Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, ”grav avariată” / Ucrainenii spun că au lovit-o cu rachete Neptun: ”S-a dus exact unde i-au spus soldații de pe Insula Șerpilor”

Publicat

in

Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, a spus Ministerul rus al Apărării citat Interfax și Reuters, anunțul venind după ce ucrainenii au anunțat că au lovit crucișătorul cu două rachete Neptun.

Crucișătorul Moskva al Marinei RuseFoto: Handout / AFP / Profimedia

Explozia reprezintă un nou eșec militar pentru Rusia, care a suferit o serie de lovituri de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o “operațiune militară specială” pentru “denazificarea” țării.

Interfax a precizat că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă, dar nu a oferit nicio dovadă.

“Ca urmare a unui incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

”Cea mai serioasă navă din Marea Neagră”

Agențiile de știri rusești au spus că Moskva, pus în funcțiune în 1983, era înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă “Vulkan” cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km. Interfax nu a oferit mai multe detalii despre incident.

Nava de 12.500 de tone are de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane. Mosckva a participat la intervenția militară din Siria, rușii luptând de partea lui Bashar al-Assad.

În aprilie 2021, agenția a citat un amiral rus în retragere care a declarat că “aceasta este cea mai serioasă navă din Marea Neagră”.

Kievul spune că Moskva a fost punctul central al unui moment de referință de la începutul războiului, când soldații de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor, o mică proeminență din Marea Neagră, i-au spus navei “du-te dracului” după ce aceasta le-a cerut să se predea.

Deși oficialii ucraineni au declarat inițial că toți cei 13 soldați au murit în atacul rusesc care a urmat, președintele Volodimir Zelenski a anunțat ulterior că unii dintre ei au supraviețuit.

”A mers exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”

Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat că nava Moskva a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun, dar nu a furnizat dovezi.

“A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”, a declarat el într-o postare online. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Oleksii Arestovich, consilier al lui Zelenski, a confirmat lovitura: “Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor”, a spus el, adăugând că “510 membri ai echipajului” se află la bord.

Luna trecută, Ucraina a anunțat că a distrus o mare navă rusă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov, mai mică, la nord-est de Marea Neagră. Moscova nu a comentat ce s-a întâmplat cu nava.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Costul falimentelor City Insurance și Euroins: FGA a plătit către păgubiți aproximativ 1,86 miliarde de lei până la 31 Martie 2024

Publicat

in

De

​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că a plătit aproximativ 1,86 miliarde de lei către creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins, până la 31 martie 2024, după instrumentarea a peste 193.000 de cereri de plată. Falimentul City Insurance a fost decis definitiv de instanță în aprilie 2022, iar un an mai târziu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut oficial în instanță și falimentul Euroins.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plătește falimentele în asigurări în special din banii colectați de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor.

FGA a instrumentat un număr de 193.067 cereri de plată, până la 31 Martie 2024, pentru creditorii de asigurări ai societăților City Insurance și Euroins, astfel:

  • 162.143 de cereri de plată pentru City Insurance SA, cu o valoare aprobată la plată de 1,6 mld. Lei
  • 30.924 de cereri de plată pentru Euroins SA, cu o valoare aprobată la plată de 255,2 mil. Lei.

La data de 31 martie 2024, la FGA erau înregistrate în total (inclusiv cererile de plată anterior menționate):

  • 264.310 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance.
  • 232.219 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare.

Creditorii de asigurare ai societății Euroins SA au posibilitatea de a depune în continuare cereri de plată/restituire primă, prin intermediul https://portal.fgaromania.ro sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Membrii conducerii ASF și-au dat prime între 11.500 de euro și 24.500 de euro în anul falimentului Euroins

City Insurance și Euroins au fost lideri de piață cu milioane de polițe RCA, iar ambele falimente au avut loc în mandatul fostei conduceri ASF, în frunte cu Nicu Marcu.

Falimentele celor doi mari asigurători au generat creșterea prețurilor RCA pentru milioane de șoferi.

Anul trecut, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro).

DNA a clasat plângerile împotriva conducerii ASF reclamate că a tolerat neregulile de la City Insurance și Euroins

DNA a clasat dosarul în care conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost reclamată că a închis ochii la presupusele fraude de la companiile de asigurări City Insurance și Euroins – potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro.

În timp ce DNA a clasat doar dosarul care viza conducerea ASF, reclamată că a închis ochii la potențialele fraude, dosarele privind presupusele fraude de la City Insurance și Euroins rămân în instrumentarea DIICOT și a Parchetului general.

Potrivit unui document consultat de sursa menționată, clasarea dosarului care viza conducerea ASF a fost dispusă pe 31 ianuarie 2024 și este semnată de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, un procuror considerat profesionist, adus din DIICOT de către actualul șef al DNA Marius Voineag.

Este procurorul care a instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului director SRI, care ar fi delapidat compania de stat pentru controlul cazanelor (CNCIR – fostul ISCIR).

Potrivit ordonanței de clasare consultate de G4Media.ro, dosarul a vizat 3 plângeri împotriva conducerii ASF, dintre care două ale unui expert ASF, Cristian Andrei Muntean, și una a companiei Euroins.

În noiembrie 2020, acesta a reclamat la DNA că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 au tolerat asiguratorii care au scumpit nejustificat polițele RCA, adică ar fi inclus în prețul poliței costuri administrative și de vânzare mai mari decât procentul legal de 25 %.

În cea de-a doua plângere, susține G4Media.ro, expertul ASF a reclamat în aprilie 2022 că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 nu ar fi controlat și sancționat companiile de asigurări City Insurance și Euroins, vizate de numeroase plângeri din partea clienților, în special ai celor cu polițe RCA.

A treia plângere a fost făcută de conducerea Euroins, în februarie 2023, împotriva fostului vicepreședinte ASF Cristian Roșu pe motiv că i-ar fi impus să rezilieze contractul de reasigurare cu off-shore-ul Newpoint Reinsurance Company Limited din St. Kitts & Nevis și să încheie un alt contract de re-asigurare cu o companie din UE.

În urma analizei explicațiilor ASF, DNA a decis ori că faptele nu există ori că membrii conducerii ASF și-au făcut datoria, motiv pentru care a clasat acest dosar.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sondaj CURS: Alianţa PSD-PNL, pe primul loc în intenţiile de vot în Bucureşti, cu 48%, urmată de Alianţa Dreapta Unită, cu scor la jumătate / Piedone – 38%, Nicuşor Dan – 27%, Cătălin Cîrstoiu – 23%

Publicat

in

De

​​Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan, cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui sondaj CURS realizat în luna aprilie. Alianţa PSD-PNL se situează în continuare pe primul loc în intenţiile de vot în Bucureşti, cu aproape 50%, urmată de Alianţa Dreapta Unită şi de partidul lui Piedone. În ceea ce priveşte votul la alegerile europarlamentare, tot Alianţa PSD-PNL se află pe primul loc, urmată la mare distanţă de Alianţa Dreapta Unită şi de AUR.

Nicusor Dan, Catalin Cirstoiu si Cristian Popescu PiedoneFoto: Inquam Photos

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (53%) consideră că Bucureştiul se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 37% consideră că se îndreaptă într-o direcţie bună.

Alianța PSD-PNL, în continuare pe primul loc în intențiile de vot la alegerile locale din 9 iunie

Alianţa PSD-PNL continuă să fie pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile locale, cu 48%, urmată de Alianţa Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei și PMP) – 24%, PPUSL – 12%, AUR – 11%, SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) – 3%.

Piedone, pe primul loc în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei

Conform sondajului CURS, citat de News.ro, 38% dintre cei chestionaţi ar vota pentru Cristian Popescu Piedone la Primăra Capitalei, 27%, pentru actualul primar Nicuşor Dan, 23%, pentru candidatul PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, 5% pentru candidatul AUR Mihai Enache şi 2% pentru Diana Şoşoacă.

Același sondaj arată că 80% dintre cei chestionaţi au o părere nefavorabilă despre Diana Şoşoacă, 68% au o astfel de părere despre Nicuşor Dan, 57% au o părere nefavorabilă despre Cristian Popescu Piedone şi 54% au o părere nefavorabilă despre Cătălin Cîrstoiu.

Cu cine ar vota românii la europarlamentare

În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, Alianţa PSD-PNL are 47% din opţiuni, Alianţa Dreapta Unită – 24%, AUR – 12%, PPUSL – 10%, SOS România – 3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 aprilie, pe un eşantion de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, reprezentantiv pentru populaţia adultă rezidentă din Municipiul Bucureşti, probabilist, multistadial, stratificat. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95% Metoda de culegere a datelor a fost faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor Validarea eşantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele au fost ponderate în funcţie de vârsta electoratului bucureştean.

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) este controlat de Iosif Bubble, care deține și site-ul stiripesurse.ro. Soția sa, Diana Tușa, este deputată PSD.

Un sondaj Avangarde realizat la comanda Digi24 și publicat în 25 martie arăta următorul clasament pentru Primăria Capitalei:

  • Cristian Popescu Piedone – 44% din voturi
  • Nicușor Dan – 27%
  • Cătălin Cîrstoiu – 16%
  • Mihai Enache – 10%

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend