Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul german de Externe, despre o eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă: Europa e mai bine pregătită, în 2016 a fost un șoc

Publicat

in

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Europa ar fi mai bine pregătită dacă Donald Trump ar reveni la Casa Albă, după șocul provocat de ascensiunea sa la președinție în 2016.

„Pe atunci, aproape nimeni din Europa nu și-ar fi putut imagina că va exista un președinte american care să pună la îndoială NATO”, o alianță care este „o asigurare de viață” pentru europeni, a declarat Baerbock duminică într-un interviu acordat Bloomberg Television. „Atât de multe lucruri din trecut au fost un șoc total pentru noi”.

În condițiile în care Trump conduce cursa pentru nominalizarea Partidului Republican cu o marjă largă înaintea sezonului primar de anul viitor, Baerbock se află într-o călătorie extinsă în SUA, care include sondarea republicanilor înainte de a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din această săptămână. Cancelarul social-democrat al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că ar prefera un al doilea mandat pentru președintele Joe Biden.

Trump „a întreprins unele acțiuni care au fost mai mult decât iritante pentru noi”, a declarat Baerbock, unul dintre cei mai proeminenți politicieni verzi din Germania, în interviul de la New York.

În același timp, ea a spus că „nu ar trebui să fim naivi” și că guvernul german ar fi pregătit să lucreze cu Trump dacă acesta ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024.

Înainte de New York, Baerbock a călătorit la Austin și Washington, unde s-a întâlnit cu republicani, inclusiv cu guvernatorul Texasului, Greg Abbott, și cu liderul minorității din Senat, Mitch McConnell.

Baerbock a declarat că le-a spus legislatorilor republicani cât de șocanți au fost anii Trump, dar și-a exprimat încrederea că sprijinul SUA pentru Ucraina va continua indiferent de cine va fi președinte.

„Aveți nevoie de sprijin bipartizan”, a spus Baerbock. „De aceea, a fost important pentru mine să fac și acțiuni de sensibilizare a republicanilor”.

Baerbock, prima femeie ministru de externe al Germaniei, este unul dintre cei mai deschiși susținători ai livrărilor de arme către Ucraina din cabinetul lui Scholz. Înainte de călătoria sa în SUA, fosta șefă a Partidului Verzilor a vizitat Kievul și i-a promis omologului său ucrainean o continuare a sprijinului militar german.

Ea a refuzat să se angajeze în ceea ce privește livrările de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus solicitate de Ucraina, afirmând că Germania ar trebui mai întâi să se asigure că rachetele „funcționează și pe teren”.

„Dar înțeleg perfect, eu însămi sunt mamă a doi copii”, a spus ea. „Dacă aș trăi în această zonă de război, fiecare zi contează”.

Vineri, Baerbock și secretarul de stat american Antony Blinken au subliniat hotărârea guvernelor lor de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a face ca lumea „să se obișnuiască cu asta” nu va reuși, a declarat ea după o întâlnire la Washington. Blinken a mulțumit Germaniei pentru „rolul său de lider” în susținerea Ucrainei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 septembrie – Locuitorii din mai multe case din Sevastopol, lângă care au căzut resturile de rachete, vor fi evacuați

Publicat

in

Atacul asupra sediului Flotei vine după ce traficul pe Podul Crimeii și traficul maritim au fost oprite temporar dimineață. Imaginile cu un nor de fum în Portul Sevastopol au fost urmate de anunțul Ministerului Apărării de la Moscova. Aceștia au comunicat că în jurul orei 10:30, sistemele de apărare antiaeriană au identificat două drone și rachete ghidate lansate de ucraineni asupra coastei vestice a Crimeii. Anterior, instituția condusă de Serghei Șoigu anunțase că două drone ucrainene au fost distruse deasupra Mării Negre, lângă coasta sud-estică a peninsulei.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de sâmbătă, 23 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 23 septembrie, ora 02.00: Kremlinul își freacă mâinile de bucurie: Rusia consideră ‘inevitabilă’ o creştere a tensiunilor între Kiev şi aliaţii săi europeni

Kremlinul estimează vineri că o creştere a tensiunilor între Ucraina şi aliaţii săi din Europa este ”inevitabilă”, o reacţie faţă de disputa în curs dintre Kiev şi Polonia cu privire la exportul ucrainean al cerealor la Marea Neagră, relatează AFP.

”Prezicem că aceste fricţiuni între Varşovia şi Kiev vor creşte”, a răspuns presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre anunţul Poloniei cu privire la faptul că nu mai livrează armament Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce riscă România și cât va încasa statul din impozitul de 1% impus băncilor și multinaționalelor care declară că nu realizează profit (consultanți)

Publicat

in

Experții companiei de consultanță fiscală PwC România au calculat cât ar putea încasa România suplimentar la bugetul statului prin aplicarea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri, a afirmat vineri, Daniel Anghel, coordonator servicii fiscale şi juridice, citat de Agerpres.

Conform acestuia, principalele sectoare afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri sunt „energie auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii”, iar o parte din aceste companii „sunt deja supra-impozitate, precum cele din sectorul de petrol şi gaze sau producătorii şi furnizorii de energie electrică”.

„Dintre toate modificările, aş spune, cel mai important este impozitul minim pe cifra de afaceri, care va avea, după cum vedeţi şi cel mai mare impact. Este o estimare pe care am făcut-o împreună cu colegii mei. Aţi auzit, impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în ţările dezvoltate, tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă implicit şi profituri pe măsură. Marjele de profit diferă, evident, de la un sector economic la altul, dar şi în funcţie de contextul economic. Conform estimărilor noastre, vedeţi, vor fi 756 de companii eligibile la plata acestui impozit pe cifra de afaceri, 20 dintre acestea fiind instituţii de credit, iar 335 de companii ar urma să plătească în continuare 16% impozit pe profit. Suma pe care estimăm că Ministerul de Finanţe o va încasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde de lei în plus la bugetul statului”, a declarat Daniel Anghel, la conferinţa „Get ready for the fiscal new wave”, organizată de PwC România.

Se schimbă regulile în timpul jocului

El a menţionat că aceste estimări iau în calcul doar cifrele bilanţiere ale companiilor, aşa cum ele au fost publicate în 2022 pe site-ul Ministerului Finanţelor, nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege, care, în anumite situaţii pot fi chiar mai mari.

„Aceasta este poza, să spun, a impactului pe care noi cel puţin la acest moment, luând în calcul şi discuţiile din perspectiva veniturilor totale, care credem că se vor contura în jurul acestui impozit. Principalele sectoare afectate sunt energie auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii. O parte importantă dintre aceste companii sunt deja supra-impozitate, precum cele din sectorul de petrol şi gaze sau producătorii şi furnizorii de energie electrică. Companii din sectorul automotive sunt cele care, ştim foarte bine, au contribuţie semnificativă la exporturile României, cu marje de profit reduse sau cu pierderi din cauza crizei semiconductorilor la nivel global. 27% spre exemplu, din exporturile României, sunt generate de industria auto. Sectorul construcţiilor, ştim la fel de bine, a avut cea mai mare contribuţie la creşterea reală a produsului intern brut în anul 2022, ca urmare a investiţilor în infrastructură. Însă în trimestru II 2023 vedem deja o încetinire, în special pe zona rezidenţială. Nu este surprinzător că foarte multe dintre aceste companii sunt şi companii reglementate, fie că vorbim de energie sau farma şi, evident, putem spune că lucrurile acestea vin să schimbe regulile jocului în timpul jocului”, a spus Daniel Anghel.

Posibile efecte nedorite

Potrivit reprezentantului companiei de consultanţă, impozitul pe cifra de afaceri, ca şi consecinţe la care ne putem aştepta, va încetini ritmul de creştere economică într-un context oricum volatil. Acesta descurajează investiţiile, cu precădere cele asumate de companii pe termen scurt şi mediu.

„Deşi la prima vedere putem spune că impozitul pe cifra de afaceri poate părea, cel puţin din perspectiva bugetară, un instrument atrăgător, totuşi această măsură poate avea un efect contrar, respectiv migrarea activităţilor unor companii către alte state sau amânarea intenţiilor de investiţii. Şi asta în contextul în care România, în ultimii 2 ani de zile, a avut cifre record din perspectiva investiţiilor străine directe, undeva la 9-10 miliarde de euro pe an şi tocmai redevenisem atractivi pentru investitorii străini. Sperăm să rămânem în continuare aşa. După cum bine ştiţi, din păcate aceste modificări nu au fost însoţite şi de o analiză de impact, costuri versus beneficii. De aceea am încercat să facem o simulare măcar pentru impozitul pe cifra de afaceri. Va genera cu siguranţă presiuni inflaţioniste prin transferul costurilor către consumatorii finali. Şi nu în ultimul rând, credem că va reduce competitivitatea României cu impact asupra exporturilor. Nu e un lucru surprinzător. Vom deveni mai scumpi şi, ca atare, mai puţin atractivi, cu potenţial efect asupra balanţei comerciale, care sperăm să nu devină iarăşi deficitară. În concluzie, România are o situaţie bugetară dificilă, dar credem că majorarea taxelor nu ar fi trebuit să fie singura soluţie”, a declarat Daniel Anghel.

Potrivit acestuia, avem o colectare care ne plasează, din păcate, la coada clasamentului din Uniunea Europeană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend