Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Meta, amendată cu 390 milioane de euro pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor

Publicat

in

Grupul Meta, compania-mamă a Facebook, a primit miercuri două amenzi în sumă totală de 390 de milioane de euro din cauza încălcării Regulamentului european General privind Protecţia Datelor (RGPD), anunţă autoritatea irlandeză de reglementare – care acţionează în numele Uniunii Europene (UE), relatează AFP, potrivit News.ro.

Meta – FacebookFoto: Lakshmiprasad S, Dreamstime.com

Comisia irlandeză a Protecţiei Datelor (DPC) precizează într-un comunicat că Meta şi-a încălcat ”obligaţiile în domeniul transparenţei” şi se baza pe o bază juridică eronată ”în prelucrarea datelor cu caracter personal în scopuri de publicitate” ţintită.

Aceste sancţiuni intervin după adoptarea, la începutul lui decembrie, a trei Decizii – cu caracter constrângător – de către Comitetul European al Protecţiei datelor (CEPD), autoritatea de reglementare europeană a sectorului.

Una dintre aceste decizii – cu privire la WhatsApp – a fost notificată mai târziu DPC şi urmează să facă obiectul unei decizii săptămâna viitoare.

Asociaţia de apărarea vieţii private Nyob – care se află la originea celor trei plângeri depuse împotriva grupului – acuză Meta de reinterpretarea consimţământului ”ca un simplu contract de drept civil” – care nu permite refuzarea publicităţii ţintite.

În octombrie 2021, autoritatea irlandeză a propus, la origine, un proiect de decizie care să valideze baza juridică folosită de către Facebook şi sugera o amendă în valoare de 26-36 de milioane de euro din cauza lipsei de transparenţă.

CNIL din Franţa şi alte autorităţi de reglementare şi-au exprimat dezacordul faţă de acest proiect de sancţionare – considerat prea slab.

Ele au cerut CEPD să judece diferendul, iar acesta din urmă le-a dat cştig de cauză în privinţa bazei juridice.

Asociaţia Nyob a salutat miercuri o decizie care, apreciază ea, va obliga Meta să implementeze ”o opţiune de consimţământ da/nu” în vederea folosirii datelor personale ale utilizatorilor, în lipsa căreia întreprinderea ”nu le poate folosi datele în vederea publicităţii personalizate”.

Reacția Meta

Meta se declară, într-un comunicat trimis AFP, ”dezamăgită” de aceste decizii şi a anunţat că intenţionează să facă apel ”atât pe fond, cât şi împotriva amenzilor”.

”Dezbaterea cu privire la bazele juridice” ale procesării datelor personale ”durează de o anumită vreme, iar întreprinderile se confruntă cu o lipsă de certitudine în reglementare în această problemă”, consideră întreprinderea.

”Aceste decizii nu împiedică publicitatea ţintită sau personalizată”, iar ”agenţii de publicitate pot continua să ne folosească platformele pentru a ajunge la potenţiali clienţi, pentru a-şi dezvolta activitatea şi a crea pieţe noi”, afirmă Meta.

Autoritatea irlandeză l-a condamnat deja pe gigantul californian, în septembrie, la o amendă în valoare de 405 milioane de euro, cu privire la nereguli în procesarea datelor minorilor, iar în noiembrie la o amendă în valoare de 265 de milioane de dolari din cauză că nu a protejat în mod suficient datele utilizatorilor săi.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Avertizare cod galben de furtună în 10 județe. Codul portocaliu de caniculă se restrânge sâmbătă la trei județe/ HARTĂ

Publicat

in

Codul portocaliu de caniculă se restrânge, de sâmbătă, la județele Dolj, Olt și Teleorman. Vineri, e cod galben de furtuni în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului. Alte zone sunt afectate de disconfort termic ridicat.

Vineri, în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

content-image

Tot vineri, e cod galben de caniculă în Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul portocaliu este menținut, pentru ziua de vineri, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în municipiul București. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

content-image

Sâmbătă, în Banat, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, precum și în Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu va fi în județele Dolj, Olt și Teleorman. Aici, temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Chișinăul s-a speriat la declarația lui Marcel Ciolacu! Republica Moldova nu mai caută investiții românești pentru privatizarea rețelei electrice

Publicat

in

Guvernul de la Chișinău a dezmințit că ar vrea să supună privatizării RED-Nord, după ce premierul român, Marcel Ciolacu, a spus că țara sa ia în considerare posibilitatea de a achiziționa rețelele electrice de distribuție din nordul R. Moldova pentru a-și echilibra sistemul energetic, conform stiripesurse.md.

Dezmințirea a fost dată în ședința parlamentului moldovean din 18 iulie de către deputatul PAS, Radu Marian, președintele comisiei parlamentare pentru economie, care a spus că a interpelat guvernul în legătură cu aceste declarații.

Există interes din partea anumitor țări, dar guvernul în acest moment nu analizează vreo oportunitate de a identifica investitori pentru RED-Nord”, a spus Marian.

El a reacționat, după ce vicepreședintele socialist al parlamentului, Vlad Batrîncea, a spus că opoziția este „îngrijorată” în legătură cu posibile intenții de privatizarea a unui asemenea „obiectiv strategic”, cerând audierea în parlament a premierului Dorin Recean, propunere care a fost însă respinsă.

Premierul României a vorbit despre ideea de a cumpăra RED-Nord la o conferință de presă pe 12 iulie, răspunzând unor întrebări despre posibilitatea scăderii prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici din România, care au crescut datorită fluctuațiilor de pe piață.

Marcel Ciolacu a sugerat că o asemenea achiziție în R. Moldova ar fi o soluție pentru crearea unor parcuri de stocare a energiei și stabilizarea prețurilor.

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a salutat interesul României, spunând într-o postare online că „guvernul pregătește” pentru privatizare atât RED-Nord, cât și întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord și că se află în căutare de „investitori strategici”.

În declarația sa din 18 iulie, șeful comisiei parlamentare de profil nu a explicat de ce s-au răzgândit autoritățile de la Chișinău.

Ministrul Parlicov spunea încă în august 2023 că executivul ar pregăti privatizarea societăților pe acțiuni RED Nord și FEE Nord, fiind în căutarea investitorilor.

Nu ar fi prima investiție românească în sistemul energetic din stânga Prutului. Din septembrie 2023, compania Vestmoldtransgaz, deținută de întreprinderea de stat Transgaz din România – gestionează rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova (AE).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend