scor predictiv de 36 de gene al rezistenţei la medicamentele anticancer care anticipează rezultatele terapiei împotriva bolii.
Pentru a aborda complexitatea cancerului, o echipă de cercetare de la Universitatea Alabama din Birmingham (UAB), de la Departamentului de genetică al UAB , a utilizat baze de date consacrate privind celulele canceroase – inclusiv Genomica sensibilităţii la medicamente în cancer (GDSC), Portalul de răspuns la terapiile împotriva cancerului (CTRP), şi Catalogul mutaţiilor somatice în cancere (COSMIC) – şi a investigat „dacă nivelurile de expresie genică sunt corelate cu răspunsul la medicamente” în diferite linii de celule canceroase.
GDSC şi CTRP oferă informaţii cu privire la sensibilitatea diferitelor linii celulare la diverse medicamente împotriva cancerului, în timp ce COSMIC cataloghează expresia lor genică.
Cercetătorii au studiat 777 de linii de celule canceroase care erau prezente în ambele baze de date şi a găsit 36 de gene legate de rezistenţa la medicamentele împotriva cancerului. Una dintre aceste gene, FAM129B, s-a dovedit a fi deosebit de importantă în rezistenţa la medicamente a celulelor canceroase. Această constatare se aliniază cu studiile experimentale anterioare privind FAM129B, validând eficacitatea abordării analitice utilizate în acest studiu UAB.
Grupul de cercetare a dezvoltat un scor combinat, numit UAB36, folosind cele 36 de gene cele mai legate de rezistenţa la medicamente. Ei au constatat că scorul poligenic UAB36 a prezentat o corelaţie superioară cu rezistenţa relativă la diverse medicamente anticancer, comparativ cu scorurile poligenice existente.
Cercetătorii au aplicat UAB36 pentru a estima expresia genelor legate de rezistenţa cancerului de sân la tamoxifen, un medicament utilizat pe scară largă pentru tratamentul cancerului de sân. UAB36 a arătat în mod constant o eficacitate mai mare comparativ cu o abordare bazată pe o singură genă. UAB36 a depăşit, de asemenea, semnăturile genetice stabilite, precum ENDORSE şi PAM50, în ceea ce priveşte corelaţia sa cu rezistenţa la tamoxifen în celulele cancerului de sân.
Cercetarea a trecut de la studiile pe linii celulare la aplicarea ca instrument de prognostic atunci când cercetătorii au utilizat scorul UAB36 pentru a estima rezultatul în trei cohorte diferite de pacienţi cu cancer de sân real trataţi cu tamoxifen. Ei au constatat că pacienţii cu scoruri UAB36 ridicate au prezentat o supravieţuire mai slabă, independent de vârsta pacientului şi de stadiul tumorii, în concordanţă cu aşteptarea ca acest scor să indice o rezistenţă mai mare la tamoxifen. Tumorile cu UAB36 ridicat au prezentat o îmbogăţire a seturilor de gene asociate cu rezistenţa multiplă la medicamente. Constatările indică UAB36 ca un biomarker promiţător pentru estimarea rezistenţei la medicamentele anticancer şi a supravieţuirii slabe.
UAB36 are potenţial de a fi un instrument pentru medicina personalizată, ajutând la identificarea pacienţilor cu risc crescut de rezistenţă la tamoxifen şi supravieţuire slabă, sugerând că aceşti pacienţi vor beneficia de strategii alternative de tratament. Studiul oferă indicii pentru a ajuta medicii să aleagă cel mai bun tratament pentru cancer şi să estimeze rezultatele pentru fiecare pacient, deşi acest lucru trebuie validat printr-un studiu clinic prospectiv.
„Această abordare ar trebui să furnizeze biomarkeri poligeni promiţători pentru rezistenţa în multe tipuri de cancer împotriva medicamentelor specifice şi poate fi îmbunătăţită în continuare prin încorporarea metodelor de învăţare automată în analiză”, a declarat miercuri, Anindya Dutta, profesor şi preşedinte al Departamentului de genetică al UAB, într-un comunicat.
Acest scor poligenic estimează rezistenţa la tratamentul cu tamoxifen mai bine decât metodele convenţionale, având potenţial pentru aplicarea în medicina personalizată, spun autorii.
NATIONAL
BNR profețește un an 2025 extrem de greu: Turbulențe majore în piețele din România
Publicat
acum 41 de minutein
9 noiembrie 2024De
adminPotrivit unui raport al Băncii Naționale a României, anul 2025 se anunță unul extrem de complicat, cu turbulențe majore în piețele din România. BNR anticipează ”incertitudini și riscuri” din cauza măsurilor fiscal-bugetare pe care Guvernul va fi nevoit să le adopte.
De asemenea, cei de la BNR anticipează ”incertitudini și riscuri” din cauza evoluției prețurilor la energie și alimente.
“Incertitudini și riscuri însemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, având în vedere măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate din anul 2025 în scopul consolidării bugetare. O sursă de incertitudini și riscuri rămân, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice”, arată raportul BNR, informează Antena 3 CNN.
De vină pentru creşterea preţurilor sunt seceta severă din 2024 și majorarea cotațiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile prețurilor alimentelor și energiei.
Consilierul bașcanei Găgăuziei, reținut, după ce a spus că Maia Sandu și Igor Dodon „trebuie uciși”
Mărirea și decăderea Muntelui de Pietate, prima rețea de case de amanet girată de Stat / Toate activele ei au dispărut în Rusia, odată cu Tezaurul României
Donald Trump învinge toți președinții republicani: Obține cel mai mare scor din istorie
Un mesaj ascuns într-o sticlă a fost găsit în peretele unui far după 132 de ani
Cercetătorii dezvoltă un scor genetic care prezice succesul tratamentelor anticancer
ACUM, ARDE O VILĂ ÎN ARGEȘ
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
Semafoare noi la Lidl: Un pas înainte pentru siguranța rutieră în Curtea de Argeș
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Cu voturi de la PSD, liberalul Costel Voica, noul viceprimar al Comunei Băiculești – Consilierul AUR a părăsit sala stresat de liderul județean
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
VIDEO! Argeșean prins cu țigări de contrabandă pe autostradă!
În seara zilei de 7 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au continuat cercetările într-un dosar...
Sănătatea argeșenilor, pe primul loc pentru PSD: Extinderea UPU de la Spitalul Județean și începerea lucrărilor la Laboratorul de Radioterapie, noi investiții reușite!
Consiliul Județean Argeș a finalizat lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) la Spitalul Județean de...
Bani de la Guvern pentru toate primăriile din Argeș
Prefectul Dragoș Predescu anunță: „Vin bani de la Guvern pentru primăriile din Argeș! Sumele provin din Fondul de Rezervă și...
Bărbat din Argeș reținut pentru agresiune sexuală asupra unei tinere de 18 ani
În ziua de 6 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat...
Curtea de Argeș
ACUM! Casă în flăcări la Valea Iașului
În urmă cu putin timp un apel la 112 a anunțat izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din comuna Valea Iașului,...
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
În ciuda scandalurilor la nivel național generate de Schema Nordis, notarii implicați in afaceri imobiliare dubioase sau agentul imobiliar care-și...
Atenție, sâmbătă se închide bulevardul Basarabilor pentru desfășurarea Duatlonului Regal Invictus, ediția a VI-a- VEZI PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Sâmbătă, 9 noiembrie, se va desfășura a VI-a ediție a „Duatlonului Regal Invictus”, competiție sportivă ce va avea loc în...
Bărbat din Pietroșani prins beat la volan
În ziua de 5 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat de 43...
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere...
Mioveni
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul...
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
Pa parcursul nopții, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere, după cum urmează: Două...
VIDEO! ACUM! Arde o casă la Mioveni!
In urmă cu puțin timp pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din orașul Mioveni,...
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
Câmpulung
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
Salvamontiştii și jandarmii montani din Argeş au intervenit, sâmbătă seară, pentru a recupera trei persoane care s-au despărţit de grupul...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO ! Înotul românesc ar putea avea un nou star! Sașa Dincă din Curtea de Argeș, pe urmele lui David Popovici
- NATIONALacum 2 săptămâni
Meteorologii anunță schimbarea radicală a vremii: Lovesc furtunile și temperaturile scad brusc
- ACTUALacum o săptămână
ANUNȚ DE ANGAJARE ÎN CURTEA DE ARGEȘ!
- ACTUALacum o săptămână
Un serial Netflix a „prevestit” inundațiile catastrofale din Valencia și fenomenul DANA
- ACTUALacum 5 zile
ACUM, ARDE O VILĂ ÎN ARGEȘ
- ACTUALacum 2 săptămâni
O mașină a Poliției Argeș implicată într-un grav accident
- ACTUALacum 7 zile
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
- ACTUALacum 5 zile
Semafoare noi la Lidl: Un pas înainte pentru siguranța rutieră în Curtea de Argeș