Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mountain climber Adrian Ahritculesei conquers fifth volcano – Mount Giluwe, Papua New Guinea

Publicat

in

Mountain climber Adrian Ahritculesei conquered, on Sunday, Mont Giluwe volcano (4,367 m) in Papua New Guinea, the highest in the Oceania-Australia area, the fifth goal achieved as part of the „Seven Vulcanoes” circuit, that the man from Petrosani set out to complete.

NATIONAL

Dacă Putin va opri gazul către Tiraspol de la 1 ianuarie, Moldova va importa energie electrică din România la prețuri mai mari

Publicat

in

În cadrul audierilor parlamentare de la Chișinău privind situația din domeniul energetic, care urmează să aibă loc săptămâna aceasta, trebuie clarificate toate cauzele ce au dus la majorarea prețurilor la gaze în plină iarnă, a declarat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Blocul„Împreună”. Totodată, el cerut adoptarea unei legi care ar permite instituirea unei administrații temporare la Moldovagaz, transmite Radio Chișinău.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, susține că majorarea prețurilor la gaze în plină iarnă este cauzată de faptul că autoritățile nu au asigurat procurarea de gaze la prețuri mai avantajoase în perioada de vară. El a subliniat că Moldovagaz are obligația să aprovizioneze consumatorii cu gaze. Sergiu Tofilat a explicat că, deși R. Moldova nu dispune de depozite subterane de gaze, există strategii care trebuie utilizate, în special așa-numitele contractele forward.

Moldovagaz are obligația de serviciu public să aprovizioneze consumatorii cu gaz, trebuia să inițieze, începând cu luna mai, procurarea gazelor naturale pentru sezonul de încălzire, însă licitațiile pentru lunile de iarnă au fost inițiate abia pe 12 iulie, în condiții care au împiedicat participarea activă a trader-ilor și obținerea prețurilor avantajoase”, a menționat Sergiu Tofilat.

De asemenea, potrivit expertului, trebuie analizate acțiunile instituțiilor de stat care nu au supravegheat activitatea Moldovagaz și Energocom privind procurarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri”, a spus Sergiu Tofilat.

O altă problemă ține de incertitudinea aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene, spune Sergiu Tofilat, iar miza Kremlinului este de a destabiliza situația din R. Moldova, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare:

Dacă Putin va ordona Gazpromului să oprească livrările către Tiraspol de la 1 ianuarie, R. Moldova trebuie să fie pregătita să importe energie electrică din România, unde prețurile sunt mai mari. De asemenea, va trebui asigurată livrarea gazelor către cetățeni din stânga Nistrului cu achitarea integrală la preț de piață. Conștientizăm intențiile Moscovei de a destabiliza situația din R. Moldova, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. În aceste condiții, considerăm iresponsabil de a-l menține la conducerea la Moldovagaz pe Vadim Ceban, care susține poziția Gazpromului pe subectul datoriei la gaz, iar prin filialele Moldovagaz finanțează propaganda rusă și achită bani unor persoane care promovează dezinformarea și amplifică războiul hibrid. Mai mult, permite ca unii conducători ai filialelor Moldovagaz să se implice în campania electorală a Victoriei Furtună, susținută de gruparea criminală Șor”, a precizat Sergiu Tofilat.

Sergiu Tofilat a acuzat Moldovagaz și Energocom că nu au procurat gaze la prețuri mai bune în vară, ceea ce a dus la majorarea prețurilor pentru consumatorii casnici.

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban respinge acuzațiile și susține că deciziile pentru pregătirea de sezonul rece au fost corecte și va prezenta toate documentele în cadrul audierilor parlamentare.

Prețurile la gaze pentru consumatorii casnici au fost majorate până la 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaze, de la 1 decembrie. Recent, premierul Dorin Recean a declarat că „Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută. În programul de compensare s-au înregistrat peste 700 de mii de gospodării, Compensațiile vor varia între 300 și 800 de lei pe lună, per gospodărie”, au anunțat autoritățile.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alegătorii de peste Prut mențin cursul european al României

Publicat

in

Rep. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și pro-europeană la București, care să nu pună în pericol fondurile și asistenta pentru dezvoltară României, pe de o parte, iar pe de alta, să nu împiedice procesul de integrare al Rep. Moldova și programul de sprijin fără precedent, de 1,8 miliarde de euro, pentru creșterea economică a Rep. Moldova. Sunt câteva concluzii exprimate de experți de pe ambele maluri ale Prutului, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

Votul românilor basarabeni, rezilienți la dezinformarea și propaganda Federației Ruse, devine un factor tot mai important în politicul din România, spune expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

Eu cred în statul român pentru că el a funcționat și a dat o bunăstare românilor, așa cum nu a putut Rep. Moldava, și eu cred în acele mecanisme de control din partea Uniunii Europene pentru că nimeni nu vrea să sărăcească România. Trebuie să menționăm că în toți acești mai bine de 20 de ani, România a primit mult mai mulți bani față de sumele cu care a contribuit. De ce avem noi nevoie în România să se întâmple este să fie un guvern stabil, pro european ca să ne ajute și pe noi pe calea această în special pentru a ne rupe de această dependență energetică rusească, ultima cheie economică pe care Federația Rusă o mai are la noi. Era clar că această livrare gratuită de gaze gratuite în regiunea transnistreană nu poate continua la nesfârșit, și uite că acum se joacă și această carte în Rep. Moldova”, a declarat Andrei Cur[raru.

Nici un cetățean român, din țară sau de peste hotare, nu poate fi blamat pentru felul în care a votat și nu i se poate pune în spate ineficiența sau felul în care au gestionat anumite situații partidele politice aflate sau nu la guvernare, susține expertul în relații internaționale de la București, Robert Lupițu, redactor șef caleaeuropeană.ro.

El face apel la unitate și la reconectarea în România, a politicului și instituțiile statale cu proprii săi cetățeni și la acțiuni care s-i ajute pe oameni să înțeleagă că prin mijloace extremiste și antioccidentale nu se poate ajunge la o Românei dezvoltată.

Poporul român a fost suveran și în 2014 și în 2019 când președintele Iohannis a fost votat masiv, sau când PNL și USR primeau voturi puternice din diaspora. ea trebuie reconectată. Oamenii, indiferent că au votat stânga, dreapta, centru, extreme își doresc același lucru: o Românie mai bună, o Românie mai dezvoltată. Așa cum o înțelege fiecare. dar, deși scopul e același, mijloacele sunt văzute diferit. Și acolo trebuie lucrat ca toată lumea să înțeleagă că cu mijloace extremiste, antieuropene, antioccidentale, nu putem ajunge la o Românie mai bună și o Românie dezvotată”, a punctat Robert Lupițu.

Ultimele procese electorale de pe ambele maluri ale Prutului, a scos în evidență vulnerabilitățile și riscurile în urma atacurilor hibride, iar principala lecție pentru România, de 20 de ani membră NATO și UE, și la 35 de ani de la căderea comunismului, este că menținerea cursului european e un obiectiv ireversibil doar dacă este apărat continuu, subliniază Robert Lupițu.

Rezultatele alegerilor parlamentare din România scot în evidentă tendința manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene, de creștere populară pentru partidele de dreapta. Rep. Moldova, care devine un factor tot mai important în politica din România, a fost un test de experimente politice ale Federației Ruse, care a exportate mai apoi.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

A fost actualizată prognoza meteo de Moș Nicolae, Crăciun și Revelion

Publicat

in

Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru ultima lună din an, oferind estimări săptămânale care acoperă atât perioada sărbătorii de Moș Nicolae, cât și a Crăciunului.

Săptămâna 2 – 9 decembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nordice, centrale, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 9 – 16 decembrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice, sudice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Săptămâna 16 – 23 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice și sudestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 23 – 30 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile, relatează Mediafax.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Țara europeană unde cetățenii au găsit o soluție ingenioasă pentru a scăpa de taxe și a obține case fără să pună niciun ban pe masă

Publicat

in

Din ce în ce mai multe locuințe din Regatul Unit au schimbat proprietarii, pe măsură ce deținătorii inițiali aleg să le transfere pe numele membrilor familiei. Aceasta este o strategie utilizată pentru a evita impozitele în creștere, tot mai mulți proprietari preferând să-și transfere casele și apartamentele pentru a scăpa de taxele suplimentare impuse, scrie Bloomberg.

Mai mult de 220 000 de locuinţe noi şi-au schimbat proprietarul în 2024, cifră aflată în creştere cu 45% faţă de 2023. Acest trend îşi face simţită prezenţa şi pe piaţa imobiliară din Londra acolo unde 15% dintre locuinţe îşi vor schimba deţinătorul fără să pună niciun ban pe masă.

În Regatul Unit, donaţiile pot fi scutite de impozit atâta timp cât persoana care transmite bunurile mai trăieşte cel puţin încă şapte ani, ceea ce le face o protecţie populară împotriva impozitului pe moştenire.

Cu toate acestea, dacă persoana decedează în această perioadă, beneficiarul va trebui să plătească un impozit de până la 40 %.

„Bank of Mom and Dad”, o sursă de finanţare din ce în ce mai importantă pentru adulţii britanici

content-image

Conform unui raport al Resolution Foundation de săptămâna trecută, aşa-numita „Bank of Mom and Dad” este o sursă de finanţare din ce în ce mai importantă pentru adulţii britanici care doresc să fie proprietari pe piaţa din ce în ce mai scumpă a Regatului Unit.

Valoarea totală a donaţiilor a ajuns la 29 de miliarde de lire sterline în perioada 2018-2020, mai mult decât dublu faţă de nivelul din deceniul precedent, datorită unei creşteri atât a mărimii, cât şi a numărului de donaţii.

Bugetul laburist din 30 octombrie a inclus o creştere surpriză de două puncte procentuale a taxei pentru proprietarii de locuinţe şi a doua casă. Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de majorări menite să descurajeze investitorii şi să favorizeze cumpărătorii tineri care caută mai degrabă o casă decât o investiţie.

Toate datele subliniază amploarea crizei imobiliare cu care se confruntă noul guvern laburist, după ani de inflaţie galopantă a preţurilor locuinţelor şi o criză a costului vieţii care a dus la creşterea accesibilităţii. Este posibil ca această situaţie să se menţină, Banca Angliei semnalând că nu se grăbeşte să reducă costul împrumuturilor, iar o creştere a impozitelor pe salariile angajatorilor ameninţă să se traducă în creşteri salariale mai mici pentru angajaţi.

Inflaţia galopantă a chiriilor face, de asemenea, mai dificil pentru tineri să adune suficienţi bani pentru un deposit financiar sufficient încât să nu depindă de ajutorul părinţilor. Un raport al Resolution Foundation a estimat că o familie tânără obişnuită ar avea nevoie de peste 14 ani pentru a economisi pentru un apartament, de aproape două ori mai mult decât la mijlocul anilor 90.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alertă epidemiologică – Toate școlile din Baia Mare au trecut online, din cauza unor cazuri de meningită

Publicat

in

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș a anunțat atingerea pragului de alertă epidemiologică în municipiul Baia Mare, după confirmarea a două cazuri de meningită în aceeași săptămână. Din acest motiv, toate unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv grădinițele, școlile și liceele, își suspendă activitatea cu prezență fizică până joi, 5 decembrie.

Meningita – o afecțiune severă, cu transmitere rapidă

Meningita este o inflamație gravă a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, având o perioadă de incubație între 2 și 7 zile. Simptomele comune includ febră, frisoane, dureri musculare și o stare generală de rău, iar afecțiunea necesită tratament medical de urgență.

Potrivit DSP Maramureș, decizia de suspendare a cursurilor respectă metodologia națională de supraveghere și control a bolii meningococice. „Pragul de alertă a fost atins după confirmarea a două cazuri într-un interval scurt de timp. Este o măsură preventivă necesară pentru protejarea sănătății publice”, se arată în comunicatul instituției.

Măsuri de dezinfectare și prevenție

Pe durata suspendării cursurilor, toate unitățile de învățământ vor fi supuse unui proces riguros de dezinsecție realizat de echipe specializate, inclusiv în sălile recent utilizate ca secții de votare.

Reluarea activității fizice în școli și grădinițe este condiționată de prezentarea dovezii dezinsecției. În plus, autoritățile recomandă intensificarea măsurilor de prevenție, precum:

  • Asigurarea materialelor igienico-sanitare pentru elevi și personal;
  • Ventilarea corespunzătoare a sălilor de clasă;
  • Realizarea unui triaj epidemiologic strict, pentru depistarea rapidă a eventualelor noi cazuri.

Școala online, soluția temporară

Pentru a nu întrerupe procesul educațional, cursurile se vor desfășura online în această perioadă. „Accesul elevilor în clase începând cu 5 decembrie va fi permis doar în condițiile respectării tuturor măsurilor de siguranță”, au declarat reprezentanții DSP.

Autoritățile locale fac apel la părinți să fie atenți la eventualele simptome ale copiilor și să ia măsuri imediate dacă observă semnele specifice meningitei. De asemenea, se recomandă evitarea aglomerațiilor și respectarea strictă a normelor de igienă personală.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk a început lupta cu justiția americană: ‘Judecătorii nu ar trebui să controleze voturile companiilor’

Publicat

in

Pachetul salarial record al lui Elon Musk la Tesla a fost respins de instanță. Un judecător a confrmat o decizie anterioară privitoare la acordul de plată stabilit de acționarii Tesla. Este vorba despre un pachet în valoare de 56 de miliarde de dolari.

Acordul de plată record al lui Musk de 56 de miliarde de dolari a fost respins pentru a doua oară. Decizia a fost luată luni de o instanță din Delaware. Judecătoarea Kathaleen McCormick și-a menținut decizia anterioară din ianuarie, în care a susținut că membrii consiliului de administrație au fost prea puternic influențați de Musk, potrivit BBC, relatează Mediafax.

Reacția lui Musk

Reacționând la anunț, Elon Musk a transmis pe X că „acționarii ar trebui să controleze voturile companiei, nu judecătorii”. Și reprezentanții Tesla au anunțat că vor contesta decizia, spunând că este „greșită”.

„Această hotărâre, dacă nu este anulată, înseamnă că judecătorii și avocații reclamanților conduc companiile din Delaware mai degrabă decât proprietarii lor de drept – acționarii”, a transmis compania tot pe X.

Judecătoarea a explicat că pachetul salarial este cel mai mare acordat vreodată șefului unei companii cotate la bursă. Kathaleen McCormick a mai stabilit că Tesla nu a reușit să demonstreze că pachetul salarial, care datează din 2018, este corect.

Compania Tesla ar putea încerca să aprobe un pachet salarial similar în Texas, acolo unde și-a mutat sediul de la începutul acestui an.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend