Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nicoleta Pauliuc: E nevoie de ore de nutriție în şcoală, încă de la clasele primare. Pentru o viață sănătoasă, să ne preocupăm de toate aspectele care ne împing

Publicat

in

Nicoleta Pauliuc: E nevoie de ore de nutriție în şcoală, încă de la clasele primare. Pentru o viață sănătoasă, să ne preocupăm de toate aspectele care ne împing către alegeri nefericite

Mesajul senatoarei care se bate pentru drepturile pacienților cu cancer. Semnalul tras de Nicoleta Pauliuc

Nicoleta Pauliuc:

– Sigur că este util, dar NU este deloc suficient să le spunem oamenilor că trebuie să facă mişcare şi că, pentru o viaţă sănătoasă, să limiteze consumul de sare, zahăr şi grăsimi.

– Să mergem mai în profunzime şi să acţionăm cât mai mult pe orizontală. În primul rând trebuie să-i educăm pe copii cât sunt la şcoală. În felul acesta, putem crea acele obiceiuri sănătoase. Este bine să ştie şi teorema lui Pitagora, dar şi faptul că o dietă echilibrată (şi să le dăm exemple) îi poate ajuta să fie mai puternici, mai sănătoşi, mai plini de energie şi mai fericiţi. Susţin total ideea introducerii (mai ales în ciclul primar) a unor ore de nutriţie.

– Sunt studii care arată că fenomenul bullying-ului este mai pronunţat împotriva copiilor supraponderali. În România, 1 din 4 sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Problema obezității este inclusă în planul național de diabet, care însă nu are norme de aplicare.

– Putem construi un sistem de taxare de tip „bonus – malus” pentru anumite produse alimentare, astfel încât să încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase. Partea de „descurajare” o facem cumva. Rămâne ca statul să facă şi partea de încurajare activă. Dacă oamenii sunt mai sănătoşi, şi presiunea pusă pe sistemul de sănătate românesc va fi mai mică.

– Eu aş susţine inclusiv varianta ca elevii să aibă câte o oră de sport în fiecare zi. Că tot avem acele mesaje de informare care spun că „pentru o viaţă sănătoasă, faceţi minimum 30 de minute de mişcare în fiecare zi”. Statisticile arată că lipsa de activitate fizică este un factor major de risc pentru bolile cronice și pentru deces prematur. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 1 din 4 adulți nu se implică în suficientă activitate fizică, iar aceasta contribuie la aproximativ 3,2 milioane de decese anuale la nivel global.

– Aş vedea posibil un grup interministerial – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Sport, Ministerul Agriculturii – care să scrie o strategie pentru ce presupune un stil de viaţă sănătoasă şi ce poate face mai mult statul român pentru a le oferi oamenilor posibilitatea atingerii acestui deziderat într-un mod cât mai simplu cu putinţă.

– Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, membră în Comisia de Sănătate, și preşedintă a Organizaţiei Femeilor Liberale, este promotoarea unui pachet de iniţiative legislative privind sănătatea fizică, emoţională şi mintală. Poate cea mai cunoscută este cea referitoare la protejarea copiilor în mediul online.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Jude Bellingham a fost ales jucătorul sezonului în LaLiga

Publicat

in

Jude Bellingham, mijlocașul lui Real Madrid, a fost ales jucătorul sezonului în LaLiga. Bellingham i-a devansat pe coechipierul său Vinicius Jr, Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Artem Dovbyk (Girona) și Robert Lewandowski (Barcelona) în urma voturilor exprimate de fani, căpitani de echipă și un juriu de experți.

Bellingham a marcat 19 goluri și a avut șase pase de gol în 28 de meciuri de campionat în acest sezon și a adunat 23 de goluri și 12 pase de gol în toate competițiile pentru club.

Bellingham, care nu a putut participa la ceremonia de marți, în Sardinia, deoarece se pregătește pentru finala Ligii Campionilor de pe Wembley împotriva fostului său club Borussia Dortmund, a declarat că este onorat că a primit premiul.

„Aș dori să îl dedic colegilor mei de echipă, staff-ului tehnic și, cel mai important, fanilor celui mai bun club din lume”, a spus el într-un mesaj.

„Este o plăcere de fiecare dată când joc pentru această echipă. Hala Madrid!”

Englezul a mai câștigat titlul de jucătorul sezonului 2022-23 în Bundesliga jucând pentru Dortmund înainte de a se transfera la Real pentru o sumă de aproximativ 103 milioane de euro.

Mai devreme, marți, directorul sportiv al lui Dortmund, Sebastian Kehl, a fost plin de laude la adresa lui Bellingham.

„Știu cât de puternic este Jude și îi cunosc foarte bine personalitatea, așa că este un jucător extraordinar, un caracter extraordinar și, bineînțeles, va face totul pentru a câștiga acea finală”, a spus el, citat de Reuters.

Citeste mai mult

NATIONAL

ANOFM: 139 programe de formare profesională vor începe în iunie 2024, la nivel naţional

Publicat

in

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, în luna iunie, 139 programe de formare profesională, pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite.

Potrivit unui comunicat al ANOFM, transmis miercuri, programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum referent resurse umane -160 de persoane, îngrijitor spaţii verzi – 140 persoane, lucrător comercial – 109 de persoane, operator introducere validare şi prelucrare date – 109 de persoane, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane, instalator în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă -74 de persoane, agent securitate – 70 de persoane, competenţe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere – 70 de persoane, îngrijitoare bătrâni la domiciliu – 70 de persoane, competenţe de comunicare în limba română – 65 de persoane.

Judeţele în care se vor organiza cele mai multe cursuri în luna iunie a acestui an, cu număr mare de participanţi, sunt Suceava (210 persoane), Dâmboviţa (140 persoane) şi Bucureşti (126 persoane).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend