Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Misterul prezenței soldaților nord-coreeni în războiul împotriva Ucrainei. Risc strategic sau pariu câștigător pentru Phenian și Moscova?

Publicat

in

Prezența soldaților nord-coreeni alături de ruși în luptele împotriva forțelor ucrainene ridică multe întrebări de ordin tactic și militar, determinându-i pe unii analiști să se întrebe cu privire la eficiența și obiectivele lor finale, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times.

Phenianul nu a mai trimis niciodată trupe în luptă în străinătate, în primul rând de teama că acestea ar putea dezerta sau ar putea face comparații deloc „măgulitoare” între armatele din alte țări și cea a Coreei de Nord.

„Regimul (de la Phenian, n.r.) este îngrijorat că soldații din această țara izolată ar putea prelua idei «incorecte»”, afirmă Fyodor Tertitskiy, cercetător la Universitatea Kookmin din Seul.

Ce tip de unități?

Invocând informațiile primite de la serviciile secrete americane, secretarul de stat Antony Blinken menționase deja anterior desfășurarea trupelor nord-coreeane în regiunea rusă Kursk, pe care forțele ucrainene au atacat-o în luna august.

Potrivit lui Blinken, soldații nord-coreeni sunt echipați cu uniforme rusești și instruiți să utilizeze armamentul de artilerie, dronele și să participe la operațiunile infanteriei ruse, inclusiv la curățarea tranșeelor.

Acest lucru arată, în opinia șefului diplomației ucrainene, că Moscova intenționează să îi folosească pe militarii nord-coreeni în operațiuni din prima linie.

Dar sunt ei carne de tun sau forțe speciale? Analiștii sud-coreeni înclină spre a doua opțiune.

„În timp ce pierderile sunt o parte inevitabilă a războiului, ce rost are să trimiți soldați neexperimentați și/sau incompetenți pentru a câștiga experiență de luptă?”, a declarat Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Seul.

„Coreea de Nord trebuie să demonstreze eficiența în luptă și capacitățile operaționale ale soldaților săi, pentru a maximiza rezultatele desfășurărilor forțelor sale”, a adăugat Lim Eul-chul, profesor la Universitatea Kyungnam.

Contingent limitat?

Cifrele adevărate sunt greu de obținut, dar sursele occidentale spun că există aproximativ aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni desfășurați în Rusia, în timp ce Kievul vorbește despre 11.000-12.000.

Acesta este echivalentul pierderilor actuale suferite de armată rusă într-o perioadă de aproximativ 10 zile de lupte.

„Dacă Rusia are probleme cu efectivele militare, va avea nevoie de mult mai mulți nord-coreeni pentru a face față acestor provocări”, a observat Mick Ryan, un general australian în rezervă.

Alți analiști și cercetători susțin însă că actualul contingent desfășurat în Rusia nu este neglijabil, atât timp cât soldații nord-coreeni vor rămâne în regiunea Kursk.

„Punctul forte al forțelor nord-coreene de operațiuni speciale constă în capacitatea lor de a îndura condiții dure, chiar și atunci când hrana și alte resurse sunt puține”, a arătat Lim Eul-chul. „Ele au o rezistență mentală puternică”, motivat profesorul.

Bariera lingvistică

Pot rușii și nord-coreenii să ducă împreună un război care depinde de traducători?

„Deși traducătorii vor fi de ajutor, acest tip de diferență de comunicare poate fi și va fi o problemă în timpul operațiunilor de luptă”, a arătat generalul Mick Ryan.

Între timp, rămâne mai multe întrebări organizaționale: vor desfășura nord-coreenii soldați de rând, dar și structuri de comandă? Vor fi ei autonomi sau integrați în unități rusești? Pentru ce sarcini vor fi utilizați?

„Serviciile secrete ucrainene spun că nord-coreenii au ajuns în Rusia cu 500 de ofițeri și trei generali”, a declarat Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia.

„Acest lucru ar putea facilita comunicarea, dacă generalii ruși și nord-coreeni reușesc să lucreze împreună, dar există prea multe necunoscute în acest stadiu pentru a fi sigur pe o asemenea concluzie”, a adăugat cercetătorul estonian.

Experiență limitată pe câmpul de luptă

Forțele speciale ale Phenianului sunt antrenate în primul rând pentru a preveni o lovitură de stat, acasă.

„Lanțul lor complicat de comandă a apărut dintr-un sistem în care comisarii politici semnau fiecare decizie militară”, a precizat cercetătorul Fyodor Tertitskiy.

„Este o întrebare deschisă dacă acest sistem greoi va fi modificat în scopul războiului din Ucraina. Oricum ar fi, o astfel de schimbare ar fi imposibilă fără acordul personal al lui Kim Jong Un”, liderul Coreei de Nord, a mai spus cercetătorul de la Universitatea Kookmin din Seul.

În plus, trupele nord-coreene, care nu au mai luptat din 1953 încoace, se vor confrunta cu replica ucrainenilor, care sunt în război de peste doi ani și jumătate.

Armata lui Kim se bazează pe mobilizarea în masă în stilul secolului al XX-lea, cu aproximativ o treime din populație implicată în armată, fie activ, fie în unități de rezervă sau paramilitare, a arătat cercetătorul estonian Ivan Klyszcz.

Dar „în ciuda faptului că regimul lor comunist este un fel de întoarcere la modelul sovietic, accentul lor militar, pus pe puterea maselor, a devenit ciudat de relevant din nou în secolul XXI”, adăugat Klyszcz.

Lecții valoroase

Desfășurarea trupelor nord-coreene va fi monitorizată și analizată din toate unghiurile.

„Împărtășirea lecțiilor despre lupta modernă, în special despre utilizarea integrată a dronelor, rachetelor de croazieră și balistice, va fi de mare interes pentru Coreea de Nord”, a declarat Ryan, subliniind, de asemenea, lecțiile valoroase care vor fi învățate despre „războiul electronic, contracararea apărării aeriene și cunoștințele obținute în urma capturării unor arme occidentale din Ucraina”.

Dar și reversul medaliei pare să fie adevărat, potrivit lui Tertitskiy, care notează că „Seulul pare să simtă o oportunitate de a obține informații despre dușmanul său de lungă durată”.

Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât închiderea frontierei dintre cele Corei, fapt cauzat de pandemia de COVID-19, a redus semnificativ numărul de refugiați din nord care ajung în sud și care constituie „principala sursă de informații” pentru Seul cu privire la ceea ce se întâmplă pe teritoriului vecinului său.

  • Citiți și:

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

NATIONAL

Ce metodă îndepărtează cu adevărat pesticidele de pe fructe și legume

Publicat

in

Pe fondul preocupărilor legate de siguranța alimentelor și impactul pesticidelor asupra sănătății, o întrebare devine din ce în ce mai frecventă: cum putem reduce expunerea la substanțele chimice de pe fructe și legume?

De la trucuri populare pe rețelele de socializare, precum utilizarea bicarbonatului de sodiu și oțetului, până la soluții specializate, consumatorii caută metode eficiente și accesibile, scrie click.ro.

Riscurile reale ale pesticidelor

Pesticidele sunt esențiale pentru protejarea culturilor, dar urmele acestora pot rămâne pe suprafața produselor pe care le consumăm. Studiile au asociat unele pesticide cu afecțiuni grave, inclusiv tulburări neurologice și endocrine sau chiar cancer. Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA susține că expunerea la cantități mici este, în general, considerată sigură.

Cea mai simplă soluție: apa curentă de la robinet

Deși există numeroase metode promovate pentru curățarea alimentelor, experții, inclusiv Dr. Kelly Johnson-Arbor, toxicolog, recomandă spălarea cu apă curentă de la robinet. Organizații precum CDC și FDA confirmă eficiența acestei metode în îndepărtarea pesticidelor și bacteriilor fără a expune produsele la alte substanțe potențial dăunătoare.

Spălarea sub jet de apă rece este suficientă pentru majoritatea fructelor și legumelor, eliminând particulele de murdărie și reziduurile chimice. Pentru alimentele cu suprafețe dure, precum pepenii, este recomandată utilizarea unei perii.

Evitați soluțiile chimice și înmuierea excesivă

Utilizarea săpunurilor, detergenților sau altor substanțe chimice pentru spălarea produselor este periculoasă. Acestea pot lăsa reziduuri pe suprafața alimentelor, crescând riscul de intoxicații. În plus, înmuierea în apă poate răspândi bacterii, mai ales în cazul utilizării unei chiuvete contaminate.

Curățarea produselor delicate și a celor cu frunze

Pentru fructele de pădure, spălarea ușoară sub jet de apă este cea mai sigură opțiune, evitând deteriorarea. În cazul legumelor cu frunze, separați și spălați individual fiecare frunză.

Produsele ecologice: o alternativă mai sigură

Pentru cei care doresc să minimizeze riscul expunerii la pesticide, alegerea produselor ecologice poate fi o soluție eficientă. Acestea sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, însă spălarea lor rămâne importantă pentru a elimina murdăria și germenii naturali.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Creierul se curăță singur în timpul somnului: Pastilele de somn prescrise de medici blochează acest proces

Publicat

in

Creierul are propriul mecanism prin care se curăță singur. Este rezultatul unui studiu recent, care mai arată și că pastilele de somn blochează acest proces. Somnul profund are un rol esențial în curățarea creierului, similar cu modul în care funcționează o mașină de spălat vase, arată o nouă descoperire științifică. Pastilele de dormit reduc cu 50% acest proces natural de curățare a creierului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că procesul de curățare este orchestrat de o moleculă numită norepinefrină, care este eliberată de creier la fiecare 50 de secunde în timpul somnului profund.

„Este ca și cum ai porni mașina de spălat vase înainte de a merge la culcare și te-ai trezi cu un creier curat”, explică profesorul Maiken Nedergaard de la Universitatea Rochester din New York, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au descoperit că norepinefrina face vasele de sânge să se contracte și să se dilate ritmic, ca o pompă care ajută la eliminarea deșeurilor din creier. Dr. Natalie Hauglund, de la Universitatea din Copenhaga și Oxford, compară acest proces cu un dirijor care coordonează o orchestră.

Medicamentele pentru somn, precum zolpidemul, pot perturba însă semnificativ acest proces natural de curățare. În experimentele pe șoareci, cercetătorii au observat că pastilele de dormit reduc cu 50% undele de noradrenalină și cu 30% eficiența procesului de curățare, deși animalele adormeau mai repede.

Aceste descoperiri sunt relevante și pentru oameni, deoarece avem același sistem de curățare a creierului.

Dr. Hauglund avertizează că persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să fie conștiente că este posibil să nu beneficieze de toate avantajele unui somn natural și sănătos.

Studiul, publicat în revista Cell, oferă noi perspective despre legătura dintre somnul insuficient și bolile neurologice, precum Alzheimer, și deschide calea către dezvoltarea unor metode mai bune pentru asigurarea unui somn odihnitor și benefic.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina cumpără două reactoare nucleare rusești din Bulgaria

Publicat

in

Parlamentul ucrainean a aprobat achiziţionarea a două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria, relatează Euractiv, potrivit Rador Radio România.

Pe 16 ianuarie, Comisia pentru energie a Parlamentului ucrainean a votat în favoarea unei legi care, aparent, urmăreşte îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară, dar care include şi un amendament care dă undă verde achiziţionării a două reactoare nucleare ruseşti vechi pentru extinderea Centralei Nucleare Hmelniţki.

„Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Energoatom primesc permisiunea de a negocia, finaliza textul, semna, plăti, primi şi depozita echipamentele”, se menționează în amendamentul consultat de Euractiv.

Ucraina va plăti 600 de milioane de euro

Centrala Nucleară Hmelniţki, situată în sud-vestul Ucrainei, a fost construită la începutul anilor ’70, în perioada conducerii lui Leonid Brejnev. Din cauza accidentului de la Cernobîl, aceasta a funcţionat întotdeauna doar parţial. În 2023 au început negocierile pentru achiziţionarea a două reactoare ruseşti, achiziţionate iniţial pentru Centrala Nucleară Belene, proiect nefinalizat de Bulgaria.

Achiziţia planificată are un cost estimativ de cel puţin 600 de milioane de euro. De asemenea, compania americană Westinghouse intenţionează să construiască două reactoare pe platforma centralei din Ucraina.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

O descoperire revoluționară ar putea elimina necesitatea refrigerării vaccinurilor și a medicamentelor

Publicat

in

O descoperire făcută de cercetătorii de la Universitatea Penn State ar putea elimina necesitatea păstrării la rece a vaccinurilor și a medicamentelor bazate pe proteine.

Studiul, publicat recent în revista Nature Communications, prezintă o nouă tehnică de stocare care menține stabilitatea acestor medicamente fără refrigerare, conform Mediafax.

În prezent, peste 80% din medicamentele biologice și 90% din vaccinuri necesită păstrare la temperaturi controlate. Echipa condusă de Scott Medina, profesor la Departamentul de Inginerie Biomedicală, a dezvoltat o soluție inovatoare: înlocuirea soluției pe bază de apă, folosită în mod obișnuit, cu un ulei special numit perfluorocarbon.

Medicamentele rămân stabile până la 100°C

Principalele avantaje ale noii metode sunt că medicamentele rămân stabile și eficiente chiar și la temperaturi de până la 100°C, soluția este natural sterilă, neputând fi contaminată de bacterii, fungi sau viruși și ar putea reduce semnificativ costurile de depozitare și transport, estimate la 58 de miliarde de dolari la nivel global până în 2026.

Pentru a rezolva problema proteinelor care nu se dizolvă uniform în ulei, cercetătorii au dezvoltat o moleculă specială care acționează ca un „impermeabil pentru proteine”. Aceasta creează un înveliș protector în jurul proteinelor, permițându-le să rămână stabile și funcționale.

„Este ca un impermeabil pentru proteine”, explică profesorul Medina. „Așa cum un impermeabil te ține uscat, acest înveliș protector menține proteina în siguranță față de căldură și contaminare.”

Testele pe șoareci au arătat că noua soluție este la fel de eficientă ca versiunile refrigerate și nu prezintă efecte toxice. Această descoperire ar putea revoluționa distribuția medicamentelor în zone cu resurse limitate sau în situații unde refrigerarea constantă nu este posibilă, cum ar fi pe câmpul de luptă.

Echipa de cercetare se află în proces de brevetare a metodei și speră să colaboreze cu companiile farmaceutice pentru a face produsele lor proteice mai stabile și mai accesibile pentru toată lumea.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Incendiu puternic într-un centru industrial din vestul Rusiei, după un atac cu drone ucrainene

Publicat

in

Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraş din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au raportat autorităţile, notează AFP, potrivit Agerpres.

„În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale”, a declarat guvernatorul regiunii ruse Kaluga, Vladislav Şapşa, într-un mesaj pe Telegram.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare ruse arată un incendiu masiv la ceea ce se presupune a fi un depozit de petrol din zonă.

Kievul şi-a intensificat în ultimele luni atacurile aeriene împotriva instalaţiilor energetice şi militare ruse, o campanie descrisă ca un răspuns legitim la bombardamentele necruţătoare asupra oraşelor şi reţelei sale energetice de către Rusia.

Armata ucraineană a lovit în special mai multe depozite de petrol ruse în ultimele săptămâni, printre care două lovituri importante împotriva unui depozit situat în apropierea unui aeroport militar din regiunea Saratov. Acestea au provocat incendii care au durat câteva zile.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un vortex polar îi pune piedici lui Trump: Ce se va întâmpla cu ceremonia sa de inaugurare

Publicat

in

Ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunţat vineri presa americană, informaţie confirmată şi de viitorul preşedinte, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Prin urmare, depunerea jurământului, care ar fi trebuit să se desfăşoare pe treptele Capitoliului, va avea loc în interiorul Rotondei Capitoliului, la fel cum s-a procedat la ceremonia pentru al doilea mandat al fostului preşedinte Ronald Reagan.

„Am dispus ca Discursul de Inaugurare, precum şi rugăciunile şi alte intervenţii, să se desfăşoare în Rotonda Capitoliului SUA, la fel cum a procedat Ronald Reagan în 1985, atunci tot din cauza vremii foarte friguroase. Diverşii demnitari şi oaspeţi vor fi aduşi în Capitoliu”, a precizat Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Luni, în ziua inaugurării prezidențiale din Washington D.C., temperaturile vor atinge -6°C, cu vânturi care vor aduce senzații termice sub -12°C. Se așteaptă să fie cea mai rece inaugurare prezidențială din ultimii 40 de ani, de la ceremonia din 1985 pentru Ronald Reagan.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend