Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

NATO şi UE au lansat un grup operativ comun pentru a proteja conductele şi infrastructura-cheie

Publicat

in

NATO şi UE lansează un grup operativ pentru a spori protecţia infrastructurii critice ca răspuns la atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream şi la faptul că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, au anunţat miercuri liderii celor două organizaţii, Jens Stoltenberg şi Ursula von der Leyen, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Imagine din satelit cu scurgerea de gaze din Nord Stream 2 in Marea BalticaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sabotarea conductelor dintre Rusia şi Germania din Marea Baltică, în septembrie anul trecut, a arătat necesitatea “de a face faţă acestui nou tip de ameninţare”.

“Acesta este un grup operativ în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra îndeaproape pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurii noastre critice, pentru a analiza vulnerabilităţile strategice pe care le avem”, a declarat von der Leyen la Bruxelles, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ursula von der Leyen a precizat că grupul operativ va veni iniţial cu propuneri privind infrastructura de transport, energetică, digitală şi spaţială.

Oficialii occidentali şi cei ruşi s-au acuzat reciproc pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream, dar oficialii din Suedia şi Danemarca, care au investigat atacul, nu au numit niciun posibil vinovat.

Oficialii occidentali spun că atacurile asupra Nord Stream şi întreruperile bruşte ale gazului de către Rusia, la începutul războiului Moscovei din Ucraina, au evidenţiat cât de dependenţi sunt mulţi membri ai UE şi NATO de infrastructura-cheie şi de energia rusă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat miercuri la o reuniune cu comisarii europeni conduşi de Ursula von der Leyen. Vorbind chiar înainte de această întâlnire, la care urma să discute despre securitate, şeful NATO a subliniat că grupul operativ pe care l-au înfiinţat ilustrează cooperarea sporită dintre NATO şi UE.

“Rezilienţa şi protecţia infrastructurii critice sunt o parte esenţială a eforturilor noastre comune, aşa cum am văzut atât în cazul transformării energiei în armă de către preşedintele Putin, cât şi din sabotajul conductelor Nord Stream”, a spus Stoltenberg. “Dorim să analizăm împreună cum putem să facem ca infrastructura noastră critică, tehnologia şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai reziliente la potenţiale ameninţări şi să luăm măsuri pentru a atenua eventualele vulnerabilităţi”, a explicat el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Germania – Scoția, live text în primul meci la EURO 2024. România revine după opt ani la Campionatul European de Fotbal

Publicat

in

Germania și Scoția fac parte din Grupa A, alături de Elveția și Ungaria.

Germania-Scoția la EURO 24Foto: Hotnews

Chiar dacă pornește ca favorită, Germania va trebui să rămână precaută împotriva unei formații a Scoției cu rezultate foarte bune în ultima perioadă.

Britanicii au lăsat acasă naționala lui Erling Haaland și Martin Odegaard, după o victorie chiar în deplasare, 2-1, și un egal acasă, scor 3-3.

De asemenea, în partidele din Liga Națiunilor, Scoția le-a învins pe Armenia, Ucraina și Irlanda și a promovat din Liga B în Liga A.

Germania – Scoția, vineri, ora 22:00, pe Allianz Arena

De partea cealaltă, Germania este obligată de istorie, de statut, să joace la victorie această partidă.

Rămâne de văzut cum va reuși să gestioneze selecționerul Julian Nagelsmann o națională aflată în tranziție, cu mulți jucători tineri, noi în anturajul echipei, dar și cu veteranii Toni Kross sau Thomas Muller.

Mai multe, pe Golazo.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina respinge ferm propunerea de ‘pace’ făcută de Vladimir Putin: ‘E absurdă!’

Publicat

in

Ucraina a respins vineri condiţiile enunţate mai devreme în aceeaşi de preşedintele rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respectiv retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, informează Agerpres.

Aceasta nu este o “propunere de pace”, ci “pachetul standard (de pretenţii) al agresorului”, a reacţionat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. “Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii şi să încetăm să luăm în serios “propunerile Rusiei”, care se lovesc de bunul simţ”, a adăugat oficialul ucrainean, într-un mesaj postat pe platforma X, potrivit AFP.

Acelaşi consilier prezidenţial ucrainean a declarat agenţiei Reuters că nu există “nicio posibilitate de a găsi un compromis” între declaraţiile lui Putin şi condiţiile Ucrainei pentru încetarea războiului declanşat prin invazia rusă din februarie 2022.

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a descris propunerea lui Putin drept “absurdă” şi a criticat “declaraţiile manipulatoare menite să inducă în eroare comunitatea internaţională şi să submineze eforturile diplomatice pentru încheierea unei păci juste”.

Poziția lui Zelenski

Oferta de încetare a focului formulată vineri mai devreme de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, drept condiţii pentru o încetare a focului şi o pace negociată, transmite Reuters.

Vorbind la postul italian de ştiri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susţinut că Putin nu-şi va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute.

Preşedintele ucrainean a descris condiţiile enunţare de preşedintelui rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

Într-un discurs susţinut mai devreme în faţa responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

“Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut”, a remarcat Zelenski în declaraţia acordată postului italian. “El nu se va opri”, a spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambiţiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial.

“Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă (…) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje”, a argumentat preşedintele ucrainean.

Ce spune Putin

Într-un discurs susţinut mai devreme în faţa responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

“Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie. Negocierile (de pace) vor fi atunci posibile”, a indicat liderul de la Kremlin. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o ţară “neutră, în afara blocurilor (militare) şi ne-nucleară”.

“Fără nicio îndoială, vor trebui garantate deplin drepturile, libertăţile şi interesele cetăţenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritorială, statutul Crimeei şi al Sevastopolului, republicile Doneţk şi Lugansk, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie ca entităţi ale Federaţiei Ruse”, a completat preşedintele rus.

El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfinţite în acorduri internaţionale, care de asemenea să includă “anularea tuturor sancţiunilor contra Rusiei”.

“Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Adică, îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei”, a mai spus Putin.

Dacă Kievul şi capitalele occidentale resping aceste propuneri, “vor fi de la început până la sfârşit responsabile politic şi moral pentru continuarea vărsării de sânge”, întrucât “situaţia pe teren, pe câmpul de luptă, se va schimba şi aceasta nu în favoarea regimului de la Kiev, iar condiţiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele”, a avertizat Putin, în timp ce trupele sale înaintează pe mai multe sectoare ale frontului, dar fără progrese notabile.

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, el le-a cerut ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. “Este important să plecăm de la premisa că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor ţărilor euro-asiatice care doresc să ia parte la crearea ei. “Tuturor” înseamnă de asemenea ţările europene şi cele membre ale NATO, desigur”, a sugerat preşedintele rus. “Trăim pe acelaşi continent. Orice s-ar întâmpla, nu putem schimba geografia, va trebui să coexistăm şi să colaborăm într-o formă sau alta”, a remarcat el.

Context

Intervenţia sa vine cu o zi înainte ca în Elveţia să se desfăşoare ceea ce Ucraina numeşte un “summit pentru pace”, o conferinţă organizată la cererea Kievului, fără ca Rusia să fie invitată şi la care Ucraina va încerca să obţină sprijin internaţional pentru “formula de pace” enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022.

Această formulă de pace în zece puncte cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască “noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend