NATIONAL
#MediciBuni Dr. Păun Radu Mihai, MedLife: „A fost observată o asociere puternică între tulburarea de panică și depresie”. Ce faci atunci când te confrunți cu un atac de panică?
Publicat
acum 4 luniin
De
adminInima începe să bată mult mai repede decât ar trebui, iar respirația devine necontrolată și sacadată, în timp ce ești cuprins de frică, neliniște extremă sau disconfort intens. Acestea sunt câteva dintre simptomele atacului de panică – imprevizibile uneori –, ce-i pot purta, pe cei care le experimentează, printr-un labirint înspăimântător. Ce sunt atacurile de panică, care sunt factorii declanșatori, cum să le facem față și cum ne poate ajuta terapia cognitiv-comportamentală, aflăm de la dr. Păun Radu Mihai, medic specialist Psihiatrie în cadrul centrului de excelență MindCare, parte a Grupului MedLife.
Dr. Păun Radu MihaiFoto: MedLife
Aproximativ 13,9% dintre adulții din România suferă cel puțin un atac de panică de-a lungul vieții. Astfel, acestea pot apărea în viața oricui, la un moment dat, indiferent de sex sau vârstă. Episoadele de anxietate intensă, apărute brusc și însoțite de manifestări fizice, pot avea un impact semnificativ asupra stării emoționale, fizice și sociale. Cât poate dura un astfel de episod? Ei bine, de la câteva minute până la jumătate de oră la intensitatea sa maximă, însă un grad de disconfort psihic sau fizic poate persista chiar mai multe ore.
De cele mai multe ori, atacul de panică se instalează treptat, iar unele semne pot apărea cu până la o oră înaintea atacului propriu-zis. „Acestea pot include sentimentul de frică sau senzația de pericol iminent ori de pierdere a controlului, sau acuze fizice, precum senzația de sufocare sau de nod în gât,amorțeala la nivelul membrelor, bătăile accelerate ale inimii, tremuratul sau amețeala”, precizează dr. Păun Radu Mihai.
Panica este un răspuns adaptativ de supraviețuire
Asemeni unui sistem de alarmă, atacurile de panică pot părea că ne pregătesc corpul pentru luptă sau chiar pentru fugă, deși nu există niciun pericol real. Potrivit medicului, în condiții normale, panica este un răspuns adaptativ de supraviețuire. Aceasta poate fi declanșată de percepția unei amenințări externe iminente (de exemplu, atacul unui prădător), dar și de anumiți stimuli interni (creșterea nivelului de CO2 din sânge). „Panica este însoțită de răspunsuri comportamentale și fizice ce au ca scop mobilizarea rezervelor de energie pentru a putea gestiona pericolul [1]. În acest sens, atacurile de panică pot fi comparate cu «alarme false», apărute atunci când instinctele obișnuite de supraviețuire sunt active fie prea des, fie prea puternic [2]”, explică specialistul.
Și persoanele care suferă de fobii pot avea atacuri de panică în urma expunerii la obiectul fobiei (înălțimi, spații închise, vorbit în public etc.) sau atunci când anticipează expunerea la acel obiect. „Alteori, factorul declanșator nu poate fi identificat cu exactitate. Printre cauzele potențiale se numără stresul, consumul de cafeină, alcool sau substanțe cu efect stimulant, inclusiv anumite medicamente, precum metilfenidatul (Concerta) prescris pentru ADHD, antiastmatice, precum Salbutamolul (Ventolin), corticosteroizi (Medrol, Dexametazona), hormoni tiroidieni (Euthyrox) sau antiparkinsoniene (Levodopa)”, subliniază medicul.
Cum pot fi gestionate atacurile de panică
Pentru că pot fi înfricoșătoare și se pot întâmpla în orice moment, este important să știm cum calmăm atacurile de panică. Dr. Păun Radu Mihai menționează că una din cele mai simple și eficiente tehnici ce poate fi aplicată atunci când apar primele semne este respirația controlată[3]: „Deși nu oprește întotdeauna atacul de panică, aceasta ameliorează simptomele acestuia și îi scurtează durata. Persoana trebuie să inspire profund și lent, pe nas, timp de 2-3 secunde, apoi să își tină respirația pentru 4 secunde. Apoi, va expira lent și controlat pe gură pentru 6 secunde în timp ce își ține ambele mâini pe abdomen”.
Însă pentru a obține rezultate optime, tehnica trebuie exersată și în afara atacurilor de panică, de preferat, inițial cu ajutorul unui psihoterapeut. Respirația controlată poate fi combinată cu tehnici de grounding, ce au ca scop, spune medicul, distragerea de la senzațiile generate de atacul de panică: „Cea mai comună metodă este tehnica 5-4-3-2-1, în care persoana trebuie să își concentreze atenția către obiectele din mediul înconjurător, numind, pe rând, 5 obiecte pe care le poate vedea, 4 obiecte pe care le poate atinge, 3 sunete pe care le poate auzi, 2 obiecte pe care le poate mirosi și 1 gust pe care îl simte.”
Cum poţi ajuta o persoană care face un atac de panică
Acordarea primului ajutor în cazul unui atac de panică poate ajuta persoana respectivă să treacă mai rapid peste această experienţă, iar tehnicile sunt simple şi nu necesită pregătire de specialitate. Iată câteva moduri prin care poți ajuta pe cineva care se confruntă cu un atac de panică:
- Vorbește calm
- Folosește propoziții concise și clare
- Rămâi liniștit și răbdător
- Nu te lăsa acaparat de panică
Potrivit medicului, este esențial să i se explice persoanei că se confruntă cu un atac de panică, fără a minimaliza teama resimțită: „Ea trebuie să fie asigurată de faptul că, deși frica și celelalte senzații resimțite par foarte reale, ele nu îi pun în pericol viața. De asemenea, este important să i se transmită că este în siguranță și că starea va trece în câteva minute [4].”
Efectele pe termen lung
Atacurile de panică pot avea o varietate de efecte pe termen lung asupra sănătății mentale și fizice. Acestea pot varia în funcție de frecvența și severitatea episoadelor, precum și de modul în care sunt gestionate și tratate. „Din punct de vedere al sănătății psihice, a fost observată o asociere puternică între tulburarea de panică și depresie [5], precum și alte tulburări legate de anxietate [6]. Mai mult, un studiu recent a raportat faptul că riscul de suicid în rândul persoanelor cu tulburare de panică este aproape de 5 ori mai mare decât în populația generală [7]”, explică dr. Păun Radu Mihai.
Din perspectiva sănătății fizice, spune specialistul, consecințele pe termen lung sunt mai puțin clare. Cele mai multe studii pe această temă privesc legătura cu afecțiunile cardiovasculare: „Deși anumite studii au arătat o asociere între condiții precum aritmiile, boala coronariană ischemică sau hipertensiunea și tulburarea de panică [8], nu există suficiente dovezi pentru a putea stabili o relație clară de cauzalitate [9].” În mod similar, deși boli precum sindromul de intestin iritabil, ulcerul peptic sau astmul par a fi mai frecvente la persoanele cu tulburare de panică [5], medicul susține că nu avem suficiente date pentru a putea concluziona că acestea ar fi în mod direct corelate.
„Aproximativ 13,9% dintre adulții din România suferă cel puțin un atac de panică de-a lungul vieții [10]. Studiile epidemiologice au arătat o frecvență mai mare în rândul persoanelor de sex feminin și în rândul tinerilor, debutând, cel mai frecvent, între 21 și 34 de ani [11]. Persoanele cu istoric personal sau familial de depresie sau anxietate reprezintă, de asemenea, un grup vulnerabil [6].”
Tratamentul – cu și fără medicamente
Atunci când sunt suficient de severe sau frecvente, atacurile de panică necesită tratament. Acesta constă din asocierea psihoterapiei cognitiv-comportamentale cu medicația.
Terapia cognitiv-comportamentală are ca scop familiarizarea pacienților cu natura tulburării și dezvoltarea unui set de strategii pentru mai buna gestionare a atacurilor de panică și a gândurilor și credințelor legate de ele. „Psihoterapia presupune ședințe individuale de o oră, în care terapeutul și pacientul explorează strategii de contracarare a atacurilor de panică și a anxietății”, precizează medicul. În general, ședințele se desfășoară o dată pe săptămână timp de 12-14 săptămâni, însă durata procesului poate varia în funcție de nevoile și preferințele pacientului.
„Psihoterapia presupune ședințe individuale de o oră, în care terapeutul și pacientul explorează strategii de contracarare a atacurilor de panică și a anxietății”, precizează medicul. În general, ședințele se desfășoară o dată pe săptămână timp de 12-14 săptămâni, însă durata procesului poate varia în funcție de nevoile și preferințele pacientului.
„Există şi suficient de multe opțiuni farmacologice pentru tratarea tulburărilor de panică, dar acestea ar trebui recomandate de un specialist, în acord cu nevoile persoanei, ţinând cont şi de istoricul medical al fiecărei persoane”, mai spune psihiatrul.
La MedLife, în cadrul centrului de excelență MindCare, pacienții de toate vârstele pot beneficia de servicii complete de psihiatrie și psihoterapie. „Psihoterapeuții MindCare sunt certificați la nivel european, oferind programe variate de psihoterapie, ce includ atât psihoterapie cognitiv-comportamentală, cât și de alte orientări, precum psihanaliza, psihoterapie integrativă și sistemică, psihoterapie analitică jungiană, psihoterapie sistemică de cuplu și familie etc.”, subliniază dr. Păun Radu Mihai. Acestora li se alătură o echipă de medici psihiatri pregătiți conform celor mai înalte standarde profesionale, pentru a asigura o abordare individualizată pentru fiecare pacient.
Activitatea fizică regulată reduce anxietatea
Pe lângă terapie şi medicamente, există o varietate de tehnici și strategii care pot aduce beneficii când vine vorba de gestionarea anxietății. Potrivit medicului, datele arată că una dintre cele mai eficiente metode este activitatea fizică regulată, fiind indicat un regim de efort moderat de 20-30 de minute de alergat sau 60 de minute de mers sau un efort echivalent, cel puțin 4 zile pe săptămână [12]: „În plus, activitatea fizică are efect antidepresiv și reduce semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare. Yoga poate fi utilă în gestionarea anxietății atunci când este practicată regulat, preferabil 5 zile pe săptămână [13].” Tehnicile de meditație și mindfulness, pe care pacientul le poate învăța cu ajutorul psihoterapeutului, pot avea și ele un efect benefic și pot fi combinate cu ușurință cu alte metode de relaxare precum yoga [12].
***
Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife
Bibliografie:
[1] P. L. Johnson, L. M. Federici, and A. Shekhar, “Etiology, triggers and neurochemical circuits associated with unexpected, expected, and laboratory-induced panic attacks,” Neurosci Biobehav Rev, vol. 46, no. P3, pp. 429–454, Oct. 2014, doi: 10.1016/J.NEUBIOREV.2014.07.027.
[2] “Panic Disorder: When Fear Overwhelms – National Institute of Mental Health (NIMH).” Accessed: Apr. 27, 2024. [Online]. Available: https://www.nimh.nih.gov/health/publications/panic-disorder-when-fear-overwhelms
[3] B. Banushi et al., “Breathwork Interventions for Adults with Clinically Diagnosed Anxiety Disorders: A Scoping Review,” Brain Sci, vol. 13, no. 2, Feb. 2023, doi: 10.3390/BRAINSCI13020256/S1.
[4] C. M. Kelly, A. F. Jorm, and B. A. Kitchener, “Development of mental health first aid guidelines for panic attacks: A Delphi study,” BMC Psychiatry, vol. 9, no. 1, p. 49, Aug. 2009, doi: 10.1186/1471-244X-9-49/TABLES/2.
[5] Y. H. Chen and H. C. Lin, “Patterns of psychiatric and physical comorbidities associated with panic disorder in a nationwide population-based study in Taiwan,” Acta Psychiatr Scand, vol. 123, no. 1, pp. 55–61, Jan. 2011, doi: 10.1111/J.1600-0447.2010.01541.X.
[6] R. C. Kessler, T. C. Wai, R. Jin, A. M. Ruscio, K. Shear, and E. E. Walters, “The epidemiology of panic attacks, panic disorder, and agoraphobia in the National Comorbidity Survey Replication,” Arch Gen Psychiatry, vol. 63, no. 4, p. 415, Apr. 2006, doi: 10.1001/ARCHPSYC.63.4.415.
[7] H. M. Chang et al., “Premature death and causes of death among patients with panic disorder and comorbid psychiatric disorders: A nationwide cohort study,” J Psychiatr Res, vol. 148, pp. 340–347, Apr. 2022, doi: 10.1016/J.JPSYCHIRES.2022.02.006.
[8] K. Walters, G. Rait, I. Petersen, R. Williams, and I. Nazareth, “Panic disorder and risk of new onset coronary heart disease, acute myocardial infarction, and cardiac mortality: cohort study using the general practice research database,” Eur Heart J, vol. 29, no. 24, pp. 2981–2988, Dec. 2008, doi: 10.1093/EURHEARTJ/EHN477.
[9] S. Machado, F. Sancassiani, F. Paes, N. Rocha, E. Murillo-Rodriguez, and A. E. Nardi, “Panic disorder and cardiovascular diseases: an overview,” International Review of Psychiatry, vol. 29, no. 5, pp. 436–444, Sep. 2017, doi: 10.1080/09540261.2017.1357540.
[10] P. de Jonge et al., “Cross-national epidemiology of panic disorder and panic attacks in the world mental health surveys,” Depress Anxiety, vol. 33, no. 12, pp. 1155–1177, Dec. 2016, doi: 10.1002/DA.22572.
[11] J. M. De Lijster et al., “The Age of Onset of Anxiety Disorders: A Meta-analysis,” Can J Psychiatry, vol. 62, no. 4, p. 237, Apr. 2017, doi: 10.1177/0706743716640757.
[12] J. Sarris et al., “Complementary Medicine, Exercise, Meditation, Diet, and Lifestyle Modification for Anxiety Disorders: A Review of Current Evidence,” Evid Based Complement Alternat Med, vol. 2012, p. 20, 2012, doi: 10.1155/2012/809653.
[13] G. Kirkwood, H. Rampes, V. Tuffrey, and J. Richardson, “Yoga for anxiety: a systematic review of the research evidence,” Br J Sports Med, vol. 39, pp. 884–891, 2005, doi: 10.1136/bjsm.2005.018069.
Articol susținut de MedLife
Poate vrei sa citesti
Experții cer Guvernului să ia una dintre cele mai controversate decizii din istoria Marii Britanii: Eliminarea tradiționalei halbe de bere englezească
Giganții din social media, sub lupa SUA! Ce arată raportul FTC și ce acuzații le sunt aduse
Vin vremuri tulburi, potrivit șefei Băncii Centrale Europene – Situația de azi, asemănătoare celei dinainte de marea criză și de război
‘Ianis Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului’ (presă)
Elveția renunță la neutralitate! Declarație de război împotriva practicilor Temu
Începe Oktoberfest: Mai multă securitate, fără „iarbă”, dar cu tradiţionalele halbe uriaşe
NATIONAL
Experții cer Guvernului să ia una dintre cele mai controversate decizii din istoria Marii Britanii: Eliminarea tradiționalei halbe de bere englezească
Publicat
acum 18 minutein
21 septembrie 2024De
adminO analiză desfășurată în mai multe pub-uri din Marea Britanie a arătat că servirea berii în pahare mai mici reduce semnificativ consumul, cu până la 10%.
Această scădere ar duce la o populație mai sănătoasă și, implicit, la reducerea costurilor pentru sistemul public de sănătate, conform cercetării.
Englezii au o tradiție de a consuma bere din halbe mari, de aproximativ 570 de mililitri, încă din secolul al XVII-lea.
Specialiștii propun înlocuirea acestora cu pahare ce conțin doar două treimi din volumul obișnuit.
Cu toate acestea, proprietarii de pub-uri sunt sceptici, temându-se că berea servită în cantități mai mici va deveni mai puțin atractivă, ceea ce ar putea duce la scăderea vânzărilor.
NATIONAL
Giganții din social media, sub lupa SUA! Ce arată raportul FTC și ce acuzații le sunt aduse
Publicat
acum 51 de minutein
21 septembrie 2024De
adminUn studiu efectuat de-a lungul mai multor ani arată că giganţii din domeniul platformelor sociale şi internetului practică “supravegherea în masă” pentru a capitaliza datele personale ale utilizatorilor de internet, conform Autorităţii americane pentru Concurenţă (FTC), citată joi de AFP, conform Agerpres.
Un raport publicat miercuri seara – realizat de FTC plecând de la solicitările lansate cu patru ani în urmă către nouă firme – a stabilit că aceste companii au colectat cantităţi importante de date, uneori prin intermediul operatorilor de date cu caracter personal, şi că pot păstra respectivele informaţii o perioadă nelimitată de timp.
“Acest raport pune în lumină modul în care reţelele de socializare şi companiile de streaming video colectează o cantitate enormă de date personale şi le monetizează pentru multe miliarde de dolari”, a explicat într-un comunicat şefa FTC, Lina Khan, declarându-se “deosebit de îngrijorată de eşecul multora dintre aceste companii de a proteja copiii şi adolescenţii în online”.
În multe dintre aceste companii, modelul economic, care implică recurgerea la publicitatea ţintită, încurajează colectarea în masă a datelor utilizatorilor, privilegiind profitul în detrimentul vieţii private, conform raportului.
FTC, despre viaţa privată a utilizatorilor
“Lucrative pentru companii, aceste practici de supraveghere pot pune în pericol viaţa privată a oamenilor, ameninţându-le libertăţile şi expunându-i la o serie de rele, de la furtul de identitate la hărţuire”, afirmă şefa FTC.
IAB “dezamăgit” de FTC
Într-un mesaj ca reacţie la publicarea acestui raport, şeful Interactive Advertising Bureau (IAB), o organizaţie a companiilor din acest sector, s-a declarat “dezamăgit de faptul că FTC continuă să considere industria publicităţii digitale ca fiind implicată în ‘supravegherea comercială în masă'”.
David Cohen susţine că internauţii înţeleg că publicitatea ţintită le permite să profite de servicii online, care altfel nu ar fi gratuite sau ieftine.
Totodată, IAB a dat asigurări joi că susţine “cu fermitate” legea exhaustivă cu privire la confidenţialitatea datelor personale la scară naţională, a cărei respectare o solicită raportul.
Raportul se bazează pe solicitările trimise la sfârşitul anului 2020 către companii precum Meta, YouTube (Google), Snap, Amazon (pentru Twitch), ByteDance (TikTok) şi Twitter devenit între timp X.
Un purtător de cuvânt al Google, Jose Cataneda, a declarat pentru AFP că grupul său sa “are normele cele mai stricte în domeniul privind confidenţialitatea datelor”. “Nu vindem niciodată informaţii personale şi nu folosim informaţii sensibile pentru a difuza publicitate”, a dat asigurări el.
NATIONAL
Vin vremuri tulburi, potrivit șefei Băncii Centrale Europene – Situația de azi, asemănătoare celei dinainte de marea criză și de război
Publicat
acum o orăin
21 septembrie 2024De
adminEconomia globală se confruntă cu o fragmentare similară celei din epoca „naţionalismului economic”, care a cauzat colpasul comerţului internaţional şi Marea Criză de la sfârşitul anilor 1920, a spus preşedinta Băncii Centrale Europene, scrie Ziarul Financiar.
„Ne-am confruntat cu cea mai dură pandemie din 1920, cel mai dur conflict în Europa din 1940 şi cea mai mare criză a energiei din 1970”, a declarat Christine Lagarde. Aceste tulburări au schimbat permanent activitatea economic globală, adaugă preşedinta BCE.
„Parelele dintre 1920 şi 2020 incep să iasă în evidenţă”, explică Lagarde.
Politica monetară a anilor 1920 ai secolului trecut a fost pusă în dificultate de standardul aur, economiile intrând în deflaţie şi crize bancare. „Suntem astăzi într-o poziţie mult mai bună pentru a adresa aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noştri”, sublinează Christine Lagarde.
Bancherii au fost nevoiţi să înveţe că aderenţa la standarul aur şi ratele fixe de schimb „nu au fost robuste în vremuri de schimbări structurale”, întrucât au contribuit la „un ciclu de naţionalism economic”, conchide Lagarde.
NATIONAL
‘Ianis Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului’ (presă)
Publicat
acum 2 orein
21 septembrie 2024De
adminTrimis la echipa a doua a lui Rangers, Ianis Hagi se află într-o situație disperată, comentează presa sportivă spaniolă.
„Fiul lui Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului! Ianis se află într-o situație dificilă la Rangers”, apreciază jurnaliștii de la as.com. Conform acestora, intervențiile tatălui său, Gică Hagi, au pus paie pe foc, scrie Adevărul.
„Fotbalistul român, fiul legendarului Gică Hagi, care a jucat pentru Real Madrid și Barcelona, a fost exclus din lotul primei echipe după un conflict cu antrenorul Philippe Clement, petrecut la jumătatea lunii august. Ianis, care a fost împrumutat sezonul trecut la Alaves, l-a acuzat pe antrenor pe rețelele sociale că a mințit atunci când a spus că jucătorul și agentul săi i-a cerut clubului să îi caute echipă. După aceste acuzații, Clement i-a întors spatele lui Hagi, care a jucat doar 27 de minute de la începutul sezonului, la meciurile pe care naționala României le-a jucat în Liga Națiunilor, împotriva lui Kosovo și a Lituaniei. Ianis nu a fost ajutat nici de cuvintele tatălui său, care a spus că Rangers l-a tratat ‘oribil’ pe Ianis. Pentru acesta, consecințele au fost cele mai rele posibile, fiind nevoit să rămână la echipă știind că Philippe Clement nu se va baza pe el și a fost trimis la echipa a doua”, conform sursei citate.
„Totuși, lucrurile nu merg bine pentru Ianis Hagi nici la echipa de rezerve. Rangers a jucat un meci împotriva lui Fraserburgh în Scottish Challenge Cup, iar Hagi nu a primit niciun minut. Un mesaj puternic pentru jucător, care a spus recent că vrea să continue să lupte pentru un loc în prima echipă”, au mai scris jurnaliștii spanioli.
Citește și: Ianis Hagi: Vreau să fie clar. Nu am cerut niciodată să plec de la Glasgow Rangers
NATIONAL
Elveția renunță la neutralitate! Declarație de război împotriva practicilor Temu
Publicat
acum 2 orein
21 septembrie 2024De
adminDeclarațiile împotriva Temu se înmulțesc, după ce și Handelsverband, asociația națională de comerț cu amănuntul din Elveția, a depus o plângere la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).
Acuzațiile se referă la practici comerciale neloiale, asociația susținând că platforma de comerț electronic din China încalcă legislația elvețiană privind divulgarea prețurilor (OIP) prin prezentarea unor prețuri false și autocomparate, care nu respectă intervalul de timp legal pentru comparare.
Acesta nu este singurul aspect problematic al activității Temu în Elveția. Handelsverband a semnalat și încălcarea Legii privind răspunderea pentru produse (LRFP), acuzând compania că încearcă să se exonereze de responsabilitatea pentru produsele vândute, transferând această responsabilitate consumatorilor, care sunt tratați ca și cum ar fi importatori.
Retailerii elvețieni denunță concurența neloială și menționează că Temu recurge la metode de vânzare agresive și că există probleme și în gestionarea retururilor. În loc să își asume preluarea și eliminarea deșeurilor electrice și electronice, compania este acuzată că încearcă să se sustragă de la această obligație legală.
Probleme și acuzații în întregul spațiu economic european
Problemele Temu nu se limitează doar la Elveția. Acuzații similare au fost lansate și în alte state din spațiul economic european, precum, Austria, Germania, Ungaria, Polonia și România. Autoritățile de reglementare de pe întreg continentul sunt chemate să investigheze practicile comerciale ale platformei, acuzată de înșelăciune și încălcarea legislației europene.
ACTUAL
Începe Oktoberfest: Mai multă securitate, fără „iarbă”, dar cu tradiţionalele halbe uriaşe
Publicat
acum 2 orein
21 septembrie 2024De
adminTradiţionala sărbătoare Oktoberfest se deschide sâmbătă la Munchen, cu iubitorii berii pregătiţi să sprinteze spre corturile cu bere pentru primele lor halbe în ceea ce este considerat a fi cea mai mare sărbătoare populară din lume, relatează agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.
Însă petrecerea din acest an este organizată la scurt timp după un atac mortal cu cuţitul de la un festival din oraşul Solingen (vest), aşa că securitatea va fi strictă, menţionează DPA.
Ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann a declarat că nu există ameninţări specifice la adresa celei de-a 189-a ediţii a celebrei sărbători a berii care va dura 2 săptămâni şi care anul trecut a atras peste 7 milioane de oameni. Cu toate acestea, autorităţile anunţă că sunt în stare de alertă ridicată.
Locaţia festivalului, denumită Wiesn, dispune de un concept sofisticat de securitate: verificări la porţile de acces, interzicerea bagajelor voluminoase, a cuţitelor şi recipientelor din sticlă, poliţie omniprezentă, bariere retractabile pentru trafic şi dispozitive din beton pentru a preveni atacurile cu autoturisme.
Pentru prima oară, vor fi folosite aleator peste 40 de detectoare de metale portabile în zona Wiesn, conform directorului festivalului, Clemens Baumgärtner.
Aproximativ 600 de ofiţeri de poliţie vor fi prezenţi în perimetrul festivalului, pe lângă cei 1.200 – 1.500 de stewarzi aduşi de municipalitate.
Consumul de canabis, interzis. Bere mai scumpă
„Am făcut tot ce am putut”, a declarat primarul din Munchen, Dieter Reiter, care va deschide festivalul.
De asemenea, landul Bavaria a interzis prin lege fumatul de canabis la festivalurile populare şi pe terasele cu bere. Legea interzice fumarea canabisului în apropierea minorilor, ceea ce include şi festivalurile populare. Organizatorii Oktoberfest au recepţionat pozitiv această măsură, spunând că nu vor mai trebui să se implice în dispute cu clienţii care fumează canabis, susţine DPA.
Publicul va fi nemulţumit şi de creşterea preţului la bere. Anul acesta costul unui litru de bere a ajuns la 15 euro, dar în cadrul festivalului va varia între 13,6 şi 15,3 euro. Puţină consolare poate veni din faptul că berea Wiesen, ce este produsă conform unor reţete secrete, conţine mai mult alcool decât o bere obişnuită – în jur de 6%.
Până acum preţul piperat al berii nu i-a alungat pe petrecăreţi: conform statisticilor municipalităţii din Munchen, anul trecut s-au consumat peste 7,4 milioane de litri de bere. Cei care, după prea mult alcool, vor simţi că au nevoie de hidratare, vor putea bea gratuit apă de la ţâşnitorile amenajate, la fel ca anul trecut. Cei mai pretenţioşi, care vor dori apă îmbuteliată, vor scoate din buzunar aproximativ 10 euro pentru 1 litru.
Au crescut şi preţurile la mâncărurile servite în incinta festivalului. Unul dintre motive este creşterea TVA-ului pentru mâncarea din restaurante (de la 7% la 19% în luna ianuarie). Anterior fusese scăzut în contextul pandemiei Covid.
„Trebuie să presupunem o creştere de 15%, din care 12% după modificarea TVA la nivelul dinaintea pandemiei şi 3% din creşterea generală a preţurilor”, a comentat co-organizatorul Christian Schottenhamel. El a arătat spre guvernul federal precizând că politicienii şi-au încălcat promisiunile că vor menţine un TVA de 7% pentru mâncare.
Accesul în corturile cu bere se face în principal prin rezervarea locurilor, dar cei mai sprinteni pot alerga să prindă puţinele locuri rămase nerezervate sâmbătă dimineaţa, la deschidere. Cei care dispun de rezervare, dar din diferite motive nu mai pot sau nu mai doresc să vină la Oktoberfest, îşi pot vinde locurile rezervate.
Cei care nu ştiu cu ce să se îmbrace pentru eveniment pot opta pentru „uniforma” tradiţională a Oktoberfest: „dirndl” pentru doamne şi domnişoare şi respectiv „lederhosen” pentru domni. Axel Munz, directorul executiv al lanţului de magazine de costume tradiţionale Angermaier, susţine că anul acesta se poartă „dirndl”-urile în culorile „mov la modă, mentă deschisă şi salvie, albastru regal, roşu intens, verde-pin şi negru elegant”. Pentru bărbaţi, „pantaloni scurţi din piele de căprioară sau capră sălbatică, croiţi de mână şi cu broderii elaborate, care le conferă un look vintage”.
Iar pentru cei care nu pot ajunge la Munchen, Wiesn este acum disponibil şi în format digital: jocul în realitatea virtuală „Oktoberfest – The Official Game”, realizat de studiourile K5 Factory din Munchen, va fi lansat la începutul festivalului, iar amatorii vor putea vizita atracţiile festivalului sub formă de avataruri, folosind ochelari de realitate virtuală. În cazul lor consumul de canabis este opţional, mai notează DPA.
Experții cer Guvernului să ia una dintre cele mai controversate decizii din istoria Marii Britanii: Eliminarea tradiționalei halbe de bere englezească
Giganții din social media, sub lupa SUA! Ce arată raportul FTC și ce acuzații le sunt aduse
Vin vremuri tulburi, potrivit șefei Băncii Centrale Europene – Situația de azi, asemănătoare celei dinainte de marea criză și de război
‘Ianis Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului’ (presă)
Elveția renunță la neutralitate! Declarație de război împotriva practicilor Temu
El este tânărul din Curtea de Argeș care s-a sinucis la Vidraru – George Țelinoiu era fotograf iar familia sa avea o afacere in același domeniu
Prin Pitești și Curtea de Argeș, calea ferată de mare viteză București – Budapesta prinde contur – VEZI TRASEUL COMPLET
Klanar Imobiliare, tranzacțiile toamnei la Curtea de Argeș: cunoscută vilă de lux și o pensiune, vândute în timp record
Se dă startul celui mai frumos eveniment al toamnei în Argeș: ROD CU SPOR – târgul de produse tradiționale de la Muzeul Golești
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
Prin Pitești și Curtea de Argeș, calea ferată de mare viteză București – Budapesta prinde contur – VEZI TRASEUL COMPLET
Realizarea unei linii de cale ferată de mare viteză între București și Budapesta, proiect convenit luna trecută de premierul Marcel Ciolacu și...
Turneul național de lansare a cărții „Corneliu Vadim Tudor și România Mare – o moștenire pentru viitor” continuă la Pitești
Joi, 19 septembrie 2024, la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu, sala de conferințe, între orele 18:00 – 20:00, va avea loc...
S-A DECIS: Teatrul de Vară din Ștrand, aflat în plin proces de modernizare, va purta numele marelui naist Gheorghe Zamfir
Primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, a informat azi dimineață că, după ce maestrul Gheorghe Zamfir și-a dat acordul, s-a mai...
Curtea de Argeș
VIDEO | Scandal monstru în Primăria Curtea de Argeș – Un bărbat a amenințat cu briceagul și o cheie metalică funcționarii publici
În ziua de 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au fost sesizați telefonic despre faptul...
Prinși in flagrant când furau motorina de pe un șantier din Curtea de Argeș – AU FOST ARESTAȚI
În noaptea de 17 spre 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au depistat în flagrant...
El este tânărul din Curtea de Argeș care s-a sinucis la Vidraru – George Țelinoiu era fotograf iar familia sa avea o afacere in același domeniu
Așa cum relatam într-o știre anterioară, o tragedie fără limite a avut loc în această dimineață în Argeș după ce...
Sinucidere șocantă! Un bărbat de 34 ani din Corbeni s-au aruncat în gol de pe Barajul Vidraru
Sinucidere șocantă în Argeș. Un bărbat s-a aruncat în gol la 112 m înălțime de pe Vidraru. Cu puțin timp...
VIDEO | Accident grav la Băiculești – A PLONJAT CU LOGANUL ÎN CANAL
Un grav accident rutier în care este implicat un autoturism s-a produs in aceasta dimineata in comuna Băiculești, pe drumul...
Mioveni
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
Până la sfârșitul lunii septembrie primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și...
ISU Argeș angajează personal – 30 pompieri și 6 șoferi VEZI DETALII
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș scoate la concurs un număr de 36 de posturi cu încadrare directă...
Câmpulung
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
Elena Lasconi neagă faptul că Primăria Câmpulung e anchetată de Parchetul European: „Știu cine a plătit minciuna şi cine a dat-o în presă”
Lidera Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, care este și candidata formațiunii în alegerile prezidențiale, a respins vineri seară afirmaţiile...
VIDEO Elena Lasconi, interviu cu Mihai Gâdea: A ciocnit o prună cu vedeta Antenei 3 și i-a prezentat cățelușa Hermesina. „România e super pregătită pentru un președinte femeie”
„Mi-aș dori să fiu președintele care unește și sunt sigură că pot să fac asta. Sunt sigură, uită-te la mine”,...
În Trend
- ACTUALacum 2 zile
El este tânărul din Curtea de Argeș care s-a sinucis la Vidraru – George Țelinoiu era fotograf iar familia sa avea o afacere in același domeniu
- ACTUALacum 3 zile
Prin Pitești și Curtea de Argeș, calea ferată de mare viteză București – Budapesta prinde contur – VEZI TRASEUL COMPLET
- ACTUALacum o săptămână
ANUNȚ DECES!
- NATIONALacum 2 săptămâni
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
- ACTUALacum 2 zile
Klanar Imobiliare, tranzacțiile toamnei la Curtea de Argeș: cunoscută vilă de lux și o pensiune, vândute în timp record
- ACTUALacum 5 zile
Se dă startul celui mai frumos eveniment al toamnei în Argeș: ROD CU SPOR – târgul de produse tradiționale de la Muzeul Golești
- ACTUALacum 2 zile
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
- ACTUALacum 2 zile
Sinucidere șocantă! Un bărbat de 34 ani din Corbeni s-au aruncat în gol de pe Barajul Vidraru