Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Numărul femeilor ucise în conflicte armate s-a dublat într-un singur an. ONU: „Plătesc prețul pentru războaiele bărbaților”

Publicat

in

Numărul femeilor ucise în conflictele armate în 2023 s-a dublat prin raport cu anul precedent, potrivit unui raport al OU care denunță structurile patriarhale care le face pacea inaccesibilă, informează France Presse.

În raportul anual legate de femei, pace și securtate, secretarul general al ONU Antonio Guterres descrie „un tablou sumbru”.

„Drepturile obținute de femei de-a lungul generațiilor sunt amenințate peste tot în lume, ceea ce compromite rolul motor pe care-l poate juca leadershipul și participarea femeilor în favoarea păcii. Puterea și luarea deciziilor rămân monopolul aproape exclusiv al bărbaților și acțiunile penru a pune capăt impunității autorilor atrocităților comise contra femeilor și fetelor este de o lentoare îngrijorătoare”, a scris Guterres.

Astfel, numărul femeilor ucise în conflictele armate din 2023 este dublu față de cel din 2022. La scară mondială, au fost înregistrate morțile a 33.443 de civili, cu 72% mai mult față de 2022. Dintre cei morți, 4 din 10 sunt femei și 3 din 10 sunt copii.

„Femeile continuă să plătească prețul războaielor bărbaților. Limitarea deliberată a drepturilor femeilor nu este rezervată doar țărilor aflate în război, dar devine și mai ucigașă în acest context”, a afirmat Sima Bahous, reprezentantă a organizației ONU dedicată femeilor.

„În 2023, au fost înregistrare mai mult de 170 de conflicte armate, iar în jur de 612.000.000 de femei locuiesc la mai puțin de 5o de kilometri de aceste conflicte, adică 150% mai multe decât acum 10 ani”, se mai spune în raportul ONU.

O altă informație îngrijorătoare este legate de creșterea cu 50% în 2023 a numărului de cazuri, verificate, de ONU, de violențe sexuale în timpul conflictelor.

Loading

NATIONAL

Poluarea din Capitală, la cote alarmante. Reacția ministrului Mediului: ‘În unele zone ar trebui să ne îngrijorăm, în altele mai puțin’

Publicat

in

Condiţiile meteorologice din Bucureşti, nefavorabile dispersiei poluanţilor, au condus la înregistrarea unor concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie – PM10 şi PM 2,5, în ultimele 24 de ore, informează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), într-o postare publicată, marţi, pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Pe parcursul ultimelor două zile în zona Bucureşti – Ilfov au existat condiţii meteorologice nefavorabile dispersiei poluanţilor, fapt care a condus la înregistrarea unor concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie – PM10 şi PM 2.5. Astfel, din cauza calmului atmosferic (viteze ale vântului sub 0,5 m, înregistrate multe ore consecutiv pe perioada serii, nopţii şi dimineţii), a umidităţii relative foarte ridicate şi posibil a inversiunii termice, poluanţii emişi de toate sursele existente (în special încălzire rezidenţială cu combustibil solid, trafic şi industrie) nu s-au mai dispersat şi s-au acumulat la nivelul solului”, precizează ANPM.

Potrivit sursei citate, concentraţiile cele mai ridicate s-au înregistrat la staţia B27- Voluntari, urmate de B15 – Colentina şi B11 – Bragadiru.

La celelalte staţii de monitorizare nu au fost vârfuri de concentraţii evidente, dar concentraţiile medii orare de particule s-au menţinut ridicate pe tot timpul zilei, fără variaţii semnificative, fapt care a condus la concentraţii medii zilnice ce depăşesc valorile limită stabilite de L104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

„Dispunerea staţiilor cu valorile concentraţiilor cele mai ridicate şi evoluţia în timp a concentraţiilor la toate staţiile din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) nu indică o sursă localizată de mare putere, ci mai curând multiple surse de mică putere dispuse în zonele periferice ale Bucureştiului, atât în interiorul, cât şi în exteriorul limitelor administrative. Întrucât indicii de calitate a aerului calculaţi în baza concentraţiilor medii zilnice de particule PM10 şi mai ales PM 2.5 au avut în mare majoritate valorile „rău”, „foarte rău” şi „extrem de rău”, am comunicat informaţiile primite din cadrul RNMCA atât Gărzii Naţionale de Mediu, cât şi Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Nu am primit informaţii de la GNM cu privire la existenţa altor surse de poluare decât cele menţionate”, se arată în comunicarea ANPM. Specialiştii din cadrul instituţiei menţionează că „nici în această dimineaţă concentraţiile nu au scăzut semnificativ faţă de orele serii, deşi tendinţa este de scădere uşoară de la oră la oră”.

În cazul în care condiţiile de dispersie nu se vor modifica, este posibil ca indicii de calitate a aerului să se menţină mult timp la aceleaşi valori nefavorabile, mai ales că la calculul indicilor se ţine cont de concentraţiile medii calculate pe ultimele 24 ore, nu de cele orare, subliniază sursa citată.

Reacția ministrului Mediului

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a reacționat la situația din Capitală.

„În București avem două proceduri de infringement. Una este legată de particule, PM 2,5 și PM 10, și cealaltă este legată de oxizii de azot NOx, un poluant specific arderii de la încălzirea rezidențială sau din trafic. Cu atât mai mult cu cât în sezonul rece întregul București se încălzește, unii în sistem centralizat, alții cu centrale proprii, alții încă cu sobe, în zilele când există dispersie mică, când nu bate vântul, când condițiile meteo favorizează acest fenomen, valorile poluanților cresc și generează alarme, sisteme de alertă în stațiile de monitorizare a calității aerului. În unele zone ar trebui să ne îngrijorăm, în altele mai puțin”, a spus Fechet la Digi24. 

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Descoperire incredibilă: Stridiile pot duce la eliminarea superbacteriilor care ucid oameni

Publicat

in

Soluția la eliminarea bacteriilor rezistente la antibiotice ar putea sta chiar în alimentația noastră. O proteină descoperită în sângele stridiilor australiene ar putea ajuta în lupta împotriva superbacteriilor rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu, informează Xinhua. Într-un nou studiu publicat marţi, o echipă de la Southern Cross University (SCU) din Australia a descoperit că o proteină din sângele stridiei de stâncă din Sydney este capabilă să ucidă bacteriile, precum şi să sporească eficacitatea unor antibiotice împotriva unei serii de bacterii.

În testele de laborator, s-a constatat că proteina era eficientă în uciderea Streptococcus pneumoniae şi Streptococcus pyogenes, bacteriile care cauzează pneumonie, respectiv faringită streptococică.

Atunci când a fost utilizată împreună cu antibioticele, proteina le-a făcut pe acestea din urmă să devină de două până la 32 de ori mai eficiente în uciderea bacteriilor Staphylococcus aureus şi Pseudomonas aeruginosa.

Cercetătorii au declarat că studiul susţine potenţiala utilizare a produselor naturale din stridii pentru tratarea infecţiilor bacteriene. Ei au constatat că proteina nu este toxică pentru celulele umane, indicând faptul că ar trebui să fie posibilă optimizarea unui antibiotic sigur şi eficient din sângele de stridie.

Superbacteriile rezistente la antimicrobiene (AMR), precum şi bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii care nu mai răspund la antibioticele concepute pentru a le ucide, au fost identificate ca o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice globale.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, infecţiile care au dezvoltat AMR pot fi dificil sau imposibil de tratat, crescând riscul de răspândire a bolii, de îmbolnăvire gravă, de invaliditate şi de deces. Echipa de cercetare a descoperit că proteina stridiilor poate ucide agenţii patogeni bacterieni din biofilme, comunităţi de organisme care se lipesc între ele, permiţându-le să evite antibioticele şi sistemul imunitar uman.

„S-a constatat că proteinele din hemolimfa stridiilor împiedică formarea biofilmelor şi perturbă biofilmele, astfel încât bacteriile rămân disponibile pentru expunerea la antibiotice în doze mai mici”, a declarat coautoarea studiului Kirsten Benkendorff, de la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie din cadrul SCU.

Ea a spus că descoperirea le oferă o mare oportunitate cercetătorilor şi industriilor de acvacultură şi farmaceutică de a colabora la dezvoltarea unui nou antibiotic.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertizare meteo: Ceață densă în București, Iflov și zeci de localități din Dobrogea și Moldova

Publicat

in

Meteorologii avertizează că miercuri dimineață este ceață densă în București și Iflov, dar și în zeci de localități din Dobrogea și Moldova. Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de tipul cod galben de ceață, conform Mediafax.

Potrivit avertizării este „ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.”. În unele zone, ceața poate favoriza formarea ghețușului sau chiciurei, mai avertizează meteorologii.

Până la ora 9.00, va fi ceață în București, dar și în județul Ialomiţa la Fetești, Bordușani și Stelnica, în județul Călăraşi la Borcea și în tot județul Ilfov.

În Dobrogea sunt vizate localitățile Medgidia, Cernavodă, Murfatlar, Cobadin, Valu lui Traian, Ostrov, Negru Vodă, Băneasa, Topraisar, Mircea Vodă, Poarta Albă, Rasova, Lipnița, Peștera, Chirnogeni, Albești, Independența, Oltina, Aliman, Ciocârlia, Amzacea, Deleni, Saligny, Adamclisi, Dobromir, Mereni, Ion Corvin, Comana, Bărăganu, Cerchezu și Dumbrăveni, toate din județul Constanța.

Până la ora 10.00, va fi ceață „asociată trecător cu burniță sau ploaie slabă, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau poleiului” în Moldova. Pe listă este județul Bacău cu localitățile Bacău, Sascut, Răcăciuni, Mărgineni, Cleja, Faraoani, Corbasca, Nicolae Bălcescu, Buhoci, Filipești, Horgești, Letea Veche, Orbeni, Pâncești, Urechești, Valea Seacă, Săucești, Măgura, Gioseni, Parava, Hemeiuș, Negri, Tătărăști, Prăjești, Tamași, Berești-Bistrița, Dămienești, Itești și Sărata.

De asemenea, avertizarea vizează județul Botoşani în zona localităților Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Mihălășeni, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni.

Ceață este și în județul Suceava la Fălticeni, Preutești, Forăști, Boroaia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Bogdănești, Drăgușeni și Fântâna Mare, în județul Neamţ la Roman, Săbăoani, Tămășeni, Răucești, Cordun, Horia, Doljești, Gherăești, Trifești, Ion Creangă, Icușești, Botești, Țibucani, Urecheni, Timișești, Brusturi, Bahna, Secuieni, Păstrăveni, Dulcești, Tupilați, Văleni și Drăgănești, în județul Vrancea la Adjud, Homocea și Ruginești, dar și în județul Iaşi la Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Belcești, Deleni, Podu Iloaiei, Cotnari, Scobinți, Lespezi, Hălăucești, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, Valea Seacă, Erbiceni, Miroslovești, Moțca, Vânători, Bălțați, Ceplenița, Strunga, Ion Neculce, Todirești, Focuri, Cristești, Butea, Mogoșești-Siret, Sirețel, Lungani, Mircești, Brăești, Rachițeni, Plugari, Coarnele Caprei, Alexandru I. Cuza, Balș, Heleșteni, Hărmănești, Ciohorăni, Fântânele, Costești și Cucuteni.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Prioritățile administrației Trump: Încetarea războiului din Ucraina va fi politica oficială a SUA

Publicat

in

Noul secretar de stat Marco Rubio a afirmat marţi că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub preşedintele Donald Trump, ca parte a obiectivului administraţiei de a promova pacea, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Fostul senator republican, un ‘uliu’ anti-China şi un susţinător ferm al Israelului, a fost primul dintre candidaţii nominalizaţi pentru administraţia Trump care a depus jurământul marţi, după ce Senatul l-a confirmat în unanimitate luni seară.

Cu prilejul audierii sale de confirmare săptămâna trecută, Rubio a afirmat că atât Moscova, cât şi Kievul vor trebui să facă nişte concesii pentru a opri războiul, şi a sugerat ca Ucraina să renunţe la obiectivul de a recăpăta întreg teritoriul ocupat de Rusia în ultimul deceniu.

Rubio a reluat aceste comentarii marţi, în emisiunea ‘Today’ a postului NBC, înainte de a depune jurământul.

‘Va fi politica oficială a Statelor Unite că războiul trebuie să se sfârşească şi vom face tot posibilul pentru a realiza acest lucru’, a spus el.

Rubio a prevenit că va fi ‘complicat (…) pentru că fiecare parte va trebui să cedeze ceva’.

‘Singura cale prin care conflicte precum acesta se încheie nu este prin declaraţii publice. Ele se încheie prin diplomaţie dură, vibrantă, în care SUA caută se se implice, în speranţa de a aduce acestui conflict un sfârşit care să fie sustenabil, într-un mod care să asigure securitatea Ucrainei şi a partenerilor noştri din regiune, dar care să oprească uciderile, morţile şi distrugerile pe care le vedem deja de ceva vreme’, a adăugat el.

Marco Rubio, 53 de ani, fiu al unor imigranţi cubanezi, a fost mult timp în Senat în Comisia pentru relaţii externe şi în cea pentru serviciile de informaţii.

Vorbind de la Casa Albă după ce a depus jurământul, Rubio s-a angajat că va duce la îndeplinire politica externă a lui Trump de ‘urmărire a interesului naţional al ţării’.

Un alt obiectiv de politică externă al lui Donald Trump va fi ‘promovarea păcii. Desigur, pace prin forţă, pace şi întotdeauna fără a ne abandona valorile’, a adăugat noul secretar de stat.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fondatorul IMDb, Col Needham, renunță la funcția de CEO după 35 de ani – Ce se va întâmpla cu platforma

Publicat

in

Col Needham, fondatorul IMDb, renunță la conducerea companiei după 35 de ani, fiind înlocuit de Nikki Santoro, prima femeie CEO a platformei, informează TechCrunch, conform Mediafax.

IMDb, platforma deținută de Amazon și una dintre cele mai importante baze de date despre filme, seriale și celebrități, a anunțat că fondatorul său, Col Needham, renunță la funcția de CEO după 35 de ani. Începând cu 1990, Needham a transformat IMDb într-un lider global în industria divertismentului.

Succesorul său, Nikki Santoro, care a ocupat funcția de Chief Operating Officer (COO) din 2021, devine prima femeie și doar a doua persoană care preia această poziție. Santoro va conduce compania într-o nouă etapă, în timp ce Needham va rămâne implicat ca președinte executiv.

„Viziunea strategică a lui Nikki, înțelegerea nevoilor clienților și produselor noastre și angajamentul ei pentru inovație au adus deja rezultate impresionante. Este persoana ideală pentru a ghida IMDb într-o nouă eră”, a declarat Needham.

Santoro s-a alăturat IMDb în 2016, contribuind semnificativ la extinderea bazei de date și la dezvoltarea abonamentului IMDbPro. Anterior, ea a ocupat poziții de conducere la Amazon, Microsoft și The Weather Channel.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cutremur în viața a trei dintre zodii, până la sfârșitul lunii: Foști parteneri vor reintra în viața voastră; decizii rapide

Publicat

in

Uneori, trecutul revine pentru a ne reaminti povești neterminate, pentru a oferi o a doua șansă sau pur și simplu pentru a pune un punct final relațiilor. Până la sfârșitul lunii ianuarie, trei semne zodiacale ar putea avea parte de întâlniri neașteptate cu foștii parteneri.

Rac

Inima ta ar putea tresări când pe orizont reapare o persoană din trecut. Aceasta ar putea fi o întâlnire întâmplătoare sau un mesaj surprinzător. Emoțiile tale vor prinde din nou viață, însă este important să te întrebi: ești pregătit să îi oferi acestui om un loc în viața ta? Poate că ar fi momentul potrivit să discuți despre lucrurile nerezolvate.

Balanță

Pentru Balanțe, revenirea unui fost partener este întotdeauna un moment de reflecție. Până la sfârșitul lunii, soarta te-ar putea împinge către o discuție pe care ai evitat-o mult timp. Poate că a sosit timpul să clarifici ce simți, să închizi definitiv ușa sau să oferi o a doua șansă relației. Ascultă-ți inima, dar nu uita să rămâi rațional.

Scorpion

Pentru Scorpioni, reîntâlnirea cu un fost partener este mereu intensă, iar săptămâna aceasta nu va face excepție. Pot apărea vechi resentimente, dar acestea ar putea fi urmate de dorința sinceră de a începe din nou. Întreabă-te: mergi cu adevărat înainte sau doar te agăți de trecut? Răspunsul te va ghida spre decizia corectă.

Notă: Astrologia și alte practici similare nu sunt discipline științifice. Ele se bazează pe tradiții, credințe și interpretări care nu sunt validate de cercetări academice. Acest articol are scop de divertisment și nu ar trebui considerat un instrument de luare a deciziilor. Pentru probleme legate de sănătate sau psihologie, consultați un specialist calificat.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend