Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Nicușor Dan: ‘Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei. Am fost în risc de colaps financiar’

Publicat

in

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că datoriile municipalităţii din acest moment se ridică la două miliarde de lei, în condiţiile în care, atunci când a preluat mandatul, acestea erau de trei miliarde de lei.

„Avem datorii care rezultă din hotărâri judecătoreşti: 430 de milioane de lei, din care Constanda – 375 de milioane de lei; Facultatea de Drept şi colegii – 25 de milioane de lei. (…) Afacerea Hala Matache, faptul că primarul Oprescu la acel moment s-a încăpăţânat s-o demoleze în loc să devieze doi metri traseul – avea loc să devieze – ne-a costat 5 milioane de euro”, a explicat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

Potrivit primarului, la aceste sume se adaugă datoria publică, datorii rezultate din investiţii şi datorii către ANAF.

„Datorie publică – asta înseamnă rate şi dobânzi la datoriile pe termen mediu şi lung pe care Primăria Capitalei le are – 275 de milioane de lei. Datorii care rezultă din investiţii, în acest moment, inclusiv rest de plată la firma Otokar 165 de milioane de lei, inclusiv plăţi către constructori la Pasajul Doamna Ghica, la parcarea din Pantelimon, deci datorii din investiţii 400 de milioane de lei. Alte datorii curente pe secţiunea de funcţionare pe care le-am trecut în bugetul pe acest an al subordonatelor şi al Primăriei Capitalei sunt undeva la 200 de milioane de lei.

Şi datoria către ANAF, la acest moment, undeva la 900 de milioane de lei, cea pe care sperăm ca Ministerul Finanţelor, Guvernul să ne-o eşaloneze pe anii următori. (…) (În total – n.r.) undeva la două miliarde în acest moment, din care sperăm să absorbim tot, mai puţin datoria către ANAF, în bugetul pe 2021”, a indicat Nicuşor Dan.

El a menţionat că, în momentul în care şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea datorii curente de trei miliarde de lei, iar o mare parte din ultimele patru luni le-a folosit pentru a gestiona această situaţie financiară. Nicuşor Dan a afirmat că a existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată fi furnizate pentru bucureşteni.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei, adică bani care ar fi trebuit plătiţi imediat, pe loc. 3 miliarde de lei, echivalentul Podului peste Dunăre sau echivalentul metroului din Drumul Taberei. Mare parte din aceste luni de mandat am petrecut-o pentru a gestiona această situaţie financiară, am fost în risc de colaps financiar.

A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate, de exemplu alimentarea cu încălzire a unui cartier sau iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni, am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019”, a susţinut primarul general, informează agerpres.ro

Citeste mai mult

ACTUAL

Catalog online pentru câinii fără stăpân ce pot fi adoptați în București / Anunțul făcut de Nicușor Dan

Publicat

in

ASPA a lansat joi un catalog online unde se află peste 1000 de câini, pentru a fi dați spre adopție. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook. 

Catalogul conţine fotografii cu căţeii disponibili pentru adopţie şi informaţii detaliate despre aceştia – vârstă, sex, culoare sau talie.

„În catalog veţi găsi datele de contact, dar şi procedura şi actele necesare pentru adopţie. După ce aţi identificat un căţel care vă place, puteţi contacta ASPA pentru detalii şi finalizarea adopţiei”, menţionează Nicuşor Dan.

Cel mai bătrân câine din adăpost, care așteaptă sa fie adoptat, are aproape 15 ani. 

ASPA este o instituție din subordinea primăriei București, care se ocupă de câinii fără stăpân. ASPA deține trei adăposturi pentru câini: ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești. În prezent, ASPA Pallady este închis pentru modernizări, iar în cele două centre funcționale se află aproximativ 2.000 de câini.

Citeste mai mult

ACTUAL

Von der Leyen, înainte de votul care va decide dacă va primi un nou mandat: Vreau ca UE să-și mențină țintele climatice

Publicat

in

Ursula von der Leyen s-a angajat joi să nu reducă eforturile Europei de combatere a schimbărilor climatice, dacă va obține un al doilea mandat de cinci ani în calitate de președinte al Comisiei Europene, transmite Reuters.

Într-un document care prezintă planurile sale pentru un nou mandat, înainte ca Parlamentul European să voteze joi pentru alegerea sau respingerea candidaturii sale, von der Leyen s-a angajat să propună noi politici climatice, inclusiv un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic al Uniunii Europene de a reduce emisiile cu 90% până în 2040.

„Trebuie să rămânem și vom rămâne pe drumul spre obiectivele stabilite în Acordul verde european”, se arată în document, referindu-se la pachetul de politici climatice pe care von der Leyen l-a transformat în misiunea principală a primilor cinci ani de mandat.

Acord pentru o industrie nepoluantă în primele 100 de zile de mandat

Următoarea Comisie Europeană, dacă va fi condusă tot de ea, va continua politicile existente ale UE de reducere a emisiilor de CO2 și va propune noi măsuri pentru a ajuta industriile europene să rămână competitive în timp ce investesc în reducerea emisiilor – un „Acord pentru o industrie nepoluantă” (Clean industrial deal)pe care von der Leyen s-a angajat să îl realizeze în primele 100 de zile ale mandatului său.

Angajamentele favorabile climei sunt de natură să o ajute pe von der Leyen să obțină voturi din partea deputaților europeni ecologiști joi, când Parlamentul European va vota dacă o aprobă pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Von der Leyen a fost supusă unor presiuni din partea unor deputați europeni, inclusiv din partea unor membri ai grupului său de centru-dreapta, Partidul Popular European, pentru a atenua anumite părți ale agendei ecologice a Europei.

Cu toate acestea, accentul pus în document pe sprijinirea industriilor pentru ca acestea să rămână competitive ar putea contribui la menținerea voturilor din rândul colegilor săi conservatori.

Ce a spus despre interzicerea vânzării de mașini noi care emit CO2

Von der Leyen a dat de înțeles că intenționează să mențină controversata politică a UE de interzicere a vânzărilor de mașini noi care emit CO2 până în 2035 – un obiectiv despre care documentul spune că „asigură predictibilitate pentru investitori și producători”.

Cu toate acestea, ea a declarat că o viitoare reformă a acestei politic va fi utilizată pentru a confirma că mașinile care funcționează cu combustibili ecologici pot conta pentru atingerea obiectivului.

Parlamentarii PPE au cerut asigurări cu privire la acești combustibili, pentru care unii producători doresc să dezvolte o piață, deoarece pot fi utilizați în autovehicule cu motor cu combustie convențională.

Von der Leyen, mamă a șapte copii și prima femeie care conduce Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului European pentru a rămâne în funcție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend