Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministerul Sănătăţii lansează o linie telefonică de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie

Publicat

in

Ministerul Sănătăţii lansează o linie telefonică de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19, unde peste 40 de psihoterapeuţi voluntari vor fi alături de oricine are nevoie de sprijin emoţional, potrivit news.ro.

Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că unul din efectele pandemiei a fost reducerea accesului la servicii de sănătate mintală. Începând de marţi, oersoanele afectate de pandemia COVID-19, personalul medical supus condiţiilor de stres sau oricine se confruntă cu presiunea cauzată de pandemie beneficiază de servicii gratuite de sprijin psihologic prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021 9081.

Vlad Voiculescu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă online că există în societate o tensiune şi cu toţii simţim oboseală, confuzie şi furie.

“S-a făcut un an de când avem de-a face în fiecare zi cu stres şi anxietate din cauza acestei pandemii. Toate lucrurile astea îşi lasă semnul. Avem în societate o tensiune cu care ne confruntăm la nivel individual şi la nivelul societăţii. Simţim cu toţii oboseală, confuzie câteodată furie. Măsurile de sănătate publică, distanţarea fizică, închiderea şcolilor pe perioade relativ lungi sau oprirea funcţionării unor afaceri toate astea sunt menite să salveze vieţi şi să prevină pandemia, dar, cum spuneam, sunt de multe ori copleşitoare la nivel individual şi chiar la nivelul comunităţii”, a explicat Voiculescu.

El a precizat că un efect al pandemiei a fost reducerea accesului la servicii de sănătate mintală.

Citește și: BREAKING! OMERTA polițiștilor acuzați de TORTURĂ a fost SPARTĂ de colegii lor jandarmi – Liderul Viorel Șeicaru a fost TURNAT de un COLEG de FAPTE la judecător

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre o epidemie paralelă şi foloseşte termenul ăsta atunci când vorbeşte despre deteriorarea sănătăţii mintale în rândul populaţiei. Unul dintre efectele pandemiei este reducerea accesului la servicii de sănătate mintală în România şi în mai toate ţările de pe glob şi trebuie să spunem că dacă suntem oneşti România, ţara noastră, nu are neapărat o tradiţie în a vorbi deschis despre problemele de sănătate mintală. A existat şi există în continuare o stigmă pe care mulţi o poartă şi depresia, anxietatea chiar dacă nu ar trebui să ruşineze pe nimeni nu sunt subiecte extrem de cunoscute, respectiv subiecte despre care să se vorbească des şi deschis în orice context, fie în particular, fie în familie, fie pe scena publică”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Voiculescu consideră că avem nevoie cu toţii de sprijin pentru a trece peste momentele grele.

“E important să vorbim despre sănătatea noastră mintală la fel cum vorbim despre sănătatea noastră fizică. În termeni de sănătate publică principalul impact psihologic al pandemiei este aşadar o rată ridicată de stres şi anxietate. Avem cu toţii nevoie de sprijin pentru a trece prin momente grele şi fiecare se descurcă cum poate, fiecare încearcă să gestioneze situaţia, anxietatea, stresul şi modul în care reacţionează în situaţii stresante, după cum a învăţat, respectiv după ajutorul pe care îl primeşte şi în general putem să ne îmbunătăţim starea psihică vorbind deschis despre provocările noastre cu cei apropiaţi, cu familia, cu prietenii, ajută, de asemenea, mişcarea fizică orice fel de spiritualitate şi ieşirea în natură. Sunt lucruri care cu siguranţă ne ajută şi sunt studii ştiinţifice care arată că toate activităţile de mai sus ne cresc rezilienţa emoţională şi ne îmbunătăţesc ceea ce numim o stare de bine”, a transmis Voiculescu.

El a anunţat că începând de marţi Ministerul Sănătăţii lansează o linie telefonică de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19.

“E important când ne simţim copleşiţi să apelăm la experţi, la psiho-terapeuţi şi linia telefonică de sprijin psihologic pe care o lansăm astăzi împreună va fi tocmai asta, o soluţie de sprijin pentru orice român afectat de pandemie. Cu ajutorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale şi al companiei Vodafone România, peste 40 de psihoterapeuţi voluntari vor fi disponibili de luni până sâmbătă de la 12 până la 20 pentru a fi alături de oricine are cu adevărat nevoie, pentru oricine are nevoie de sprjin emoţional. E un lucru extraordinar şi cred că subliniază încă o dată ceea ce ştim cu toţii că numai împreună om cu om vom reuşi să trecem de pandemie şi de această perioadă grea”, a mai afirmat ministrul Vlad Voiculescu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

FOTO Cravata purtată de regele Charles la câteva zile după ce Sunak a anulat întâlnirea cu Mitsotakis din cauza unor piese de la Parthenon

Publicat

in

​Regele Charles a purtat o cravată cu steagul Greciei, la doar câteva zile după ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anulat o întâlnire cu omologul său grec în contextul disputei diplomatice cu privire la Sculpturile Partenonului, cunoscute şi sub numele de Sculpturile Elgin, notează CNN.

Rishi Sunak și regele CharlesFoto: Simon Walker / Avalon / Profimedia Images

Regele a purtat cravata în timp ce s-a întâlnit vineri cu liderii mondiali – inclusiv Sunak – la discuţiile COP28 despre climă din Dubai.

O sursă de la Palatul Buckingham a declarat pentru CNN că cravata este pur şi simplu una din colecţia actuală a regelui şi a avut şi alte apariţii recente purtând-o.

Tatăl regelui Charles, soțul reginei Elisabeta, s-a născut în Corfu ca prințul Philip al Greciei și Danemarcei.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urma să se întâlnească marţi cu Sunak la Londra. Cu toate acestea,întâlnirea a fost anulată brusc de Downing Street, după ce Mitsotakis a făcut comentarii în timpul unui interviu televizat despre statutul Sculpturilor Parthenon, care sunt în prezent găzduite la British Museum din Londra.

Duminică, Mitsotakis a declarat pentru BBC într-un interviu că sculpturile au fost „în esenţă, furate” şi că guvernul său va continua să facă lobby pentru un acord şi să facă eforturi pentru un „parteneriat” cu Regatul Unit.

Grecia a cerut în repetate rânduri restituirea sculpturilor, pe care diplomatul britanic Lordul Elgin le-a scos din templul Partenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Panorama cu ALP: Românii care vor și slănina în pod, și porcul gras

Publicat

in

Nu știu dacă sunt românii mai altfel decât alții, dar dacă tot e ziua noastră, e un moment bun să ne holbăm în oglindă și să realizăm cât de duplicitari și ipocriți suntem uneori.

Parada de Ziua Națională din Cluj-Napoca, 2022Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

„Și cu slănina în pod, și cu porcul gras în bătătură” e un proverb românesc care ne pune tare bine reflectorul pe dublul standard pe care îl practicăm atât de des. Varianta golănească, de după blocuri, aceea cu „sufletul în rai”, e chiar și mai plastică, dar nu vorbim urât de Ziua Națională.

Românul ține la principii doar când sunt în avantajul său. Ar iubi regulile, dar doar pentru alții. Dacă îl iei un pic la descusut, nu rezistă în fața tentației de a le da încolo, cât timp îi taie accesul la „slănină”.

Vrea o țară ca afară, dar dacă se poate să taie niște curbe, să fenteze niște reguli, să fure un pic la cântar, ar cam face-o.

Citește mai mult pe Panorama.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend