Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Motivarea condamnării lui Vlad Pascu: Lăsarea în libertate ar genera o stare de pericol pentru ordinea publică

Publicat

in

Magistraţii de la Judecătoria Mangalia arată, în motivarea deciziei de condamnare a lui Vlad Pascu la zece ani de închisoare, că interesele acestuia nu pot fi puse mai presus de cele ale victimelor, deşi tânărul nu a mai fost condamnat anterior, provine dintr-o familie cu posibilităţi materiale care l-ar putea sprijini pe viitor să nu mai comită alte fapte penale şi regretă fapta. De asemenea, instanţa arată că lăsarea în libertate a lui Vlad Pascu ar genera în continuare o stare de pericol pentru ordinea publică, deoaree poate recurge oricând la comiterea unor fapte similare.

Judecătoria Mangalia a notat în motivarea deciziei de condamnare a lui Vlad Pascu, transmisă, vineri, Agenţiei de presă News.ro, faptul că tânărul consumase substanţe psihoactive anterior producerii accidentului şi se afla sub influenţa acestora la volan.

De asemenea, Pascu a recunoscut, atunci când i-au fost prelevate probe biologice, în data de 19 august 2023, faptul că el consumase marijuana în urmă cu şapte zile şi ”praf alb” în urmă cu trei zile.

”Conform procesului-verbal întocmit de către S.J.M.L.Constanţa, referitor la examinarea preliminară a probei de urină cu privire la prezenţa substanţelor psihoactive în organism (fila 60 vol. I dup), a rezultat faptul că numitul Pascu Matei – Vlad a fost depistat pozitiv la consumul următoarelor substanţe: amfetamine, cocaină, metamfetamină, MDMA-ectsasy.

În urma analizării probelor biologice recoltate de la inculpatul Pascu Matei Vlad, s-a constatat prezenţa în sânge a substanţelor benzoilecgonina (metabolit cocaină), metamfetamină, amfetamină, benzodiazepine, tramadol, bromazepam, în plasmă: cocaină, benzoilecgonină, MDA, MDMA iar în urină, a substanţelor cocaină – metabolit, MDMA – metabolit, MDA – metaboliţi, bromazepan, tramadol metabolit (buletinul de analiză toxicologică nr. 1775 din 23.08.2023 emis de INML Mina Minovici Bucureşti, fila 399 dosar de urmărire penală vol. III)”, se arată în documentul Judecătoriei Mangalia.

Instanţa mai notează faptul că, deşi ştia că se află sub influenţa substanţelor psihoactive, Vlad Pascu a decis totuşi să se urce la volanul autoturismului şi să îl conducă pe drumurile publice.

Cercetările au aratăt că el conducea un autoturism Mercedes, dinspre localitatea Vama Veche spre 2 Mai, având o viteză de 102 km/h, iar accidentul s-a produs într-o zonă semnalizată cu indicatorul „curbă deosebit de periculoasă” (panouri succesive) când i-a acroşat pe cei cinci tineri.

”Ulterior impactului, autoturismul a efectuat în slalom o deplasare spre stânga şi apoi spre dreapta, cu revenire pe calea de rulare, împrejurare în care D.R.M. a fost proiectată spre dreapta, pe spaţiul verde, iar O.A.S. a fost proiectat cu zona capului pe acostamentul din dreapta şi cu picioarele pe spaţiul verde din dreapta, urmarea fiind decesul acestora. De asemenea, în cursul acestei deplasări, numiţii I.C.I., C.V.A. şi B.D.D.au fost loviţi cu diferite părţi ale maşinii, suferind leziuni care au necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale”, se precizează în motivarea deciziei de condamnare.

Instanţa consideră că vina pentru producerea accidentului rutier îi revine în exclusivitate lui Vlad Pascu, iar din probele administrate nu au fost determinate elemente care să contureze o eventuală culpă comună.

”Astfel, împrejurarea invocată de inculpat prin apărător în sensul că într-o anumită măsură accidentul s-ar fi datorat şi faptului că pietonii nu circulau regulamentar, reprezentând un pericol pasiv, nu este întemeiată. Cu toate acestea, instanţa observă că, în premomentul accidentului, înainte de a ajunge la locul producerii acestuia, pietonii s-au deplasat pe trotuarul amenajat între localităţile Vama – Veche şi 2 Mai, pe sensul de mers dinspre Vama – Veche către 2 Mai, pe partea dreaptă, întrucât numai pe acea parte este amplasat un trotuar; la un moment dat, ajungând la capătul trotuarului, au continuat drumul pe partea dreaptă, însă nu pe carosabil, ci pe acostament şi nu aveau posibilitatea obiectivă de a traversa drumul, la terminarea trotuarului, pentru a merge pe partea stângă, neavând la îndemână o trecere de pietoni în acest sens, iar condiţiile de vizibilitate erau reduse, traversarea unui drum naţional în aceste condiţii fiind în mod vădit o acţiune nepermisă şi periculoasă şi chiar interzisă expres de disp. art. 72 alin. 3 din OUG nr. 195/2002. Prin urmare, nu exista o altă modalitate de a se deplasa în zona respectivă, ca pietoni, alta decât aceea pe care au urmat-o în premomentul accidentului rutier”, a mai precizat Judecătoria Mangalia.

Instanţa a considerat că nu este relevant că în rapoartele de necropsie ale victimelor au fost găsite concentraţii de alcool în sânge sau în urină.

”Nici faptul că rapoartele de necropsie au depistat prezenţa unei concentraţii de alcool în sângele sau urina victimelor nu este relevant pentru a se reţine o culpă în sarcina acestora, câtă vreme consumul de alcool nu este interzis pietonilor şi acest aspect nu a avut nicio legătură cu producerea accidentului rutier căruia i-au căzut victime, câtă vreme nu i-a determinat să adopte vreo conduită contrară normelor de circulaţie rutieră”, a mai precizat sursa citată.

Judecătoria Mangalia precizează că, după producerea accidentului, Vlad Pascu ”nu a oprit autovehiculul, a continuat deplasarea circa 50 de metri, după care a oprit pentru scurt timp, însă nu a revenit la faţa locului, ci a întors maşina spre localitatea Vama Veche, fiind depistat la intrarea în această localitate de către un echipaj de jandarmi şi poliţişti, ce fusese alertat cu privire la evenimentul rutier”.

Instanţa a mai menţionat faptul că recunoaşterea faptelor de către Vlad Pascu, achitarea unor daune materiale pretinse de părţile civile nu vor fi reţinute ca circumstanţe atenuante.

”La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului, instanţa va ţine seama însă şi de persoana acestuia, de atitudinea manifestată pe parcursul procesului penal, când a manifestat regret faţă de consecinţele evenimentului rutier, dar şi de împrejurarea că inculpatul se află la primul conflict cu legea penală. Recunoaşterea faptelor şi datele care conturează imaginea favorabilă a inculpatului în familie, precum şi achitarea de către acesta a daunelor materiale pretinse de părţile civile nu vor fi reţinute însă ca circumstanţe atenuante judiciare aşa cum s-a solicitat, întrucât aceste împrejurări, date fiind modul şi împrejurările comiterii faptelor reţinute în sarcina inculpatului, urmarea infracţiunilor şi dispoziţiile art. 75 alin. 2 Cod penal, nu au relevanţa şi consistenţa unor date care să atenueze răspunderea penală”, se mai precizează în motivare.

Magistraţii afirmă că nu se pot pune mai presus interesele lui Vlad Pascu în detrimentul intereselor părţilor civile.

”Deşi inculpatul Pascu Matei – Vlad nu a mai fost anterior condamnat penal, este tânăr şi provine dintr-o familie cu posibilităţi materiale, şi se poate presupune că ar putea fi sprijinit pe viitor pentru a nu mai comite alte fapte prevăzute de legea penală, deşi, aşa cum a arătat atât în faţa instanţei cât şi prin memoriul depus la dosar, regretă sincer comiterea faptelor şi consecinţele acestora, care şi lui i-au schimbat viaţa începând cu acel moment, instanţa nu poate pune mai presus interesele sale, pe care el însuşi le-a neglijat în momentul comiterii faptelor, în detrimentul intereselor părţilor civile, care au fost implicate fără vină în accidentul rutier descris anterior sau au suferit consecinţele acestuia, accident soldat cu urmări extrem de grave, decesul a două victime şi rănirea altor trei”, mai notează instanţa.

Totodată, instanţa a mai considerat că lăsarea lui Vlad Pascu în liberate ar avea drept rezultat o stare de pericol social concret pentru ordinea publică şi este de natură să genereze sentimente de insecuritate pentru ceilalţi cetăţeni.

”Având în vedere împrejurarea că din probele administrate în cauză a rezultat că inculpatul se face vinovat de săvârşirea infracţiunilor pentru care s-a dispus condamnarea prin prezenta sentinţă şi coroborând modul şi circumstanţele comiterii acestor infracţiuni, respectiv pe un sector de drum caracterizat atât prin trafic rutier cât şi prin trafic pietonal, aflându-se sub influenţa substanţelor psihoactive, cu urmările deosebit de grave ale infracţiunilor pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului prin prezenta sentinţă, precum şi cu rezonanţa socială a faptelor comise de inculpat, instanţa apreciază că lăsarea în libertate a inculpatului ar avea în continuare drept rezultat o stare de pericol social concret pentru ordinea publică şi este de natură să genereze sentimente de insecuritate pentru ceilalţi cetăţeni, îndreptăţiţi să pretindă autorităţilor statului asigurarea unui climat social sigur, caracterizat prin siguranţa traficului rutier şi, implicit, printr-o protecţie eficace a dreptului la viaţă şi la integritate corporală”, se mai arată în motivare.

Magistraţii relatează că, dacă va fi lăsat în libertate, Vlad Pascu ar putea recurge oricând la comiterea unor fapte similare.

”În concret, atât modalitatea în care inculpatul a acţionat cât şi urmările deosebit de grave ale infracţiunilor pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului şi impactul social intens negativ al conduitei adoptate de inculpat reprezintă aspecte care indică o periculozitate socială ridicată, atât a faptelor, cât şi a inculpatului şi justifică pe deplin aprecierea instanţei în sensul că lăsarea în libertate a acestuia ar genera în continuare o stare de pericol pentru ordinea publică, inculpatul putând să recurgă oricând la comiterea unor fapte similare”, a mai transmis instanţa.

Judecătoria Mangalia a precizat că nu au apărut împrejurări noi pentru ca măsura arestării preventive să fie revocată.

”Cu privire la necesitatea menţinerii măsurii arestării preventive, instanţa apreciază că noţiunea de pericol pentru ordinea publică nu trebuie înţeleasă doar ca o primejdie concretă şi imediată, constând în posibilitatea comiterii unor fapte penale grave, ci semnifică o stare de nelinişte, un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, generată de rezonanţa socială negativă a faptului că persoanele asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor infracţiuni de o gravitate ieşită din comun sunt cercetate în stare de libertate. Tot astfel, instanţa constată că în cauză nu au apărut împrejurări noi din care să rezulte nelegalitatea măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpat, astfel încât să se impună revocarea măsurii”, a transmis Judecătoria Mangalia, în motivare.

Astfel, instanţa a decis să prelungească cu încă 60 de zile arestul preventiv pentru Vlad Pascu.

Vlad Pascu a fost condamnat în data de 31 ianuarie, la 10 ani de închisoare, în urma accidentului pe care l-a provocat la 2 Mai şi în urma căruia doi tineri au murit şi trei au fost răniţi. Decizia Judecătoriei Mangalia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel.

Loading

NATIONAL

City managerul oraşului Sinaia: Anul acesta vom cheltui 542.000 euro pentru promovare

Publicat

in

Suma pe care oraşul Sinaia o va cheltui în acest an pentru promovare se ridică la 542.000 de euro, iar acţiunile vor fi targetate către un turism din afară, pentru care se află în pregătire nu mai puţin de 32 de evenimente, a anunţat city managerul oraşului, Marian Panait, potrivit Agerpres.

„La nivelul oraşului nostru suma pe care o avem anul acesta, colectată în 2024, şi pe care o vom cheltui pentru promovare şi activităţi este de 542.000 euro. Dacă aud că la nivel naţional avem două milioane de euro, mă simt bine pentru noi, dar mă simt rău pentru ţara noastră. Nu avem încă un OMD (Organizaţie de Management al Destinaţiei n.r.) asta deoarece am citit bine legea, am contribuit când se scria această lege, îi ştiu şi carenţele şi cred că trebuie îmbunătăţită”, a afirmat Marian Panait.

Acesta a menţionat că la ora actuală nu există specialişti care să conducă astfel de structuri, iar oameni pregătiţi la nivel local care să facă aceste structuri funcţionale sunt foarte puţini.

„Nu avem încă specialiştii care să conducă aceste structuri la nivelul pe care l-am observat în afară, oameni pregătiţi la nivel local care să facă aceste structuri funcţionale sunt puţini şi nu cred că i-am găsit acum încât să vedem că va funcţiona ceva foarte bine, dar vom fi cu siguranţă unii dintre primii care vom pune în practică această lege dacă va fi cu adevărat funcţională”, a adăugat el.

Sinaia a avut anul trecut un grad de ocupare de 46%, consemnând peste 180 de unităţi de cazare, dintre care 138 hoteluri.

„Este un semnal aici că se poate mult mai bine, dar e un semnal şi de ce nu reuşim încă să creştem gradul acesta de ocupare”, a atras atenţia Panait, menţionând că o creştere a gradului de ocupare cu 10% în acest an este un termen „realist”.

Acesta şi-a exprimat regretul faţă de faptul că nu pot fi atraşi turişti străini pentru mai multe nopţi, chiar dacă Sinaia este o staţiune în care vin turiştii străini.

„Ne bucurăm în schimb de turişti străini, e o staţiune care atrage străini, dar nu-i atragem pentru multe nopţi. Este probabil destul de cunoscut că beneficiem de istorie, de Castel, şi iarna de domeniul schiabil. Vom targeta acţiunile noastre către un turism din afară, iar pentru asta pregătim evenimente. Avem 32 de evenimente în acest an şi le-am luat pe grupul ţintă. Nu mai putem juca pe piaţa asta de turist generalist. Toată lumea să vină. Dacă nu îţi targetezi bine publicul greşim şi am observat că nu există această idee în campania naţională, vrem să vină oricine. Nu. Trebuie să spui: vrem să vină trei weekend-uri partea de tineret, patru weekend-uri partea de seniori. Trebuie să ştii cui te adresezi şi pe ce preţuri. Noi facem acest lucru”, a explicat el.

City Managerul oraşului Sinaia a adăugat că dincolo de HoReCa, cunoscută ca fiind motorul în industria turismului, trebuie să existe şi alte activităţi locale mai mici, care generează valoare.

„În cazul nostru, dacă nu avem un monitor de ski acreditat, este posibil ca pe sectorul acela cea mai mică părticică să nu funcţioneze. Trebuie să mergem dincolo de marile idei şi de judecăţile acestea. Observăm de multe ori în turism că toată lumea ştie cum se face, dar nu îl practică nimeni cum ar trebui. Şi atunci iarăşi vreau să revin la ideea puterii locale şi mă bucur foarte tare că l-am văzut şi pe primarul din Azuga aici şi am discutat şi cu primarii de pe Vale, cum spunem noi, şi credem că soluţia este într-adevăr o forţă unitară, un turism de Valea Prahovei adevărat, care să devină sustenabil în următorii ani. Strategia noastră în direcţia aceasta merge”, a subliniat Marian Panait.

În opinia sa, Sinaia este în prezent numărul 1 în turismul de iarnă, dar îşi doreşte să ajungă tot pe un astfel de loc şi în ceea ce priveşte turismul de vară, chiar dacă acest lucru ar însemna să se „bată” cu staţiuni de pe Litoral.

„Vreau să vă asigur că, dacă acum suntem numărul 1 pe turismul de iarnă, trebuie să facem cumva şi ne dorim să fim numărul 1 şi pe turismul de vară. Este bătălia noastră şi provocarea noastră pe care vrem să o câştigăm. Ştim că nu este uşor, dar când vom vedea peste doi ani rezultatele, sper să fi ajuns acolo. Nu ştiu câtă lume ştie, dar oraşul Sinaia trăieşte exclusiv în momentul acesta din turism. Deci noi nu avem alte tipuri de activităţi majore, industrie sau altceva. Dacă comunităţile la care se întâmplă acelaşi lucru nu conştientizează elementul lor major care îi fac să se dezvolte, avem o problemă iarăşi de percepţie majoră. Noi când am realizat acest lucru în 2005 am stabilit acest parteneriat economic foarte clar între mediul de afaceri şi administraţie”, a punctat city managerul.

El a mai spus că în ultimii 15 ani nu a mai apărut un nume mare în zona hotelieră din Sinaia, dar acest lucru se va întâmpla în 2026.

„Pot să vă dau din casă, anul care vine apare un jucător mare şi încă doi după acesta. În schimb s-au dezvoltat foarte bine locaţiile mici, hotelurile boutique, avem o creştere majoră, dar sunt convins că în următorii cinci ani cele mai mari lanţuri hoteliere vor fi prezente şi în Sinaia”, a mai spus Marian Panait.

Acesta a fost prezent marţi, la Sinaia, în cadrul unui eveniment de promovare pentru specialişti dedicat staţiunilor montane „Redescoperă alea Prahovei”.

Evenimentul de promovare este organizat de ANAT, în parteneriat cu APDT Prahova şi cu Organizaţia Patronală de Turism Poiana Braşov.

Traseul acoperă principalele localităţi din zona Valea Prahovei şi Braşov, incluzând Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov, Poiana Braşov, Bran, Moieciu, Fundata, Azuga, Câmpina şi Poiana Câmpina.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

PM Ciolacu deems banning TikTok in election campaign as nonsense, injustice not to be righted with another injustice

Publicat

in

Prime Minister Marcel Ciolacu, leader of the Social Democratic Party (PSD), said on Wednesday that the proposal to ban TikTok in the presidential election campaign is „nonsense” and that the Romanian state is now able to face a challenge similar to the November 2024 elections related to social networking sites.

Ciolacu was asked, on private broadcaster Antena 3, whether he agrees with the proposal of the Save Romania Union (USR) leader and the party’s presidential candidate, Elena Lasconi, that TikTok be banned in the election campaign as there would be no guarantees that the irregularities that occurred in the November 2024 elections could take place again in May.

„Nonsense [banning TikTok in the campaign – editor’s note]. You have to adapt first of all politically to them and the Romanian state should truly do its duty. (…) Things have settled down in the meantime. All candidates were somehow excluded from a certain algorithm, except for one, Calin Georgescu. Apart from him, all the candidates, in November, had that X crossed and you could not influence more. One candidate didn’t. That moment has passed. In the meantime, the state institutions have created their software and have the capacity to manage things,” the prime minister said.

He mentioned that he is firmly convinced that at this moment the Romanian state is ready to face a challenge similar to that of the presidential elections of November 2024 related to social networks.

„You should not right an injustice by doing another injustice. These are basic things. You can’t ban TikTok because someone found the context, with help, to use that tool. You have to find ways so that that tool can remain in a democratic area and in which another state does not have the ability to intervene. I repeat, I think that moment is over,” said Marcel Ciolacu.

The USR leader Elena Lasconi said on Sunday in Slatina that a decision could be made to close the Tik-Tok network before the presidential elections, „as long as there is a risk of state and non-state influence”.

„If they are not able to assure us of that, I think it would be very good to close it at least before the presidential elections by a week or two and then remove the ban. Why am I saying this? Because incompetence brought us to the point where the Constitutional Court had to make this decision to annul the elections, to recount and to remove a candidate from the race. It is not normal for that to happen. (…) I am in favor of freedom of expression and democracy, but as long as there is a risk of state and non-state influence, as we have been told, I believe that we could make such a decision,” Elena Lasconi told a press conference.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk e pe cale să dea o lovitură uriașă în afaceri: intră puternic pe o piață auto extrem de competitivă

Publicat

in

Tesla va lansa oficial vânzările în Arabia Saudită luna viitoare, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei, semnalând astfel că relaţiile dintre CEO-ul Elon Musk şi regat s-au îmbunătăţit, după un conflict izbucnit în 2018 privind o tentativă eşuată de retragere de la bursă a producătorului auto, transmite Reuters, relatează News.ro.

Deşi Tesla comercializează deja automobile electrice în alte ţări din Orientul Mijlociu, nu era prezentă până acum în Arabia Saudită, cea mai mare piaţă auto din Golf, unde vehiculele electrice (EV) reprezintă doar 1% din vânzările totale, potrivit unui raport PwC din 2024.

În schimb, în Emiratele Arabe Unite, marca a avut un succes notabil, fiind frecventă în flotele serviciilor de ride-hailing.

Lansare programată pentru 10 aprilie

Tesla va organiza un eveniment de lansare în Riad pe 10 aprilie, unde va expune modelele sale electrice şi produse alimentate cu energie solară.

Potrivit anunţului, participanţii vor putea ”experimenta viitorul condusului autonom cu Cybercab” şi îl vor putea întâlni pe robotul umanoid Optimus, în cadrul unei prezentări dedicate AI-ului şi roboticii.

Pe 11 aprilie, Tesla va deschide magazine pop-up în Riad, Jeddah şi Dammam şi a anunţat că va oferi mai multe detalii despre planurile sale pentru Arabia Saudită în următoarele săptămâni, cu investiţii preconizate pentru 2025 şi anii următori.

Invitaţiile la eveniment le cer participanţilor să indice ce model Tesla îi interesează.

O dispută veche şi o reconciliere recentă

Relaţiile dintre Elon Musk şi regat au fost tensionate începând cu 2018, când Musk a scris pe Twitter că are „finanţarea asigurată” pentru a delista Tesla de pe bursă, în urma unei întâlniri cu Fondul de Investiţii Publice (PIF) al Arabiei Saudite. Când tranzacţia nu s-a concretizat, investitorii au intentat un proces, iar în instanţă au fost dezvăluite mesaje tensionate între Musk şi şeful PIF, Yasir al-Rumayyan. „Mă arunci sub autobuz”, i-a scris Musk lui Rumayyan, potrivit documentelor judiciare.

Totuşi, relaţiile s-au îmbunătăţit în toamna trecută, când Musk a apărut alături de Rumayyan şi de fostul preşedinte american Donald Trump la un meci UFC în New York. Anterior, Musk participase prin videoconferinţă la summitul Future Investment Initiative din Riad.

În 2023, un juriu american a decis că Musk nu este vinovat de inducerea în eroare a investitorilor cu tweet-ul din 2018. Musk a susţinut că ideea de a face Tesla privată a venit chiar din partea PIF.

O piaţă competitivă, dar reticentă la EV-uri

Pe piaţa saudită activează deja competitori precum producătorul chinez BYD şi startup-ul american Lucid, susţinut financiar de PIF. Fondul saudit deţine, de asemenea, un brand auto propriu – Ceer – care urmează să fie lansat.

Cu toate acestea, vehiculele mari, cu motoare pe benzină, domină în continuare drumurile din Arabia Saudită, unde combustibilul este ieftin, iar infrastructura de încărcare pentru EV-uri este încă subdezvoltată, ceea ce face dificilă utilizarea acestora în zonele deşertice extinse ale ţării.

Tesla, presiuni pe alte pieţe

Intrarea pe piaţa saudită vine într-un moment dificil pentru Tesla în Europa, unde vânzările au scăzut cu 42,6% în 2024, în ciuda creşterii generale a cererii pentru EV-uri.

Brandul este afectat de asocierea lui Musk cu politicieni de extremă dreapta şi de protestele din SUA, unde activiştii organizează manifestaţii ”Tesla Takedown” împotriva politicilor conduse de Musk în cadrul Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală, care a operat tăieri masive de bugete şi locuri de muncă.

Chiar şi aşa, lansarea Tesla în Arabia Saudită ar putea marca începutul unei noi etape de expansiune strategică într-o regiune unde interesul guvernamental pentru electrificare este în creştere, în ciuda provocărilor infrastructurale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fost ministru al Economiei: Cheltuielile curente ale statului au crescut cu 9.2%

Publicat

in

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că în primele două luni ale anului cheltuielile curente ale statului au crescut cu 9,2% și îl contrazice pe ministrul Finanțelor, care a anunțat miercuri o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% a nivelul bugetului de stat, potrivit mediafax.

„A apărut execuția bugetară pe primele două luni ale anului. Ce credeți? Au scăzut cheltuielile? Cheltuielile totale ale statului au crescut în continuare cu 3.7%. Cheltuielile curente ale statului au crescut cu 9.2%. Cheltuielile de personal (a doua cea mai mare categorie de costuri a statului român) au crescut cu încă 16.2%! Toate față de aceeași perioadă a anului trecut, când oricum au crescut cheltuielile pentru că era an electoral”, susține, joi, într-o postare pe Facebook Claduiu Năsui.

Acesta îl contrazice pe ministrul Finanțelor.

„Ministrul finanțelor, Tanczos Barna (despre care eu zic că e unul dintre cei mai decenți miniștri ai finanțelor pe care i-a avut România în ultimii ani) zice că scad cheltuielile. De fapt el se uită doar la bugetul de stat și nu la întreg bugetul statului. Dar ce contează nu e doar o parte din buget, ci întregul buget. Bugetul statului e compus dintr-o serie de bugete. Cel denumit reprezintă aproximativ o treime din tot ce cheltuie statul. Ce contează sunt cheltuielile totale ale statului. Pentru alea se îndatorează statul român. Acelea sunt cele pe care PSD și PNL le-a explodat în ultimii ani. Acelea sunt cele care generează deficitul (diferența între venituri și cheltuieli) și deci inflația, adică creșterea prețurilor. Până nu avem un guvern care să scadă cheltuielile precum în Argentina, nu avem nicio șansă să ne facem bine în România. Taxele vor tot crește. Sărăcia va tot crește. Și casta politică va deveni tot mai puterniă”, adaugă Năsui.

Ministrul Finanțelor spunea miercuri că primele rezultate ale reducerii cheltuielilor statului se văd deja: „Cheltuim mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar încasările cresc”.

„Primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% la nivelul bugetului de stat și de aproape 4% la nivelul autorităților locale. Cu excepția cheltuielilor pentru sănătate, instituțiile statului au cheltuit cu 380 de milioane de lei mai puțin pe bunuri și servicii, comparativ cu primele două luni din 2024. În același timp, încasările din colectarea TVA au crescut și au ajuns la peste 25 de miliarde de lei în primele două luni ale anului”, susține Tánczos Barna într-o postare pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Marius Lăcătuș: ‘Drumul lui Gică Hagi este un drum de urmat’

Publicat

in

Marius Lăcătuș a declarat, miercuri seara, la lansarea volumului autobiografic al lui Gică Hagi, că drumul acestuia în fotbal este unul de urmat și speră ca în viitor un alt jucător român să reușească performanțele acestuia.

‘Nu mulți jucători de fotbal din România reușesc să joace la Real Madrid și Barcelona, două dintre cele mai mari echipe din Europa și din lume. Este ceva extraordinar ce a făcut Gică. Nu trebuie să uităm nici de performanțele pe care le-a realizat la echipa naționlă. Și da, drumul lui Gică Hagi este un drum de urmat. Mi-aș dori, așa cum sigur și el își dorește, să mai vină cineva, cineva care să meargă pe același drum și să obțină rezultatele pe care le-a obținut el’, a afirmat fostul atacant.

Lăcătuș a precizat că selecționerul Mircea Lucescu își dorește enorm de mult să califice prima reprezentativă a României la Cupa Mondială din 2026.

‘Nea Mircea Lucescu este cred că primul om care își dorește calificarea la Cupa Mondială. Trebuie să ținem cont că Nea Mircea nu a fost ca antrenor la o ediție a Cupei Mondiale și cred că își dorește enorm de mult să reușească. Mai ales că încet-încet se apropie și el de sfârșitul carierei’, a mai spus Marius Lăcătuș.

La lansarea volumului autobiografic ‘Hagi – Drumul meu’, desfășurată în Sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Capitală, au participat foști colegi, adversari și antrenori ai lui Gheorghe Hagi precum Mircea Lucescu, Gheorghe Popescu, Florin Răducioiu, Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Ionel Ganea, Dorin Mateuț, Jean Vlădoiu, Emil Săndoi sau Iosif Rotariu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Se pregătea un ‘război’ de ziua lui C. Georgescu, în București? Mai mulți mercenari ai lui Potra și cetățeni din R. Moldova, blocați la granițele României

Publicat

in

A fost alertă printre forțele de ordine în zilele de dinainte și în ziua protestului organizat, miercuri, când susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în stradă de ziua acestuia de naștere. Autorițățile, inclusiv cele de la granițele României, au blocat intrarea în țară a persoanelor care ar fi putut provoca forțele de ordine și ar fi declanșat hoasulk în București și nu numai.

Potrivit surselor STITIPESURSE.RO, în zilele de dinaintea manifestațiilor de protest organizate pe 26 martie în București de susținători ai fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, mai mulți cetățeni moldoveni cunoscuți că au fost angrenați de fugarul Horațiu Potra în misiuni de mercenariat pe teritoriul R.D. Congo, au fost identificați, pe sensul de intrare în România, în mai multe puncte de trecere a frontierei

Potrivit unor surse, celor în cauză le-a fost refuzat accesul pe teritoriul României, din rațiuni de securitate. pe lângă aceștia, și alți moldoveni, despre care existau informații car nu ar fi venit tocmai cu gânduri pașnice la protest, au fost opriți la intrarea în țară.

Persoane cărora nu li s-a permis intrarea în țară la frontiera cu R. Moldova

În cadrul activităților specifice desfășurate de polițiștii de frontiera de la granița cu R. Moldova în ultimele zile, nu s-a permis intrarea în țară a unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale, astfel:

23.03.2025 – 15 cetățeni R. Moldova

24.03.2025 – 6 cetățeni R. Moldova

25.03.2025 – 7 cetățeni, din care 5 cetățeni R. Moldova

26.03.2025 – 5 cetățeni R. Moldova

Menționăm faptul că în toate cazurile persoanele au fost informate despre măsurile dispuse și motivul care a stat la baza acestora, în condițiile stipulate de art. 8 alin. 4 din O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi cu respectarea legislației privind protejarea datelor cu caracter personal.

Petronel Corduneanu, zărit la protest

Membri și lideri ai lumii interlope din București și din țară s-au regăsit din nou printre susținătorii care au ieșit pe străzile din Capitală, de ziua lui Călin Georgescu.

Printre cei care au fost zăriți la protestul de miercuri a fost și Petronel Corduneanu, cel mai mare dintre frații clanului cu același nume din capitala Moldovei, Iași.

content-image

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend