Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Niciun fel de opoziție: Universitățile afgane au refuzat să le primească pe studente la cursuri după interdicția anunțată de talibani

Publicat

in

Studentele din Afganistan au fost respinse în campusuri miercuri după ce administraţia condusă de talibani a anunţat că participarea femeilor la educaţia superioară va fi suspendată, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Studente in AfganistanFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Decizia de a interzice femeile a fost anunţată marţi seară într-o scrisoare către universităţi trimisă de Ministerul Educaţiei Superioare, care şi-a atras imediat condamnări din partea guvernelor străine şi a ONU.

„Am mers la universitate, talibanii erau la poartă şi ne-au spus că nu avem voie în universitate până la noi ordine… Toată lumea plângea”, a spus Shaista, studentă la afaceri într-o universitate privată din Kabul.

Un profesor la o altă universitate din Kabul care a refuzat să-şi decline identitatea a spus că personalul a refuzat femeile la porţi şi că nu au avut de ales decât să respecte ordinul.

Pe cine mai păcălesc talibanii?

Interdicţia asupra studentelor probabil va complica eforturile administraţiei talibane de a câştiga recunoaştere internaţională şi de a scăpa de sancţiunile care afectează sever economia, comentează Reuters.

Misiunea de asistenţă a ONU în Afganistan a cerut administraţiei talibane să revoce „imediat” decizia.

De asemenea a îndemnat autorităţile să redeschidă şcolile de fete după clasa a VI-a şi „să pună capăt tuturor măsurilor care împiedică femeile şi fetele să participe pe deplin în viaţa publică zilnică”.

Hassiba, studentă în anul trei la ştiinţe politice la Kabul, a spus că învăţa pentru examen atunci când a auzit anunţul.

„Este prea greu ca să poţi accepta, este de necrezut. Nu pot să cred că se întâmplă”, a spus ea. „Acolo unde nu există educaţie pentru femei în societate, cum putem spera la un viitor luminos?”, a întrebat ea.

Va impune Occidentul sancțiuni împotriva Afganistanului?

Potrivit anunţului de marţi seară, decizia a fost luată de guvernul taliban. Mai mulţi oficiali talibani, între care ministrul adjunct de externe şi purtătorul de cuvânt al regimului, au vorbit în favoarea participării femeilor în procesul de educaţie în ultimele luni.

Liderul suprem spiritual taliban, care locuieşte în oraşul Kandahar din sudul ţării, are cuvântul final în privinţa deciziilor majore. Surse diplomatice şi din cadrul talibanilor au declarat pentru Reuters că chestiunea era de ceva timp în discuţia conducerii regimului.

„Decizia a fost anticipată de săptămâni, determinând unii oficiali occidentali să înceapă să vorbească despre sancţiuni suplimentare şi noi restricţii economice”, a declarat Graeme Smith, consultant senior al International Crisis Group.

Cele mai multe fete nu pot merge la şcoală dincolo de ciclul primar.

Administraţia talibană a spus că lucrează la un plan pentru educaţia secundară dar nu a prezentat niciun calendar. Practic, administraţia talibană a făcut o schimbare la 180 de grade după ce a dat semnale că va deschide licee pentru fete în luna martie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Conducerea Israelului, paralizată de divergențe pe subiectul muncitorilor palestinieni din Cisiordania

Publicat

in

Frica de a lua decizii și divergențele între structurile statale au însoțit cea mai recentă ședință a cabinetului de război din Israel, relatează o sursă citată de The Times of Israel.

Pe fondul dezacordului, cabinetul nu a reușit să voteze dacă permite sau nu muncitorilor palestinieni din Cisiordania să intre în Israel pentru a-și relua serviciul.

Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului și Shin Bet și-au exprimat sprijinul față de propunerea care ar permite câtorva mii de palestinieni să se întoarcă la muncă în Israel. Reprezentanții Poliției Israelului s-au opus. De asemenea, unii miniștri din cabinet și-au exprimat opoziția, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu a mai supus problema la vot, în lipsa unui acord.

„Permiterea intrării muncitorilor Autorității Palestiniene în Israel în acest moment este o continuare a conceptului [eșuat] [care a dus la 7 octombrie] și înțelegerea că nu am înțeles nimic din 7 octombrie”, a scris ministrul Securității, Itamar Ben Gvir, a scris pe X în timpul reuniunii cabinetului de război.

Un oficial israelian a declarat pentru The Times of Israel că peste 200.000 de palestinieni din Cisiordania și Fâșia Gaza așteaptă să fie primiți la muncă în Israel.

Israelul ar fi început să permită ca aproximativ 8.000 de palestinieni din Cisiordania să se întoarcă la muncă în ultimele săptămâni. Această minoritate servește în industriile care oferă servicii esențiale, cum ar fi salubritatea, serviciile de sănătate, a spus sursa.

Netanyahu a fost întrebat despre această problemă în timpul unei conferințe de presă săptămâna aceasta, în timpul căreia a indicat că instituția de securitate face presiuni ca Israelul să permită treptat lucrătorilor să se întoarcă, având în vedere că șomajul în masă în Cisiordania riscă să destabilizaze și mai mult teritoriul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

„Surpriza” lui Ciucă pentru Ciolacu. „Îmi plăcea mai mult adevăratul Nicolae Ciucă”

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns luni seară, într-un interviu la Digi24, unor întrebări adresate de liderul PNL, Nicolae Ciucă, pe tema taxelor şi a pilonului II de pensii, dar a menţionat că aceste întrebări „puse de consultanţi” sunt o surpriză pentru el, având în vedere că este vorba despre subiecte convenite deja în coaliţie.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: AGERPRES

Prezent în studioul Digi24, premierul Marcel Ciolacu a primit mai multe întrebări transmise de către liderii principalelor partide parlamentare, relatează Agerpres. Astfel, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, l-a întrebat pe prim-ministru dacă este de acord cu menţinerea angajamentului de a nu mări taxele şi impozitele în 2024, de a nu modifica pilonul II de pensii şi de a majora salariile pentru profesori, astfel încât în 2024 să ajungă la 50% din grila nouă de salarizare.

„Îmi plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă. Întrebările puse de consultanţi sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă, ştim cu toţii foarte bine. (…) Domnul ministru al Finanţelor este de astă dată de la PNL. Doamna ministră de la Educaţie este de la PNL. Presupun că au fost nişte întrebări retorice”, a răspuns Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a subliniat că este un susţinător al Pilonului II de pensii şi că România s-a angajat prin PNRR că va majora de la 1 ianuarie 2024 contribuţia salariaţilor pentru Pilonul II la procentul de 4,75%, iar el nu ar fi putut să aplice o amânare a acestui termen fără miniştrii PNL, dar şi fiindcă este conştient de încălcarea angajamentului din PNRR faţă de Comisia Europeană. El a arătat că deşi din zona Ministerului de Finanţe a apărut ideea amânării termenului de aplicare a procentului de 4,75% pentru contribuţia la Pilonul II, decizia politică este la coaliţie şi la cei doi copreşedinţi ai acesteia.

„Eu cred în sistemul paralel de pensii. Eu, Marcel Ciolacu, cred în acest sistem. (…) Noi ne-am angajat un jalon, pe care l-am îndeplinit. Noi, în coaliţie, am hotărât că se aplică de la data de 1 ianuarie 2024. Dacă eu modific data – şi lucrul acesta nu puteam să îl fac singur, decât împreună cu miniştrii PNL, ca să îi răspund şi retoric domnului Ciucă – Comisia venea şi spunea: ‘Domnule Ciolacu, vedeţi că jalonul din cererea de plată numărul 1, pe care l-aţi îndeplinit, şi noi v-am dat banii pentru el, vedeţi că vă luăm banii înapoi, fiindcă între timp dumneavoastră aţi făcut modificări la jalon’. Cui să îi treacă prin cap aşa ceva? Dacă cineva a gândit în ANAF sau în Finanţe, a gândit ca şi tehnician, ca angajat. Nici nu pot să îi reproşez acelui om acest lucru. Categoric că nu îi voi reproşa, nici ministrului nu pot să îi reproşez. Dar decizia politică e la noi, la copreşedinţii acestei coaliţii. Nici nu s-a pus în discuţie acest element”, a spus Ciolacu.

El a menţionat şi faptul că angajaţii de la Finanţe primesc un spor de confidenţialitate şi a menţionat că propunerile acestora intră în aplicare doar în măsura în care sunt susţinute politic de către coaliţie. Pe de altă parte, premierul a afirmat că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, „produce” foarte multe modificări.

„Există nişte oameni de la ANAF, cei de la Finanţe… De exemplu, domnului Boloş nu e prima oară când i-am spus: ‘Tu produci mai mult decât putem noi citi’. Ai şapte modificări la celebra ordonanţă ‘Trenuleţ’, cum se numeşte, care se dă înainte de bugetul de stat. Opreşte-te!’ Totuşi, angajaţii de la Finanţe au un spor de confidenţialitate. Nu poţi să iei documentele să le dai pe surse presei. Pentru că faci rău. Ce produc dânşii, pe urmă vine la decizia politică, cum este normal. România, guvernul de coaliţie şi-a asumat că va creşte procentul la Pilonul II la 4,75. O sumă importantă, să fim corecţi. Aproape un efort bugetar de 6 miliarde”, a spus premierul.

În ce priveşte o eventuală mărire a taxelor, Ciolacu a subliniat că a convenit împreună cu Nicolae Ciucă faptul că o astfel de majorare nu va avea loc.

„Nu trebuie să îi răspund la televizor pentru că am convenit împreună acest lucru. Nu am convenit de unul singur. Aşa ar fi fost elegant, să răspund: „am convenit amândoi că nu mărim taxele”. Este o problemă la jalonul 206 în ce priveşte microîntreprinderile. Este în cererea de plată numărul 3 – Comisia încă nu îl consideră îndeplinit. Avem argumentele noastre, că nu putem modifica plafonul într-un an fiscal. Tocmai a fost modificat la 500.000 – tot o decizie luată de actuala coaliţie. Dar vom merge şi vom explica etapele pentru îndeplinirea acelui jalon”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend