Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a înțeles cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu! ‘Angajaţii din domeniu vor fi stimulaţi să performeze’

Publicat

in

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, trage un semnal în privința salariilor din domeniul cultural. Raluca Turca a afirmat, duminică, la Deva, că salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică.

Astfel, Turcan susține că a transmis o serie de propuneri către Ministerul Muncii, condus de Simona Bucura-Oprescu, privitoare la o salarizare corespunzătoare în domeniul cultural.

Mai mult, Raluca Turcan afirmă că propunerile sale au fost acceptate de Ministerul Muncii.

„În condiţiile în care salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică, am primit confirmarea că faptul că am realizat o variantă de lege a salarizării pentru domeniul cultural prin care să fie stimulaţi debutanţii, să fie înlăturate inechităţile de salarizare între funcţiile de management şi execuţie din domeniul cultural, să fie redus decalajul dintre instituţiile aflate în subordinea autorităţilor naţionale şi cele locale, mă face să afirm, fără nicio reţinere, că, dacă aceste propuneri pe care noi le-am transmis Ministerului Muncii şi care au fost acceptate de către Ministerul Muncii vor intra în vigoare, atunci profesioniştii vor intra în domeniul cultural şi, în acelaşi timp, angajaţii din domeniu vor fi stimulaţi să performeze”, a spus ministrul Culturii, conform Agerpres.

Ce a postat pe Facebook Raluca Turcan:

„Vizita de astăzi în județul Hunedoara mi-a dat prilejul să constat că aportul inițiativelor private la dinamizarea sectorului cultural din zonă nu este deloc de neglijat și că poate fi un alt factor important pentru diversificarea activităților economice.

Am avut bucuria să vizitez Muzeul Textilelor din Băița, care cuprinde o colecție de piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, dar și din mai multe zone ale Europei, Asia, Africa, Oceania și America, fiind considerată singura colecţie de acest tip din estul Europei.

Colecția a fost făcută în ultimele cinci decenii cu pasiune de soții Zaharia și de către fiica lor. Doamna Zaharia, un om ca o enciclopedie, a profesat timp de 30 de ani la Muzeul Metropolitan de Artă din New York,care a și donat piese către Muzeul din Băița.

Fără îndoială, expertiza doamnei Zaharia și pasiunea pentru artă pe care a transpus-o în acest minunat muzeu reprezintă un câștig pentru comunitate și ne dorim să avem în Hunedoara și in tara cât mai multe astfel de inițiative.

Mă simt datoare, ca ministru al culturii, să fac pentru oamenii precum doamna Zaharia, care părăsesc visul american dupa 30 de ani, tot ce imi stă în putință pentru a crea contextul potrivit desăvârșirii lor profesionale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș este din Rucăr – Proiectele Magdei Pătran au convins exigentul juriu

Publicat

in

Magda Pătran, de la Biblioteca Comunală Rucăr, a primit premiul de Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș. Titlul a fost acordat în urma unei selecții care a vizat mai multe tipuri de activități desfășurate în bibliotecile din județ. La Biblioteca din Rucăr, elevii pot primi ajutor pentru a-și face temele după orele de la școală, dar în același timp sunt implicați într-o multitudine de proiecte. Unul dintre acestea, Code Kids, le-a adus calificarea în finala națională care se va desfășura în acest weekend la Universitatea Politehnica din București.

„Viziunea noastră este aceea că bibliotecile trebuie să se transforme din centre destinate în mod special lecturii și studierii de materiale specializate în hub-uri de cunoaștere. Este probabil singura formulă prin care bibliotecile pot atrage în continuare public, în această eră a digitalizării. Vorbim aici despre digitalizarea fondului de carte, despre introducerea de activități inovative, despre proiecte de dezvoltare personală și de cunoaștere a societății în care trăim, o societate care cunoaște un amplu proces de transformări. Tocmai acest lucru încearcă și Biblioteca Județeană Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, inclusiv prin intermediul rețelei de biblioteci publice din județ.  Eforturile noastre, iată, nu sunt singulare și cu atât mai meritorie este această recunoaștere de care beneficiază doamna Magda Pătran, care s-a remarcat prin activitatea sa de la Biblioteca din Rucăr și prin realizările copiilor care sunt implicați în activitățile acestei biblioteci” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

„Biblio-conect, evenimentul nostru de astăzi, aduce împreună biblioteci, bibliotecari, idei, proiecte, ne ajută să ne evaluăm anul 2023 și să facem planuri pentru anul viitor. Este un prilej și pentru a aduce în fața comunității noastre Bibliotecarul Anului, pe care l-am ales în urma unor selecții de proiecte pe care le-a desfășurat în biblioteca publică din Rucăr. Am prezentat proiectele cu care noi, Biblioteca Județeană, le-am avut anul acesta, dar și cele și pe care le vom desfășura și anul viitor și lângă noi ne dorim să fie și bibliotecile publice din județ.  Ne dorim să menținem puternică rețeaua de biblioteci publice din județ. Există tendința ca autoritățile locale să considere și alte lucruri importante și atunci noi dorim ca biblioteca să devină un nod comunitar important în fiecare localitate” – Mihaela Voinicu, manager Biblioteca Județeană Argeș.

„Sunt fericita câștigătoare a titlului de Bibliotecarul Anului din 2022. Acest premiu înseamnă multă muncă, multă determinare, multă perseverență, dar și multă bucurie. Am avut foarte multe proiecte: „Școala de bani din bibliotecă”, „Știm împreună”, „Fetele puternice din mediul rural”. Desigur, aceste proiecte înseamnă parteneriate cu școala, cu primăria, dar și un program intens la bibliotecă. Cu proiectul Code-Kids am câștigat primul loc la Târgul județean de la Târgoviște, astfel că sâmbătă mergem la Târgul Național de la Politehnică. Pentru finală am creat o stație de reciclare cu un robot care a fost lucrat la o imprimantă 3 D. Acesta este viitorul copiilor, tehnologia, și nu am emoții! Îmi place ca din fiecare activitate, atât eu cât și copiii, să învățăm lucruri noi” – Magda Pătran, Bibliotecarul Anului 2022.  

Mențiunea primită a venit în cadrul evenimentului Biblio-conect, organizat la Biblioteca Județeană Argeș, o manifestare care a marcat atât o întâlnire a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județ, cât și lansarea proiectului Stronger Together – Centre Digitale pentru femei, derulat în parteneriat cu Fundația Organe România și Asociația Salvați Copiii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Secretar de stat: ‘Ne dorim ca până în anul 2035 România să devină o destinație turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural și natural’

Publicat

in

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Lucian-Ioan Rus, este de părere că turismul rural este unul dintre cele şase produse turistice principale ale României, pe lângă turismul cultural, de city break, turismul în natură, turismul activ şi de aventură, turismul balnear şi wellness.

În perioada 16 – 20 octombrie, Rus a condus delegaţia României, care a participat la Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), la întrunirea Comisiei pentru Europa, Forumul pentru Investiţii în Turism, Forumul pentru Educaţie în Turism, evenimente care au avut loc la Samarkand, în Uzbekistan.

Potrivit unui comunicat al MEAT, România este membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Turismului încă de la înfiinţarea acestei organizaţii în anul 1975.

În cadrul evenimentelor, au avut loc discuţii cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului, ai ministerelor responsabile de turism, precum şi cu cei ai Ambasadei României în Uzbekistan, în vederea identificării unor colaborări pentru dezvoltarea turismului la nivel naţional.

În discursul său, secretarul de stat Lucian-Ioan Rus a vorbit despre promovarea formelor de turism din ţara noastră, cu accent pe turismul rural şi cel cultural. Totodată demnitarul român a precizat că până în prezent în ţara noastră au fost recunoscute 133 de trasee cultural-turistice. În plus, România este inclusă în 11 rute culturale ale Consiliului Europei şi 5 rute transnaţionale.

Conform Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Turismului aflată în elaborare, ne dorim ca până în anul 2035 România să devină o destinaţie turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural şi natural, oferind servicii de calibru internaţional„, a declarat Lucian-Ioan Rus.

În cadrul evenimentului au fost premiate satele desemnate Best Tourism Villages, în urma participării la concursul organizat în anul 2023. Premiul recunoaşte satele cu realizări deosebite în dezvoltarea rurală, în domeniul conservării peisajelor, diversităţii culturale, valorilor locale şi tradiţiilor culinare, fiind selectate 54 de sate din aproape 260 de candidaturi. Satul Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost inclus în Programul Upgrade, alături de alte 19 sate. Toate cele 74 sate fac acum parte din Reţeaua UNWTO Best Tourism Villages, la care România participă cu Ciocăneşti si Răşinari (desemnat Best Tourism Village în cadrul concursului din anul 2022).

Salutăm desemnarea ca Best Tourism Village şi includerea în reţea, a satului Văleni din Republica Moldova„, se mai arată în comunicatul MEAT, potrivit agerpres.ro.

România a participat cu 5 sate în cadrul concursului din anul 2023: Biertan (jud. Sibiu), Ciocăneşti (jud. Suceava), Eibenthal (jud. Mehedinţi), Gura Siriului (jud. Buzău) şi Polovragi (jud. Gorj).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend