Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mihai Tudose, replică pentru Nicolae Ciucă: Cineva s-a mai gândit și a aflat că la vară e cald

Publicat

in

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a explicat că va exista o discuție în coaliție pentru mutarea alegerilor prezidențiale din septembrie în decembrie. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose susține că, în cadrul coaliției, decizia în vigoare este să fie organizate alegerile prezidențiale în septembrie. Tudose i-a transmis și un mesaj ironic lui Nicolae Ciucă și liberalilor spunând că au aflat ”că la vară este cald”.

Citește și: SURSE Marcel Ciolacu ia în calcul mutarea alegerilor prezidențiale

”Domnul Ciucă s-a mai gândit, acum câteva luni era ferm convins că era bine în septembrie și așa s-a decis în cadrul coaliției. Acum dacă cineva s-a mai gândit și a aflat că la vară e cald.

Eu știu că data alegerilor o stabilește Guvernul. La Guvern, ultima dată când am verificat era domnul Ciolacu. Eu nu cred că vom ajunge să ne certăm pentru asta, eu știu că ultima discuție era pentru septembrie. Acum, cine vrea să meargă la plajă să se răcorească, asta este.

Și la PNL, și la PSD mai sunt voci, suntem partide mari, e normal să fie așa.”, a spus Mihai Tudose, la Antena 3 CNN.

Nicolae Ciucă a avansat scenariul mutării prezidențialelor.

Nicolae Ciucă a fost întrebat direct despre scenariul mutării alegerilor prezidențiale și a spus că este posibilă mutarea acestora în decembrie.

”Nu avem încă o hotărâre de Guvern. Rămâne să vedem care sunt părțile bune sau mai puțin bune ale unei campanii pe timp de vară sau dacă mutăm alegerile prezidențiale așa cum erau, mai aproape de parlamentare”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Marian Barbu, delegat la încă un meci de la Campionatul European U19

Publicat

in

Marian Barbu se află la Campionatul European U19 şi a fost delegat deja la al doilea său meci de la acest turneu, Turcia – Spania, vineri, după ce a condus şi meciul de deschidere din 15 iulie, Italia – Norvegia, scor 2-1, informează FRF, potrivit news.ro

Barbu îl are alături de el pe asistentul Mihai Marica, iar un alt reprezentant al României, Paul Zaharia, îndeplineşte rolul de delegat UEFA la acest turneu.

Sunt opt participante la Campionatul European U19, împărţite în două grupe: Italia, Ucraina, Norvegia, Irlanda de Nord (grupa A), respectiv Franţa, Spania, Turcia şi Danemarca (grupa B).

Finala EURO U19 din 2024 este programată în 28 iulie, la Belfast.

Citeste mai mult

NATIONAL

La finalul caniculei, premierul Ciolacu dispune măsuri care s-au luat deja în sectorul energetic

Publicat

in

„Pregătim un plan cu măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetățenilor și economiei indiferent de condițiile meteo”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul i-a convocat vineri la Guvern pe responsabilii din sectorul energetic.

În urma acestei ședințe, comunicatul Guvernului precizează s-au stabilit „măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetățenilor și economiei”.

Prima dintre măsuri se referă la creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă. Acest lucru s-a făcut deja, încă de luni, când au fost puse în pornite capacități suplimentare pe cărbune și gaze. Alte centrale în bandă care să poată fi pornite nu există.

Alte măsuri imediate stabilite în ședința de vineri:

  • Identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum și producție și pentru a reduce dezechilibrele;
  • Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a prețului în sensul protejării consumatorului final de fluctuațiile din piață;
  • Operatorii de distribuție vor publica și actualiza constant pe website-urile proprii localitățile/zonele afectate de avarii, precum și durata estimată pentru remediere;
  • Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

Aceste măsuri au fost luate, de altfel, încă de luni, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din 15 iulie.

„Este nevoie să colaborăm mai strâns și să accelerăm investițiile în rețeaua națională de transport, în capacitățile noi de producție și de stocare a energiei. Cetățenii români și antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele generate de perioada de caniculă. Mă voi implica direct pentru a face tot ce ține de Guvern – modificări legislative, sprijin financiar pentru investiții, dialog cu finanțatorii europeni”, a afirmat Ciolacu, potrivit comunicatului.

Premierul spune că se va implica direct în asigurarea finanțărilor necesare pentru investiții

Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie – de la capacitățile de producție, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuție, de distribuție, de stocare etc. – și, în cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic, fapt pentru care se va implica direct în asigurarea finanțărilor necesare proiectelor de investiții.

„După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. În baza acesteia, statul român își va putea planifica, prioritiza și corela investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investițiile publice în sistemul energetic național, cât de importante sunt viziunea și planificarea în acest sector strategic”, a spus, la rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, în ultimul an, am reușit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiții, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri.

Guvernul spune că este în grafic cu plata sumelor pentru furnizorii de energie

Potrivit analizei făcute și în această reuniune, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost făcută plata ultimei tranșe în sumă de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare și plafonare care va funcționa, potrivit actualei legislații, până în primăvara anului viitor.

La reuniunea Comitetului pentru energie au participat, alături de premier și ministrul Energiei, vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai ANRE, Consiliul Concurenței, Transelectrica-DEN, OPCOM, Hidroelectrica, Electrocentrale București, Romgaz, OMV Petrom, Complexul energetic Oltenia, Complexul Energetic Valea Jiului, Electrocentrale Craiova, Nuclearelectrica, Rompetrol Energy, Henro, ACUE, AFEER și SAPE.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend