Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nicolae Ciucă, solicitare către Guvernul Ciolacu după anunțul agenției de rating S&P: ‘Pentru a consolida aceste rezultate’

Publicat

in

Agenția de rating S&P Global a reconfirmat ratingul de țară al României la BBB-/A3, o dovadă a stabilității economice la care contribuie în mod direct toți cetățenii și companiile care sunt buni platnici, afirmă liderul PNL Nicolae Ciucă.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care v-ați achitat la timp obligațiile fiscale. Bonificația de 3% acordată de Guvern prin Ministerul Finanțelor și pentru care Partidul Național Liberal a depus un amendament în Parlament în vederea creșterii acesteia la 5%. Este un gest de apreciere din partea statului pentru responsabilitatea voastră, a celor care muncesc și își plătesc obligațiile fiscale, iar asta ne ajută să menținem echilibrul economic”, spune liderul PNL pe Facebook.

Pentru a consolida aceste rezultate, Nicolae Ciucă îi cere Guvernului Ciolacu să depună la Comisia UE un plan fiscal-bugetar concret care să includă:

– Creșterea investițiilor din fonduri naționale, alături de menținerea celor din fonduri europene, cu alocări specifice pentru autoritățile locale;

– Reducerea cheltuielilor curente ale statului pentru a ajusta deficitul bugetar;

– Continuarea absorbției fondurilor europene din PNRR și Politica de Coeziune, așa cum s-a realizat cu succes în 2022-2023.

„Prin aceste măsuri și prin contribuția voastră putem asigura un viitor stabil și prosper pentru România”, conchide liderul PNL.

Agenția de rating S&P a reconfirmat vineri ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, a anunțat sâmbătă Ministerul Finanțelor.

Loading

NATIONAL

Investitorii de pe Wall Street în extaz: Trump deschide drumul către prosperitate

Publicat

in

Investitorii vor examina datele privind inflația pentru a vedea dacă trendul pozitiv al acțiunilor, impulsionat de victoria lui Donald Trump, se va menține, conform Reuters, informează Mediafax.

Investitorii de pe Wall Street vor urmări cu atenție datele privind inflația pentru a evalua dacă creșeterea record al acțiunilor va continua, susținută de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

Indicele S&P 500 a atins un maxim istoric vineri, înregistrând un avans deloc de neglijat, alimentat de așteptările că Trump va implementa reduceri de taxe și reglementări ceva mai relaxate.

O prognoză economică pozitivă oferită de Rezerva Federală, care a redus rata dobânzii cu 0,25 puncte procentuale joi, a întărit optimismul.

Totuși, această tendință va fi testată de datele economice privind inflația, care ar putea influența capacitatea Fed de a menține politica de reducere a dobânzii.

Raportul despre indicele prețurilor de consum (CPI) din miercuri va fi esențial pentru a confirma că inflația continuă să scadă. Prognoza se referă la o ușoară creștere a inflației anuale, la 2,6%, față de 2,4% în septembrie. Dacă inflația va rămâne robustă, acest lucru ar putea modifica prognozele pentru viitoarele reduceri de rate ale Fed.

În același timp, piața de capital se adaptează noii realități politice, cu mișcări rapide în sectoare cheie precum cel al micilor companii și al băncilor, care se așteaptă să beneficieze de pe urma planurilor economice ale lui Trump.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

U Cluj-FCSB: Ioan Ovidiu Sabău – Nu înţeleg cum, jucând cu o echipă din Bucureşti, primim un arbitru din Bucureşti!

Publicat

in

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul echipei Universitatea Cluj, a fost nemulţumit de jocul elevilor săi, dar şi de delegarea la meciul cu FCSB a unui arbitru bucureştean, scrie news.ro.

„Nu e uşor de acceptat o înfrângere, aşa cum am şi pierdut jocul, ceea ce nu înţeleg este cum, jucând cu o echipă din Bucureşti, primim un arbitru din Bucureşti, domnul Bîrsan? Sunt curios şi nu înţeleg de ce nu ni l-a dat pe Feşnic din Cluj, de ce nu putea să arbitreze Feşnic acest joc? E o întrebare pe care mi-o pun.

Ca joc, am avut destul sau prea mult respect faţă de FCSB, poate i-am considerat prea buni. E o echipă bună, probabil cea mai valoroasă echipă a campionatului, un lot în care s-a investit foarte mult, dar sigur, eu cred că astăzi puteam mult mai mult. Şi în superioritate numerică, am luat decizii greşite, n-am controlat mult, n-am condus mingea, n-am încercat să facem acţiuni de 1 la 1.

Doar lipsa de inspiraţie, poate la câteva şuturi acolo, dacă eram mai hotărâţi şi finalizam mai bine, poate egalam. Aia e, mergem înainte, învăţăm, vedem şi noi la ce nivel suntem. E o înfrângere, prima înfrângere acasă, urmează o perioadă în care trebuie să ne refacem, la fel, să vedem unde trebuie să punem accentul. E doar o înfrângere.

Depinde de noi, e doar o perioadă frumoasă, suntem pe primul loc. Depinde de noi, de fiecare, de mine ca antrenor, de ei ca jucători, să rămânem la fel de concentraţi, la fel de serioşi, să ne pregătim şi să înţelegem că doar prin muncă ne putem îndeplini obiectivul anul acesta.

Te compari cu echipele bune, am întâlnit un adversar bun şi ne dăm seama la ce nivel suntem. Tragem nişte concluzii, vedem ce avem de făcut în continuare şi la ce nivel suntem cu adevărat, la momentul de faţă, nu doar că suntem pe primul loc, nu doar că avem 30 de puncte, dar la ce nivel suntem noi în acest moment”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău după înfrângerea cu 1-2 de pe teren propriu, de duminică, cu echipa bucureşteană FCSB.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Adrian Câciu explică de ce a semnat pentru vila din Aviatorilor. Atac dur adresa lui Nicolae Ciucă: „E sluga lui Iohannis”

Publicat

in

Social-democratul Adrian Câciu, ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat duminică seară că a semnat Hotărârea de Guvern referitoare la vila din Aviatorilor pe vremea când conducea portofoliul Finanţelor pentru că aşa prevede legea, fiind vorba despre o proprietate aflată în domeniul public al statului. Câciu afirmă că Nicolae Ciucă, premier la data emiterii actului normativ, trebuie să spună public pentru cine este vila, acuzându-l pe liderul PNL că „e sluga lui Iohannis”, scrie News.ro.

„Acea Hotărâre de Guvern este semnată de ministrul de Finanţe pentru că e o trecere în domeniul public al statului şi domeniul public al statului, inventarul acestuia, este ţinut de Ministerul de Finanţe, asta este calitatea pe care am avut-o pentru a semna. Pe de altă parte, acolo nu e vorba de bani, e vorba de destinaţie. Singurul care ar trebui să dea explicaţie, acum nu mai e un secret pentru nimeni că s-a desecretizat documentul – nu înţeleg de ce domnul Ciucă fuge de asumare, de a spune pentru cine era acea reşedinţă. Era pentru Iohannis, este evident”, a declarat ministrul Câciu, la B1 tv.

Acesta a adăugat: „Iliescu are reşedinţă, Constantinescu la fel, Băsescu nu are voie să mai aibă reşedinţă pentru că a fost turnător al securităţii. Cine a mai rămas? Este, potrivit legii, reşedinţă pe viaţă pentru foştii preşedinţi. Este evident că Ciucă trebuie să iasă să îşi asume”.

Adrian Câciu a lansat şi o serie de acuzaţii la adresa lui Nicolae Ciucă, inclusiv cea potrivit căreia „e sluga” președintelui Klaus Iohannis.

„Ciucă face un joc care este mizerabil din punctul meu de vedere, şi îmi asum ce spun. (…) De unde a plecat tot clivajul între PSD şi PNL? Când discuţia a apărut în spaţiul public că Iohannis şi-a făcut trei găuri de golf la mare şi încă trei găuri în vila de protocol. De ce nu cere desecretizarea acestor cheltuieli? De ce nu se ia de Iohannis? Vă spun eu de ce. Pentru că Ciucă e cu Iohannis, e sluga lui. El a fost promovat în toate funcţiile publice de către Iohannis”, a susținut ministrul social-democrat.

Guvernul a desecretizat joi hotărârea de guvern (HG) prin care s-a dispus reabilitarea vilei RA-APPS din Aviatorilor nr. 86.

Documentul a fost adoptat pe vremea când Nicolae Ciucă era premier, dar are şi semnăturile a doi miniştri PSD.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că a preferat să desecretizeze doar un obiectiv din administrarea RA-APPS, în scop electoral şi folosind instituţia în campanie, şi i-a cerut să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol şi a celorlalţi beneficiari din Guvern.

În replică, premierul Marcel Ciolacu, care candidează și el la cea mai înaltă funcție în stat, a afirmat vineri că în vila de protocol de pe strada Cucu Starostescu, nr. 6, în care a locuit, a fost cumpărată în ultimii ani doar o centrală termică, motivând că vechea centrală se stricase.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Forțele ucrainene au atacat Moscova duminică cu cel puţin 30 de drone

Publicat

in

Cel mai mare atac asupra Moscovei – Ucraina a atacat Moscova duminică cu cel puţin 30 de drone, forţând închiderea temporară a două dintre principalele aeroporturi ale oraşului, în ceea ce a fost cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse până în prezent, relatează Reuters.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 11 noiembrie, ora 01.00 Donald Trump Jr., către Zelenski: ‘Mai ai 38 de zile până pierzi alocația’

Donald Trump Jr. (46 de ani), fiul cel mare al președintelui american ales, Donald Trump, a postat duminică, pe contul său de Instagram, un mesaj acid către liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în care îi transmite că mai are 38 de zile până își va pierde „alocația”, conform Politico, după ce în campania prezidențială tatăl său spunea că „Zelenski este cel mai tare om de vânzări din istorie, de fiecare dată când vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”, cu referire la ajutorul furnizat de SUA Ucrainei pentru a combate agresiunea militară rusă.

Fiul cel mare al lui Trump a distribuit pe Instagram mesajul „Ai 38 de zile până pierzi alocația”, într-un videoclip cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum au ajuns pe dark web datele personale a 44% dintre europarlamentari

Publicat

in

Datele personale a patru din zece (44%) dintre membrii Parlamentului European şi a peste două treimi (68%) dintre parlamentarii britanici au ajuns pe dark web, după ce aceştia s-au înscris pe conturi online folosind adresele oficiale de e-mail şi au furnizat informaţii de identificare personală, arată o analiză publicată, recent, de Eset, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, oficialii au devenit victime ale infractorilor cibernetici fără să aibă control asupra situaţiei, în momentul în care furnizorul conturilor online a fost compromis de către hackeri, care au partajat sau vândut aceste date altor actori maliţioşi pe dark web.

  • “Din nefericire, această situaţie nu este un fenomen limitat doar la politicieni sau la persoane publice şi nici singura cale prin care datele pot ajunge în această parte ascunsă a internetului. Oricine poate fi afectat – chiar şi atunci când respectă regulile. De aceea, merită să acordaţi o atenţie specială amprentei dvs. digitale şi datelor care contează pentru dvs. Contrar percepţiei generale, dark web-ul nu este ilegal şi nu este populat doar de infractori cibernetici. Termenul se referă la acele zone ale internetului care nu sunt indexate de motoarele de căutare convenţionale, un loc în care utilizatorii navighează anonim folosind browserul Tor. Totuşi, este adevărat că economia criminalităţii cibernetice de astăzi s-a dezvoltat pe baza unui dark web prosper, unde numeroase forumuri şi pieţe dedicate sunt frecventate de infractori cibernetici, fiind ascunse de ochii autorităţilor. De menţionat că unele dintre aceste activităţi nefaste au început să se extindă şi pe platforme de social media cunoscute în ultimii ani”, a explicat, într-un articol de specialitate, Phil Muncaster, unul dintre experţii Eset.

Cercetătorii au început să investigheze acest fenomen şi au descoperit că două cincimi (40%) dintre adresele de e-mail ale parlamentarilor britanici, europeni şi francezi erau expuse pe dark web, echivalentul a aproape o mie de adrese de e-mail dintr-un total posibil de 2.280.

Mai mult, 700 din totalul e-mailurilor aveau parole asociate cu acestea, care au fost apoi stocate în format simplu tip text şi expuse pe site-uri dark web. “Combinate cu alte informaţii publice, precum zile de naştere, adrese de domiciliu şi conturi de pe reţelele sociale, acestea oferă o adevărată comoară cu date de identitate care pot fi utilizate în atacuri de tip phishing şi fraude ulterioare”, a precizat Muncaster.

Cum procedează hackerii

Conform specialistului, există diverse modalităţi prin care datele personale pot ajunge pe forumuri şi site-uri de pe dark web.

O modalitate se referă la încălcări ale securităţii datelor la organizaţii terţe, adică datele sunt furate dintr-o organizaţie cu care s-a colaborat şi care a colectat informaţiile personale. În SUA, 2023 a fost un an-record pentru incidente de acest tip, cu peste 3.200 de breşe care au compromis datele a mai mult de 353 milioane de clienţi.

De asemenea, atacurile de tip phishing: reprezintă un alt mod de a extrage date sensibile, prin unul dintre conturile online deţinute (de exemplu, e-mail, de banking, reţele sociale). Astfel, un e-mail, mesaj direct, text sau WhatsApp cu aspect legitim conţine un link care instalează malware ce sustrage informaţii sau păcăleşte utilizatorul să introducă datele personale şi/sau de logare.

În acelaşi timp, o altă metodă se referă la compromiterea unui cont online printr-un atac de forţă brută (credential stuffing, dictionary attack etc.), prin care hackerii ghicesc parola sau folosesc date de autentificare sustrase anterior de pe alte site-uri.

Nu în ultimul rând, există programe malware tip info-stealing,cu ajutorul cărora informaţiile personale sunt furate prin intermediul unor aplicaţii şi fişiere pentru descărcare cu aspect autentic (cum ar: fi filme sau jocuri piratate), fişiere ataşate de tip phishing, reclame maliţioase, site-uri web false etc.

Datele furate sunt vândute cui oferă mai mult

“Indiferent cum ajung infractorii la datele dvs., odată ce acestea sunt partajate pe un site de criminalitate informatică de pe dark web, pot fi înstrăinate mai departe sau vândute celui care oferă mai mult. În funcţie de tipul de date, cel care intră în posesia lor va folosi probabil datele de autentificare şi informaţiile de identificare personală (PII) pentru a prelua controlul asupra conturilor bancare spre a obţine mai multe informaţii, inclusiv detalii despre conturi/carduri bancare, concepe mesaje de phishing mai convingătoare, în care să împărtăşească o parte dintre informaţiile personale furate (PII), în încercarea de a vă convinge să furnizaţi şi mai multe date, folosi conturile dvs. de e-mail sau social media pentru a trimite link-uri maliţioase prietenilor şi contactelor dvs. şi comite fraude de identitate”, notează sursa citată.

Experţii în cybersecurity recomandă ca, în momentul în care se descoperă faptul că datele personale au fost expuse şi sunt tranzacţionate pe dark web, să fie luate în considerare o serie măsuri de urgenţă, precum: schimbaţi toate parolele, în special pe cele afectate, cu unele puternice şi unice; folosiţi un manager de parole pentru a stoca şi accesa parolele şi frazele de acces salvate; activaţi autentificarea cu doi factori (2FA) pentru toate conturile care oferă această opţiune; notificaţi autorităţile relevante (poliţie, platforme de social media etc.); asiguraţi-vă că toate PC-urile şi dispozitivele dvs. au instalat un software de securitate de la un furnizor de încredere; blocaţi conturile bancare (dacă este necesar) şi solicitaţi carduri noi. Monitorizaţi-le pentru orice achiziţii suspecte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Misterul prezenței soldaților nord-coreeni în războiul împotriva Ucrainei. Risc strategic sau pariu câștigător pentru Phenian și Moscova?

Publicat

in

Prezența soldaților nord-coreeni alături de ruși în luptele împotriva forțelor ucrainene ridică multe întrebări de ordin tactic și militar, determinându-i pe unii analiști să se întrebe cu privire la eficiența și obiectivele lor finale, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times.

Phenianul nu a mai trimis niciodată trupe în luptă în străinătate, în primul rând de teama că acestea ar putea dezerta sau ar putea face comparații deloc „măgulitoare” între armatele din alte țări și cea a Coreei de Nord.

„Regimul (de la Phenian, n.r.) este îngrijorat că soldații din această țara izolată ar putea prelua idei «incorecte»”, afirmă Fyodor Tertitskiy, cercetător la Universitatea Kookmin din Seul.

Ce tip de unități?

Invocând informațiile primite de la serviciile secrete americane, secretarul de stat Antony Blinken menționase deja anterior desfășurarea trupelor nord-coreeane în regiunea rusă Kursk, pe care forțele ucrainene au atacat-o în luna august.

Potrivit lui Blinken, soldații nord-coreeni sunt echipați cu uniforme rusești și instruiți să utilizeze armamentul de artilerie, dronele și să participe la operațiunile infanteriei ruse, inclusiv la curățarea tranșeelor.

Acest lucru arată, în opinia șefului diplomației ucrainene, că Moscova intenționează să îi folosească pe militarii nord-coreeni în operațiuni din prima linie.

Dar sunt ei carne de tun sau forțe speciale? Analiștii sud-coreeni înclină spre a doua opțiune.

„În timp ce pierderile sunt o parte inevitabilă a războiului, ce rost are să trimiți soldați neexperimentați și/sau incompetenți pentru a câștiga experiență de luptă?”, a declarat Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Seul.

„Coreea de Nord trebuie să demonstreze eficiența în luptă și capacitățile operaționale ale soldaților săi, pentru a maximiza rezultatele desfășurărilor forțelor sale”, a adăugat Lim Eul-chul, profesor la Universitatea Kyungnam.

Contingent limitat?

Cifrele adevărate sunt greu de obținut, dar sursele occidentale spun că există aproximativ aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni desfășurați în Rusia, în timp ce Kievul vorbește despre 11.000-12.000.

Acesta este echivalentul pierderilor actuale suferite de armată rusă într-o perioadă de aproximativ 10 zile de lupte.

„Dacă Rusia are probleme cu efectivele militare, va avea nevoie de mult mai mulți nord-coreeni pentru a face față acestor provocări”, a observat Mick Ryan, un general australian în rezervă.

Alți analiști și cercetători susțin însă că actualul contingent desfășurat în Rusia nu este neglijabil, atât timp cât soldații nord-coreeni vor rămâne în regiunea Kursk.

„Punctul forte al forțelor nord-coreene de operațiuni speciale constă în capacitatea lor de a îndura condiții dure, chiar și atunci când hrana și alte resurse sunt puține”, a arătat Lim Eul-chul. „Ele au o rezistență mentală puternică”, motivat profesorul.

Bariera lingvistică

Pot rușii și nord-coreenii să ducă împreună un război care depinde de traducători?

„Deși traducătorii vor fi de ajutor, acest tip de diferență de comunicare poate fi și va fi o problemă în timpul operațiunilor de luptă”, a arătat generalul Mick Ryan.

Între timp, rămâne mai multe întrebări organizaționale: vor desfășura nord-coreenii soldați de rând, dar și structuri de comandă? Vor fi ei autonomi sau integrați în unități rusești? Pentru ce sarcini vor fi utilizați?

„Serviciile secrete ucrainene spun că nord-coreenii au ajuns în Rusia cu 500 de ofițeri și trei generali”, a declarat Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia.

„Acest lucru ar putea facilita comunicarea, dacă generalii ruși și nord-coreeni reușesc să lucreze împreună, dar există prea multe necunoscute în acest stadiu pentru a fi sigur pe o asemenea concluzie”, a adăugat cercetătorul estonian.

Experiență limitată pe câmpul de luptă

Forțele speciale ale Phenianului sunt antrenate în primul rând pentru a preveni o lovitură de stat, acasă.

„Lanțul lor complicat de comandă a apărut dintr-un sistem în care comisarii politici semnau fiecare decizie militară”, a precizat cercetătorul Fyodor Tertitskiy.

„Este o întrebare deschisă dacă acest sistem greoi va fi modificat în scopul războiului din Ucraina. Oricum ar fi, o astfel de schimbare ar fi imposibilă fără acordul personal al lui Kim Jong Un”, liderul Coreei de Nord, a mai spus cercetătorul de la Universitatea Kookmin din Seul.

În plus, trupele nord-coreene, care nu au mai luptat din 1953 încoace, se vor confrunta cu replica ucrainenilor, care sunt în război de peste doi ani și jumătate.

Armata lui Kim se bazează pe mobilizarea în masă în stilul secolului al XX-lea, cu aproximativ o treime din populație implicată în armată, fie activ, fie în unități de rezervă sau paramilitare, a arătat cercetătorul estonian Ivan Klyszcz.

Dar „în ciuda faptului că regimul lor comunist este un fel de întoarcere la modelul sovietic, accentul lor militar, pus pe puterea maselor, a devenit ciudat de relevant din nou în secolul XXI”, adăugat Klyszcz.

Lecții valoroase

Desfășurarea trupelor nord-coreene va fi monitorizată și analizată din toate unghiurile.

„Împărtășirea lecțiilor despre lupta modernă, în special despre utilizarea integrată a dronelor, rachetelor de croazieră și balistice, va fi de mare interes pentru Coreea de Nord”, a declarat Ryan, subliniind, de asemenea, lecțiile valoroase care vor fi învățate despre „războiul electronic, contracararea apărării aeriene și cunoștințele obținute în urma capturării unor arme occidentale din Ucraina”.

Dar și reversul medaliei pare să fie adevărat, potrivit lui Tertitskiy, care notează că „Seulul pare să simtă o oportunitate de a obține informații despre dușmanul său de lungă durată”.

Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât închiderea frontierei dintre cele Corei, fapt cauzat de pandemia de COVID-19, a redus semnificativ numărul de refugiați din nord care ajung în sud și care constituie „principala sursă de informații” pentru Seul cu privire la ceea ce se întâmplă pe teritoriului vecinului său.

  • Citiți și:

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend