NATIONAL
Nu e suficient să oprești robinetul când te speli pe dinți. Care sunt principalele măsuri care pot fi luate pentru protejarea unei resurse epuizabile și tot mai prețioase: apa
Publicat
acum o lunăin
De
adminCând vine vorba de protejarea mediului, orice gest contează, pentru că multiplicat la nivel de grup sau de comunitate își amplifică efectul. Chiar și simpla oprire a robinetului atunci când te speli pe dinți sau utilizarea unui recipient pentru spălarea fructelor și a legumelor în locul ținerii acestora sub jetul de apă.
Schimbările climatice sunt însă atât de galopante, iar efectele atât de agresive, încât este nevoie ca, pe de o parte, gesturile individuale să se multiplice și să devină comportamente, iar pe de altă parte să existe strategii și politici la nivel de societate care să creeze un impact real în ceea ce priveste utilizarea unor resurse tot mai critice.
Specialiștii în domeniu vorbesc deja despre faptul că reducerea riscurilor generate de schimbările climatice nu mai este suficientă, așa cum se evidențiază în cel mai recent raport al Alliance for Global Water Adaptation (AGWA), și că este nevoie de adoptarea unor noi modele economice care să integreze riscurile climatice și variabilitatea resurselor naturale în planificarea strategică și, mai ales, în activitățile concrete.
Ce putem face însă acum pentru multiplicarea efectului acțiunilor de protejare a mediului? În ceea ce privește apa, primul pas ar fi conștientizarea faptului că nu este o resursă inepuizabilă, deși am putea crede contrariul.
România nu pare predispusă la o crizei a apei care afecteză deja multe țări, inclusiv din Europa, dar lucrurile nu stau tocmai așa. Prognozele pe termen lung arată că estul și sudul ţării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă. Sudul și estul Europei sunt deja afectate de temperaturile ridicate și precipitațiile scăzute, cu impact direct asupra agriculturii și a alimentării cu apă. Unele declarații recente ale Ministrului Mediului chiar ne dau, mai voalat, semnale că problema disponibilității apei în România devine treptat una de actualitate.
În UE, aproximativ 30% din populație este afectată de stresul hidric. Problema este deosebit de acută în sudul și sud-vestul Europei, unde se preconizează că debitul râurilor în timpul verii ar putea scădea cu până la 40% în scenariul unei creșteri a temperaturii medii cu 3°C, potrivit Agenției Europene de Mediu.
Așadar, apa este o resursă epuizabilă și trebuie tratată ca atare. Adică trebuie identificate soluții pentru a o economisi și a o recicla, pentru a-i menține calitatea și pentru a-i asigura disponibilitatea pe termen cât mai lung.
Conservarea. Peste 40% din apa produsă în România se pierde
Reducerea consumului de apă se poate realiza prin practici de economisire și tehnologii inovatoare.
Printre măsurile care se pot lua la nivel rezidențial se numără instalarea de robineți și dușuri cu debit redus, utilizarea mașinilor de spălat rufe și vase care consumă mai puțină apă, precum și detectarea fisurilor și repararea rapidă a instalației pentru a preveni scurgerile de apă.
Cele mai mari pierderi au loc însă pe rețeaua de distribuție. Astfel, în România, 41% din apa produsă este apă non-revenue, adică nu ajunge la consumatorul final și nu este facturată. Iar asta se întâmplă, în bună măsură, din cauza infrastructurii învechite.
„Apa traversează kilometri de conducte vechi, în care pot apărea fisuri și scurgeri care nu pot fi detectate. În ciuda diverselor tehnologii pentru a găsi aceste scurgeri, infrastructura subterană rămâne dificil de monitorizat. Dificultățile rămân, de obicei, neobservate până când apare o problemă majoră, care este vizibilă și costisitoare de reparat”, spune Kenny Khoo, Country Manager România Xylem Corporation.
Aceasta vorbește de necesitatea unei abordări proactive prin care fisurile să fie identificate și reparate înainte de a deveni o problemă.
„În Târgu Mureș am folosit roboți inteligenți într-o conductă de 7 km fără a opri alimentarea cu apă. Într-o zi, am identificat toate scurgerile care, apoi, au fost reparate rapid. Această metodă economisește bani prin prevenirea risipei de apă și evitarea problemelor majore care sunt costisitoare”, a subliniat Khoo.
Compania sa implementează în prezent pentru operatorul regional ApaVital din Iași, o soluție digitală pentru a identifica scurgerile de apă. Este vorba despre o platformă numită Silent View, care conectează datele de la toate contoarele de apă pentru a identifica scurgerile din oraș.
În industrie, schimbarea tehnologiilor de producție poate avea un impact major. De exemplu, industria textilă ar putea adopta procese de vopsire și spălare care să necesite mai puțină apă. În agricultură, utilizarea sistemelor de irigație prin picurare poate reduce semnificativ pierderile de apă și, în același timp, crește eficiența irigării.
Un alt mijloc de economisire a apei este colectarea și utilizarea apei de ploaie, care contribuie semnificativ la protejarea resurselor de apă.
„La construcțiile noi, utilizatorii, nu doar dezvoltatorii, au început să se gândească la ce putem face cu această resursă care devine tot mai prețioasă. Și implementează tot felul de soluții, de bazine de retenție, de infiltrare graduală în sol. Asta permite, pe de o parte, descărcarea rețelei de canalizare de această apă convențional curată, iar pe de altă parte, i se dă o utilizare rațională. Și, teoretic, ce se poate face la o casă se poate face și la un bloc, dacă există acordul tuturor celor implicați. Apa de ploaie poate fi utilizată pentru a uda grădinile sau a spăla mașinile dacă nu și rufele”, spune Florian Burnar, Director Executiv Asociația Parteneriat Pentru Proiecte și Fonduri Europene.
Acesta a precizat că există numeroase companii în România, unele chiar românești, care produc astfel de instalații de colectare sau infiltrare, și chiar dacă nu există foarte multă experiență în domeniu, este o nevoie care devine tot mai pregnantă.
În Australia, din cauza condițiilor climatice aride și a secetelor frecvente, colectarea apei de ploaie a devenit o practică comună și, în anumite zone, chiar impusă de autoritățile locale pentru construcțiile noi și renovările majore.
Calitatea apei și sursele de poluare
La fel de importantă ca economisirea este și păstrarea calității apei, aspect fundamental pentru sănătatea noastră și a ecosistemelor. Principalele surse de poluare sunt industria, agricultura și utilizarea apei în regim rezidențial.
Astfel, tratatea apei uzate prin stații moderne de epurare prin care se elimină compușii periculoși din apele reziduale industriale și rezidențiale, este esențială. În agricultură, utilizarea fertilizanților naturali și a pesticidelor prietenoase cu mediul reduce riscul contaminării apelor subterane și de suprafață.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a contribui la menținerea calității apei? Putem opta, de exemplu, pentru folosirea unor produse de curățenie și îngrijire personală ecologice, biodegradabile în locul celor care conțin substanțe chimice ce pot ajunge în apă prin sistemele de canalizare.
În multe țări europene, ca Germania, Franța sau Suedia, există deja reglementări stricte privind folosirea detergenților eco-friendly pentru a proteja râurile și lacurile.
„Pe zona de legislație suntem aliniați pentru că suntem în UE, dar trebuie lucrat mai mult la zona de implementare. Trebuie întărite Direcțiile de Sănătate Publică, Garda Națională de Mediu, comisariatele regionale trebuie ajutate. Este foarte greu să controlezi atât de multe industrii și situații care apar zi de zi cu câțiva oameni și resurse limitate. Sunt bani prevăzuți în PNRR pentru întărirea capacității instituționale, dar mai trebuie făcuți pași. Oamenii ar trebui să se educe tot mai mult, să se intereseze și să semnaleze de fiecare când apare ceva”, spune Burnar.
Managementul resurselor de apă
Lipsa apei devine o problemă tot mai acută la nivel global pe fondul schimbărilor climatice, creșterii populației și urbanizării rapide, iar în unele zone se vorbește chiar de o criză a apei care a impus politici de alocare echitabilă și de protecție a bazinelor hidrografice.
În California, de exemplu, acest tip de management a fost implementat prin „California Water Action Plan”, care a inclus măsuri precum conservarea apei, captarea apei pluviale și reciclarea apei, precum și gestionarea durabilă a apelor subterane.
Un alt aspect crucial al managementului resurselor de apă este protecția bazinelor hidrografice, care include activități precum refacerea ecologică a pădurilor și implementarea soluțiilor bazate pe natură.
În California, s-au făcut investiții masive pentru restaurarea pădurilor și crearea de spații verzi multifuncționale, care contribuie la stabilitatea resurselor de apă și la protejarea împotriva inundațiilor. De asemenea, în China, proiectul de reîmpădurire a bazinului râului Yangtze a avut un impact semnificativ asupra calității apei și biodiversității.
Reciclarea apei
O altă modalitate prin care apa poate fi utilizatată în mod sustenabil este reciclarea, iar tehnologiile moderne permit în prezent acest lucru. În Israel, de exemplu, aproape 90% din apa uzata este reciclată și folosită în agricultură, iar în Singapore, programul NEWater furnizează apa reciclată în special în fabricile de microprocesoare și clădiri comerciale.
„Privind spre viitor, reutilizarea apei uzate este crucială. Industriile explorează această opțiune din cauza riscurilor schimbărilor climatice care afectează extracția apei. Companiile se concentrează pe reducerea și reutilizarea apei pentru a-și proteja operațiunile. De exemplu, fabrica noastră din Suedia reutilizează apa și căldura, și am transformat apa uzată chiar și în bere, demonstrând aplicații inovatoare de reutilizare.
Cred că România va trebui să înceapă să se gândească la cum să folosească această apă, probabil mai întâi în sectorul industrial, deoarece schimbările climatice afectează resursele de apă și reprezintă un risc pentru majoritatea industriilor”, spune Kenny Khoo.
Educația și conștientizarea
O componentă esențială în schimbarea comportamentului și adoptarea unor practici sustenabile în ceea ce privește apa este educația. Una dintre abordările prin care oamenii ar putea conștientiza necesitatea conservării și protejării apei este măsurarea și comunicarea publică a parametrilor de volum și calitate a apei, într-o manieră adecvată pentru ca publicul să poată înțelege impactul pe care îl au diverse metode de utilizare sau contexte conjuncturale, cum sunt, de exemplu furtunile, inundațiile sau poluările accidentale.
Astfel, simplul gest de a opri apa atunci când te speli pe dinți ar putea fi urmat de altele: renunțarea la detergenți de rufe și vase care conțin fosfați, colectarea controlată a uleiului folosit la gătit în locul aruncării în chiuvetă sau toaletă, renunțarea la aruncarea medicamentelor sau a deșeurilor solide în toaletă, renunțarea la spălatul mașinii în stradă prin care detergenți, uleiuri și alte substanțe chimice ajung direct în sistemul de drenaj pluvial, unde apa nu este tratată.
„Problemele de mediu, cum este și cea a apei, nu se pot rezolva doar din biroul legiuitorului sau din amenzi. Este absolut crucial ca toți cei care au legătură cu fenomenul – fie că vorbim de protejarea resurselor de apă, de combaterea poluării apei, solului sau aerului – să își înțeleagă și asume propriul rol. Nu vom putea pune câte un polițist lângă fiecare instalație industrială sau gospodărie. Mai putem, însă, regla unele fenomene prin tarife și prin monitorizarea datelor provenite din teren, astfel încât instituțiile statului să poată interveni precis și eficace, doar acolo unde este nevoie”, subliniează Raul Pop, Director de programe la ECOTECA, ONG de mediu.
Investiții
Conservarea și păstrarea calității apei are nevoie, pe lângă comportamente la nivel individual și politici publice, de investiții și implicarea sectorului privat.
Ioana Voinescu, Head of Sustainability BCR, spune că soluțiile privind optimizarea consumului de apă sunt diverse și, în funcție de sectorul economic și profilul utilizatorului, pot fi luate mai multe măsuri.
1. Optimizarea proceselor industriale: Pentru o utilizare eficientă a apei, companiile pot evalua și îmbunătăți procesele existente și pot investi în tehnologii performante pentru reducerea consumului de apă și recircularea apei uzate.
2.Implementarea sistemelor de reciclare a apei gri: Acestea permit reutilizarea apei care nu este sever contaminată, pentru scopuri non-potabile, prin stații de tratare și epurare a apelor uzate.
3. Promovarea conștientizării angajaților: Educația privind economisirea apei poate contribui la reducerea consumului.
4. Tehnici de irigare eficiente: În agricultură sau sere, utilizarea picurării sau irigării prin jeturi țintite poate minimiza pierderile de apă. Investiții în eficiența energetică, utilizarea energiei regenerabile în procesele de irigații.
5.Rețele de apă potabilă: Extinderea acestora la nivel național, cu investiții în reducerea pierderilor de apă.
„Sursele de finanțare pentru aceste investiții pot fi o combinație de fonduri nerambursabile, programe de granturi guvernamentale și credite bancare verzi. Noi susținem aceste investiții, pe care le considerăm esențiale în contextul accesului din ce în ce mai dificil la surse de apă potabilă. Acest fenomen a fost accentuat în ultimii ani pe fondul secetei și al impactului factorilor climatici.
De asemenea, proiectele de adaptare la factorii climatici devin tot mai importante, atât pentru combaterea secetei și a inundațiilor din zonele afectate din România, cât și pentru creșterea rezilienței companiilor românești afectate de lanțurile logistice internaționale. Finanțăm companiile de apă în vederea extinderii rețelelor naționale, proiecte de transport fluvial și maritim, inclusiv pentru dezvoltarea de tehnologii care susțin reducerea emisiilor legate de transportul pe apă (motoare eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, reducerea apei uzate și a deșeurilor). Ne implicăm în susținerea proiectelor care duc la dezvoltarea infrastructurii portuare și a rețelelor de irigații, având în vedere rolul lor esențial în dezvoltarea economică și gestionarea resurselor”, a subliniat Ioana Voinescu.
Articol susținut de BCR și Asociația ECOTECA
Poate vrei sa citesti
Kanye West în centrul unei controverse legale: Fost angajat dezvăluie anchete șocante despre familia Kardashian
O nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump – Suspectul era înarmat până în dinți
Liga Naţiunilor: Austria a surclasat Norvegia, scor 5-1, Grecia – Irlanda 2-0
VIDEO FOTO Un YouTuber celebru a petrecut 7 zile la Salina Turda – Cum a descris experiența sa în clipul devenit viral
Breşa de securitate care ar fi vizat-o pe Giorgia Meloni: Cea mai mare bancă din Italia şi-a cerut scuze premierului
Gardienii Revoluției ar putea deveni organizație teroristă – Cererea făcută de Suedia
NATIONAL
Kanye West în centrul unei controverse legale: Fost angajat dezvăluie anchete șocante despre familia Kardashian
Publicat
acum 39 de minutein
14 octombrie 2024De
adminKanye West este dat în judecată de un bărbat care susține că, în timp ce lucra pentru rapper, a fost însărcinat cu investigarea familiei fostei sale soții, Kim Kardashian. Kanye West se confruntă cu o nouă bătălie legală.
De data aceasta, un fost angajat, care îl acuză pe artistul rap că l-a însărcinat să demareze o anchetă asupra familiei fostei sale soții, Kim Kardashian, l-a dat în judecată.
Într-un proces de represalii depus într-o instanță din Los Angeles pe 10 octombrie și obținut de E! News, reclamantul—identificat ca John Doe—susține că, în timp ce lucra ca „director de inteligență” al rapper-ului, atribuțiile sale includeau „investigarea familiei Kardashian și a presupuselor legături criminale pe care Ye credea că le au cu întreprinderile criminale, inclusiv posibila trafic de persoane.”
E! News a contactat reprezentanții lui Kanye și ai familiei Kardashian-Jenner pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns.
În plângerea depusă, reclamantul, identificat ca John Doe, susține că artistul l-a angajat la sfârșitul anului 2022 și că a fost obligat să efectueze investigații, „inclusiv cele care implicau avocați și părți care au intentat procese” împotriva lui Kanye.
„Doe” susține că, pe lângă faptul că a fost însărcinat cu investigarea Kardashian-Jenner-ilor, producătorul muzical l-a mai făcut să „angajeze investigatori privați pentru a urmări și a ‘urma’ soția sa actuală, Bianca Censori, atunci când călătorea singură pentru a vizita familia în Australia, fără ca doamna Censori să știe.” Kanye este căsătorit cu Bianca din decembrie 2022. Cei doi s-au căsătorit la mai puțin de două luni după ce el și-a finalizat divorțul de Kim, cu care are patru copii: North West, 11 ani, Saint West, 8 ani, Chicago West, 6 ani și Psalm West, 5 ani.
„Doe” mai susține în procesul său că, în luna mai a acestui an, a primit un telefon de la un angajat al Donda Academy—o școală privată pe care Kanye a fondat-o în 2021 și care s-a închis în iunie, conform înregistrărilor publice—informându-l că „au avut loc abuzuri asupra copiilor la Donda și că, probabil, nu s-a făcut nimic pentru a corecta sau raporta problema.”
Bărbatul a spus că „a informat imediat conducerea rămasă de la Yeezy despre raportul referitor la studenții de la Donda” și că mai târziu în acea zi, Kanye însuși l-a sunat „pentru a-l înjura, a-l blestema și a-l amenința” cu „o mare vătămare corporală, inclusiv moartea,” dacă va repeta informațiile. „Doe” susține că rapper-ul i-a spus: „Ești f–king mort pentru mine!” și a mai redat un „înregistrare cu voci înfricoșătoare care amenințau să-l rănească.” A adăugat că, în următoarele zile și săptămâni, a primit amenințări și din partea asociaților lui Kanye.
„Doe” afirmă în plângerea sa că, ca urmare a „rapoartelor sale legale cu privire la încălcările legii” și a „refuzului său de a se implica în activități neetice,” Kanye a reacționat împotriva lui „printr-o campanie de amenințări, intimidări și hărțuiri,” ceea ce i-a cauzat „stres emoțional sever și i-a agravat PTSD-ul” de care suferă ca veteran militar, „rezultând în atât daune emoționale cât și financiare.
Reclamantul adaugă că este încă dator cu salarii pentru munca prestată în numele lui Kanye. El cere despăgubiri punitive și alte daune legate de pierderea veniturilor și un proces cu juriu.
NATIONAL
O nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump – Suspectul era înarmat până în dinți
Publicat
acum 54 de minutein
14 octombrie 2024De
adminPolițiștii locali au arestat sâmbătă un bărbat înarmat în fața mitingului lui Donald Trump în Coachella Valley, iar șeriful local a spus că ar fi fost o a treia tentativă de asasinat împotriva fostului președinte, notează New York Post.
Potrivit poliției, suspectul a fost prins la aproximativ o milă de locul mitingului cu un permis de intrare fals. De asemenea, purta o pușcă încărcată, o armă de mână și un magazin de mare capacitate.
„Probabil că am oprit o altă tentativă de asasinat”, a spus șeriful din comitatul Riverside, Chad Bianco.
Suspectul, identificat ca fiind Vem Miller, a fost interceptat de poliție la un punct de control la aproximativ o jumătate de milă de intrarea în miting. Avea o presă falsă și permise VIP.
„Au fost suficient de diferiți pentru a provoca alarma deputaților”, a spus Bianco, potrivit Riverside Press-Enterprise.
Se crede că Miller este membru al unei organizații antiguvernamentale de dreapta, potrivit lui Bianco, și complotează să-l omoare pe Trump.
El are o diplomă de master UCLA și, în 2022, a candidat pentru adunarea statului Nevada, a relatat ziarul.
Miller a fost trimis în judecată pentru deținerea unei arme de foc încărcate și a unei reviste de mare capacitate – și a fost eliberat după ce a plătit o cauțiune de 5.000 de dolari, arată dosarele poliției.
NATIONAL
Liga Naţiunilor: Austria a surclasat Norvegia, scor 5-1, Grecia – Irlanda 2-0
Publicat
acum 59 de minutein
14 octombrie 2024De
adminEchipa naţională a Austriei a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 5-1, echipa naţională a Norvegiei, în grupa B3, a Ligii Naţiunilor, potrivit news.ro.
Deşi naţionala lui Stale Solbakken i-a aliniat în atac pe Haaland şi Sorloth,. Austriecii au deschis scorul prin veteranul Marko Arnautovic, în minutul 8. Norvegienii au egalat până la pauză, prin Sorloth, în minutul 39, însă gazdele au revenit la conducere în startul părţii secunde. Hanche-Olsen l-a faultat pe Baumgartner în careu şi VAR a validat decizia arbitrului maghiar Tamas Bognar – penalti, transformat de Arnautovic. După opt minute Philipp Lienhart a majorat diferenţa la 3-1 pentru gazde şi norvegienii au căzut psihic. Posch a înscris cu o lovitură de cap pentru 4-1, în minutul 62, iar Michael Gregoritsch a stabilit scorul final în minutul 71. Austria are 7 puncte, la fel ca şi Norvegia, dar golaveraj mai bun, şi conduce în clasamentul B3. Slovenia are şi ea tot 7 puncte, în vreme ce Kazahstanul a strâns un singur punct.
Într-un alt meci, în grupa Angliei, B2, Grecia a învins Irlanda cu 2-0. Bakasetas a deschis scorul în meciul de pe stadionul Karaiskakis. Era minutul 48 şi gazdele şi-au majorat avantajul până la final, înscriind prin Petros Mantalos, în minutul 90+2. Grecii au ajuns la patru victorii consecutive care le-au asigurat primul loc în grupă, cu 12 puncte.
În grupa C4, la Torshavn, Insulele Feroe şi Letonia au încheiat la egalitate, 1-1. Hanus Sorensen a marcat pentru gazde, în minutul 40, iar Darios Sits a egalat în minutul 69.
NATIONAL
VIDEO FOTO Un YouTuber celebru a petrecut 7 zile la Salina Turda – Cum a descris experiența sa în clipul devenit viral
Publicat
acum o orăin
14 octombrie 2024De
adminUn YouTuber faimos a vizitat Salina Turda și a publicat un videoclip care a adunat peste 31 de milioane de vizualizări. MrBeast a descris salina din Transilvania ca fiind una din cele mai spectaculoase atracţii turistice din lume: „Este cel mai tare oraș subteran pe care l-am văzut vreodată”, scrie digi24.
V
Videoclipul publicat sâmbătă seara de MrBeast pe YouTube , intitulat “7 zile de explorare a unui oraș subteran” cu o durată de 20 de minute, a strâns 10 milioane de vizualizări în doar trei ore.
Cine este MrBeast
MrBeast, pe numele lui real James Stephen “Jimmy” Donaldson, este un vlogger de 26 de ani care are peste 320 de milioane de abonaţi. Averea sa se ridică la aproximativ 1 miliard de dolari, iar o parte din banii câștigați sunt folosiți în scopuri caritabile. În vară, el a petrecut șapte zile la salina Turda, unde a invitat zilnic și alți YouTuberi celebri.
Vloggerul și alți trei oameni din echipa lui au fost primii care au intrat în salina închisă special pentru acest eveniment. Și-au aruncat bagajele de sus direct în apa sărată, apoi le-au adunat cu ajutorul unei bărci. Fiecare dintre ei a avut un bagaj personal și mâncare ambalată. Au dormit în saci de dormit, pe paturi metalice.
Youtuberi faimoși la Salina Turda
Zilnic, alți youtuberi faimoși au coborât în salină pentru a-i explora tunelurile și a-i afla misterele. În prima zi a apărut JiDion. Sam și Colby, alți creatori de conținut care explorează locuri abandonate, li s-au alăturat în următoarea zi. În ziua a patra, Kai Cenat, cel mai cunoscut streamer de pe Twitch, a fost primit cu urale și îmbrățișări.
În videoclipul realizat în România, MrBeast descrie salina Turda drept „un oraș subteran”, plin de catacombe și atracții demne de explorat. În prezent, Salina este în prezent muzeu şi are și un miniparc de distracții cu un teren de minigolf, un amfiteatru şi o roată panoramică.
Cum a descris Salina Turda
“Acest oraş este construit în interiorul unei mine care datează de peste o mie de ani. Şi cu nenumărate tuneluri şi camere neexplorate, cine ştie în ce orori vom da. Acestea sunt scările care coboară în oraş. Cât de vechi sunt aceste scări? Mai vechi decât noi. În regulă, acum că suntem aici jos, uită-te cât de sus e tavanul. Wow. În timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când România a fost bombardată, mii de oameni s-au ascuns aici şi acum doar o grămadă de youtubers trăiesc”.
„Văd două umbre! Sunt doi? Astăzi sunt doi invitați! Sam și Colby! Dacă nu știți deja, Sam și Colby sunt specializați în explorarea locurilor abandonate și bântuite, așa că va fi interesant de văzut ce cred ei când vom explora acest sistem de tuneluri vechi de peste 1.000 de ani”, spune în cadrul videoclipului postat pe canalul de YouTube Mr Beast.
Pe Instagram, acolo unde are 61 de milioane de urmăritori, MrBeast a publicat o poză de la salină alături de ceilalţi YouTuberi participanţi. Pe fundal se vede sigla de promovare turistică a României. “<<Am explorat un oraş subteran timp de 7 zile>> tocmai a fost încărcat! Acest videoclip este unul dintre cele mai amuzante videoclipuri pe care le-am făcut în ultima vreme :)”, a scris el.
NATIONAL
Breşa de securitate care ar fi vizat-o pe Giorgia Meloni: Cea mai mare bancă din Italia şi-a cerut scuze premierului
Publicat
acum o orăin
14 octombrie 2024De
adminCea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo, și-a cerut scuze duminică pentru o breșă de securitate jenantă care ar fi vizat-o pe premierul italian Giorgia Meloni și alte personalități importante.
Cotidianul “Domani”, citat de Rador Radio România, a relatat joi că un angajat al Intesa a fost concediat după ce s-a descoperit că a spionat conturile bancare a mii de clienți, inclusiv contul Giorgiei Meloni.
„După cum s-a făcut public, un angajat neloial al băncii noastre, printr-un comportament care a încălcat grav legile, reglementările și procedurile interne, a accesat în mod nejustificat date și informații privind unii clienți”, a declarat Intesa într-un comunicat.
„Am notificat Autoritatea pentru protecția datelor, am concediat angajatul neloial și am depus o plângere în calitate de parte vătămată. Ne pare profund rău pentru ceea ce s-a întâmplat și ne cerem scuze. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a adăugat acesta.
Giorgia Meloni a recunoscut incidentul raportat într-un interviu
Giorgia Meloni a recunoscut incidentul raportat într-un interviu acordat sâmbătă programului de știri TG5, spunând că se așteaptă ca sistemul judiciar să investigheze ce s-a întâmplat și orice posibilă conspirație din spatele acestuia.
„Cred că există angajați din sectorul public și privat care preiau ilegal informații și le vând mai departe. Cui le vând? Acesta este răspunsul pe care îl așteptăm, probabil că există interese în spatele acestui lucru”, a spus ea. Sâmbătă, surse din cadrul Intesa au declarat că banca va numi un înalt funcționar pensionat din cadrul forțelor de poliție Carabinieri, Antonio De Vita, pentru a supraveghea securitatea cibernetică și serviciile de securitate ale companiei.
NATIONAL
Gardienii Revoluției ar putea deveni organizație teroristă – Cererea făcută de Suedia
Publicat
acum o orăin
14 octombrie 2024De
adminSuedia doreşte ca Uniunea Europeană să clasifice corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă, după mai multe atacuri împotriva unor ţinte israeliene din Suedia pe care Stockholmul le atribuie Iranului, a declarat duminică premierul Ulf Kristersson, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Agenţia de informaţii a ţării scandinave, Sapo, a acuzat Iranul că recrutează membri ai bandelor criminale suedeze pentru a comite “acte de violenţă” împotriva intereselor israeliene şi a altor interese în Suedia, ceea ce Teheranul a negat.
“Dorim ca Suedia să abordeze serios, împreună cu alte ţări din UE, legătura incredibil de problematică dintre corpul Gardienilor Revoluţiei islamice şi rolul său distructiv în regiunea Orientului Mijlociu, dar şi acţiunile sale crescânde în diferite ţări europene, inclusiv Suedia”, a declarat Kristersson pentru cotidianul Expressen.
Corpul Gardienilor Revoluţiei islamice este o ramură specială a forţelor armate iraniene ai cărei ofiţeri ocupă poziţii-cheie în cadrul guvernului de la Teheran.
“Singura opţiune rezonabilă (…) este ca noi să realizăm o clasificare comună a teroriştilor, astfel încât să putem acţiona mai larg decât cu sancţiunile care există deja”, a adăugat el.
Mai multe interese israeliene au fost vizate în ultimele luni în Suedia.
La începutul lui octombrie, ambasada Israelului a fost vizată de focuri de armă, care nu au făcut răniţi. Alte incidente s-au produs în apropierea ambasadei de la începutul războiului din Fâşia Gaza în octombrie 2023.
În februarie, în vecinătatea clădirii a fost găsită o grenadă, ceea ce ambasadorul israelian a numit drept o tentativă de atentat.
În mai, au fost trase focuri de armă în exteriorul clădirii, ducând la o întărire a măsurilor de securitate în jurul intereselor israeliene din Suedia.
De asemenea, două atacuri au vizat o companie israeliană de tehnologie militară în ultimele şase luni.
În mai, jurnalul suedez Dagens Nyheter a citat documente ale agenţiei israeliene de informaţii Mossad indicând faptul că şeful reţelei criminale suedeze Foxtrot, Rawa Majid, şi marele său rival Ismail Abdo, liderul bandei Rumba, au fost amândoi recrutaţi de Iran.
La începutul lui octombrie, televiziunea publică suedeză SVT a raportat că cele două atacuri recente împotriva ambasadelor Israelului din Stockholm şi Copenhaga au fost sponsorizate de Foxtrot la ordinul Iranului.
Kanye West în centrul unei controverse legale: Fost angajat dezvăluie anchete șocante despre familia Kardashian
O nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump – Suspectul era înarmat până în dinți
Liga Naţiunilor: Austria a surclasat Norvegia, scor 5-1, Grecia – Irlanda 2-0
VIDEO FOTO Un YouTuber celebru a petrecut 7 zile la Salina Turda – Cum a descris experiența sa în clipul devenit viral
Breşa de securitate care ar fi vizat-o pe Giorgia Meloni: Cea mai mare bancă din Italia şi-a cerut scuze premierului
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Stare de urgență în orașul Feodosia din Crimeea / Explozii și incendiu la un depozit de petrol
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
În ziua de 8 octombrie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
Curtea de Argeș
VIDEO | RAZIE DE PROPORȚII LA CURTEA DE ARGEȘ – MASCAȚII ȘI ZECI DE POLIȚIȘTI AU PURICAT ORAȘUL ȘI COMUNELE VECINE
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, ai Secțiilor de Poliție Rurală Albeștii de Argeș, Domnești, Tigveni și ai...
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au...
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
Mioveni
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum o săptămână
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 4 zile
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 5 zile
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
- ACTUALacum o săptămână
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- NATIONALacum 2 săptămâni
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit
- ACTUALacum 2 săptămâni
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent