Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Noua Casă 2023: Care sunt regulile din acest an pentru cei ce vor să cumpere o locuință prin contractarea unui credit garantat de stat

Publicat

in

Programul Noua Casă, prin intermediul căruia persoanele interesate de achiziționarea unei locuințe noi pot contracta credite garantate de stat, se va desfășura și în acest an. Luni a fost stabilit oficial plafonul de garanții al programului, dar înscrierea celor interesați nu e posibilă deocamdată, fiind necesară stabilirea unor detalii, inclusiv a nivelului comisioanelor utilizate în programul Noua Casă. Până atunci însă, iată care sunt condițiile de participare la programul din acest an.

În această săptămână a fost stabilit plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul programului Noua Casă la valoarea de 1,5 miliarde de lei. Acesta este un pas important în vederea lansării programului, dar încă mai sunt câteva detalii de stabilit până atunci.

Cine poate participa în programul Noua Casă din 2023

Potrivit criteriilor de eligibilitate pentru beneficiarii care achiziționează locuințe prin programul Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009, orice persoană care dorește să se înscrie în program trebuie să depună o declarație din care să reiasă:

 • fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită;
 • fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program (indiferent dacă atunci se numea Prima Casă), în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

În plus față de condițiile de mai sus, pot fi eligibili în programul Noua Casă cei îndeplinesc condițiile specifice prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanțatorilor, dispun de avansul minim necesar și se obligă să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă.

Ce locuințe se pot achiziționa prin program

În primul rând, pot fi cumpărate prin programul Noua Casă:

 • locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat;
 • locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/ sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat (inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL);
 • alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/ sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% – pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.

Pe de altă parte, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Cei care vor să își cumpere o locuință care depășește prețul maxim din program o pot face, însă cu condiția achitării diferenței din veniturile proprii.

Ce acte sunt necesare

De principiu, după cum apare pe site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii documentele ce trebuie depuse de bancă, după aprobarea finanțării, sunt:

 • solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare (dacă este cazul);
 • documentul de identitate al beneficiarului/ beneficiarilor, precum și al soțului/ soției, dacă este/ sunt căsătorit/ căsătoriți, în copie certificată;
 • declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
 • antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă;
 • extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare;
 • certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică;
 • în cazul acordării unei promisiuni de garantare, se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă;
 • în cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate în cadrul programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de Ministerul Finanțelor pentru înstrăinarea locuinței achiziționate în cadrul programului și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

Ce e de știut după achiziția locuinței prin program

Cei ce cumpără o locuință prin programul Noua Casă nu o vor putea vinde în primii cinci ani de la data dobândirii, iar închirierea va fi posibilă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

Suplimentar, beneficiarii de credite garantate pentru locuință trebuie să asigure locuința achiziționată împotriva tuturor riscurilor pe toată durata finanțării. Din 2022, locuințele trebuie asigurate la valoarea de piață de la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era anterior.

Citește mai mult despre noua casavanzare locuinta noua casainchiriere locuinta noua casacredit prima casalocuintecredit garantat de statcredit pentru casa

Citeste mai mult

Sanatate

Primele semne de sarcină după inseminarea artificială

Publicat

in

Chiar dacă nu poți obține o sarcină pe cale naturală, visul de a deveni părinte se poate împlini cu ajutorul medicilor specializați în tehnici de reproducere umană asistată. Nu pune cea mai mare dorință pe o hârtie pe care să o împachetezi și să o închizi într-un sertar al inimii! Există diferite metode cu ajutorul cărora poți obține sarcina mult dorită.

Una dintre cele mai cunoscute tehnici de reproducere umană asistată este inseminarea artificială. Poți afla mai multe detalii despre fiecare etapă a planului de tratament de la Adela Serban și de la întreaga echipă medicală specializată în îndeplinirea celor mai frumoase dorințe de familie. Urmează să parcurgi primul ciclu de tratament? Înseamnă că vrei să știi care sunt primele semne de sarcină. Află toate detaliile din acest articol.

Când se instalează sarcina după inseminare?

Spre deosebire de sarcina obținută pe cale naturală, când materialul genetic masculin întâlnește materialul genetic feminin în timpul contactului sexual, inseminarea artificială presupune introducerea spermatozoizilor în uterul viitoarei mămici printr-o procedură medicală sigură și complet nedureroasă. Odată ce am stabilit acest aspect putem găsi cel mai bun răspuns pentru mare frământare a viitoarelor mămici – la cât timp după inseminare se instalează sarcina? În mod normal, sarcina începe să se instaleze încă din primele zile de la inseminare, timp în care nivelul beta hcG (hormonul sarcinii) crește semnificativ.

Ar fi indicat să faci un test de sarcină după aproximativ două săptămâni. Doar așa te poți asigura că obții un rezultat concludent. Sigur că există și posibilitatea ca testul să indice un rezultat negativ. Trebuie să știi că, de obicei, se recomandă între 3 și 6 inseminări, iar în cazuri mult mai complexe, echipa medicală îți va recomanda noi metode de tratament. Deși pentru multe cupluri, drumul infertilități poate fi presărat cu multe suișuri și coborâșuri, cu încredere și credință, familiile de 2 se pot mări cu unul și chiar cu mai mulți membri.

Care sunt semnele care prevestesc sarcina după inseminare?

Primul semn timpuriu de sarcină este lipsa menstruației, fie că ne referim la tehnicile de reproducere umană asistată ori la sarcinile obținute pe cale naturală. În completare, viitoarele mămici pot experimenta și alte simptome, cele mai frecvente fiind:

 • Greață și vărsături;
 • Amețeală;
 • Mici probleme de respirație;
 • Stare generală de rău;
 • Balonare;
 • Constipație;
 • Mărirea și sensibilitatea sânilor;
 • Sensibilitate la mirosuri;
 • Crampe abdominale.

Trebuie menționat și faptul că unele femei pot experimenta și o ușoară sângerare vaginală. Se numește sângerare de implantare și poate apărea la 10 – 14 zile după inseminare, fiind o reacție normală a organismului, atunci când ovulul fecundat se atașează de peretele uterului. De asemenea, crampele abdominale sunt la fel de normale, cu precizarea că aceste trebuie să fie ușor de suportat. Orice durere intensă, care durează destul de mult trebuie să-ți ridice un semn de întrebare.

Amintim și faptul că fiecare organism este diferit, deci nu toate femeile vor experimenta toate semnele menționate mai sus. De asemenea, unele simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni. Aici intervine comunicarea deschisă cu echipa medicală. Trebuie să anunți medicul imediat ce observi anumite semne de îngrijorare.

În orice caz, sigura modalitate prin care poți afla dacă ești sau nu însărcinată este testul de sarcină, despre care spuneam că se efectuează la aproximativ două săptămâni de la inseminare. Cere ajutorul specialiștilor și nu lăsa deoparte visul de a deveni părinte! Cu încredere și speranță, orice cuplu poate obține șansa de a da naștere unui copil frumos și sănătos.

Citeste mai mult

ACTUAL

Tărăboi la târla regală! Tovarășul Moisescu l-a penalizat dur pe ciobanul Petrescu: SĂ FACĂ CIOCUL MIC!

Publicat

in

Tărăboiul regal de la curtea primarului PIC pare a nu se mai sfârși nici după afișarea rezultatului votului de dumincă 9 iunie. Astfel, astazi dimineață, consilierul PSD Marius Moisescu, cel căruia îi place să fie alintat cu apelativul “tovarășul” a semnat, in calitate de președinte de ședință, Procesul Verbal al ședinței cu scântei de dinaintea alegerilor. Informația ne-a fost furnizată chiar de tovarășul Moisescu, cel care ne-a dat asigurari că, din această lună, nu va mai permite scandaluri în plenul ședințelor. “Gata cu scandalurile celor care orăcăie fără să spună nimic concret, inteligibil. L-am sancționat cu avertisment pe domnul Daniel Petrescu și, de asemenea, i-am interzis să mai ia cuvantul la următoarele ședințe. Să facă ciocul mic și să zică merci că a prins la limită încă un mandat de consilier local. O să vedeți ce mielușel va fi”, ne-a declarat consilierul Marius Moisescu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend