Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, mesaj din Turcia: România a fost constant preocupată să identifice soluții pentru a spori securitatea la Marea Neagră

Publicat

in

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis într-o conferinţă de presă comună, la Ankara, cu omologul său turc, Mervlut Cavusoglu, că țara noastră a fost constant preocupată să identifice soluții pentru a spori securitatea la Marea Neagră.

„Un loc important în discuţiile noastre l-a avut şi securitatea în regiunea Mării Negre. Am discutat despre modalităţile optime de cooperare, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO (…) România a fost constant preocupată să identifice soluţii pentru a spori securitatea la Marea Neagră”, a spus ministrul Aurescu, în conferinţa de presă comună cu Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei române a vorbit astfel despre crearea unui grup de lucru comun în care Turcia şi România să discute „cele mai importante aspecte care ţin de Marea Neagră, de securitatea la Marea Neagră, de dezvoltarea economică, asigurarea libertăţii de navigaţie”.

„Este evident că trebuie să sporim capacitatea NATO de cunoaştere strategică şi de cunoaştere situaţională a evoluţiilor de securitate din Marea Neagră”, a spus Aurescu.

El a menţionat în acest context şi crearea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, anume mecanismul şedinţelor comune de guvern.

„Acest mecanism ne permite o abordare structurată, o abordare care să permită stimularea într-un mod şi mai coordonat şi mai organizat a dezvoltării relaţiilor noastre pe diverse planuri”, a adăugat Aurescu.

Privind perspectiva aderării Suediei şi Finlandei la NATO, ministrul român de Externe a apreciat că acest lucru va „reprezenta un plus pentru securitatea spaţiului euroatlantic în ansamblul său, mai ales în actualul context geopolitic”.

„Faptul că două state neutre până la declanşarea acestui război al Rusiei împotriva Ucrainei au decis să îşi abandoneze politica de neutralitate tradiţională vreme de zeci de ani şi din cauza acestui război au hotărât să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, iată un efect pentru care cred că trebuie să îi mulţumim preşedintelui Putin, din această perspectivă”, a completat ministrul român.

Ministrul Aurescu a avut consultări bilaterale cu ministrul turc al Afacerilor Externe, în cadrul vizitei oficiale efectuate de şeful diplomaţiei române în Republica Turcia, la invitaţia omologului său.

Cei doi miniştri au apreciat importanţa Parteneriatului Strategic pentru consolidarea legăturilor strânse între cele două state şi s-au referit la dialogul bilateral dinamic şi la nivelul foarte bun al colaborării pe diverse dimensiuni.

Ei au finalizat şi convenit textul Declaraţiei politice prin care se creează Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, organizat sub forma unei reuniuni comune permanentizate a celor două Guverne, axate pe domenii strategice de interes comun, care va fi lansat în cursul anului 2023.

În cadrul întrevederii a fost pus accentul pe cooperarea în domeniul energiei, recunoscut de ambii interlocutori ca un domeniu prioritar, mai ales din perspectiva provocărilor actuale. S-a convenit, astfel, intensificarea eforturilor comune în vederea asigurării securităţii aprovizionării României prin tranzitarea teritoriului Turciei, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Semnal de alarmă pentru România! Gabriela Firea: Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care sunt victime pe șosele

Publicat

in

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care sunt victime pe șosele. Peste 140 de copii își pierd viața, anual, în accidente rutiere, a transmis marți fostul premier Gabriela Firea.

„Doar în ultimele zile au fost câteva evenimente rutiere în care au fost implicați copii. Chiar aseară a avut loc un accident grav între un microbuz în care erau 18 copii și o altă mașină. Cu o zi înainte, un copil de 12 ani a fost accidentat pe o trecere de pietoni, în timp ce traversa pe trotinetă”, spune Gabriela Firea

Cea mai recentă statistică oficială pe acest subiect dramatic se referă la anul 2021. În total, peste 2.100 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere provocate pe șoselele din României, pentru că nu au fost protejați în interiorul mașinilor în care erau pasageri.

Fostul ministru spune că suntem primii în acest top din multe cauze, dar toate duc spre lipsa unei educații rutiere a copiilor, dar și a adulților.

Cele mai multe dintre aceste decese au fost cauzate de traversarea unui drum prin loc nepermis sau de viteza excesivă. O cauză majoră este și lipsa sistemelor de siguranță în mașină: scaun special sau chiar centură, scrie Firea

„Lipsa de educației rutiere în școală se vede în cifrele tragice. De exemplu, în Suedia nu există victime rutiere printre copii, însă, în această țară elevii sunt învățați frecvent tot ce au de făcut când ies pe stradă. În același timp, în România sunt raportate peste 140 de decese în rândul copiilor între 0 și 14 ani, într-un singur an. Statisticile ar fi și mai sumbre dacă ar include și tinerii de la 14 la 18 ani.

Educația rutieră este, în primul rând, o educație pentru viață și cred că trebuie să i se acord o importanță mai mare din partea instituțiilor statului. Este nevoie de educarea copiilor, la școală, dar și de educarea părinților. Avem nevoie de campanii naționale de informare și conștientizare a pericolelor corelate cu programele de educație din școli. În același timp, este nevoie de măsuri mai dure pentru sancționarea abaterilor de la Codul Rutier, când vine vorba de siguranța copiilor pasageri în autoturisme”, a scris fostul ministru pe facebook

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Probele Poliției Capitalei, în flăcări! A ars 50% din suprafața subsolului clădirii

Publicat

in

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) a transmis că ieri a avut loc un incendiu la la subsolul unei clădiri, unde se afla amenajata camera de corpuri delicte a Poliției Capitalei, (sectoarele 1-6).

Practic, flăcările au cuprins locul unde polițiștii din Capitală își țin probele.

-Țigări

-Articole îmbrăcăminte, încălțăminte, textile și accesorii vestimentare

– Biciclete, triciclete, trotinete

-Produse agrement ( jucării, articole sportive etc)

-Alcool

-Scule, unelte și obiecte folosite la săvârșirea infracțiunilor

-Arme albe ( cuțite, săbii, arcuri )

-Telefoane

-Laptopuri

-Motociclete

-Scutere

-Dezinfectant

-Produse cosmetice

-Parfumuri

-Componente PC

Depozitul se află în administrarea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București și are o suprafață de aproximativ 1.200m², Direcția Generală de Poliție a Municipiului București plătind doar o parte din utilități.

În acest spațiu sunt păstrate bunurile ridicate de către structurile de Poliție din Capitală.

Toată locația are asigurată paza umană la intrarea în curte, precum si puncte fixe, unul dintre punctele fixe fiind amplasat lângă depozit.

Depozitul este asigurat cu sistem de supraveghere video gestionat de către DGPMB, același depozit având și supraveghere video asigurată de DGRFPMB.

Precizăm, de asemenea, că paza și serviciile în ceea ce privește protoculul de protecție și stingere a incendiilor sunt asigurate de către locatorul spațiului, iar Direcția Generală de Poliție a Municipiului București achita aceste servicii”, informează Poliția Capitalei.

Comunicatul inițial al DGPMB:

La data de 2 octombrie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 20 au fost sesizați, în jurul orei 18.00, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o clădire situată în Sectorul 6, ar fi izbucnit un incendiu.

Deplasând-se cu operativitate la fața locului, polițiștii au costatat faptul că incendiul provine de la subsolul unei clădiri, unde se afla amenajata camera de corpuri delicte a Poliției Capitalei, (sectoarele 1-6), unde sunt depozitate bunuri ce se aflau în custodia Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

De asemenea, membrii echipajelor celor 10 autospeciale SMURD – Pompieri sosite la adresă au pătruns în clădire, constatând faptul că nu există persoane în interior, procedând, totodată, la stingerea incendiului.

Din primele verificări efectuate, s-a stabilit faptul că incendiul există doar la subsolul clădirii, în aproximativ 50% din suprafața acestuia, fiind afectate anumite camere, fără a se cunoaște, la acest moment, cauza probabilă a focarului.

Cercetările au fost preluate de către Serviciul de Investigații Criminale – Sector 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend