Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Mediului, Barna Tanczos: ‘Prețul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte. Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci și anul viitor lemnul de foc pentru cetățeni’

Publicat

in

Romsilva şi proprietarii privaţi de păduri, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piaţă 7,178 milioane de metri cubi de lemn de foc, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut, a declarat, luni, în Plenul Parlamentului, la „Ora Guvernului”, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Ştim cu toţii că sunt milioane de gospodării care folosesc această resursă (lemnul n.r.) în România. Ştim foarte bine că din cele 6,7 milioane de hectare de păduri, care sunt aproape jumătate-jumătate în proprietatea statului, respectiv în proprietatea privată, se exploatează lemn atât pentru scop industrial, cât şi pentru a asigura lemnul de foc pentru familie.

Trebuie să ştiţi că anul acesta Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, o cantitate de 7,178 milioane de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut. Din această cantitate, peste 500.000 de metri cubi sunt asigurate, suplimentar faţă de anul trecut de către Romsilva.

În urma constatării crizei de lemn nu doar în România, ci şi pe celelalte pieţe, atât în Germania, Franţa, Austria, Italia, pe toate pieţele această resursă a fost reevaluată, regândită şi foarte mulţi cetăţeni europeni au ales această resursă acolo unde au avut posibilitatea tehnică de a o folosi. De asemenea, trebuie să ştim faptul că s-au pus pe piaţă, în octombrie 380.000 mc, iar în noiembrie 340.000 de metri cubi, în 2021, şi peste 600.000 de metri cubi în 2022 de lemn de foc pe piaţă. Nu a dispărut această resursă, şi în octombrie 2022 faţă de 2021 cantitatea chiar a crescut”, a spus Tanczos.

Demnitarul a subliniat, totodată, că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, iar lipsa lemnului a fost suplinită şi rezolvată, „iar preţul a fost plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă”.

„În acelaşi timp, trebuie să ştim faptul că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte, motiv pentru care nu putem să generalizăm. Această situaţie de lipsă de lemn a fost suplinită, a fost rezolvată prin aceste metode, iar preţul a fost, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă.

În paralel, Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci şi anul viitor lemnul de foc pentru cetăţeni. Am făcut un plan de investiţii prin care vom crea 178 de noi platforme, depozite de lemn de foc, pentru a asigura o livrare cât mai aproape de cetăţean. Vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. Această investiţie va fi una semnificativă în următorii 2-3 ani. Vom avea un buget de peste 60 de milioane de euro buget de investiţii pentru a asigura reţeaua şi pentru a creşte reţeaua prin care servim.

Cifrele pe care vi le-am expus sunt cifre oficiale din SUMAL 2 – sistemul pe care l-am implementat începând cu 30 ianuarie 2021. Un sistem care monitorizează toate cantităţile de lemn şi oferă trasabilitate acestui lemn în România. Şi prin acest sistem se vede foarte clar că aceste cantităţi de lemn de foc, faţă de 2021, au crescut. S-a pus mai mult lemn pe piaţă, s-a consumat mai mult lemn, pentru că a existat o cerere mai mare şi, normal, Guvernul a vrut să protejeze cetăţenii în această situaţie de criză. Este şi motivul pentru care Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă”, a menţionat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, există un buget de 700 milioane de euro în cadrul programului „Împădurim România” şi, până în prezent, au fost depuse primele 300 de cereri de finanţare.

„(…) în cadrul programului „Împădurim România”, finanţat din PNRR cu un buget de 700 de milioane de euro, au fost introduse primele 300 de cereri de finanţare pentru o suprafaţă de peste 1.200 de hectare de păduri noi care se vor crea. Sunt primele 1.200 de hectare solicitate de beneficiari în cadrul acestui program. Sunt convins că cele 56.000 vor fi realizate până la sfârşitul anului 2026 din PNRR”, a subliniat oficialul.

În data de 5 octombrie, premierul Nicolae Ciucă anunţa că Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc şi a menţionat că „această măsură este aşteptată de milioane de români”.

La distanţă de o lună, acelaşi oficial a declarat că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia privind plafonarea lemnului de foc la 400 de lei/mc.

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat… în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

Recent, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a afirmat că Ordonanţa referitoare la plafonarea preţului la lemnul de foc va fi îmbunătăţită şi că o decizie va fi luată în Coaliţie şi în Parlament, în Camera Deputaţilor, informează agerpres.ro

Loading

ACTUAL

VIDEO La primul său miting electoral, Kamala Harris aduce o nouă energie și îl atacă pe Trump / Ce promite vicepreședintele

Publicat

in

Dând dovadă de energie, vicepreşedintele american Kamala Harris l-a atacat marţi pe Donald Trump la primul său miting de campanie de când l-a înlocuit pe preşedintele Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în timp ce un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că ea are un avans marginal de două puncte procentuale faţă de rivalul său republican, relatează News.ro citând Reuters.

Într-un discurs de 17 minute, Harris a atacat agresiv vulnerabilităţile lui Donald Trump, comparând trecutul ei de fost procuror cu dosarul lui de condamnat penal.

Harris a bifat, de asemenea, o listă de priorităţi liberale, spunând că, dacă va fi aleasă, va acţiona pentru a extinde accesul la avort, pentru a facilita aderarea angajaţilor la sindicate şi pentru a aborda violenţa armată, creându-şi astfel un contrast puternic cu Trump, candidatul republican la preşedinţie în alegerile din 5 noiembrie.

„Donald Trump vrea să ne ducă ţara în înapoiere”, a declarat ea în faţa unei mulţimi de câteva mii de persoane care o aclamau la West Allis Central High School, într-o suburbie din Milwaukee, în Wisconsin, un stat de luptă electorală intensă, cu un rol esenţial în rezultatul alegerilor.

„Vrem să trăim într-o ţară a libertăţii, a compasiunii şi a statului de drept sau într-o ţară a haosului, a fricii şi a urii?” – a întrebat ea retoric.

Mitingul zgomotos a fost într-un contrast notabil cu evenimentele mai mici şi mai discrete organizate de Joe Biden, subliniind speranţa democraţilor că Harris, în vârstă de 59 de ani, poate revigora ceea ce a fost o campanie în declin sub conducerea lui Biden, care are 81 de ani. Publicul a dansat şi a fluturat pancarte cu Harris, în timp ce scandările „Ka-ma-la!” au izbucnit când aceasta a urcat pe scenă.

Ea şi-a subliniat angajamentul faţă de drepturile reproductive, o problemă care i-a afectat pe republicani de când Curtea Supremă a Statelor Unite – condusă de trei judecători numiţi de Trump – a eliminat dreptul la avort la nivel naţional în 2022.

TRUMP CONTRAATACĂ

La rândul lor, Trump şi aliaţii săi au încercat să o lege pe Harris de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, inclusiv gestionarea de către administraţia sa a valului de imigranţi la graniţa de sud cu Mexicul. Într-o teleconferinţă cu reporterii, marţi, Trump şi-a exprimat încrederea în capacitatea sa de a o învinge pe Harris, menţionând că precedenta sa candidatură prezidenţială în 2020 nu a supravieţuit nici măcar până la prima competiţie de nominalizare la nivel de stat. „Dacă va face campanie aşa cum a mai făcut, atunci ştiţi, bănuiesc că nu va fi prea dură”, a spus el.

Fostul preşedinte şi-a arătat diponibilitatea de a se confrunta cu Harris în dezbateri directe.

Trump a mai spus că se va întâlni vineri în Florida cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care urmează să se adreseze Congresului SUA miercuri, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO Kamala Harris, susținută de staruri pop prin muzică și meme

Publicat

in

De la Charli XCX la Katy Perry, candidata democrată la președinția SUA, Kamala Harris, primește sprijin din partea lumii divertismentului și a culturii pop, pe fondul memelor de pe rețelele sociale, potrivit AFP.

Barbara Streisand, John Legend și Janelle Monae se numără printre miile de susținători din această lume în general favorabilă democraților, printre care se numără George Clooney, Viola Davis, Julia Louis-Dreyfus, Robert De Niro și Spike Lee.

În timp ce megastarul Beyoncé nu s-a exprimat public, potrivit CNN, ea a autorizat echipa de campanie a Kamalei Harris să folosească melodia sa „Freedom”, chiar dacă este cunoscută pentru faptul că își ține muzica departe de politică și dispute.

Mama sa, creatoarea de modă Tina Knowles, s-a grăbit să își acorde sprijinul oficial vicepreședintelui Statelor Unite, în urma anunțului că președintele Joe Biden și-a retras candidatura.

Cu cei 59 de ani ai săi și energia sa pe podium, Kamala Harris a dat un nou suflu campaniei democrate, care a fost împotmolită în speculații privind sănătatea și acuitatea mentală a liderului în vârstă de 81 de ani, mai ales după dezbaterea dezastruoasă cu fostul președinte și candidat republican Donald Trump din 27 iunie.

„Remix”

Iar pe rețelele de socializare, unde Joe Biden era batjocorit pentru pașii săi ezitanți și pentru expresia sa uneori pierdută, remixurile sloganurilor vicepreședintei sau ale dansurilor entuziaste pe care aceasta le execută uneori sunt acum în floare, cu melodii pop la modă cântate de vedeta verii Charli XCX, precum și de Beyoncé, Taylor Swift și Chappell Roan.

Mesajul „kamala EST brat„ (sic) postat duminică de Charli XCX a devenit viral și a fost preluat de echipa de campanie a candidatei, care și-a schimbat culoarea bannerului pe anumite rețele sociale pentru a copia culoarea verde a albumului cântăreței britanice (”Brat”).

Cântăreața Katy Perry, care a susținut campania lui Hillary Clinton în 2016, a postat, de asemenea, un montaj al celui mai recent single al său, „Woman’s World”, cu imagini ale ale Kamalei.

În ceea ce o privește pe rapperița Cardi B, aceasta a amintit pe Instagram, cu un videoclip postat cu câteva zile mai devreme, că „le-a spus tuturor că Kamala ar fi trebuit să fie candidatul pentru 2024”.

Vedeta hip-hop născută în Bronx indicase, atunci când Joe Biden era încă candidat, că nu va vota. Dar nu a precizat încă că înlocuirea sa cu Kamala Harris i-a schimbat părerea.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Trei francezi care au urcat pentru prima dată pe un traseu montan din România, salvați cu elicopterul. Ei s-au dus pe creasta principală din Piatra Craiului fără echipament şi fără apă

Publicat

in

Trei francezi care au urcat pentru prima dată pe un traseu montan din România au fost ajutaţi de salvamontişti, după ce s-au dus pe creasta principală din Piatra Craiului fără echipament şi fără apă. Au încercat să coboare printr-o zonă extrem de periculoasă şi abia când nu au mai ştiut ce să facă au sunat la 112. Au fost luaţi cu elicopterul, pentru că erau prea obosiţi să mai continue.

„Astăzi, 23 iulie 2024, Serviciul Public Local Salvamont Zărneşti a primit un apel de urgenţă prin 112, cu privire la trei tineri francezi. Aflaţi pentru prima dată pe un traseu montan din România, în urmă cu o zi aceştia au urcat la vârful Piscul Baciului şi au înnoptat la refugiul Grind 2, de unde, astăzi, au decis să acceseze creasta principală a Masivului Piatra Craiului, fără a avea asupra lor nici un element de echipament montan, ori apă. În aceste condiţii, după cum era de aşteptat, au intervenit epuizarea fizică şi simptomele de deshidratare”, au transmis marţi seară reprezentanţii Salvamont Zărneşti, citați de News.ro.

Aceştia explică faptul că turiştii au decis să părăsească rapid traseul de creastă şi au vrut să coboare direct versantul estic al masivului, în speranţa că vor ajunge la baza muntelui.

„Această iniţiativă s-a încheiat rapid din cauza configuraţiei terenului, sub ei deschizându-se un coronament calcaros. În urma interceptărilor noastre, de a-i localiza, iniţial s-a optat pentru întoarcerea lor către creasta principală, doar că, având în vedere starea acestora, s-a decis extracţia pe cale aero, cu sprijinul POA Braşov. Astfel, toate cele trei persoane au fost extrase prin troliere din creasta principală a masivului Piatra Craiului şi coborâte în siguranţă la baza muntelui”, au mai transmis salvamontiştii.

Aceştia atrag din nou atenţia asupra modului în care se aleg traseele montane de către turişti.

„Această conjunctură ne determină să atragem încă o dată atenţia asupra modului cum alegem traseele montane, echipamentul adecvat pentru ture de o zi, ori de înnoptat pe munte, cantitatea de apă necesară unei astfel de ture, hrană, etc. În cazul celor trei, toate aceste elemente au lipsit cu desăvârşire…”, au explicat salvamontiştii.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Feribot folosit de ruși în scopuri militare, „avariat semnificativ” după un atac cu dronă al ucrainenilor

Publicat

in

Un atac ucrainean cu dronă a avariat marți un feribot în portul rusesc Kavkaz – în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei – nava fiind folosită, potrivit armatei ucrainene, în scopuri militare de către ruși.

Guvernatorul regiunii ruse, Veniamin Kondratyev, a scris pe Telegram că în urma atacului o persoană a fost ucisă. El anunțase anterior că un incendiu a izbucnit în port și că există răniți în rândul echipajului și al angajaților portuari.

Armata ucraineană a confirmat atacul, într-o postare pe Telegram, precizând că acesta a „avariat semnificativ” vasul „Slavianin”, pe care l-a descris ca fiind ultimul feribot feroviar pe care Rusia îl folosea în scopuri militare în regiune.

„Ocupanții au folosit acest feribot pentru a transporta vagoane, vehicule și containere în scopuri militare”, a scris Statul major al armatei ucrainene.

Agențiile de presă rusești au relatat în cursul zilei, citând surse din cadrul serviciilor locale de urgență, că un incendiu izbucnit în portul Kavkaz în urma atacului cu dronă a fost ulterior stins.


Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Trump anunță că Netanyahu se va întâlni cu el în Florida

Publicat

in

Donald Trump a anunțat marți că premierul israelian Benjamin Netanyahu va veni să se întâlnească cu el vineri la reședința sa Mar-a-Lago din Florida, în cadrul vizitei sale oficiale la Washington, potrivit AFP.

Fostul președinte și candidat republican la alegerile prezidențiale din noiembrie menționase mai întâi acest lucru miercuri, apoi joi, pe rețeaua sa de socializare Truth, înainte de a trimite un comunicat în care menționa o întâlnire vineri.

„Aștept cu nerăbdare să-l întâmpin pe Bibi Netanyahu la Mar-a-Lago în Palm Beach, Florida (…) În timpul primului meu mandat, ne-am bucurat de pace și stabilitate în regiune, (…) și ne vom bucura din nou”, a declarat Donald Trump.

Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească joi cu președintele Joe Biden la Casa Albă. Această întâlnire este așteptată de mult timp, într-un context tensionat între cele două țări aliate după mai mult de nouă luni de război în Gaza.

„Așa cum am spus în discuțiile mele cu președintele Zelenski (vineri, n.r.) și cu alți lideri mondiali în ultimele săptămâni, programul meu PEACE THROUGH FORCE va arăta lumii că aceste războaie oribile, ucigașe și conflicte violente trebuie să înceteze”, a continuat Donald Trump.

El a mai spus că „milioane de oameni mor, iar Kamala Harris nu este în măsură să pună capăt acestei situații”.

Premierul israelian, care a sosit luni la Washington, urmează, de asemenea, să țină miercuri un discurs în Congres și să se întâlnească cu vicepreședintele Kamala Harris, care este acum candidat la alegerile prezidențiale după retragerea lui Joe Biden duminică.

Joi după-amiază, el se va întâlni, de asemenea, cu familiile ostaticilor americani încă deținuți de Hamas, potrivit programului Casei Albe.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Medicul din Braşov prins în flagrant luând mită, reţinut pentru 10 astfel de fapte

Publicat

in

Medicul din Braşov prins în flagrant primind mită 200 de lei a fost reţinut, marţi seară, acesta fiind cercetat pentru zece astfel de fapte, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie, citat de Agerpres, „în vederea documentării probatoriului din cadrul dosarului penal întocmit, procurorul de caz a delegat poliţiştii DGA de la Serviciile Judeţene Anticorupţie Covasna, Braşov şi Harghita să efectueze cinci percheziţii domiciliare, dintre care trei la spitalul la care este angajat medicul şi două la locuinţele unor persoane fără calitate specială de pe raza localităţii Sânpetru din judeţul Braşov”.

În aceeaşi cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare şi luare de mită faţă de încă un cadru medical, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi primit sume de bani sau alte bunuri pentru îndeplinirea actului medical, menționează sursa citată.

Medic de la Spitalul CF 2 din Braşov, prins în flagrant în timp ce primea mită de la un pacient

Amimtim că un medic de la Spitalul CF 2 din municipiul Braşov a fost prins în flagrant, marţi, în timp ce primea mită de la un pacient, pentru a realiza un act medical care intră în atribuţiile sale de serviciu, conform anchetatorilor. Potrivit News.ro, investigaţia penală vizează şi un al doilea cadru medical, respectiv pe asistenta medicului.

„Marţi, 23.07.2024, ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie, la delegarea şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au realizat prinderea în flagrant a unei persoane, medic la un spital din municipiul Braşov, după ce a primit de la un pacient suma de 200 de lei cu titlu de mită pentru îndeplinirea unui act medical aflat în atribuţiile sale de serviciu. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi luare de mită faţă de două cadre medicale asupra cărora există suspiciunea că le-au fost remise sume de bani sau alte bunuri pentru îndeplinirea actului medical”, conform unui comunicat dat publicităţii de Direcţia Generală Anticorupţie.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că persoana prinsă în flagrant este medic de boli interne la Spitalul CF 2 din municipiul Braşov. Al doilea cadru medical este asistenta acestuia.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend