Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O criză imobiliară de proporții a bubuit în nordul Europei: unda de șoc se resimte pe tot continentul

Publicat

in

De luni de zile, guvernul Suediei a încercat să minimizeze o criză imobiliară care a redus încrederea în statul nordic, repetând un mesaj simplu: În timp ce unele companii au probleme, ţara nu le are. Acum, Heimstaden Bostad, un investitor imobiliar de 30 de miliarde de dolari, cu ansambluri de locuinţe de la Stockholm la Berlin, se confruntă cu o criză de finanţare de mai multe miliarde de dolari, care s-a întors asupra unuia dintre proprietarii săi, cel mai mare fond de pensii din ţară, relatează Reuters.

Acest lucru ridică, fără îndoială, miza pentru Suedia, naţiunea europeană cel mai grav lovită de o criză globală a sectorului imobiliar, declanşată de creşterea abruptă a ratelor dobânzilor, de anul trecut, care a pus capăt brusc unui deceniu de bani practic gratuiţi.

Suedia este unul dintre cele mai bogate state ale Europei şi cea mai mare economie nordică, dar are călcâiul lui Ahile, o piaţă imobiliară în care băncile au acordat proprietarilor de case împrumuturi de peste 4.000 de miliarde de coroane suedeze (360 de miliarde de dolari).

Îngreunaţi de aceste împrumuturi pentru locuinţe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatoraţi decât germanii sau italienii.

FMI avertizează Suedia

La începutul acestui an, Fondul Monetar Internaţional a semnalat împrumuturile ridicate ale gospodăriilor Suediei, împreună cu datoriile firmelor de proprietăţi comerciale şi dependenţa acestora de băncile locale, ca un risc pentru stabilitatea financiară.

Criza imobiliară s-a accelerat în această lună, când fondul de pensii Alecta, care deţine un pachet de 38% din Heimstaden Bostad, a declarat că cel mai mare proprietar rezidenţial din Suedia are nevoie de numerar şi că ar putea să îl susţină financiar.

Swedbank estimează că deficitul actual al Heimstaden Bostad ar putea fi de aproximativ 30 de miliarde de coroane (2,7 miliarde de dolari).

Autoritatea de reglementare financiară din Suedia a lansat o anchetă cu privire la de ce şi cum a investit Alecta 4,5 miliarde de dolari în gigantul imobiliar, în primul rând.

Investiţia cu probleme a fondului Alecta reprezintă 4% din fondurile sale.

Christian Dreyer, un purtător de cuvânt al Heimstaden, a declarat că a făcut ”progrese bune în acoperirea rambursărilor obligaţiunilor din 2024” şi ”nu se bazează pe injectarea imediată de capital pentru a ne îndeplini obligaţiile”. Dar el a mai semnalat că compania este deschisă către alt sprijin.

GUVERNUL SE PREGĂTEŞTE

Pe măsură ce criza din sectorul proprietăţilor se extinde, guvernul suedez se pregăteşte pentru acţiune, sperând că nu va fi nevoie.

La începutul acestui an, Karolina Ekholm, directorul general al Oficiului pentru Datorii din Suedia, a declarat că guvernul are o datorie uşoară şi îşi poate permite să se împrumute mai mult pentru a interveni, abordând posibilitatea de a acorda garanţii de credit sau împrumuturi subvenţionate.

O persoană familiarizată cu gândirea guvernamentală a spus că, deşi statul era dispus să ajute, în principiu, este conştient de potenţiala reacţie politică a sprijinirii companiilor care şi-au asumat riscuri mari.

Dreyer, de la Heimstaden, a declarat că examinează ”o potenţială recapitalizare din partea acţionarilor existenţi” şi este încrezător că ar putea ”atenua riscul financiar”, parţial prin finanţare bancară, dar şi-a exprimat deschiderea către alte forme de sprijin.

”Deşi nu suntem dependenţi de sprijin extern, am putea lua în considerare programe guvernamentale adecvate, dacă sunt disponibile”, a spus Dreyer.

În public, guvernul a încercat să minimizeze criza.

”Există probleme potenţiale pe care trebuie să le urmărim îndeaproape. Ştim că vin ploaia şi zăpada. Dar avem adăposturi”, a declarat ministrul Pieţelor Financiare Niklas Wykman, pentru Reuters, cu puţin timp înainte ca problemele Heimstaden Bostad să devină publice.

”Guvernul este gata să acţioneze pentru a asigura stabilitatea financiară dacă ar trebui să apară ameninţări sau tulburări”, a mai spus el, avertizând că problemele firmelor individuale nu înseamnă că sectorul mai larg este în dificultate.

Suedia este printre primele ţări europene care se confruntă cu dificultăţi pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, deoarece o mare parte din datoriile sale imobiliare sunt pe termen scurt, ceea ce poate fi un avertisment pentru regiunea mai largă, unde creşterea costului banilor a zguduit şi Germania.

Aproximativ jumătate dintre proprietarii suedezi au credite ipotecare cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că majorările dobânzilor determină rapid facturi mai mari pentru ei.

Între timp, dezvoltatorii săi s-au bazat adesea pe împrumuturi sau obligaţiuni pe termen mai scurt, care trebuie înlocuite cu credite mai scumpe.

Heimstaden Bostad şi alte companii precum SBB, aflată în dificultate, au crescut rapid, în parte prin vânzarea de euroobligaţiuni ieftine pe termen scurt, care de atunci a devenit mai dificilă.

„Am văzut un boom imobiliar nebun. Nu vedem încă o criză. Dacă ratele dobânzilor continuă să crească şi aceasta este cuplată cu şomajul, de asta ne este frică „, a declarat David Perez, un parlamentar democrat suedez.

În condiţiile în care ratele dobânzilor continuă să crească, analişti precum Marcus Gustavsson, de la Danske Bank, cred că ceea ce e mai rău nu s-a încheiat încă.

El consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din Suedia au scăzut cu aproximativ 10% şi că piaţa imobiliară ar putea fi abia la jumătatea drumului.

”Până de curând, suedezii au licitat preţul caselor cu bani ieftini. Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, acei bani ieftini s-au transformat în bani reali şi este dureros”, a spus Andreas Cervenka, autorul cărţii ”Greedy Sweden”, o carte care examinează inegalitatea determinată parţial de boom-ul imobiliar.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Obiceiul pe care ar trebui să-l avem zilnic – Prof. dr. Vlad Ciurea: Este absolut esențial!

Publicat

in

Obiceiul pe care ar trebui să-l avem zilnic – Prof. dr. Vlad Ciurea: Este absolut esențial!

Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit la Antena 3 CNN, despre obiceiul pe care ar trebui să îl avem zilnic și peste care nu ar trebui să trecem nici măcar în zilele aglomerate. Durează doar câteva minute.

Este vorba despre rugăciune, care are efecte miraculoase asupra sănătății noastre, asupra stării fizice și psihice și asupra vieții de zi cu zi.

”Rugăciunea propriu-zisă reprezintă ceva pe care noi, ancestral, l-am moștenit din moși strămoși. Să ne rugăm pentru sănătate, pentru copii, pentru părinți, ne rugăm pentru mâncare, asta este rugăciunea. Și te rogi la Ființa Supremă. În timp ce rugăciunea este în gând, sau dacă vreți exterioară, într-o anumită poziție la rugăciune a capului, a ochilor, a mâinilor, a feței, în totalitate cu privirea în sus, spre Ființa Supremă. Aceasta este rugăciunea. Ne înălțăm privirea și ne rugăm”, a explicat medicul.

”Meditația este interioară, rugăciunea prin care eu cu mine meditez la ce fac, la un lucru pe care pe mine mă preocupă, mă interesează. Mă interesează bolile pe care le am eu și meditez astfel încât să îmi creez numai gânduri bune și să ies dintr-un complex de boală pe care probabil îl am.

De exemplu, eu am avut COVID și am meditat două nopți la rând cum să ies din COVID. Eram internat la spitalul Matei Balș și mă forțam mental să mă motivez că această boală, care este o viroză, trebuie învinsă, ca am medicamente, că am perfuzii, că totul se va vindeca, să nu cad în depresie și să zic „vai ce boală gravă am”, a explicat Vlad Ciurea.

”Deci totul este ca meditația să îți inducă o stare benefică asupra centrilor tăi nervoși. Procesul de vindecare la cei care se roagă este mult mai bun decât la cei care nu se roagă. Pacienții care sunt, în general, sub rugăciune, sub credință, sunt mult mai înțelegători și actul chirurgical se desfășoară în condiții mult mai bune.

Cei care neagă partea de rugăciune, de credință, ateii, întotdeauna sunt persoane negative. Trebuie să fii convins că ceea ce ai se poate vindeca, se poate îndepărta și tu te poți vindeca. Dar partea cu rugăciunea eu consider că este esențială, de aceea eu recomand pacienților să se roage, dar mai recomand și chirurgilor.

Există un chirurg în America, Ben Carson, vestit în privința aceasta, pentru că a reușit o operație cu totul deosebită, o operație foarte grea, în care a despărțit doi copii siamezi, lipiți la nivelul capului. E o operație extrem de complexă iar mortalitatea se consideră că este până la 90%. Trebuie operați cât de repede, în condițiile operatorii foarte bune, iar îndemânarea întregii echipe, anestezice și chirurgicale, trebuie să fie totală. Ben Carson a făcut această operație. Înainte de operație, în timpul operației și după operație, încontinuu le-a spus părinților să rămână acolo și să se roage. El fiind un om foarte credincios și pledând pentru acest lucru. Dacă acest chirurg recunoscut spune aceste lucruri, pledează pentru ele, trebuie să învățăm partea bună a lucrurilor”, a mai spus Vlad Ciurea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski cere construirea urgentă de fortificaţii pe linia frontului ameninţată de ofensiva rusă

Publicat

in

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi şi-a continuat vizitele în regiunile prin care trece linia frontului, a avut întâlniri cu o serie de comandanţi militari – inclusiv cu unii al căror nume a fost vehiculat că ar putea fi demişi – cărora le-a trasat ca sarcină construirea cu prioritate de fortificaţii în condiţiile în care, pe măsură ce se apropie iarna, Rusia şi-a intensificat atacurile în special în estul ţării, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

„Am avut două întâlniri importante în Zaporojie. Prima a fost cu militarii, cu generalii Tarnavski, Moskalev, Litvinov şi cu toţi responsabilii cu apărarea aici, în Zaporojie. A doua întâlnire a fost de fapt o întâlnire la nivel naţional privind fortificaţiile. Am discutat toate domeniile principale în care trebuie să consolidăm şi să accelerăm construcţia de structuri”, le-a spus Volodimir Zelenski ucrainenilor în mesajul adresat joi seara.

El a precizat că prioritatea pentru fortificaţii o reprezintă zonele cel mai mult expuse la ofensiva rusă. „Acestea sunt în primul rând Avdiivka, Mariinka şi alte zone din regiunea Doneţk care vor primi o atenţie maximă. Regiunea Harkov include direcţia Kupiansk şi linia de apărare Kupiansk-Lîman. Şi întregile regiuni Harkov, Sumî, Cernihiv, Kiev, Rîvne, precum şi Volîn. Şi, de asemenea, sudul – regiunea Herson”, a detaliat Zelenski.

Preşedintele a spus că autorităţile regionale şi toţi liderii militari relevanţi au prezentat rapoarte, inclusiv ministrul apărării, Rustem Umerov, şi adjunctul lui, generalul Oleksandr Pavliuk. „Am discutat despre atragerea de resurse, despre motivarea afacerilor private în această activitate şi despre finanţare”, a declarat Zelenski, referindu-se la fortificaţii. „Prioritatea este evidentă. Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează la acest tip de construcţii, la producţia de materiale”, a menţionat preşedintele.

Zelenski a semnalat că Ucraina se aşteaptă la o ofensivă rusă intensificată cerând ca pe lângă fortificaţii să fie construite noi adăposturi antiaeriene, în special în şcoli.

„Am discutat, de asemenea, despre nevoile pe care le vom aborda împreună cu partenerii noştri pentru a consolida liniile noastre de apărare. O atenţie deosebită este acordată construcţiei de adăposturi în şcoli, în special aici, în Zaporojie şi în regiune, astfel încât copiii să poată studia cel puţin într-un format mixt”, a spus Zelenski în discursul său video de joi seara. El a menţionat că a fost în Harkov şi a putut vedea cum funcţionează sălile de clasă construite la metrou.

Preşedintele a mai spus că în cursul dimineţii a fost la Kupiansk, unde a avut o întâlnire cu generalul Sîrski şi cu comandanţii care luptă în sectorul Kupiansk. „I-am premiat pe cei cinci ofiţeri care erau prezenţi şi le-am cerut să acorde distincţii separate soldaţilor, sergenţilor şi ofiţerilor inferiori. Vă mulţumesc, soldaţi, pentru rezistenţa voastră şi pentru munca voastră zilnică!”, a menţionat Zelenski, în condiţiile în care forţele ruseşti desfăşoară de mai multe luni o ofensivă în această zonă, dar fără câştiguri notabile.

Zelenski şi-a mai informat compatrioţii că a votbit la telefon cu cancelarul german Scholz, cu prim-ministrul britanic Sunak şi cu prim-ministrul bulgar Denkov. „Trebuie să le mulţumesc partenerilor noştri pentru multe lucruri: acordurile noastre – Ucraina şi Germania, Ucraina şi Marea Britanie, Ucraina şi Bulgaria – sunt toate puse în aplicare. Am schiţat, de asemenea, noi măsuri comune. Protecţia poporului nostru. Protecţia Europei noastre. Protecţia ordinii juridice internaţionale. Le mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina!”, a încheiat liderul de la Kiev. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend