Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

NATO, către Putin: ‘Ştim ce faci’. Liderul rus nu mai are muniţie şi soldaţi pentru o altă ofensivă majoră în Ucraina

Publicat

in

Rusia duce lipsă de muniţie de artilerie și de trupe pentru a începe o altă ofensivă majoră în Ucraina, a declarat marți un înalt oficial NATO. Pentru a lansa o nouă mare ofensivă, ruşii trebuie să-şi asigure provizii semnificative de muniție din alte țări, peste ceea ce primește deja, a mai spus acesta, potrivit Reuters.

Oficialul NATO a mai spus presei, înainte de deschiderea summitului de la Washington, că Vladimir Putin se află în spatele unei campanii ascunse care are rolul de a submina sprijinul public pentru Ucraina prin acte precum recentele atacuri de incendiere sau comploturi de asasinat și sabotaj.

Rusia a suferit pierderi “foarte mari” pe câmpul de luptă

Oficialul NATO mai susţine că Rusia a suferit pierderi “foarte mari” pe câmpul de luptă, chinuindu-se să exploateze mici câștiguri de teritoriu în condiţiile în care nu are trupe și muniție necesare pentru a organiza o altă ofensivă la scară largă.

“Ceea ce fac este să ordone unităților fără personal și fără experiență să se mute în diferite zone pentru obiective nerealiste”, a spus oficialul, care a vorbit cu presa sub rezerva anonimatului.

“Pentru a susține operațiuni ofensive reale, credem că Rusia trebuie să-şi asigure provizii semnificative de muniție din alte țări, peste ceea ce primește deja de la Iran și din Coreea de Nord. În plus, Vladimir Putin ar trebui să ordone o nouă mobilizare la scară largă”, a continuat oficialul.

Oficialii occidentali și ucraineni spun că Iranul furnizează drone kamikaze Rusiei, acuzație negată de Teheran, iar Coreea de Nord, obuze de artilerie și rachete. Moscova şi Phenianul au negat că au avut loc astfel de transferuri.

Rusia duce o campanie secretă pentru a submina sprijinul european pentru Ucraina

NATO a răspuns la campania secretă a Rusiei de a submina sprijinul european pentru Ucraina avertizând Moscova, prin două declarații emise, că alianța este conștientă de planurile Rusiei, a mai spus oficialul.

De asemenea, a crescut semnificativ schimbul de informații între membrii alianței, astfel încât “avem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă”, a spus oficialul.

“Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când respingi ceva despre care Vladimir Putin crede că este sub pragul limită este să-i arăți că știi ce se întâmplă”, a spus el.

El a subliniat, de asemenea, că Beijingul trimite Rusiei “piese critice” pentru drone, rachete și industria de apărare.

Oficialul a spus că Putin “crede în continuare că timpul este de partea lui” și că este dispus să suporte “un număr cu adevărat uluitor de victime militare”.

Rusia recrutează aproximativ 30.000 de militari pe lună, ceea ce-i permite să poată susţine pierderi mari pe câmpul de luptă, a spus el.

Conform estimărilor conducerii militare ucrainene, aproape 550.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Avertizare cod galben de furtună în 10 județe. Codul portocaliu de caniculă se restrânge sâmbătă la trei județe/ HARTĂ

Publicat

in

Codul portocaliu de caniculă se restrânge, de sâmbătă, la județele Dolj, Olt și Teleorman. Vineri, e cod galben de furtuni în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului. Alte zone sunt afectate de disconfort termic ridicat.

Vineri, în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

content-image

Tot vineri, e cod galben de caniculă în Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul portocaliu este menținut, pentru ziua de vineri, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în municipiul București. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

content-image

Sâmbătă, în Banat, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, precum și în Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu va fi în județele Dolj, Olt și Teleorman. Aici, temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Chișinăul s-a speriat la declarația lui Marcel Ciolacu! Republica Moldova nu mai caută investiții românești pentru privatizarea rețelei electrice

Publicat

in

Guvernul de la Chișinău a dezmințit că ar vrea să supună privatizării RED-Nord, după ce premierul român, Marcel Ciolacu, a spus că țara sa ia în considerare posibilitatea de a achiziționa rețelele electrice de distribuție din nordul R. Moldova pentru a-și echilibra sistemul energetic, conform stiripesurse.md.

Dezmințirea a fost dată în ședința parlamentului moldovean din 18 iulie de către deputatul PAS, Radu Marian, președintele comisiei parlamentare pentru economie, care a spus că a interpelat guvernul în legătură cu aceste declarații.

Există interes din partea anumitor țări, dar guvernul în acest moment nu analizează vreo oportunitate de a identifica investitori pentru RED-Nord”, a spus Marian.

El a reacționat, după ce vicepreședintele socialist al parlamentului, Vlad Batrîncea, a spus că opoziția este „îngrijorată” în legătură cu posibile intenții de privatizarea a unui asemenea „obiectiv strategic”, cerând audierea în parlament a premierului Dorin Recean, propunere care a fost însă respinsă.

Premierul României a vorbit despre ideea de a cumpăra RED-Nord la o conferință de presă pe 12 iulie, răspunzând unor întrebări despre posibilitatea scăderii prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici din România, care au crescut datorită fluctuațiilor de pe piață.

Marcel Ciolacu a sugerat că o asemenea achiziție în R. Moldova ar fi o soluție pentru crearea unor parcuri de stocare a energiei și stabilizarea prețurilor.

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a salutat interesul României, spunând într-o postare online că „guvernul pregătește” pentru privatizare atât RED-Nord, cât și întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord și că se află în căutare de „investitori strategici”.

În declarația sa din 18 iulie, șeful comisiei parlamentare de profil nu a explicat de ce s-au răzgândit autoritățile de la Chișinău.

Ministrul Parlicov spunea încă în august 2023 că executivul ar pregăti privatizarea societăților pe acțiuni RED Nord și FEE Nord, fiind în căutarea investitorilor.

Nu ar fi prima investiție românească în sistemul energetic din stânga Prutului. Din septembrie 2023, compania Vestmoldtransgaz, deținută de întreprinderea de stat Transgaz din România – gestionează rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova (AE).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend