Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medicul Emilian Imbri, despre numărul de 50.000 de infectări pe zi anunțat de Nelu Tătaru: ‘Fenomenul este într-adevăr mult mai amplu decât este declarat’

Publicat

in

Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase, ”Victor Babeș” din Capitala, consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre estimarea lui Nelu Tătaru de 50.000 de cazuri pe zi.

Referitor la incidența din București, Emilian Imbri a afirmat: „Este rezultatul cel puțin al unei lipse de atenție a celor care se infectează cu cel puțin o săptămâna în urma momentului la care discutăm noi. Să lămurim un pic, este vorba de cetățeni, 1 la 100, care nu respectă niște reguli, unii chiar nici nu pot respecta niște reguli. Pentru că, de exemplu, dacă ne gândim că incidența asta și infectarea nu sunt o treabă de ieși pe stradă și întâlnești o ceață care este formată din virus, ceață mai deasă sau mai puțin deasă în funcție de cât la mie este anunțată această statistică, nu!

Ieși din casă și mergi liniștit atât timp cât nu ești într-un loc aglomerat. În momentul în care intri într-un loc aglomerat, fie că este interior, fie că este vorba de tramvai, fie că este vorba de metrou, fie că intri într-un local mai aglomerat unde nimeni nu poartă mască, în momentul acela îți pui problema că poți fi 1 la 100 din cei din jur care se pot infecta”.

Medicul  a vorbit despre estimarea făcută de fostul ministru Nelu Tătaru, care spunea că e posibil ca bilanțul real al îmbolnăvirilor să fie ajuns deja la 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Să știți că și această estimare este tot o statistică prezumptivă, deci mergem pe ideea că avem aisberg și că vedem o parte, și că ce nu vedem este de obicei de trei ori mai mult sau de două ori mai mult. Putem spune că probabil sau că sigur numărul celor care de fapt sunt infectați și poartă virusul este ceva mai mare decât ce se anunță.

Putem merge, sigur, pe ideea că toată lumea transmite boala, și atenție, aici vorbim de persoane infectate și depistate, deci noi, de exemplu, dacă astăzi avem un număr de 10.000 de persoane sau 11.000, 12.000 care se cunosc a fi infectate, sigur că numărul real este mult mai mare pentru că numărul de teste făcute în ziua respectivă să zicem că a fost de 30.000 sau 50.000 de teste și iată că 12.000 de persoane au fost descoperite ca fiind infectate. Sigur pe lângă noi trec în aceeași zi alte mii de persoane care n-au ajuns încă să se testeze, se testează mâine sau se testează seara ș.a.m.d. Fenomenul este într-adevăr mult mai amplu decât este declarat”, a explicat Emilian Imbri, informează b1tv.ro.

Vezi și:

Nelu Tătaru anunță cifre apocaliptice pentru România: ‘Pe nedeclarați, putem să avem până la 50.000 de cazuri’

NATIONAL

Ministerul Muncii anunță cine sunt pensionarii care nu trebuie să plătească niciun ban la factura de încălzire

Publicat

in

Până la data de 1 martie 2024, pensionarii și persoanele cu venituri reduse beneficiază de o schemă de compensare a facturii la încălzire, care se ajustează chiar și cu 100% în funcție de nivelul veniturilor lor, conform anunțului făcut de Ministerul Muncii.

În plus, și persoanele care au depus cereri în 2023 dar – prin indexarea cu 13,8% a pensiei – au depășit plafonul de acordar vor primi această compensare a facturii în continuare.

Veniturile pensionarilor care nu trebuie să plătească niciun leu la factură

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată.

Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern și pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide ori petroliere”, a anunțat Ministerul muncii.

Obținerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie

Este o formă de sprijin acordată doar pe parcursul sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie) , care se va acorda astfel:

 • pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de solicitant, respectiv persoana singură sau în cazul familiei de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului;
 • numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință;

Venitul mediu net lunar pana la care se acorda ajutorul pentru încălzire este de:

 • 1386 lei /persoana in cazul familiei
 • 2053 lei, in cazul persoanei singure

Cum se compensează factura

Factura se compensează în funcție de venituri. Dacă respectiva persoană are venit sub 200 d elei compensarea facturii este totală, conform informațiilor publicate pe mmuncii.ro.

Venit mediu lunar Mai mic de 200 lei. Compensare – 100%

 • Intre 200,1 si 320 lei – 90%
 • Intre 320,1 si 440 lei – 80%
 • Intre 560,1 si 680,1 lei – 60%
 • Intre 680,1 lei si 920 lei – 50%
 • Intre 920, 1 si 1040 lei -40%
 • Intre 1040,1 lei si 1160 lei – 30%
 • Intre 1160,1 si 1280 lei – 20%
 • Intre 1280,1 si 1386 lei – pe membru de familie 10%
 • Intre 1280,1 si 2053 lei pentru persoana singura – 10%

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Avem o fărâmă de șansă ca omenirea să supraviețuiască’: afirmația terifiantă a unui celebru cercetător în domeniul inteligenței artificiale

Publicat

in

Potrivit celebrului cercetător în domeniul inteligenței artificiale, Eliezer Yudkowsky, există o avertismentul alarmant conform căruia inteligența artificială ar putea provoca distrugerea omenirii într-un interval de doar doi ani. Acest expert, recunoscut pentru perspectiva sa pesimistă asupra evoluției tehnologiei, a lansat o nouă predicție cu privire la viitorul omenirii, atrăgând atenția asupra posibilelor riscuri majore asociate cu dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale și a potențialelor consecințe nefaste pe care aceasta le poate avea asupra societății umane într-un timp relativ scurt.

„Dacă m-ați pune la zid”, a declarat el pentru The Guardian într-un nou interviu tulburător, „și m-ați forța să pun probabilități pe lucruri, am sentimentul că actuala noastră cronologie rămasă seamănă mai degrabă cu cinci ani decât cu 50 de ani. Ar putea fi doi ani, ar putea fi 10”.

Dacă vă întrebați ce înseamnă „linia de timp rămasă” în acest context, Tom Lamont, de la The Guardian, a interpretat-o ca fiind „sfârșitul mecanic al tuturor lucrurilor”, o „apocalipsă de tip Terminator” sau un „iad din Matrix”.

„Dificultatea este că oamenii nu își dau seama”, a declarat Yudkowsky, fondatorul Institutului de Cercetare a Inteligenței Mașinilor din California. „Avem o fărâmă de șansă ca omenirea să supraviețuiască„.

Bombardarea centrelor de date pentru a opri ascensiunea AI

Lamont a vorbit cu multe figuri proeminente din zona AI, de la Brian Merchant la Molly Crabapple, linia de bază fiind scepticismul cu privire la ideea că, doar pentru că apare o nouă tehnologie, trebuie să o adoptăm chiar dacă nu este bună pentru oameni.

În aceste zile, o mare parte din această critică se concentrează pe inteligența artificială. De ce, susțin criticii, ar trebui să tratăm această tehnologie ca fiind inevitabilă, chiar dacă pare pregătită să elimine și să destabilizeze un număr mare de locuri de muncă? Sau, în cazul lui Yudkowsky, dacă tehnologia reprezintă probabil o amenințare existențială.

Observațiile sale au fost cele mai provocatoare din articol, ceea ce probabil nu este surprinzător, având în vedere istoricul său. Cei care urmăresc AI își amintesc, de exemplu, de anul trecut, când a cerut bombardarea centrelor de date pentru a opri ascensiunea AI.

El a reformulat această afirmație, pentru The Guardian. Susține ideea de a bombarda centrele de date, dar nu mai crede că ar trebui să fie folosite arme nucleare pentru a le viza. „Aș alege o formulare mai atentă acum”, a spus expertul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend