Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Muncii, după majorarea pensiilor de la 1 ianuarie: Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%

Publicat

in

Ministrul Muncii, Marius Budăi, declară că, odată cu majorarea pensiilor cu 12,5 procente de la 1 ianuarie, este depăşit „acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor. Ministrul anunţă că, odată cu cuponul de pensie pentru prima lună a anului, pensionarii cu venituri mici vor primi şi ajutoarele sociale promise diverselor categorii aflate în dificultate, în ianuarie fiind acordată prima dintre cele două tranşe semestriale, scrie News.ro.

Marius BudaiFoto: Agerpres

„Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii. (…) Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul şi, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”, a declarat Marius Budăi, luni seară, la Antena 3.

El a precizat că, prin măsurile de ajutor, pensionarii cu pensii de până în 1.500 de lei vor beneficia de o majorare „într-un procent real, net, nominal de peste 40 şi procentul scade uşor către 20% până la 3.000 de lei”, el explicând că la procentul cu care au crescut pensiile se adaugă prima tranşă a măsurilor de ajutor.

Întrebat dacă acordarea de ajutoare poate fi considerată „o măsură a sărăciei”, în contextul în care aproximativ 90% dintre pensionarii români beneficiază de aceste ajutoare din partea Guvernului, ministrul a răspuns: „Este o măsură a nevoii şi este o măsură chiar a sărăciei, putem spune, dar poate aşa înţelegem de ce PSD şi Budăi la un moment dat strigau că pensiile în România sunt foarte mici şi nu înţelegem de ce pensiile în România trebuie să rămână mici până în 2070, cu acel procent nedrept faţă de cetăţenii români din PNRR”.

Budăi a spus că procentul din PIB stabilit pentru bugetul de pensii „rămâne în discuţia politică”, el adăugând: „Avem anumite concluzii, le păstrăm pentru final, lucrurile se îndreaptă pe o direcţie bună”.

Budăi a subliniat că la Ministerul Muncii nu a existat nicio analiză care să fundamenteze stabilirea procentului de 9,4% din PIB asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Europarlamentarii de la Dreapta Unită îi cer Ursulei von der Leyen să trimisă o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra alegerilor

Publicat

in

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România, potrivit unui comunicat de presă al USR. În scrisoare, semnatarii arată că în ziua alegerilor au fost găsite buletine preștampilate pentru coaliția de guvernare PSD-PNL în București, dar și în alte orașe din țară și cer demararea unei anchetei independente.

Lansare Alianța Dreapta Unită – USR. PMP, Forța DrepteiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Procesul electoral este pătat de acuzații de corupție electorală pe scară largă. Rezultatul voturilor, în special în capitala București, este îndoielnic. Exită numeroase suspeciuni de fraudă în două sectoare în care sunt primari care reprezintă opoziția democratică din România. Democrația este sub amenințare și cetățenii sunt jefuiți de puterea lor de vot”, se menționează în scrisoarea semnată de Dan Barna, Vlad Voiculescu, Vlad Botoș și Eugen Tomac.

Dreapta Unită cere oficialilor de la Bruxelles să trimită o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra procesului electoral.

„Comisia Europeană trebuie să aibă o poziție clară pentru apărarea democrației și a cetățenilor europeni și să ceară autorităților române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă și să găsească o soluție legală și corectă”, se arată în scrisoarea USR.

Scrisoarea a fost trimisă și către vicepreședinta pentru Demografie și Democrație, Dubravka Šuica, și către comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Scrisoarea poate fi consultată AICI

USR sesizează și OSCE și Colegiul aleșilor locali din UE

Deputatul USR Iulian Bulai, lider de grup ALDE în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a sesizat Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu privire la modul cum au fost organizate alegerile din 9 iunie și la suspiciunile de fraudă din mai multe secții de votare.

„Statul de drept și democrația solidă înseamnă proceduri clare și procese electorale desfășurate impecabil, nu experimente, nu improvizații. Așa-zisa organizare a acestor alegeri nu avea cum să iasă bine, în lipsa digitalizării și a unei logistici adecvate. Zeci de mii de reprezentați și observatori din secțiile de votare au fost nevoiți să facă un efort peste puteri. A fost un proces care a excedat capacitatea umană. Și vedem acum sutele de contestații, pe probe evidente de fraudă, care nu sunt luate în calcul, de un aparat care lucrează antidemocratic”, declară deputatul USR Iulin Bulai.

USR a solicitat, în mod repetat, admiterea renumărării voturilor în secțiile cu suspiciuni grave de fraudă și înscrisuri greșite în procesele-verbale.

Citește și:

Citeste mai mult

NATIONAL

Mihai Tudose, replică pentru Nicolae Ciucă: Cineva s-a mai gândit și a aflat că la vară e cald

Publicat

in

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a explicat că va exista o discuție în coaliție pentru mutarea alegerilor prezidențiale din septembrie în decembrie. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose susține că, în cadrul coaliției, decizia în vigoare este să fie organizate alegerile prezidențiale în septembrie. Tudose i-a transmis și un mesaj ironic lui Nicolae Ciucă și liberalilor spunând că au aflat ”că la vară este cald”.

Citește și: SURSE Marcel Ciolacu ia în calcul mutarea alegerilor prezidențiale

”Domnul Ciucă s-a mai gândit, acum câteva luni era ferm convins că era bine în septembrie și așa s-a decis în cadrul coaliției. Acum dacă cineva s-a mai gândit și a aflat că la vară e cald.

Eu știu că data alegerilor o stabilește Guvernul. La Guvern, ultima dată când am verificat era domnul Ciolacu. Eu nu cred că vom ajunge să ne certăm pentru asta, eu știu că ultima discuție era pentru septembrie. Acum, cine vrea să meargă la plajă să se răcorească, asta este.

Și la PNL, și la PSD mai sunt voci, suntem partide mari, e normal să fie așa.”, a spus Mihai Tudose, la Antena 3 CNN.

Nicolae Ciucă a avansat scenariul mutării prezidențialelor.

Nicolae Ciucă a fost întrebat direct despre scenariul mutării alegerilor prezidențiale și a spus că este posibilă mutarea acestora în decembrie.

”Nu avem încă o hotărâre de Guvern. Rămâne să vedem care sunt părțile bune sau mai puțin bune ale unei campanii pe timp de vară sau dacă mutăm alegerile prezidențiale așa cum erau, mai aproape de parlamentare”

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend