Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

NASA lansează azi o misiune către Soare, cu o tehnologie nemaifolosită în spațiul cosmic

Publicat

in

CubeSat Radio Interferometry Experiment, sau CURIE, este o misiune a Agenției Spațiale Americane care va fi lansată azi, 9 iulie, cu scopul de a investiga originile misterioase ale undelor radio care vin dinspre Soare.

Astfel de unde au fost semnalate încă din anul 1942, grație operatorilor radar din Marea Britanie. Însă, fiind considerate un secret militar care putea ajuta la evitarea radarului, datele nu au apărut într-o publicație științifică decât la finalul celui de al doilea Război Mondial.

De atunci, oamenii de știință au stabilit că undele radio solare își au originea în erupții solare și, mai ales, în ejecțiile de masă coronală (CME). Și totuși, nimeni nu a putut stabili unde anume într-o astfel de ejecție se produc undele radio.

NASA va folosi doi sateliți, nu mai mari decât o cutie de pantofi, care vor orbita Terra la o distanță de circa trei kilometri unul de celălalt

Scopul misiunii CURIE este tocmai de a elucida această necunoscută. Iar în acest scop, NASA va folosi o tehnică numită interferometrie radio de joasă frecvență, una care nu a mai fost folosită niciodată în spațiul cosmic.

Practic, NASA va folosi doi sateliți, nu mai mari decât o cutie de pantofi, care vor orbita Terra la o distanță de circa trei kilometri unul de celălalt. Tocmai această separare va permite instrumentelor aflate în cele doi sateliți să măsoare diferențele minuscule care marchează momentele în care undele radio ajung la ei.
Astfel, specialiștii NASA vor putea determina exact locul din care acestea provin.

„Este o misiune ambițioasă”, a declarat David Sundkvist, cercetător în cadrul Universității Berkely din California. „Este pentru prima dată când cineva folosește un interferometru în spațiu, într-un mod controlat, iar asta înseamnă că vorbim despre un reper pentru radioastronomie”.

Cei doi sateliți, care au fost creați de specialiști de la Universitatea Berkeley, vor fi lansați de la centrul spațial din Kourou, Guyana Franceză, la bordul unei rachete Ariane 6 a celor de la Agenția Spațială Europene. Odată ajunși pe orbita Terrei, sateliții vor măsura undele radio pe lungimi care variază de la 0,1 la 19 megahertzi. De menționat faptul că, fiind blocate de atmosfera terestră, undele radio nu pot fi cercetate decât în spațiul cosmic.

Misiunea CURIE va deschide, de asemenea, calea pentru viitoarea misiune Sun Radio Interferometer Space Experiment, sau SunRISE. SunRISE va folosi șase sateliți de tip CubeSat pentru a cartografia regiunea în care undele radio solare își au originea în 2D.

Loading

NATIONAL

George Russell, de la Mercedes, a fost cel mai rapid pilot în a treia sesiune de antrenamente libere dinaintea Marelui Premiu al Azerbaidjanului

Publicat

in

George Russell, de la Mercedes, a fost cel mai rapid pilot în a treia sesiune de antrenamente libere dinaintea Marelui Premiu al Azerbaidjanului. Etapa a 17-a a Campionatului Mondial de Formula 1 va fi sâmbătă, pe circuitul urban de la Baku, scrie AFP, citat de Agerpres.

Russell i-a devansat pe monegascul Charles Leclerc (Ferrari), care a fost cel mai rapid vineri seara, în a doua sesiune, şi pe un alt britanic, Lando Norris (McLaren-Mercedes).

Liderul ierarhiei mondiale şi campion en-titre, Max Verstappen (Red Bull) a încheiat pe poziţia 5. Această ultimă sesiune a fost marcată de accidentul, fără consecinţe grave, suferit de tânărul pilot de 19 ani, britanicul Oliver Bearman (Haas), care a determinat ridicarea steagului roşu. Primii zece timpi ai ultimei sesiuni de antrenamente au fost:

George Russell (Marea Britanie/Mercedes) 1:42.514 (15 tururi)
Charles Leclerc (Monaco/Ferrari) 1:42.527 (17)
Lando Norris (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:42.737 (15)
Oscar Piastri (Australia/McLaren-Mercedes) 1:42.749 (14)
Max Verstappen (Olanda/Red Bull) 1:42.862 (16)
Carlos Sainz Jr (Spania/Ferrari) 1:42.968 (17)
Sergio Perez (Mexic/Red Bull) 1:43.024 (16)
Alexander Albon (Thailanda/Williams-Mercedes) 1:43.194 (14)
Franco Colapinto (Argentina/Williams-Mercedes) 1:43.238 (15)
Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes) 1:43.301 (13)

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Klaus Iohannis a găsit vinovatul pentru inundații: ‘Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice’

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis dă vina pe schimbările climatice pentru inundațiile care afectează o parte din țară în ultimele ore. Iohannis susține că este în permanentă legătură cu persoanele responsabile de coordonarea activităților de intervenție.

„Inundațiile severe care au afectat o mare parte din țară au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate.

În aceste momente dificile, autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri.

Din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice și al inundațiilor pe care le provoacă. Având în vedere creșterea frecvenței acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe.

Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

George Simion: Chiar dacă `nu face parte din atribuțiile Președintelui`, voi sprijini reconstruirea locuințelor afectate de inundații

Publicat

in

Candidatul AUR, George Simion, pentru alegerile prezidențiale susține că în calitate de viitor președinte al României se va implica în reconstruirea locuințelor distruse de ape în aceste zile:

”În aceste vremuri grele, mă uit cu groază la ce se întâmplă în județele afectate de inundații, acolo unde ploile torențiale au luat patru vieți omenești și au distrus zeci de locuințe.

Cuvintele sunt prea puțin importante într-o asemenea tragedie și nu îi ajută cu nimic pe cetățenii îndurerați.

Colegii mei din AUR se mobilizează în aceste momente pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații. Iar eu, chiar dacă mulți „deontologi” spun că nu intră în atribuțiile unui președinte, voi sprijini reconstruirea locuințelor distruse de ploile torențiale.”, a spus George Simion pe pagina sa de facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alertă în Bulgaria: a fost înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani

Publicat

in

Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră în 103 ani.

Este vorba despre un cetăţean indian în vârstă de 23 de ani care locuieşte în Bulgaria şi care a călătorit în New Delhi, India, în perioada 13 august – 2 septembrie, informează DARIK, relatează Rador Radio România.

Inspectoratul Regional de Sănătate al capitalei bulgare a confirmat cazul.

Pacientul a fost internat cu diaree acută, la un spital din Sofia. Testul de laborator efectuat a fost confirmat ulterior de Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare.

Bărbatul a fost izolat, iar starea sa generală este bună. O altă persoană care s-a aflat în contact cu pacientul a fost plasată în carantină obligatorie. Pe parcursul studiului epidemiologic efectuat, nu au fost identificate alte persoane de contact. Pacientul nu a vizitat locuri publice. Unitatea medicală respectivă a luat măsuri stricte de dezinfecţie şi de respectare a unui regim strict anti-epidemic, pentru a preveni răspândirea bolii.

Despre holeră

Holera este o boală foarte contagioasă, transmisă prin ingestia de alimente sau apă contaminate. Se caracterizează prin intoxicaţie, afectarea intestinului subţire, manifestări gastrointestinale, deshidratare, evoluţie severă şi mortalitate ridicată.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

15 morți, în războiul intern din puternicul cartel de droguri Sinaloa din Mexic, după „decapitarea” grupării mafiote

Publicat

in

Cel puţin 15 oameni au fost ucişi începând de luni în nord-vestul Mexicului într-o serie de confruntări ce au legătură cu un război deschis în interiorul puternicului cartelul Sinaloa fondat de traficantul de droguri Joaquin „El Chapo” Guzman, indică un bilanţ prezentat vineri de procurorul local, potrivit AFP și Agerpres.

Întăriri ale forţelor de securitate au fost trimise la Culiacan, capitala statului Sinaloa, unde cadavrele zac uneori pe carosabil. Un total de 20 de persoane sunt de asemenea date dispărute.

Şcoli închise, afaceri paralizate, ceremoniile de ziua independenţei anulate: ciocniri armate între două clanuri din cartel terorizează acest oraş de aproape un milion de locuitori, notează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA i-a sfătuit cu fermitate pe cetăţenii americani să nu călătorească în regiune, avertizând cu privire la „furturi de maşini, împuşcături, operaţiuni ale forţelor de securitate, blocaje rutiere, vehicule incendiate”.

Ciocnirile armate „derivă” din evenimentele din 25 iulie, a explicat presei guvernatorul statului Sinaloa, Ruben Rocha Moya.

În acea zi, co-fondatorul cartelului, Ismael „El Mayo” Zambada a fost arestat în sudul Statelor Unite, împreună cu unul dintre fiii lui „El Chapo”.

„El Mayo” l-a acuzat pe fiul fostului său asociat că l-a trădat pentru a-i grăbi arestarea.

Violenţele sunt „cu siguranţă” rezultatul luptei dintre susţinătorii lui El Mayo şi cei ai fiilor lui „El Chapo”, alias „Los Chapitos”, a explicat guvernatorul.

Din cauza violenţei, sărbătorile dedicate Zilei Independenţei din 15 septembrie au fost anulate. „Nu vor fi festivităţi, nici publice, nici private”, a insistat Rocha Moya.

Şcolile au fost complet închise joi şi vineri.

Magazine închise, cumpărături în exces motivate de panică, teama de penurie în supermarketuri: violenţa afectează şi economia locală.

Cel puţin 2.000 de oameni au renunţat să mai vină la muncă de frica violenţei, potrivit comercianţilor.

„El Mayo” Zambada a pledat vineri “nevinovat” într-un tribunal din New York pentru acuzaţiile de trafic de droguri.

La rândul său, „El Chapo” ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă în Statele Unite pentru trafic de droguri.

Vineri, preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a menţionat „câteva probleme”, în timp ce sute de soldaţi au fost dislocaţi.

„Există armata, marina, garda naţională”, a spus el, cerând locuitorilor „să acţioneze cu prudenţă, dar fără alarmism”.

De asemenea, preşedintele mexican le-a cerut beligeranţilor să „acţioneze cu un minimum de responsabilitate”.

Pe 5 ianuarie, în timpul arestării lui Ovidio, un alt fiu al lui „El Chapo”, Culiacan a fost afectat de violenţe soldate cu 29 de morţi, între care 10 militari. Între timp, Ovidio a fost extrădat în Statele Unite.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Mircea Geoană: Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre

Publicat

in

Mircea Geoană, fost Secretar General Adjunct al NATO și candidat independent la Președinție, consideră că una din cele mai importante decizii pe care NATO a luat-o, în cei cinci ani de mandat al său în conducerea Alianței, cu privire la securitatea României a fost legată de „aducerea Mării Negre la nivelul de importanță strategică pe care o aveau Marea  Mediterană, Marea Nordului sau Marea Baltică.”

„În cei 5 ani de mandat la NATO, am condus peste 260 de Consilii Nord-Atlantice. Au fost sute de ore.

Prima mare decizie a fost cea legată de Marea Neagră. Era o anumită asimetrie de interes strategic. Nu doar eu, pentru că sunt român, puteam să schimb asta, dar războiul din Ucraina a schimbat această dinamică”, a spus Mircea Geoană.

El a admis că „multă lume este îngrijorată, auzind – mai ales prin zona Deltei, cu dronele rusești – zgomotul războiului”.

„E normal să fie îngrijorată, dar cred că rolul meu, în acești ani la NATO, a fost să fiu sigur că toți aliații sunt în siguranță, că țara mea este în siguranță și cred că azi avem în curs de implementare suplimentară măsuri care vor face din România cea mai relevantă țară strategică, împreună cu Polonia, probabil de pe flancul estic și probabil cea mai sigură țară din această zonă din punct de vedere militar și strategic”, a spus Mircea Geoană.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend