Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mierea de albine din Maramureș: Producție surprinzător de bună, chiar și după o vară caniculară

Publicat

in

Producţia de miere de albine din vara acestui an a fost mulţumitoare iar apicultorii susţin că întreaga producţie urmează a fi desfăcută pe piaţa locală şi regională, a declarat luni, vicepreşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Maramureş, Vasile Stejerean, informează Agerpres.

„Deşi vara a fost caniculară, lipsită de ploi, producţia de miere de albine a fost peste aşteptări. Estimăm că membrii asociaţiei au reuşit să strângă câteva mii de tone de miere. E vorba de miere polifloră, tei, rapiţă, salcâm şi mană. Cea mai bună recoltă pare a fi la mierea polifloră. Sincer, chiar nu ne aşteptam la o recolta atât de bună, tocmai când ploile au lipsit timp îndelungat, iar florile de câmp s-au scuturat destul de repede din cauza căldurii. Efectele schimbărilor climatice se simt de peste patru ani şi ridică serioase semne de întrebare în privinţa viitorului. Aceste schimbări afectează flora, dar şi comportamentul albinelor”, a spus Vasile Stejerean.

Conform acestuia, mierea de albine urmează a fi comercializată pe piaţa liberă, magazinele de legume-fructe, farmacii naturiste şi în târgurile producătorilor agricoli.

„Mierea de albine se desface de obicei pe piaţa liberă, Piaţa Izvoarele, fiind unul dintre principalele puncte de desfacere. De asemenea, cantităţi apreciabile de miere de albine ajung la consumatori prin târgul săptămânal organizat de producătorii tradiţionali şi ecologici din Maramureş, dar şi prin farmaciile naturiste. Pe piaţa liberă, mierea este comercializată direct de producători sau membri din familiile acestora. Mai există o serie de magazine cu specific de legume-fructe din municipiul Baia Mare sau magazine cu specific de panificaţie unde se poate găsi miere. Producătorii locali încearcă să-şi valorifice producţia direct, evitând firmele care cumpără pentru a revinde. Totuşi, mierea de albine produsă în România are o calitate deosebită în comparaţie cu se găseşte în marile lanţuri de magazine”, a subliniat Vasile Stejerean.

Un kilogram de miere de albine polifloră se vinde cu 35-40 de lei, un kilogram de miere de tei cu 30 lei şi mierea de mană ajunge la 55-60 de lei. Kilogramul de miere cu nuci e 55 de lei şi bucata de fagure de miere, în funcţie de dimensiune, oscilează între 10 şi 25 de lei. Pe durata iernii, tinctura de propolis, indicată în cazul răcelilor, costă, în funcţie de gramaj, între 25 şi 40 de lei.

Potrivit farmacistei Flavia Şofron din municipiul Baia Mare, mierea de albine, ceaiurile din plante medicinale şi siropurile naturale au ajuns să fie printre cele mai solicitate produse odată cu apropierea iernii.

„Unul dintre cele mai solicitate produse a devenit mierea de albine, odată cu răcirea aerului. Mierea este considerată ca una dintre cele mai folositoare în cazul începutului de răceală, la primele semene. Mierea polifloră, salcâm, tei, rapiţă sau mierea adunată de albine din zonele de deal sau munte e cea mai indicată. (…) Mierea poate fi luată preventiv la primele semene de răceală, combinată cu ceaiurile naturale, dar respectând cu stricteţe orele de masă sau medicamentele prescrise”, a spus Flavia Şofron.

Conform sursei citate, ceaiurile din plante pot contribui, luate în timp util, la înlăturarea stării de răceală, dacă acestea sunt administrate corect.

„Ceaiurile din plante aflate în farmacii, dar şi cele oferite de cultivatorii de plante sau cele care au fost culese de mici producători tradiţionali din Maramureş pot fi utilizate cu încredere. Necunoscătorii se pot documenta pe internet sau din cărţi/ ghiduri despre plante medicinale, unde pot descoperi tipul de ceai potrivit. Însă, consider că e bine să ţină cont de sfaturile farmacistului în orice situaţie. Partea cea mai interesantă e că majoritatea populaţiei pare a folosi ceaiul doar pe durata iernii şi mai puţin peste an. Semn că nu avem chiar o mare tradiţie în consumarea ceaiurilor din plante, deşi România are o floră bogată şi se recoltează şi se produc numeroase ceaiuri”, a adăugat Flavia Şofron.

Aceasta a precizat că în cazul mierii de albine e de preferat cea luată de la producătorii autorizaţi care participă la târgurile de sezon sau din farmaciile naturiste.

Loading

NATIONAL

Mexicul se pregătește pentru deciziile lui Trump – Ce se întâmplă la granița cu SUA

Publicat

in

Autorităţile mexicane au început să ridice adăposturi de corturi gigantice în localitatea de graniţă Ciudad Juarez spre a se pregăti pentru un posibil val de mexicani deportaţi, după ce preşedintele american Donald Trump a promis expulzări masive, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Adăposturile temporare din Ciudad Juarez vor avea o capacitate de mii de persoane şi ar urma să fie gata în câteva zile, a declarat Enrique Licon, un responsabil local.

Corturile din Ciudad Juarez, despărţit de Rio Grande de oraşul texan El Paso, fac parte din planul guvernului mexican de a pregăti adăposturi şi centre de primire în nouă oraşe din nordul ţării.

Autorităţile de la faţa locului le vor oferi mexicanilor deportaţi hrană, găzduire temporară, îngrijiri medicale şi asistenţă în vederea obţinerii de acte de identitate, potrivit unui document guvernamental ce prezintă această strategie, sub titlul ‘Mexicul vă îmbrăţişează’.

Guvernul mai are în plan o flotă de autobuze gata să transporte mexicani de la centrele de primire spre oraşele de unde provin aceştia.

Donald Trump a promis că va întreprinde cea mai mare campanie de deportări din istoria Statelor Unite, prin care ar fi scoşi din ţară milioane de imigranţi. Totuşi, o operaţiunea de asemenea amploare ar necesita probabil ani şi ar presupune costuri enorme.

Aproape 5 milioane de mexicani trăiesc în SUA fără forme legale, potrivit unei analize a think-tank-ului mexican El Colegio de la Frontera Norte (COLEF), pe baza datelor din cel mai recent recensământ american.

Mulţi dintre ei sunt originari din zone din centrul şi sudul Mexicului devastate de violenţe şi sărăcie. Conform studiului COLEF, în jur de 800.000 de mexicani fără acte vin din Michoacan, Guerrero şi Chiapas, unde luptele înverşunate între grupări de crimă organizată au forţat mii de oameni să plece în ultimii ani, lăsând uneori în urmă oraşe întregi abandonate.

Administraţia Trump a pus capăt luni unui program, cunoscut sub numele de CBP One, care le permitea unor migranţi aflaţi în aşteptare în Mexic să intre legal în SUA prin obţinerea unei programări pe o aplicaţie guvernamentală. Marţi, noua administraţie a anunţat că restabileşte Protocoalele de protecţie a migranţilor (MPP), o iniţiativă care îi obliga pe solicitanţii de azil non-mexicani să aştepte în Mexic decizia în dosarul lor în SUA.

‘Mexicul va face tot ce este necesar pentru a avea grijă de compatrioţii săi şi va aloca tot ce este necesar pentru a-i primi pe cei care sunt repatriaţi’, a declarat luni ministrul de interne Rosa Icela, într-o conferinţă de presă.

Însă, în condiţiile unei creşteri economice lente anticipate pentru acest an, Mexicul ar putea avea probleme în a absorbi milioanele de cetăţeni ce ar putea fi deportaţi din SUA, în vreme ce o scădere semnificativă a remitenţelor ar putea provoca ‘grave perturbări economice’ în oraşele şi satele care depind de astfel de venituri, a fost de părere Wayne Cornelius, profesor la Universitatea California-San Diego.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Clubul Manchester City, acuzat că a încurajat un jucător să îşi încalce contractul pentru a forţa o mutare în Premier League

Publicat

in

Real Valladolid a acuzat Manchester City că l-a încurajat pe unul dintre jucătorii săi să îşi încalce contractul pentru a forţa o mutare la clubul din Premier League, relatează BBC, potrivit news.ro

Fundaşul Juma Bah a anunţat marţi clubul spaniol că intenţionează să îşi rezilieze contractul, permiţându-i astfel lui City să îl achiziţioneze pe jucător pentru o sumă mult mai mică.

City a trimis mai devreme în cursul zilei o cerere către Valladolid, solicitând începerea negocierilor în vederea încheierii unui contract permanent pentru jucătorul în vârstă de 18 ani, a precizat Valladolid într-un comunicat.

Bah nu s-a prezentat apoi la antrenament miercuri, iar Federaţia Spaniolă de Fotbal a confirmat că a depus suma necesară pentru a-şi rezilia contractul.

Valladolid spune că decizia jucătorului a fost „presupus susţinută şi ghidată de Manchester City şi agentul său” şi a „provocat o mare dezamăgire şi indignare”.

„Clubul consideră că Manchester City este în spatele deciziei jucătorului şi se pare că l-a sfătuit pe jucător să urmeze această cale”.

Jucătorul în vârstă de 18 ani s-a alăturat echipei Valladolid sub formă de împrumut pe un sezon de la AIK Freetong din Sierra Leone, ţara sa natală, vara trecută, iar clubul a exercitat o clauză la începutul acestei luni pentru a o transforma într-un transfer permanent.

Dar Bah este încă sub un contract de junior şi a refuzat până acum să semneze un contract la seniori care i-ar creşte semnificativ clauza de eliberare.

Valladolid spune că va lua măsuri disciplinare împotriva lui Bah şi va face tot ce poate pentru a „apăra” interesele cluburilor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Mihaela Bilic explică secretul dietei ideale: Așa arată farfuria perfectă pentru slăbit

Publicat

in

Nutriționista vedetelor, Mihaela Bilic, explică secretul pentru o siluetă de vis. Bilic spune că cel mai mare inamic în lupta cu kilogramele sunt carbohidrații și atenționează că aceștia pot fi consumați însă numai în cantități extrem de mici.

Iată sfaturile Mihaelei Bilic:

„Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT?

Când vrem să slăbim, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului.

Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.

Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!

Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?

o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma

3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul

un cartof mediu

o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun

4 crackers sau 2 dischete de orez expandat

‼️Cum arată farfuria ideală?

Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon. 

‼️Cum arată farfuria de slăbit?

Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume.

‼️Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat????

Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, scrie Bilic pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Militari și tehnică militară pe șoselele din România – MApN anunță că Forța de Reacție Aliată își testează capacitatea de a se activa rapid

Publicat

in

Ministrul Apărării Naţionale anunţă că, începând de miercuri, pentru participarea la un exerciţiu, sunt programate pe teritoriul României deplasări de tehnică militară şi personal, iar principalele rute de deplasare vor fi Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan.

„În vederea participării la exerciţiul multinaţional „STEADFAST DART 25” (STDT’25), pe teritoriul României sunt programate, începând de miercuri, 22 ianuarie, deplasări de tehnică militară şi personal aparţinând forţelor armate ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Exerciţiul face parte din seria de activităţi de instruire planificate la nivel aliat şi are ca obiectiv principal consolidarea capacitaţii de reacţie şi a interoperabilităţii forţelor participante”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Ministerului Apărării.

Ei au precizat că unităţile britanice vor tranzita şi desfăşura activităţi în diverse zone din ţara noastră, în cooperare cu forţele naţionale şi cu cele ale altor state aliate dislocate în România. Principalele axe rutiere de deplasare sunt Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan.

De asemenea, tehnica militară aparţinând forţelor armate franceze participante la acest exerciţiu va sosi pe calea ferată, pe traseul Carcassonne (Franţa) – Voila (România), cel mai probabil pe data de 2 februarie.

Totodată, în perioada 28 ianuarie – 9 februarie vor avea loc, totodată, deplasări ale militarilor şi tehnicii Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din oraşele Iaşi, Piatra Neamţ, Bacău, Botoşani, Dej şi Turda, către poligonul Smârdan.

„Pentru buna desfăşurare a STDT’25, autorităţile naţionale, împreună cu aliaţii NATO, vor lua toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul asupra comunităţilor locale şi traficului rutier, deplasările urmând a fi executate, cu preponderenţă, pe timp de noapte.

Exerciţiile NATO precum STDT’25 sunt defensive şi transparente, fiind desfăşurate cu respect deplin faţă de obligaţiile internaţionale ale României.

Mulţumim cetăţenilor pentru înţelegere şi adresăm rugămintea participanţilor la trafic să respecte indicaţiile reprezentanţilor autorităţilor competente pe durata deplasării tehnicii militare”,  au mai transmis reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

”STEADFAST DART 25” este un exerciţiu planificat în 2024, în cadrul căruia, în premieră de la înfiinţare (1 iulie 2024), Forţa de Reacţie Aliată va exersa o desfăşurare de efective şi tehnică militară în context operaţional. Exerciţiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forţa de Reacţie Aliată şi de a coordona tranziţia rapidă a acesteia.

Exerciţiul se va desfăşura în Bulgaria, Grecia şi România, cu participarea a peste 10.000 de militari din Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, România, Slovenia, Spania şi Turcia.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri

Publicat

in

CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025, transmite CNBC, conform news.ro.

”Nu cred că ar trebui să dau sfaturi Statelor Unite, dar dacă ne uităm la riscurile pentru pieţele financiare, cu siguranţă inflaţia este unul dintre ele, fiind generată în totalitate de tarife,” a spus Nicolai Tangen, într-un interviu acordat CNBC.

El a subliniat că multe dintre măsurile discutate în prezent în SUA ar putea fi inflaţioniste. ”Ar putea genera mai multă inflaţie. Ar putea exista o reducere a ofertei de forţă de muncă, mai multe tarife — toate acestea alimentează inflaţia, deci nu este garantat că inflaţia va fi mai mică,” a adăugat acesta.

Liderii politici din întreaga lume urmăresc cu îngrijorare ce politici comerciale va adopta noul preşedinte al SUA, Donald Trump, după luni de retorică intensă. Trump a declarat luni că ia în considerare implementarea unor tarife de 25% produselor din Mexic şi Canad, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, începând de la începutul lunii februarie. De asemenea, a ameninţat anterior cu tarife de 50%-60% pe bunurile chinezeşti şi taxe pe importurile din Uniunea Europeană, dacă blocul nu va creşte achiziţiile de petrol şi gaze din SUA.

Riscuri multiple

Nicolai Tangen a evidenţiat şi alte riscuri majore pentru pieţe, inclusiv menţinerea ratelor dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă lungă, nivelurile înalte ale datoriilor guvernamentale şi tensiunile geopolitice. Cu toate acestea, cel mai mare risc identificat de el este concentrarea investiţiilor în acţiunile americane de tehnologie de mare capitalizare, care, potrivit lui, ”nu a fost niciodată mai mare.”

Cu toate acestea, Tangen a menţionat că, din punct de vedere financiar, pentru multe companii americane, sosirea lui Trump la Casa Albă ar putea fi ”foarte pozitivă.”

”Multe dintre aceste politici nu le-am susţine neapărat, dar dacă privim strict dintr-un punct de vedere financiar, ca investitor financiar, este în general foarte interesant. Avem mai mult de jumătate din active investite în America. Şi când vorbim cu directorii executivi americani, vorbim cu mulţi dintre ei, vedem cu adevărat reapariţia acestui spirit antreprenorial,” a adăugat Tangen.

Fondul suveran al Norvegiei, condus de Tangen, a înregistrat un profit de 1,48 trilioane de coroane (138 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului trecut, în principal datorită investiţiilor în acţiuni din sectorul tehnologiei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Statul spulberă datele rostogolite în presă: ‘Prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate! Nu e legalizată’

Publicat

in

Profesioniştii trebuie să ţină cont de prevederile legale în vigoare la nivel naţional atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerţului, deoarece nu toate activităţile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate, unele dintre acestea fiind interzise de acte normative, precizează Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Vezi și: Statul român a ‘legalizat’ prostituția, pe ascuns: Are același cod CAEN ca spiritismul și astrologia

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităţilor din Economia Naţională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 377/17.04.2024), vă informăm că profesioniştii trebuie să ţină cont de prevederile legale în vigoare la nivel naţional atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerţului. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activităţi utilizat în cadrul Comunităţii Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025). (…) Menţionăm că nu toate activităţile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerţului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activităţile economice din România. Cu privire la afirmaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la introducerea prostituţiei ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerţului întrucât nu este legalizată în România”, se menţionează ăntr-un comunicat al ONRC.

Potrivit sursei citate, clasificarea activităţilor din economia naţională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiţiei şi nici de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), ci de către Institutul Naţional de Statistică (INS), instituţie care urmează să facă publice şi Notele explicative pentru CAEN Rev.3.

„ONRC, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice şi al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerţului”, se subliniază în comunicat.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend