Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Mostrele acestea sunt o comoară” – Când vom afla primele date despre rocile aduse de pe asteroidul Bennu

Publicat

in

​Duminică au ajuns cu bine pe Terra eșantioanele de pietre și praf obținute de misiunea Osiris Rex de pe asteroidul Bennu, după o călătorie de peste doi ani și 1,9 miliarde km. Cei de la NASA sunt mai mult decât încântați și urmează etapa analizei rocilor aduse.

Capsula cu mostre de pe Bennu este dusa la laboratorFoto: KEEGAN BARBER / UPI / Profimedia

Patru elicoptere au sosit duminică la fața locului, capsula a fost găsită rapid și în stare foarte bună, fiindcă au funcționat parașutele care au asigurat o frânare de la 44.000 km/h, la sub 20 km/h, în nici 15 minute.

Capsula a fost împachetată în folie izolatoare și dusă într-o cameră sterilă de la o bază militară americană din statul Utah, iar luni mostrele vor fi duse la centrul spațial al NASA, Lyndon B. Johnson de la Houston (Texas), unde se află divizia care analizează materialele venite din cosmos, cum ar fi eșantioanele de roci selenare.

Este prima dată când americanii aduc mostre de pe un asteroid, doar japonezii reușind până acum asta, în două misiuni, în 2010 și 2020. O mare diferență este că a ajuns pe Terra o cantitate de câteva zeci de ori mai mare decât a adus misiunea niponă Hayabusa2, în 2020. Estimarea ar fi că sunt 250 de grame de roci, față de 5 grame, cât au adus niponii de pe Ryugu.

O analiză sumară va fi făcută marți și mostrele vor fi porționate, pentru că trebuie să ajungă la 60 de laboratoare din diverse locuri ale lumii.

Există un plan amplu de analize științifice ale eșantioanelor în următorii doi ani, mai ales împreună cu cei de la JAXA (Agenția spațială japoneză) și cu cei de la Canadian Space Agency.

Primele concluzii aprofundate vor fi comunicate în luna octombrie, când vom afla mai multe despre compoziția lui Bennu și cum se compară cu mostrele aduse de japonezi de pe cei doi asteroizi spre care au trimis misiuni: Itokawa și Ryugu.

Pentru astronomi, aceste eșantioane sunt foarte valoroase, fiindcă vorbim despre material de peste 4,5 miliarde de ani vechime și asteroizii s-au transformat foarte puțin, așa că ne spun multe despre „cărămizile” de materie din care au luat naștere planetele.

„A fost o zi incredibilă”, a spus Lori Glaze de la NASA. „Aceste mostre sunt cadouri nesfârșite. Sunt o comoară…pentru analiza științifică pentru următorii ani, și pentru copiii noștri, dar și pentru cei care încă nu s-au născut”.

Surse: AFP, New York Times, Guardian

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Statele Unite şi Mexic şi-au anunţat oferta comună pentru a găzdui Cupa Mondială de fotbal feminin din 2027

Publicat

in

Statele Unite şi Mexic şi-au anunţat vineri seara oferta comună pentru a găzdui Cupa Mondială de fotbal feminin din 2027, scrie AFP.

„Statele Unite şi Mexic se află într-o poziţie unică, aceea de a găzdui o Cupă Mondială feminină care va utiliza facilităţile, infrastructura şi protocoalele puse în aplicare pentru Mondialul masculin din anul precedent”, a spus preşedintele Federaţiei Americane (US Soccer), Cindy Parlow Cone, într-un comunicat de presă.

Statele Unite şi Mexic au fost deja desemnate, împreună cu Canada, să găzduiască Mondialul masculin din 2026. Statele Unite vor fi, de asemenea, naţiunea-gazdă pentru Copa America de anul viitor şi apoi pentru Cupa Mondială a Cluburilor din 2025.
Aşa cum se ştie, Belgia, Germania şi Olanda au înaintat şi ele o candidatură comună la Federaţia Internaţională de Fotbal pentru găzduirea Cupei Mondiale feminine din 2027.

Cele trei ţări, iar acum şi tandemul SUA-Mexic, vor concura cu Brazilia pentru organizarea turneului final, după ce sud-americanii au înaintat dosarul încă de luna trecută.

Federaţiile au avut termen până vineri seara să depună dosarele de candidatură la FIFA. Africa de Sud a depus şi ea un dosar, dar l-a retras luna trecută, afirmând că preferă să prezinte un dosar ”mai bine pregătit” pentru ediţia din 2031.

FIFA va organiza vizite în ţările candidate în februarie înainte de a desemna dosarul câştigător în mai 2024, la Congresul FIFA.

Ediţia din 2023 a fost organizată împreună de Australia şi Noua Zeelandă, titlul fiind câştigat de Spania, care a învins Anglia în finală cu 1-0.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Revolta unui patron: ‘Când angajații își dau demisia, 1 din 10 înțeleg ce e ăla un preaviz!’

Publicat

in

Revolta unui patron: ‘Când angajații își dau demisia, 1 din 10 înțeleg ce e ăla un preaviz!’

Mulți patroni reclamă lipsa seriozității angajaților, în special a celor tineri. Problema a fost discutată pe grupul de Facebook Grupul Antreprenorilor din România.

Patron: „Bună ziua. Am nevoie de câteva sfaturi. Mă confrunt cu angajați neserioși. Din păcate, prin prisma domeniului de activitate (magazin alimentar) nu am parte de angajați cu studii sau măcar cu simțul responsabilități (vânzătoare). Le angajez cu carte de muncă din prima zi, le citesc contractul de muncă rând cu rând, le respect toate drepturile (8 ore pe zi, pauză de masă, concediu respectat, salariu mereu la timp, libere legale și absolut tot ce zice Codul Muncii). Când își dau demisia, 1 din 10 angajați înțeleg ce e ăla un preaviz”, a început el.

„Deși în contractul de muncă scrie negru pe alb că sunt obligați să stea 20 de zile în preaviz, să am timp să caut alt angajat, nu îi interesează absolut deloc. Zic inițial ok, apoi mai vin 2-3 zile, apoi încep să invoce tot felul de minciuni. Am citit Codul Muncii de zeci de ori. Nu e stipulat absolut nicăieri ce se întâmplă când angajatul nu respectă contractul de muncă. Numai noi, angajatorii, trebuie să respectăm Codul Muncii și contractul? Chiar nu le pot depune plângere nicăieri? Singura soluție este să îi acționez în judecată? Aștept sfaturi, fără răutăți dacă se poate”, a spus el.

Postarea sa a provocat o adevărată dezbatere pe această temă. Cineva propunea înființarea unui registru al angajaților, pe un grup de Facebook, prin care patronii să fie puși în gardă atunci când urmează să angajeze oameni neserioși.

„Prin urmare, se impune – din punctul meu de vedere – un registru al angajaților (foști și actuali) unde cei care care vor avea de-a face cu ei să poată verifica înainte de a-i angaja, ce „trecut” au, ce fel de om este, dacă merită să ii ia sau nu. Dacă vreunul din ei se consideră nedreptățit, poate contesta mențiunea despre ei, cu probe, cum și angajatorul va face acele mențiuni, tot cu probe. În așa mod, genul asta de oameni se vor gândi de 10 ori înainte să mai dea «țepe». Personal, mă gândesc la varianta unui site sau grup de Facebook”, se arată în propunere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend