Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Netanyahu își joacă cărțile până în ultimul moment. Deși Opoziția a anunțat un acord, votul din Knesset poate aduce multe surprize

Publicat

in

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, va trebui să obţină votul de încredere în Knesset după ce a reuşit pariul încheind în ultimul moment un acord pentru un guvern de coaliţie, în speranţa de a întoarce pagina în următoarele zile anilor la putere ai lui Benjamin Netanyahu, comentează AFP preluat de agerpres.

Centristul Yair Lapid, liderul opoziţiei şi rival al lui Benjamin Netanyahu, a avut termen până la un minut înainte de miezul nopţii miercuri seară pentru a-l anunţa pe preşedintele Reuven Rivlin că a reunit o majoritate de 61 de parlamentari, din totalul de 120, şi că a ajuns la un acord privind un guvern de „schimbare”.
Negocierile care au condus la acord au durat mai multe zile şi vestea a căzut abia miercuri seară la orele 23:25, cu puţin înainte de termenul limită: Yair Lapid l-a informat pe şeful statului că „a reuşit să formeze un guvern”.

„Spectrul celui de-al cincilea scrutin era ceva ce nici un israelian raţional nu putea spera”, a subliniat cotidianul Jerusalem Post într-un editorial apărut în cursul nopţii de miercuri spre joi, avertizând, în acelaşi timp, că, având în vedere „ideologiile şi filosofiile disparate (care alcătuiesc coaliţia), partea dificilă abia a început”.

„Guvernul nou-născut are potenţialul de a remedia neîncrederea şi animozitatea, de a vindeca fracturile dintre diferitele comunităţi şi de a ne conduce pe o cale mai puţin haotică şi mai stabilă”, a vrut să creadă cotidianul israelian.

Reuniunea parlamentului pentru votul de încredere ar putea interveni săptămâna viitoare, la o dată încă necunoscută.

În ultimele zile, presa israeliană a afirmat că preşedintele Knessetului, Yariv Levin (Likud), ar putea fi tentat să treneze organizarea votului cu câteva zile, pentru posibile dezertări din tabăra anti-Netanyahu.

Pentru că, în faţă, Benjamin Netanyahu, partidul său de dreapta, Likud, şi avocaţii săi fac manevre cu scopul de a încerca să împiedice ca un astfel de acord să obţină aprobarea Knessetului.

Dacă Yair Lapid primeşte undă verde în parlament, el ar putea pune capăt la peste doi ani de criză politică în Israel, cu patru alegeri soldate până în prezent fără un guvern stabil.

Echipa sa a difuzat o imagine de la semnarea acordului de coaliţie încheiat de liderii a opt partide – două de stânga, două de centru, trei de dreapta şi unul arab – şi care ar putea marca un moment de cotitură în istoria politică a Israelului.

Ultima dată când un partid arab israelian a susţinut un guvern, dar fără să participe la acesta, a fost în 1992 în epoca „guvernului de pace” al lui Yitzhak Rabin. De această dată, formaţiunea arabă islamistă Raam condusă de Mansour Abbas a semnat acordul fără a indica deocamdată dacă va participa activ la guvern.

„Acest guvern va fi în slujba tuturor cetăţenilor Israelului, inclusiv a celor care nu sunt membri ai acestuia, îi va respecta pe cei care i se opun şi va face tot ce îi stă în putinţă pentru a uni diferitele componente ale societăţii israeliene”, l-a asigurat Yair Lapid pe şeful statului.

„Vă felicit, pe dumneavoastră şi pe liderii de partid, pentru acest acord de guvernare. Ne aşteptăm ca parlamentul să se întâlnească cât mai curând posibil pentru a ratifica acest guvern”, a răspuns preşedintele Rivlin.

Benny Gantz, ministrul apărării şi fost concurent al lui Benjamin Netanyahu pentru şefia guvernului, în drum spre Washington, unde urmează să discute despre dosarul iranian, a salutat la rândul său pe Twitter „o noapte de mare speranţă”.

Yair Lapid a fost însărcinat de preşedinte la începutul lui mai să formeze un cabinet după eşecul lui Benjamin Netanyahu de a alcătui un guvern de dreapta în urma alegerilor din martie, al patrulea scrutin în doi ani.

Eforturile lui Yair Lapid au fost obstrucţionate de o serie de violenţe între manifestanţi palestinieni şi poliţişti israelieni în Ierusalimul de Est şi în oraşe mixte din Israel, şi de războiul de 11 zile dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

Dar, după această escaladare, discuţiile au fost reluate şi Yair Lapid a reuşit să-l convingă luni pe liderul dreptei radicale, Naftali Bennett, să se lanseze în acest proiect guvernamental cu promisiunea împărţirii puterii şi a rotaţiei la conducerea guvernului.

Statu-quo în conflictul cu palestinienii, relansarea economică, locul religiei: totul divide pe hârtie coaliţia pestriţă în afară de dorinţei sale de a-l răsturna pe Benjamin Netanyahu, venit la putere acum 25 de ani, din 1996 până în 1999, apoi numit din nou în 2009, devenind cel mai longeviv prim-ministru.

Judecat pentru „corupţie” în trei dosare, Benjamin Netanyahu este primul şef de guvern israelian care se confruntă cu acuzaţii penale în timpul mandatului. Ar urma să redevină simplu deputat şi nu îşi va mai putea folosi influenţa pentru a încerca să adopte o lege care să-l protejeze de problemele sale judiciare.

NATIONAL

Astrele prognozează că șase zodii vor experimenta un succes garantat în 2024

Publicat

in

În cursul următoarelor șase luni, astrele prognozează că șase zodii vor experimenta un succes garantat, însoțit de o creștere a norocului, prosperității și câștigurilor financiare. Aceste zodii se așteaptă să primească numeroase vești pozitive și să beneficieze de o serie de oportunități favorabile care le vor aduce satisfacții și reușite remarcabile în diverse aspecte ale vieții lor.

Taur

Pentru Tauri se anunță vești bune în plan profesional și financiar. Își fac curaj și încearcă lucruri noi, care le aduc beneficii nesperate. Au numai de câștigat în lunile următoare. Totodată, încep proiecte individuale și au succes cu ele. Ideile lor sunt foarte bune și toată lumea îi apreciază, așa că primesc oferte interesante din partea colaboratorilor.

Leu

Pentru Lei se anunță vești bune în următoarele șase luni. Se vor bucura de succes în plan profesional și au șansa să ajungă exact acolo unde își doresc. Vor avea parte de câștiguri mari la locul de muncă și au șansa să-și depășească limitele. Apar schimbări pozitive în viața lor și oportunități la care nu s-ar fi așteptat.

Scorpion

Acești nativi vor da lovitura în carieră în următoarele luni. Nu se tem de provocări și sunt dispuși să lupte pentru ceea ce își doresc, chiar dacă pot apărea diverse obstacole. Mai devreme sau mai târziu vor avea parte de câștiguri financiare mari, cu care pot face investițiile pe care și le doresc. Se anunță surprize frumoase pentru Scorpioni.

Gemeni

Astrele anunță surprize și pentru nativii Gemeni, care se ambiționează și realizează ceva ce și-au propus de mult timp. Sunt sprijiniți de oamenii dragi din viața lor și reușesc să dea lovitura. De asemenea, se anunță oferte de nerefuzat pentru ei. Poate chiar vor primi o propunere de job care le-ar putea aduce schimbări uriașe, dar toate pozitive.

Pești

Peștii vor avea și ei parte de realizări importante în următoarele luni. Au succes și vor ajunge mai departe decât își imaginează, pentru că fac totul foarte bine și nu renunță la ideile lor. În plus, vor primi șansa de a începe un nou proiect, care îi va ajuta să evolueze în plan profesional și să se bucure de apreciere și câștiguri mari, scrie Fanatik.

Săgetător

Săgetătorii vor avea și ei noroc pe toate planurile, dar mai ales în carieră, pentru că depun eforturi mari, care nu trec neobservate, așa că primesc propuneri foarte interesante. Realizează tot ce își propun și nimic nu le stă în cale. Se anunță o perioadă foarte bună, plină de schimbări pe care și le doreau foarte mult. Norocul este de partea lor, orice ar face, așa că li se întâmplă multe lucruri bune.

Citeste mai mult

NATIONAL

După o absență de peste cinci decenii, americanii au atins cu succes suprafața lunară

Publicat

in

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială, aselenizarea reuşită în noaptea de joi spre vineri (ora României) fiind o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.

Sonda spaţială, supranumită Odysseus, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă.

Modulul spaţial a făcut o călătorie de 384.400 km de pe Pământ după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, joia trecută.

Startup-ul Intuitive Machines a primit un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinţifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii şi la măsurarea undelor radio. Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spaţială în martie, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană

Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

„Ce triumf”, a exclamat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un mesaj după aselenizare. „Odiseu a cucerit Luna. Această ispravă reprezintă un pas uriaş înainte pentru întreaga omenire”, a comentat el folosind cuvintele primului om care a păşit pe Lună în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

„Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat şi a condus călătoria până acolo. Iar astăzi este o zi care arată puterea şi promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA. Felicitări tuturor celor implicaţi în această mare şi îndrăzneaţă misiune de la Intuitive Machines, SpaceX şi până aici, la NASA”, a declarat Nelson, citat de The Guardian.

Poreclit „Odie” sau IM-1, modulul se află pe suprafaţa Lunii şi transmite, a anunţat Intuitive Machines, cu sediul în Houston, compania care a dezvoltat nava spaţială. „Bine aţi venit pe Lună”, a declarat directorul general al companiei, după încercarea destul de dificilă de aselenizare.

Călătoria lui Odie pe Lună este concepută pentru a evalua mediul lunar de la polul sud al Lunii, înaintea planului actual al NASA de a trimite acolo o misiune cu echipaj uman, la sfârşitul anului 2026.

Succesul din 22 februarie vine după o misiune eşuată de aselenizare a SUA, luna trecută, iar nava spaţială Peregrine a ars în atmosferă în timp ce se îndrepta spre Pământ 10 zile mai târziu.

India şi Japonia au reuşit recent să ajungă cu propriile sonde pe Lună, dar cu ajutorul agenţiilor lor spaţiale naţionale, devenind astfel a patra şi respectiv a cincea ţară care reuşeşte acest lucru, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. Însă mai multe companii – israeliene, japoneze şi americane – nu au reuşit până acum să reproducă aceeaşi performanţă. De asemenea, Rusia a ratat o aselenizare a unui modul în această vară.

O ASELENIZARE CU EMOŢII

Odysseus, o sondă-robot cu şase picioare, a aterizat în jurul orei 23:23 GMT (1:23, ora României). Conform planificării, sonda spaţială s-a oprit într-un crater numit Malapert A, în apropiere de polul sud al Lunii. Aselenizarea, la o zi după ce nava spaţială a ajuns pe orbita lunară şi la o săptămână de la lansarea sa din Florida, a fost confirmată de semnalele transmise către controlul misiunii.

Însă comunicarea cu vehiculul a avut nevoie de câteva minute pentru a fi restabilită, iar semnalul iniţial a fost slab, ceea ce a lăsat controlul misiunii nesigur în ceea ce priveşte starea şi poziţia exactă a modulului de aterizare, potrivit controlorilor de zbor audiaţi în transmisiunea web.

Modulul spaţial nu a fost proiectat pentru a furniza imagini video în direct ale evenimentului.

Aselenizarea a avut loc după o problemă de ultimă oră cu sistemul de navigaţie autonom al navei spaţiale, care a necesitat ca inginerii de la sol să găsească o soluţie alternativă.

Astfel, joi, 22 februarie, Intuitive Machines, cu sediul în Texas, a realizat cu succes prima aselenizare a unei sonde americane după mai bine de 50 de ani, devenind în acelaşi timp prima companie privată care reuşeşte acest lucru. „Putem confirma fără nicio îndoială că echipamentul nostru se află pe suprafaţa Lunii şi că transmitem” un semnal, a declarat un oficial al companiei în timpul transmisiunii video în direct a aselenizării.

Coborârea temerară, care a fost complet automatizată, a durat aproximativ o oră. Camerele şi laserele au fost folosite pentru a ghida aeronava în timp real. Coborârea finală a început de la o altitudine de 30 de metri. În acest moment, o mică navă echipată cu o cameră, dezvoltată de Universitatea de Aeronautică Embry-Riddle, a fost ejectată din modulul lunar pentru a surprinde momentul din exterior.

CE TRANSPORTĂ ODYSSEUS

Vehiculul transportă o suită de instrumente ştiinţifice şi demonstraţii tehnologice pentru NASA şi pentru mai mulţi clienţi comerciali, concepute pentru a funcţiona timp de şapte zile cu energie solară înainte ca Soarele să apună deasupra locului de aterizare la polul opus.

Misiunea IM-1, fără echipaj, a fost lansată miercuri pe Lună cu ajutorul unei rachete Falcon 9, lansată de compania lui Elon Musk, SpaceX, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

Aselenizarea de joi a reprezentat prima coborâre controlată pe suprafaţa lunară pe care o efectuează o navă spaţială americană de la Apollo 17 în 1972, când ultima misiune lunară cu echipaj uman al NASA a ajuns acolo cu astronauţii Gene Cernan şi Harrison Schmitt.

Sosirea lui Odysseus marchează, de asemenea, prima „aselenizare uşoară” pe Lună realizată vreodată de un vehicul fabricat şi operat comercial şi prima în cadrul programului lunar Artemis al NASA, în timp ce SUA se grăbeşte să readucă astronauţi pe satelitul natural al Pământului înainte ca China să trimită acolo propria navă spaţială cu echipaj.

NASA îşi propune să trimită prima sa misiune Artemis cu echipaj uman la sfârşitul anului 2026, ca parte a unei explorări lunare susţinute pe termen lung şi ca o piatră de temelie pentru eventuale zboruri cu echipaj uman spre Marte. Iniţiativa se concentrează pe polul sudic al Lunii, în parte pentru că acolo se presupune că există o abundenţă de apă îngheţată care poate fi folosită pentru susţinerea vieţii şi producerea de combustibil pentru rachete.

Este de aşteaptat ca o serie de mici vehicule de aselenizare precum Odysseus să deschidă calea misiunii în cadrul programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA, conceput pentru a livra instrumente şi echipamente pe Lună la costuri mai mici decât metoda tradiţională a agenţiei spaţiale americane de a construi şi lansa aceste vehicule.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend