Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Justiției, prima reacție după eliberarea doctorițelor de la Spitalul Pantelimon: ‘Dacă cineva a greşit în acest caz trebuie să plătească’

Publicat

in

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut o primă reacție după eliberarea doctorițelor de la Spitalul Pantelimon. Ea a afirmat că îşi doreşte ca „în toate sistemele din România, că vorbim de sistemul judiciar, că vorbim de sistemul de sănătate, organismele care fac evaluarea anumitor speţe să o facă cum trebuie”, ea subliniind că îi este greu să creadă „că nu există erori în diverse sisteme”. „Dacă ne vom apăra în permanenţă şi dacă vom încerca în permanenţă să punem batista pe ţambal şi să spunem că nu e nimeni vinovat, atunci cred eu că lucrurile nu vor merge în direcţia corectă”, susţine ministrul, adăugând că ”dacă cineva a greşit în acest caz, dacă cineva a încălcat legea, atunci acel om, că e asistentă, că este medic, trebuie să plătească”.

„Opinia mea în acest caz nu am să v-o spun, dar am să vă spun o opinie în general. Nu am voie, ca ministru al Justiţiei, să comentez dosare în desfăşurare sau soluţii ale instanţelor, chiar dacă uneori ele mă mâhnesc sau mă bucură. Am să vă spun însă, că fiind persoană publică, îmi doresc tare mult să văd cum încrederea în sistemul de sănătate din România poate fi în termen relativ scurt timp restabilită şi sper ca Ministerul Sănătăţii, colegii din sistem să poată lua acele măsuri şi să poată face acele discuţii astfel încât cei care-şi fac treaba aşa cum trebuie în sistemul de sănătate să simtă aprecierea noastră”, a afirmat Alina Gorghiu joi, în timpul unei vizite în judeţul Prahova, întrebată ce părere are despre eliberarea celor doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti acuzaţi de uciderea cu premeditare a unui pacient.

‘Dacă cineva a greşit în acest caz trebuie să plătească’

Gorghiu a precizat că, în calitate de mamă, a mers destul de des în spitale şi a constatat că sunt cadre medicale care îşi îndeplinesc meseria cu profesionalism .

„Dar în acelaşi timp nu pot să nu remarc faptul că mai sunt şi momente în care, ca în orice fel de profesie, mai sunt şi uscături. Dacă cineva a greşit în acest caz, dacă cineva a încălcat legea, atunci acel om, că e asistentă, că este medic, trebuie să plătească. Dar aici nu eu sunt cea care decide, ci o instanţă din România va analiza probele procurorilor, vor analiza probele pe care persoanele respective le aduc şi vor decide pe cale consecinţă. Mi-aş dori însă ca în toate sistemele din România, că vorbim de sistemul judiciar, că vorbim de sistemul de sănătate, organismele care fac evaluarea anumitor speţe să o facă cum trebuie, pentru că mi-e greu să cred că nu există erori în diverse sisteme. Mi-aş dori să se vadă când sunt erori şi să-şi corecteze sistemul propriile greşeli şi să elimine din colectivitate acele persoane care greşesc, sau care încalcă legea. Dacă ne vom apăra în permanenţă şi dacă vom încerca în permanenţă să punem batista pe ţambal şi să spunem că nu e nimeni vinovat, atunci cred eu că lucrurile nu vor merge în direcţia corectă. Dar justiţia e una, partea de a curăţa sistemul din interior este altceva şi legiuitorul va trebui să facă lucrurile să meargă în direcţia corectă” a adăugat ministrul.

Întrebată dacă în opinia sa sistemul de medicină legală este infailibil, Alina Gorghiu a subliniat că nu răspunde punctual.

„Pot să fac o apreciere generală: nu există sistem care să fie perfect. Dar cred că, cu proceduri, cu legi aplicate aşa cum trebuie, acele organisme – că vorbim de Inspecţia Judiciară, că vorbim de Colegiul Medicilor, că vorbim de orice altă instituţie care are ca atribuţii să vadă dacă s-a întâmplat vreun derapaj de la calea firească a lucrurilor – acele instituţii trebuie să-şi facă cum trebuie treaba. Şi atunci probabil că oamenii ar avea şi mai multă încredere în sistemul respectiv”, a mai afirmat aceasta.

Ea spune că în orice sistem lucrurile pot fi făcute să funcţioneze „printr-un efort colectiv”.

Cei doi medici de la Secţia ATI a Spitalului ”Sf. Pantelimon” acuzaţi de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient vor fi puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis marţi contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia fiind definitivă.

Cele două doctoriţe au fost arestate preventiv în 8 august, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Cei doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare după decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

Loading

NATIONAL

5.000 de dolari pentru cei care trec de pe TikTok pe rețelele Meta: condițiile pentru utilizatori

Publicat

in

Meta nu a menționat TikTok pe nume, dar noul său „Breakthrough bonus programme” încearcă să atragă creatorii care utilizează platformele concurenților săi, conform Sky News. Meta, proprietarul Facebook și Instagram, oferă creatorilor americani populari din aplicațiile concurenților, cum ar fi TikTok, șansa de a câștiga bonusuri în valoare de 5 000 de dolari (4 040 de lire sterline) pentru a realiza conținut pe platformele sale, relatează Mediafax.

TikTok a fost pentru scurt timp offline în SUA duminică, înaintea unei interdicții instituite de Joe Biden, dar câteva ore mai târziu a revenit online cu un mesaj de mulțumire pentru succesorul său, Donald Trump, care a suspendat interdicția pentru 75 de zile.

Interdicția întârziată înseamnă incertitudine pentru creatorii de pe TikTok – mulți dintre aceștia trăind din această aplicație extrem de populară.

Condițiile

Coincidența cu interdicția iminentă este „Programul de bonusuri Breakthrough” al Meta, care oferă creatorilor din alte aplicații bonusuri de până la 5 000 de dolari în primele 90 de zile de la înscriere.

Aceștia trebuie să distribuie cel puțin 20 de filmulețe pe Facebook și 10 pe Instagram în termen de 30 de zile de la acceptarea termenilor și condițiilor programului de bonus, se arată pe site-ul Meta.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor încing piața logistică din România

Publicat

in

Ministerul Transporturilor şi-a propus ca în fiecare an să aibă în diverse stadii 1.000 km de autostradă şi să livreze peste 200 km anual. 700.000 mp suprafaţă logistică s-ar putea livra în 2025. Patru din primele cinci proiecte anunţate a fi livrate în 2025 sunt de logistică şi industrial.

Membră cu drepturi depline a Spaţiului Schengen, cu a­proape 1.300 km de au­tos­tradă şi drum expres, Ro­mânia atrage tot mai mult atenţia investitorilor în logistică, iar pe lângă noile dezvoltări, apar şi tranzacţii la orizont, anunță Ziarul Financiar citat de mediafax.

Dacă în 2024 s-au livrat circa 471.000 mp, în 2025 volumele ar putea creşte cu 700.000 metri pătraţi, ceea ce ar duce stocul la peste 8 milioane de metri pătraţi în condiţiile în care dezvol­tatorii accelerează dezvoltarea de proiecte.

„În ultimii 7 ani, stocul de spaţii moderne industriale s-a dublat. O contribuţie importantă la această creştere rapidă a avut-o dezvoltarea CTP, care deţine circa 30% din livrările perioadei analizate“, a explicat Nicolae Ciobanu, managing partner – head of advisory, Fortim Trusted Advisors.

Fondul suveran al statului Singapore, GIC, ia în calcul vânzarea proiectului logistic al P3 din România, potrivit datelor din piaţa imobiliară, iar pe lista scurtă au rămas CTP şi Lion’s Head, care a anunţat începând cu 2024 o expansiune pe sectorul logistic.

Miza tranzacţiei o reprezintă vânzarea parcului Logistic P3 de pe autostrada A1. Parcul P3 Bucharest A1 este situat în proximitatea comunei Chiajna, la aproximativ 13 km vest de centrul oraşului Bucureşti, cu acces direct la autostrada A1 şi în proximitatea noii A0. Potrivit celui mai recent raport al P3, portofoliul din România este evaluat intern la 265 mil. euro, din care 251 mil. euro reprezintă proprietăţile de investment.

Dintre cele mai importante cinci proiecte aşteptate a fi gata în 2025, patru reprezintă proiecte de logistică şi industrial – cel mai mare este al CTP, la Ploieşti, de 80.000 mp, urmat de WDP cu două de 33.000 respectiv 15.000 mp şi ELI Park cu alţi 20.000 mp lângă Bucureşti. Cel mai mare proiect comercial livrat anul acesta reprezintă o extindere a Iulius Mall Suceava. De asemenea, ar fi posibilă livrarea Mall Moldova de la Iaşi, dezvoltat de Prime Kapital, lângă care construieşte şi Ikea primul magazin din Iaşi.

Pe segmentul industrial, stocul total a depăşit cel mai probabil 7,5 milioane metri pătraţi la finalul anului 2024, din care circa 400.000 metri pătraţi au fost finalizaţi în 2024. „Proiectele în construcţie totalizează de asemenea peste 400.000 metri pătraţi, din care majoritatea urmează să fie livrate în 2025“, a spus Vlad Săftoiu.

De partea cealaltă el explică faptul că actualul context politic este o provocare nu doar pentru România, şi nu doar în acest an.

Accelerarea ritmului de construcţie a autostrăzilor şi drumurilor expres a încurajat realizarea de investiţii în furnizarea de materiale necesare acestora, dar şi de recrutare a specialiştilor români care până acum lucrau peste graniţă. Ministerul Transporturilor şi-a propus ca în următorii ani să păstreze ritmul de a avea anual în construcţie 1.000 km de autostradă şi vrea ca în 2025 să unească provinciile istorice din sudul şi estul României, la 166 de ani de la Mica Unire.

Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în cadrul emisiunii ZF Live a spus că 2025 va fi anul în care în România se va putea circula pe drum modern de la Craiova până la Bacău, nu doar până la Constanţa, ceea ce înseamnă noi loturi livrate din Autostrada Moldovei dar şi apropierea de final a A0, noua centură a Capitalei.

Mai mult, creşterea complexităţii proiectelor de infrastructură dar şi a numărului lucrărilor, a dus şi la recrutarea a tot mai mulţi specialişti români care până acum lucrau în afară, iar miza menţinerii unui ritm constant de construcţie o reprezintă predictibilitatea ce asigură finanţare şi asigură investiţii în producţia de materiale de construcţii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Medic stomatolog: O situaţie care ar trebui să ne pună semne de întrebare este partea de sângerare gingivală şi mobilitate a dinţilor, cunoscută ca paradontoză

Publicat

in

Prof. univ. dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo-facial, a atras atenţia că parodontoza este una dintre bolile des întâlnite şi care ar trebui să pună pe gânduri pe cei care o au. Aceasta se manifestă prin sângerări gingivale şi mobilitate a dinţilor.

”O situaţie care ar trebui să ne pună semne de întrebare este partea de sângerare gingivală şi mobilitate a dinţilor, cunoscut ca paradontoză. În realitate, termenul corect este parodontită. Este o afecţiune inflamatorie”, a declarat Mihai Juncar, la Medika TV, miercuri seară, relatează News.ro.

Medicul a explicat că cei care au paradontoză nu au carii sau au puţine carii, însă îşi pot pierde cu uşurinţă dinţii.

”Boala asta parodontală se mai numeşte boala dinţilor frumoşi. Mulţi dintre pacienţi nu au carii sau au mai puţine carii decât restul pacenţilor, dar la un moment dat gingiile încep să sângereze şi dinţii încep să se mişte. În momentul în care vedem că avem o anumită mobilitate dentală, trebuie să ridice nişte semne de întrebare”, a declarat Mihai Juncar.

De asemenea, medicul a subliniat importanţa controlului medical şi a spus că tratamentul este minor ca impact.

”Ce este mai dificil, nu neapărat din punct de vedere al tratamentului bolii parodontale, dar noi ca şi pacienţi ar trebui să înţelegem că tratamentul bolii parodontale implică o componentă medicală care este destul de minoritară ca şi impact. Nu zic că nu e importantă, dar este o componentă de disciplină foarte importantă. E foarte important să te igienizezi corect”, a precizat Mihai Juncar.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un ministru vrea tăieri în plus de la bugetari, în plin scandal al concedierilor de la Parlament: ‘Ca să nu mai avem un asemenea fenomen’

Publicat

in

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, consideră că sporul de antenă de 15% pentru expunerea la radiații trebuie eliminat complet. Soluția logică nu este compensarea financiară, ci rezolvarea cauzei – eliminarea antenelor care produc radiații.

d„Eu cred că noi, cu toții, inclusiv angajații și demnitarii, ar trebui să încercăm să scăpăm de acest spor de antenă. Ca să nu mai avem un asemenea fenomen. Eu cred că sporul de 15% nu rezolvă rezonanța magnetică dacă există pe clădire, dacă sunt antene și așa mai departe. Cred că logic ar fi ca să încercăm să rezolvăm cauza. Pentru că 15% la salariu nu va rezolva dacă, într-adevăr, avem o problemă de sănătate cu existența antenei”, afirmă ministrul la Digi 24, informează MEDIAFAX.

De asemenea, Cseke Attila spune că doar sporurile pentru gestionarea fondurilor europene sunt justificate, dar și acestea trebuie acordate în funcție de performanță. El a remarcat că există diferențe salariale nejustificate în minister pentru aceeași funcție publică și susține că noua lege a salarizării trebuie să fie echitabilă și bazată pe performanță.

Referitor la sporurile de 50% deja acordate pentru proiecte europene, ministrul a precizat că acestea nu pot fi retrase retroactiv.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Mister elucidat – Scrisoarea lui Joe Biden către Donald Trump

Publicat

in

Preşedintele Donald Trump a dezvăluit miercuri, în exclusivitate pentru Fox News, conţinutul scrisorii pe care fostul preşedinte Joe Biden i-a lăsat-o la plecare, în Biroul Oval, la începutul acestei săptămâni, notează news.ro.

Scrisoarea, pe care Trump a găsit-o în interiorul Biroului „Resolute”, cu puţin ajutor din partea corespondentului Fox News Peter Doocy, începe cu „Dragă preşedinte Trump” şi spune următoarele: „În timp ce îmi iau rămas bun de la această funcţie sfântă, vă urez dumneavoastră şi familiei dumneavoastră toate cele bune în următorii patru ani. Poporul american – şi oamenii din întreaga lume – se uită la această Casă pentru fermitate în furtunile inevitabile ale istoriei, iar eu mă rog ca în următorii ani să fie o perioadă de prosperitate, pace şi har pentru naţiunea noastră”.

„Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă călăuzească aşa cum a binecuvântat şi a călăuzit iubita noastră ţară încă de la fondarea ei” – îşi încheie Biden mesajul.

Scrisoarea este semnată „Joe Biden” şi datată 20 ianuarie 2025.

Luni, Donald Trump a găsit scrisoarea – un plic alb pe care scria „47” subliniat cu două linii (Donald Trump este la 47-lea preşedinte american – n.r.) – după ce reporterul Fox News l-a întrebat dacă Biden i-a lăsat o scrisoare, în timp ce noul preşedinte semna o avalanşă de ordine executive în Biroul Oval, în faţa unui grup de ziarişti.

„S-ar putea să o fi făcut. Nu o lasă în birou? Nu ştiu”, a spus Trump, înainte de a descoperi scrisoarea. „Mulţumesc, Peter. Puteau să treacă ani de zile până să găsim acest lucru”, a adăugat preşedintele.

„A fost o scrisoare foarte drăguţă”, le-a spus Trump a doua zi reporterilor. „A fost un pic o scrisoare de tip inspiraţional. Bucură-te, fă o treabă bună. Important, foarte important: cât de importantă este slujba”, a adăugat Trump.

„Este ceva pozitiv din partea lui, că a scris-o”, a continuat noul preşedinte. „Am apreciat scrisoarea”, a mărturisit el.

Tradiţia prezidenţială de a lăsa o scrisoare succesorului a început în 1989, când preşedintele Ronald Reagan a părăsit Casa Albă după două mandate, fostul lui vicepreşedinte, George H. W. Bush, preluând mandatul. Tradiţia a continuat până în prezent prin preşedinţii Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump şi Joe Biden.

Cu toate acestea, Biden a fost primul preşedinte care s-a aflat în poziţia unică de a scrie o scrisoare cuiva care este atât succesorul său, cât şi predecesorul care îi lăsase un bilet cu patru ani mai devreme. Trump a devenit luni primul preşedinte care are două mandate neconsecutive după Grover Cleveland, la sfârşitul anilor 1800.

Când s-a instalat la Casa Albă ca preşedinte, în 2021, Joe Biden a declarat că Trump i-a lăsat o „scrisoare foarte generoasă”, dar a refuzat până acum să împărtăşească conţinutul a ceea ce i-a scris fostul şi actualul preşedinte, considerând că e o chestiune privată.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Chirurg: ‘În momentul în care nu ţi-ai făcut un obicei să ai un control periodic, probabilitatea ca să se fi adunat probleme în timp este mai mare’

Publicat

in

Prof. univ. dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo-facial, a subliniat importanţa controlului periodic pentru a fi evaluată starea de sănătate. El a declarat că, dacă o persoană nu merge la medic periodic, în timp ar putea să se adune unele probleme.

”Când vorbim de autoevaluare, ar fi bine să putem să ne evaluăm şi noi, să ne setăm nivelul de aşteptări şi posibilităţile pe care le avem. Trebuie să ştim că e o investiţie, aşa că trebuie să îţi faci un program în care să fii dispus, o perioadă de timp, în funcţie de cât te ştii evalua, să aloci timp, resurse, energie, ca să te tratezi. Din punctul ăsta de vedere cred că este bine să se evalueze pacientul”, a declarat Mihai Juncar, miercuri seară, la Medika TV, relatează News.ro.

Juncar a precizat că sunt pacienţi care nu obişnuies să îşi facă periodic controale medicale, dar acest lucru nu înseamnă că nu au nicio problemă.

”Sunt nişte criterii sau ar putea să aibă un pacient nişte hinturi, în funcţie de care să facă evaluarea. Şi ar trebui să ţină cont de nişte lucruri. Sunt pacienţi care zic că nu au mai fost de multă vreme şi vor să se pună la punct acuma. În momentul în care nu ţi-ai făcut un obicei să ai un control periodic, probabilitatea ca să se fi adunat anumite probleme în timp, este mai mare. În momentul în care nu am mai trecut la medic 5-10 ani, ar trebui să ne punem nişte probleme. (…) Dacă nu am fost la un control periodic timp de 10 ani de zile şi nu ne-a durut nimic, aia nu înseamnă că nu avem nicio problemă de sănătate”, a mai spus Juncar.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend