Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

NASA pregătește ceva uimitor: Aeronava supersonică X-59 va zbura deasupra mai multor orașe americane pentru a testa noua teorie

Publicat

in

Zborul supersonic, sau zborul la viteze mai mari decât viteza sunetului, este obișnuit pentru aeronavele militare. Dar, avioanele comerciale au fost oarecum restricționate deasupra uscatului din cauza „boom-urilor” produse de acest tip de zbor. Însă aeronava supersonică X-59 a NASA folosește o tehnologie care ar putea schimba lucrurile, anunță descopera.ro.

Boomurile sonice sunt o secvență de unde de șoc produse de aeronavele supersonice; aceste unde se combină pentru a forma două zgomote asurzitoare care pot fi auzite de la distanțe de kilometri. Deasupra uscatului, boomurile produc niveluri de zgomot inacceptabile pentru oameni.

Deși au existat câteva succese în trecut, cum ar fi cu aeronava Concorde, acum pensionată de mult timp, acesteia i s-a interzis să efectueze zboruri deasupra uscatului. De atunci, în general, au existat puține încercări de a face din zborul supersonic o normă pentru avioanele comerciale, scrie Interesting Engineering.

Aeronava supersonică X-59 a NASA își propune să elimine boomurile sonice

Dar dacă ar putea fi găsite mijloace pentru a reduce zgomotul generat de aceste aeronave, în special deasupra uscatului, s-ar putea scurta drastic timpul de călătorie. Aeronava supersonică X-59 planificată de NASA s-ar putea dovedi revoluționară exact în această privință.

Echipată cu ceva numit Tehnologia Supersonică Tăcută (Quiet Supersonic Technology; QueSST), această tehnologie de reducere a boomului sonic este dezvoltată pentru a face zborul supersonic deasupra pământului o posibilitate reală în viitor.

X-59 măsoară 29 de metri în lungime și are o anvergură a aripilor de 9 metri. Ca și Concorde, aeronava are în față un con lung și ascuțit care împiedică vederea înainte. Această obstrucție va fi compensată de un sistem îmbunătățit de viziune de zbor, care este cel mai probabil format din camere 4K.

Ce niveluri sonore sunt deranjante pentru oameni?

Nivelul perceput de 105-110 decibeli (PLdB) al lui Concorde la sol este mult mai mare decât ținta de 75 PLdB a aeronavei proiectate de Lockheed Martin. Potrivit proiectanților, boomul produs de această aeronavă nu ar trebui să fie mai puternic decât sunetul ușii unei mașini.

Pentru a pune aceste niveluri în perspectivă, o șoaptă are aproximativ 30 dB, conversația normală are aproximativ 60 dB, iar motorul unei motociclete în funcțiune are aproximativ 95 dB. Nivelurile de peste 70 de decibeli pot afecta auzul uman, iar cele de peste 120 de decibeli le pot provoca daune severe timpanelor.

Aeronava a fost prezentată în cadrul unei întâlniri a Acoustical Society of America

Potrivit lui Gautam Shah, de la NASA Langley Research Center, caracteristicile aeronavei au fost discutate în cadrul prezentării „NASA Quest Mission – Community Response Testing Plans” de la cea de-a 183-a întâlnire a Acoustical Society of America.

Aeronava supersonică X-59, potrivit lui Shah, „este menită să valideze și să demonstreze instrumentele și tehnologiile de proiectare care fac posibilă proiectarea unei aeronave cu o formă diferită care modifică modul în care se comportă undele de șoc supersonice”.

„În loc să fie auzite drept un bum puternic, undele de șoc nu se îmbină. Ele slăbesc rapid, rezultând un sunet mai degrabă asemănător cu o lovitură slabă”, a adăugat el.

Ce teste mai trebuie să treacă aeronava supersonică X-59 înainte de a fi folosită în mod regulat?

NASA va zbura deasupra mai multor orașe americane pentru a testa teoria și a determina cum va reacționa publicul la diferite niveluri de zgomot. Shah și echipa sa vor măsura sunetul aeronavei și vor efectua sondaje în cadrul populației generale.

Organizația dorește să descrie un standard de sunet supersonic de suprafață, oferind aceste cunoștințe organismelor de reglementare.

După 18 luni de teste pentru a asigura performanța și siguranța aeronavei, primul zbor al X-59 este programat să aibă loc în 2023. NASA intenționează să efectueze între 4 și 6 teste comunitare în întreaga țară între 2025 și 2026 pentru a le furniza autorităților de reglementare rezultatele în 2027.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Creșteri puternice pentru acţiunile Trump Media

Publicat

in

De

Preţul acţiunilor Trump Media, proprietara aplicaţiei Truth Social, a încheiat tranzacţiile de joi în urcare cu aproape 26%, consemnând creşteri puternice pentru a doua zi consecutiv, transmite CNBC, citat de news.ro.

Acţiunile Trump Media au câştigat 6,79 USD pe acţiune, joi, pentru a închide la 33,19 USD, un câştig de 25,72%.

Peste 17,3 milioane de acţiuni ale Trump Media şi-au schimbat proprietarii în timpul zilei, compania având o capitalizare bursieră de 4,5 miliarde de dolari.

Acţiunile Trump Media au închis miercuri în urcare cu peste 15%. Marile câştiguri vin după o scădere cu 20% a preţului acţiunilor faţă de săptămâna trecută, urmată de o scădere de 18% luni şi o scădere de peste 14% marţi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Iranul se amuză, după atacul Israelului: Se pare că presa americană visează

Publicat

in

De

Oficialii din Iran au dat un prim comunicat de presă și arată faptul că apărarea antiaeriană a Iranului a fost activată, iar atacurile Israelului nu au provocat pagube semnificative. Purtătorul de cuvânt al Centrului Național pentru Spațiul Cibernetic al Iranului, Hossein Dalirian, susține că atacul Israelului a fost unul eșuat și se amuză pe seama presei din SUA.

”Se pare că presa americană a visat că Israelul a atacat Iranul; Altfel, un atac eșuat cu câteva quadcoptere, care au sfârșit prin a doborî câteva păsări mici, nu este considerat un atac nicăieri în lume”, a spus Dalirian.

Sistemele de apărare aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe regiuni ca măsură de precauție împotriva unor potențiale amenințări aeriene, potrivit ultimului raport al agenției de știri de stat, IRNA.

“În urma activării sistemului de apărare aeriană în unele părți ale țării pentru a face față unor posibile ținte, rapoartele indică faptul că, până în prezent, nu au fost raportate lovituri sau explozii la scară largă cauzate de vreo amenințare aeriană”, a declarat IRNA vineri dimineața devreme, ora locală.

Nu au lovit instalațiile nucleare

Verificări extinse în Isfahan, o provincie centrală critică cu importante instalații nucleare, indică faptul că toate instalațiile militare și de securitate sensibile rămân în siguranță, fără a fi raportat niciun incident.

În plus, IRNA a precizat că nu au existat activări ale sistemelor de apărare antirachetă.

Trei drone “au fost doborâte cu succes de apărarea antiaeriană a țării, nu există deocamdată rapoarte privind un atac cu rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Național pentru Spațiul Cibernetic al Iranului, Hossein Dalirian, pe X.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend