Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nations League: Serbia vs Elveţia – Duel pentru evitarea retrogradării

Publicat

in

Serbia – Elveţia, meci contând pentru Grupa 4 a Ligii A din Liga Naţiunilor, este programat, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 21:45, pe Gradski Stadion Dubocica din Leskovac, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 3 şi Prima Sport 3.

Serbia (un punct) şi Elveţia (zero puncte) se întâlnesc într-o partidă a ultimei şanse de a rămâne în cursa pentru unul din primele două locuri, care asigură acecsul în sferturile de finală ale Nations League, într-o grupă din care mai fac parte Danemarca (şase puncte) şi Spania (patru puncte).

Serbia a început cum nu se poate mai prost actuala ediţie din Liga Naţiunilor, cu doar un punct acumulat după cele două meciuri din luna septembrie, 0-0 acasă cu Spania şi 0-2 în deplasare cu Danemarca.

La Euro 2024, reprezentativa antrenată tot de DraganStojkovica fost eliminată încă din faza grupelor, după 0-1 cu Anglia, 1-1 cu Slovenia şi 0-0 cu Danemarca, nereuşind, astfel, accesul în fazele eliminatorii ale turneului final din Germania.

Atenţie, Serbia a marcat un singur gol în ultimele cinci partide oficiale, cel din meciul cu Slovenia, scor 1-1, de la Euro 2024!

Elveţia a debutat în competiţie cu două eşecuri în luna septembrie, scor 0-2 în deplasare cu Danemarca, golurile fiind încasate în minutele 82 şi 90+2, când avea deja doi oameni eliminaţi, şi 1-4 acasă cu Spania.

Reprezentativa lui Murat Yakin a ajuns la Euro 2024 până în sferturile de finală, unde a fost eliminată de Anglia, 1-1 după 90 şi, respectiv, 120 de minute, 3-5 după executarea loviturilor de departajare (a terminat pe locul 2 în Grupa A, 3-1 cu Ungaria, 1-1 cu Scoţiaşi 1-1 cu Germania, iar în optimile de finală a eliminat-o pe Italia, scor 2-0).

De menţionat că înfrângerile cu Danemarca şi Spania au venit după nouă partide fără eşec pentru Elveţia, care nu mai pierduse din toamna lui 2023, de la 0-1 cu România pe Arena Naţională!

Cele două echipe naţionale s-au mai întâlnit de doar două ori până acum, de fiecare dată la un Campionat Mondial, în faza grupelor, iar Elveţia s-a impus de fiecare dată cu Serbia, 2-1 în 2018 şi 3-2 în 2022.

Superbet oferă cota 1,51 pentru pronosticul X2: rezultat de egalitate sau victorie pentru oaspeţi în meciul Serbia – Elveţia.

Serbia vs ElvețiaX2
Cotă1.51

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Loading

NATIONAL

fanatik.ro: Atenție la fraudele de Black Friday. Care sunt cele mai întâlnite metode de înșelăciune și ce persoane rămân cel mai ușor fără banii din conturi

Publicat

in

Black Friday vine la pachet nu doar cu oferte de neratat, ci și cu numeroase posibilități de fraudă. Revolut a publicat un studiu în acest sens.

Perioada mult așteptată a reducerilor de Black Friday îi împinge pe români să cumpere compulsiv, vrăjiți de mirajul prețurilor mici la produsele preferate. Din păcate, infractorii cibernetici profită de această perioadă de slăbiciune și reușesc să pună mâinile pe banii clienților, Revolut fiind una dintre victimele colaterale. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. I-a fost luată și o sumă mare de bani

Publicat

in

Unul dintre cei mai renumiţi chirurgi din vestul ţării, Dr. Marian Gașpar din Timișoara, a fost condamnat la închisoare cu executare.

În urmă cu doi ani a fost prins de procurori că lua mită de la pacienţi. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de zece zile. Gaşpar a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu executare.

content-image

În motivarea sentinţei, magistraţii susţin că, deşi doctorul a recunoscut faptele, nu a arătat niciun moment că le regretă sau că înţelege gravitatea lor.

În plus, medicului i-a mai fost confiscată suma de 250.000 de euro, bani pe care i-a avut în conturi dar nu i-a putut justifica.

Chirurgul a fost prins în flagrant

Doctorul Marian Gaşpar a fost prins în flagrant, în urmă cu doi ani, în cabinetul său de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. La vremea respectivă, plângerea a venit de la un pacient, căruia i s-au cerut o mie de euro pentru o intervenţie chirurgicală.

Medicul a fost monitorizat atunci vreme de o săptămână, timp în care a primit bani de 7 ori – sume cuprinse între 100 şi 2.000 de euro.

Marian Gașpar nu a condiționact actul medical, însă în unele cazuri le-ar fi indus pacienților ideea că s-ar face „de rușine” dacă nu îi oferă nimic, informează știrileprotv.ro.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

EXCLUSIV Consilierul lui Zelenski, pentru HotNews: „Trump și administrația sa vor înțelege mai profund acest război și deciziile vor fi altfel decât am auzit în campania electorală”

Publicat

in

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este optimist că sprijinul SUA pentru țara sa va rămâne neclintit odată cu instalarea la Casa Alba a lui Donald Trump. El se bazează pe faptul că noul lider american nu va dori să știrbească reputația Statelor Unite. „Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială, dacă războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”, a explicat acesta, pentru publicul HotNews. 

Oficialul ucrainean a îndemnat la calm și spune că așteaptă ca Donald Trump, câștigătorul republican al alegerilor din SUA, să anunțe structura administrației, ca să fie clar cine va fi responsabil pentru domeniul securității naționale, apărării, politicii externe. 

„Atunci va fi clară strategia lui”, crede Podoliak. 

Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski. Foto: Ruslan Kaniuka / Zuma Press / Profimedia

Consilierul spune că a remarcat încă din primul discurs al lui Trump, susținut când victoria sa era aproape sigură, dorința lui ca Statele Unite să se întoarcă la măreția anterioară, ca influență și reputație: 

„Fără o înțelegere clară în politica externă care se va baza pe dreptul internațional, acest lucru nu va fi posibil. Sunt absolut sigur că Trump va fi interesat în finalizare eficientă atât a conflictului din Orientul Mijlociu, cât și a conflictelor care apar, dar și a celor care deja se sting, inclusiv a războiului din Europa de Est”. 

Sprijinul din partea ambelor partide

Mihail Podoliak subliniază, în discuția cu corespondentul HotNews, că Ucraina are relații bune atât cu Partidul Republican, cât și cu Partidul Democrat. 

„Acest sprijin din partea celor două partide pentru Ucraina a existat întotdeauna. Nu am dubii că acest sprijin din partea celor două partide se va păstra, toate procesele de vot vor fi pro-ucrainene”, spune el și insistă că deciziile trebuie să e să ducă spre accelerarea livrărilor echipamentelor necesare pentru Ucraina. 

„Încă o dată, haideți să așteptăm până când vor fi luate toate deciziile referitoare la cadre. Reieșind din retorica lui Trump, reieșind din viziunile sale privind viitorul Statelor Unite, reieșind din înțelegerea lui privind leadershipul mondial per general, eu nu am dubii ca acest război va trebui să se încheie cu un final just, iar pentru asta, cu siguranță, va fi necesar de investit în Ucraina”, a declarat Mihail Podoliak, pentru Hotnews.ro.

„Nu prea îmi imaginez situația în care războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”

Mihail Podoliak consideră că Donald Trump știe foarte bine că trebuie să fie luate decizii dure și rapide, iar Statele Unite nu pot accepta ca Rusia să pună condițiile. 

 „Haideți să vorbim cu pragmatism. Sunt două alianțe: în una predomină Statele Unite – adică alianța care susține Ucraina -, în cea de-a doua sunt Federația Rusă și Coreea de Nord. Nu prea îmi imaginez situația în care războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord. Acest lucru va fi straniu pentru reputația mai multor țări și, în primul rând, pentru Statele Unite. Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială”, argumentează consilierul. 

„Trump știe foarte bine că trebuie să fie luate decizii dure, rapide, iar dacă sunt luate, acestea trebuie îndeplinite complet. Acest lucru va fi esențial nu doar pentru situația în Ucraina, atât pentru conflicte noi, dar și pentru cele vechi”, a mai adăugat Podoliak.

Într-un interviu pentru HotNews, înaintea alegerilor americane, Daniel Hegedüs, un expert de la think-tank-ul German Marshall Fund, explică, de asemenea, faptul că SUA nu-și va altera substanțial politica externă.

Însă el atrăgea atenția că nici nu e nevoie de asta pentru Rusia. Fie și o mică modificare poate face ca Moscova să profite. „Dacă percepția la Moscova este că o nouă administrație Trump ar fi totuși mai puțin angajată, atunci Rusia va fi mult mai încurajată să testeze angajamentul, lansând provocări în statele baltice sau la Marea Neagră”, declara zilele trecute, expertul în relația SUA-UE.

„Să ne oprim, ca voi să luați o pauză, să vă adunați mai multe resurse și totuși să ne distrugeți complet peste un an?”

Revenind la Mihail Podoliak, acesta a mai explicat că subiectul negocierilor sau compromisurilor cu Federația Rusă este unul absurd pentru Ucraina, iar cedarea în fața Rusiei doar va escalada războiul în Europa. 

„Aici eu nu înțeleg unde pot fi aici negocieri? Să ne oprim, ca voi (Federația Rusă – n.r.) să luați o pauză, să vă adunați mai multe resurse și să ne distrugeți complet peste un an? Ar fi un proces negocieri cam ciudat.Ce fel de compromis poate fi – să luați, vă rog, aceasta regiune, acolo torturați și ucideți oamenii, dar noi așa ne scăpăm de voi. Aici eu chiar nu prea înțeleg terminologia cuvântului «compromis» și negocieri”, declară Mihail Podoliak

„Ucraina nu poate să nu ducă războiul de apărare, pentru că este vorba despre supraviețuirea oamenilor acestei țări”, spune el și atrage atenția că un compromis obținut de Rusia ar duce la escaladarea războiului. 

„Dacă nu va fi pedepsită pentru uciderile în masă din Ucraina, Rusia va considera că nu mai are nicio interdicție și că poate să vină cu ultimatumuri față de alte țări, inclusiv pentru Moldova. Astfel, este ridicol să ducem tratativele cu Rusia precum vrem să murim nu astăzi, dar mâine”, a mai spus oficialul ucrainean.

„Deciziile vor fi altfel decât ceea ce am auzit în campania electorală”

Reprezentantul Oficiului lui Zelenski a mai vorbit despre cum vede relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană, inclusiv în contextul livrării ajutorului militar către Ucraina.  

”Eu cred că relațiile dintre Europa și Statele Unite vor fi cât de se poate pragmatice și de încredere, pentru că există câteva alianțe condiționate. În cadrul alianței economice, financiare și tehnologice, Europa și America de Nord predomină astăzi în lume. Nu este convenabil ca țările din cadrul acestei alianței să-și piardă aceasta poziție

„Atunci când domnul Trump și administrația sa vor studia mai amplu și vor înțelege mai profund natura acestui război, deciziile vor fi altfel decât ce am auzit în campania electorală. Aceste decizii vor fi absolut pro-americane, pro-europene și pro-ucrainene. Aici nu vor fi întrebări cine cheltuie mai mult pentru Ucraina, vor fi abordări despre câte investiții sunt necesare în Ucraina unde are loc războiul democrației împotriva unei alianțe autoritare. În aceste condiții decizii vor fi luate mult mai rapid și vor arăta mult mai eficient”, a mai declarat Mihail Podoliak. 

Donald Trump, reales președinte al Statelor Unite, a afirmat în timpul campaniei sale electorale că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune capăt războiului Rusiei din Ucraina în „24 de ore”. 

El a făcut din nou aluzie la mesajul său în timpul discursului în care și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale, spunându-le susținătorilor săi care îl aclamau: „Voi opri războaiele”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ariana Grande anunță că a luat o decizie care „îi va speria teribil” pe fanii ei

Publicat

in

Ariana Grande spune că i-a plăcut atât de mult să joace în noul ei film „Wicked” încât a luat o decizie care „îi va speria teribil” pe fanii ei și pe toată lumea, relatează Business Insider.

„Voi spune ceva atât de înfricoșător încât îi va speria teribil pe fanii mei și pe toată lumea”, a declarat ea într-un interviu acordat miercuri podcastului Las Culturistas, explicând că a luat decizia de a se concentra mai mult pe cariera de actorie decât cea muzicală.

„Cred că iubesc actoria, iubesc musicalurile. Cred că pentru mine e vindecător să mă reconectez cu acea parte a mea care a început în teatrul muzical și care iubește comedia”, a mai spus aceasta.

Grande și-a început cariera pe Broadway la vârsta de 15 ani, dar s-a făcut remarcată publicului larg prin rolurile din serialele de comedie Sam & Cat și Victorious ale Nickelodeon.

Ea spune în noul interviu că actoria o „hrănește” într-un mod diferit decât compunerea de cântece și că să fii cântăreț înseamnă „să retrăiești constant acel unic lucru despre care ai compus acel cântec”.

Vedeta în vârstă de 31 de ai a spus că este deschisă la oferte pentru noi filme, „atât timp cât se potrivesc sau în care eu chiar aș putea face o treabă bună pentru a onora materialul”. „Cred că este mult mai bine pentru mine”, a subliniat ea.

Noul film în care joacă Ariana Grande apare luna aceasta și în România

Ea a făcut comentariile după ce noul ei film Wicked a avut premiera duminică în Australia, lungmetrajul fiind o adaptare pentru marele ecran a musicalului de pe Broadway despre vrăjitoarele din Oz.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în data de 22 noiembrie, concomitent cu lansarea în sălile de cinema din America de Nord, potrivit Cinemagia.

Ariana Grande a explicat însă că nu intenționează să renunțe de tot la cariera muzicală, dar că decizia este ca în următorii 10 ani să se concentreze pe actorie.

„Voi face mereu muzică, voi fi mereu pe scenă, voi face mereu chestii pop, asta promit”, a mai declarat ea.

Într-un interviu acordat reporterului Justin Hill la Sydney duminica trecută, la premiera Wicked, ea a explicat și de ce în generic apare cu alt nume – Ariana Grande-Butera.

A fost „numele meu de fetiță”, a răspuns ea. „Acela a fost numele când am fost să văd spectacolul [de pe Broadway] când aveam 10 ani și am simțit că ar fi un mod cu adevărat minunat să onorez aia”, a explicat Ariana Grande.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Donald Trump a ‘demisionat’ de la McDonald’s: ‘Mă angajez să asigur o tranziție lină’

Publicat

in

Donald Trump Jr, fiul cel mare al președintelui ales Donald Trump, a postat miercuri pe Instagram o scrisoare de demisie ironică a tatălui său către departamentul de resurse umane al McDonald’s Corporation.

„Vă rugăm să acceptați această scrisoare ca notificare oficială a demisiei mele din funcția mea de la McDonald’s, începând de luni, 20 ianuarie 2025”, se arată în falsa scrisoare satirică semnată de tatăl său, cu antetul McDonald’s.

Scrisoarea indică data demisiei, care este aceeași cu data inaugurării mandatului de la Casa Albă.

Scrisoarea a continuat afirmând că Trump „s-a bucurat de oportunitatea de a servi” clienții, întorcând burgeri, făcând cartofi prăjiți și gestionând drive-thru-ul.

„Mă angajez să asigur o tranziție lină în timpul rămas aici. Vă rog să mă anunțați cum vă pot ajuta în găsirea și formarea înlocuitorului meu”, a declarat Trump în scrisoare.

Scrisoarea se încheie spunând că Trump așteaptă cu nerăbdare „următoarea sa aventură, dar pleacă cu amintiri plăcute” din timpul petrecut la McDonald’s.

Utilizatorii Instagram au reacționat la scrisoarea plină de umor.

„Repară nenorocita aia de mașină de înghețată înainte să pleci”, a glumit un utilizator de social media.

„Poate Kamala va aplica”, a glumit o altă persoană.

„Trist, dar a găsit o poziție mai bună”, a spus un utilizator X.

Lanțul de restaurante fast-food McDonald’s a fost propulsat în centrul atenției mass-media pentru alegerile din 2024 când Trump a lucrat pentru scurt timp la restaurantul din Feasterville-Trevose, Pennsylvania, în octombrie.

Vizita sa a fost efortul campaniei de a lua în derâdere numeroasele afirmații ale rivalei sale democrate, vicepreședinta Kamala Harris, potrivit cărora ar fi lucrat la stația de frigărui a unui McDonald’s când era mai tânără. Mai mulți jurnaliști au săpat în povestea ei și s-au străduit să obțină vreo confirmare din partea companiei cu privire la presupusul ei loc de muncă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Oameni de bine, fac bine!

Publicat

in

Ieri, 6 noiembrie 2024, la Palatul Parlamentului, a avut loc Conferința Națională „Drogurile – amenințare la adresa viitorului nostru comun”, organizată de Valentin Ioniță, președintele Asociației Lex Ferenda, în parteneriat cu Comisia Parlamentară pentru Controlul Activității SRI, Comisia Juridică de Disciplina și Imunități – Camera Deputaților și cu sprijinul Ministerului Educației. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Ioana Ciurlea, iar unul dintre invitații speciali a fost prof. univ. dr. Radu Țincu, expert recunoscut în domeniul tratamentului dependențelor.

Când spui droguri, spui întuneric… tentații, mreje din care cu greu mai scapi! Imi imaginez cum îngerii rămân fără aripi și cad… Mirajul, ca o Fata Morgana, te cuprinde și îți vinde temporar iluzia nemuririi, dar încet, încet, această Fata Morgana se transformă în Moarte! Nu știi când ai căzut în mrejele ei, știi doar că nu mai ai puterea să scapi. Fenomenul drogurilor a explodat în ultimii ani, iar impactul acestuia asupra tinerelor generații nu poate fi ignorat. În acest context, tema dependenței de droguri și a efectelor sale asupra societății a devenit o prioritate națională.

Din păcate, în România, centrele de reabilitare pentru dependenți sunt extrem de puține. Unele dintre ele sunt inițiative ale organizațiilor non-guvernamentale, care se confruntă cu resurse limitate. În aceste condiții, este evident că statul trebuie să se implice mult mai mult în susținerea victimelor dependenței.

Tema principală a conferinței a fost impactul consumului de droguri asupra societății românești și necesitatea unor soluții eficiente pentru combaterea acestui fenomen.

Mesajul președintelui Asociației Lex Ferenda, Valentin-Ioniță

„Trebuie să înțelegem un lucru fundamental: consumatorii de droguri nu sunt infractori. Sunt oameni care suferă, care au nevoie de ajutorul nostru. Și tocmai de aceea suntem aici astăzi – pentru a discuta despre soluții, nu despre condamnări. Ne propunem să schimbăm abordarea, să trecem de la stigmatizare la prevenție, sprijin și reabilitare, pentru ca fiecare persoană să poată să aibă o șansă reală la o viață mai bună”, a subliniat Valentin-Ioniță în deschiderea evenimentului.

Această conferință a adus împreună lideri din statul român și organizații non-guvernamentale, toate reunite în jurul unui obiectiv comun: combaterea fenomenului drogurilor printr-un sistem integrat care include prevenția, tratamentul și reintegrarea celor afectați.

Printre cei care au participat se numără nume sonore din politică, administrație și organizații neguvernamentale:

• Cristian Chirteș – Președinte al Comisiei de control al SRI

• Robert Cazanciuc – Vicepreședinte al Senatului

• Adrian Streinu-Cercel – Președinte al Comisiei de Sănătate din Senat

• Victoria Stoiciu – Consilier de stat în cadrul Guvernului României

• Adriana Pistol – Secretar de stat în Ministerul Sănătății

• Sorin Ion – Secretar de stat în Ministerul Educației

• Rareș Petru Achiriloaie – Președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

• Ramona Dabija – Comisar Șef Poliție, Director al Agenției Naționale Antidrog

• Cătălin Șerban – Comisar Șef Poliție, Director al Direcției Combatere Criminalitate Organizată din MAI

• Danuț Cristea – Procuror șef adjunct, DIICOT

• Alexandra Dobre – Director General – Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Un sistem integrat pentru prevenție și reabilitare

Lipsa educației și a unui sistem de prevenire solid în fața acestui fenomen a fost subliniată constant în cadrul conferinței. Educația este cheia pentru prevenirea consumului de droguri, iar Valentin Ioniță a reamintit participanților că este esențial să schimbăm mentalitatea societății. „Este foarte important ca acești tineri să nu fie stigmatizați. Ei sunt victime, nu infractori. Trebuie să învățăm să îi ajutăm, nu să îi judecăm”, a afirmat președintele Asociației Lex Ferenda.

Datele din România sunt alarmante: aproape 1 din 10 români a consumat cel puțin o dată un drog ilegal, iar majoritatea celor care au consumat canabis au ajuns să folosească și substanțe mai periculoase, precum ecstasy, cocaină sau amfetamine. În România, există doar câteva centre de reabilitare pentru dependenți, majoritatea fiind inițiative ale ONG-urilor. De asemenea, Camera Deputaților a adoptat recent un proiect de lege privind înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, care vor beneficia de fonduri atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene.

„Aceste centre vor fi un prim pas important în sprijinul celor care doresc să se elibereze de adicție și să-și refacă viața. Este esențial să protejăm viitorul tinerelor generații și să le oferim sprijinul necesar pentru a face față tentațiilor care le pot distruge viața”, a încheiat Valentin Ioniță.

Privind spre viitor

Asociația Lex Ferenda va continua să militeze pentru soluții eficiente, pentru a sprijini persoanele afectate de adicții și pentru a combate fenomenul drogurilor la nivelul întregii societăți. „Sunt încrezător că, împreună, vom reuși să protejăm viitorul nostru comun. Sper ca discuțiile și inițiativele care vor urma să ne ajute să găsim soluții practice și eficiente în combaterea consumului de droguri și în sprijinul celor care au nevoie de ajutor”, a conchis Valentin Ioniță.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend