Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

#medicibuni – Dr. Bogdan Cociaș, MedLife, despre depistarea precoce a cancerului de sân: „Noi putem depista celulele care în doi-trei ani se transformă în tumoră mamară, iar pacienta scapă fără tratamente severe“

Publicat

in

În percepția generală, sânii fără noduli sunt considerați sănătoși. Totuși, în multe cazuri, paciente fără niciun simptom, aparent perfect sănătoase, pot prezenta modificări extrem de mici în interiorul sâinilor, care doar în decurs de doi-trei ani se transformă într-o tumoră palpabilă. Cancerul mamar in situ, așa cum se numește acest tip de cancer în stadiu incipient, beneficiază de tratamente mai puțin agresive, iar pacienta poate avea o viață lungă și de calitate. Aceste forme incipiente de cancer pot fi depistate doar dacă mergi periodic la medicul potrivit. Ca să fii un medic bun în domeniul senologiei, trebuie să ai echipă, experiență și aparatură. Dacă lipsește una dintre cele trei componente, abordarea pacientului nu poate fi eficientă, subliniază dr. Bogdan Cociaș, medic primar radiologie-imagistică medicală specializat în senologie, de la Hyperclinica MedLife Sibiu.

Aproximativ una din opt femei va dezvolta, pe parcursul vieții, cancer mamar. Din păcate, deși România înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de incidență a cancerului mamar (113,1 la suta de mii de femei), comparativ cu media europeană (142,8 la suta de mii de femei), în țara noastră există o rată mai ridicată a mortalității prin cancer de sân. O explicație ar putea fi lipsa unui program de screening național care să identifice formele incipiente de cancer, precizează dr. Bogdan Cociaș, medic primar radiologie-imagistică medicală, care din 2017 efectuează doar investigații și proceduri pentru depistarea și monitorizarea cancerului de sân.

Doar 9% din românce își monitorizează sănătatea sânilor

Prin comparație, în Suedia, țară care are deja tradiție în screeningul național pentru cancerul de sân, investigând 95% din femeile cu vârstă de screening, și țara în care dr. Cociaș s-a specializat în senologie, rata mortalității prin cancer mamar este una dintre cele mai scăzute din Europa. De altfel, în Suedia, rata supraviețuirii de cinci ani după un diagnostic de cancer de sân a crescut semnificativ, la 89% dintre paciente. Prin comparație, în 2020, România a avut cea mai scăzută proporție a femeilor cu vârstă de screening care și-au făcut investigații pentru sănătatea sânilor – 9% și una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire la cinci ani după diagnostic, arată datele prezentate de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate publică, în cadrul Analizei de situație privind cancerul de sân din luna octombrie 2023.

Tehnologia performantă „vede“ leziuni foarte mici

Pentru un medic specialist în senologie cum este dr. Bogdan Cociaș, o pacientă care se prezintă la cabinet cu noduli palpabili reprezintă deja un stadiu avansat de boală. Asta pentru că în prezent, cu ajutorul tehnologiei performante pe care o are la dispoziție, știe că ar fi putut identifica modificările de foarte mici dimensiuni atunci când cancerul de-abia se forma, într-un stadiu de carcinom in situ, când tratamentul este mai puțin agresiv, iar șansele pacientei sunt mult mai mari. „Carcinomul in situ este un cancer la debut și stă cuminte chiar și doi-trei ani. Dacă-l prindem în acest stadiu, pacienta scapă fără tratamente mai grele. Cel mai probabil, poate să scape și de chimioterapie, tratamentul care le înspăimântă pe paciente. În multe cazuri, se face doar radioterapie pe zona operată sau hormonoterapie“, explică dr. Cociaș.

La nivel național, foarte multe cazuri sunt depistate în stadii medii sau avansate, când au apărut deja simptomele. Și dr. Cociaș estimează că aproximativ 40% dintre cazurile depistate în instituția în care profesează sunt mai avansate, necesitând intervenții mai avansate de îndepărtare a cancerului, inclusiv la nivelul axilei, poate chiar mastectomie. Aproximativ 60% reprezintă stadii medii, uneori tratabile doar prin sectorectomie (îndepărtarea chirurgicală doar a sectorului din sân afectat de cancer), plus tratamentele de tip chimio- și radioterapie.

Totuși, în mediul privat, medicul a observat că există și cazuri de cancer in situ. Acestea sunt cazuri mai fericite, cu prognosticul cel mai bun și cu tratamente mai puțin agresive. „Aici, la MedLife, sunt paciente care accidental și-au descoperit un cancer, fără niciun simptom. Aveau leziuni foarte mici, de 4-5 milimetri, care în trecut nici nu puteau fi descoperite, pentru că tehnologia era mai rudimentară“, spune medicul.

Unul dintre aceste cazuri, care i-a rămas în minte doctorului Cociaș, este cel al unei tinere de nici 30 de ani care s-a prezentat la medic la un control de rutină, pentru că urma să efectueze o fertilizare in vitro. „Pentru fertilizarea in vitro este necesară o ecografie mamară, pentru că pacienta urmează să primească un tratament hormonal. Un astfel de tratament nu se începe până nu se face o ecografie mamară. În cazul acestei paciente am descoperit un cancer de 5 milimetri în sânul stâng. Pacienta a amânat atunci fertilizarea in vitro, a urmat un RMN mamar, biopsia mamară, apoi intervenția chirurgicală pentru înlăturarea cancerului. La doi ani de la diagnostic, a optat pentru fertilizarea in vitro, sfătuindu-se cu medici din SUA care i-au spus că e ok să înceapă din nou procedurile pentru obținerea unei sarcini. Acesta e un caz accidental, dar fericit, pentru că altfel, dacă începea tratamentul fără să trateze cancerul mamar, și-ar fi alimentat tumora malignă, care ar fi crescut și s-ar fi răspândit la ganglionii axilari“, povestește medicul.

Mamografie după 40 de ani, chiar dacă ecografia este perfectă

Până la vârsta de 40 de ani, pentru monitorizarea sănătății sânilor se recomandă ecografia mamară. Ideal este ca ecografia să fie efectuată de un specialist în senologie și cu aparatură performantă, care să poată identifica leziunile de mici dimensiuni.

După 40 de ani, Societatea de Imagistica Sânului din România recomandă mamografia. „Pe o ecografie putem vedea doar leziunile hipoecogene, începând cu 3-4 milimetri, dar nu se pot vedea microcalcificările“, precizează dr. Cociaș. Ca să înțelegem mai bine diferența dintre o mamografie și o ecografie, medicul povestește un alt caz: o pacientă de 42 de ani care a venit la un control de rutină, solicitând o ecografie mamară, în lipsa simptomelor. „Pacienta nu avea niciun simptom, iar ecografia a fost perfectă. Dar după 40 de ani, primul lucru pe care-l spun pacientelor care vin mai întâi la ecografie este că, orice-ar fi, eu oricum o să le recomand și mamografia, chiar dacă totul e perfect la ecografie. Așadar, vârsta a făcut ca pacienta respectivă să efectueze și o mamografie. În urma mamografiei, am depistat microcalcificări în tot sânul, adică celule din care ulterior crește tumora. Deși era la debut cancerul, în stadiul de microcalcificări, deci in situ, a fost nevoie de mastectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a sânului), pentru că era extins în tot sânul. Dânsa, dacă se lua după vechea vorbă că dacă ai făcut o ecografie și ești bine nu mai faci mamografia, venea după doi ani cu un carcinom cu metastază în axilă, cel mai probabil. După mastectomie, pacienta a făcut un implant mamar, iar acum este foarte bine“, detaliază dr. Cociaș.

Un medic bun într-un centru bun

„Ca să fii un medic bun în domeniul senologiei, trebuie să ai echipă, experiență și aparatură medicală performantă. Dacă lipsește una dintre cele trei componente, abordarea pacientului nu poate fi eficientă“, subliniază radiologul specialist în senologie.

L-am întrebat pe medicul care s-a specializat timp de trei ani în Suedia ce înseamnă pentru el o abordare corectă și eficientă pentru prevenția și gestionarea cancerului de sân. „În primul rând, un centru de diagnostic al patologiei sânului trebuie să aibă un mamograf cu tomosinteză și un ecograf performant. Nu poți să faci o ecografie de sân cu orice ecograf. Apoi, mai e important să ai la dispoziție stereotaxie – biopsia ghidată mamografic, o investigație dedicată leziunilor care nu se văd la ecografie, ci doar la mamografie. Și RMN-ul mamar este necesar într-un astfel de centru, care este dedicat mai ales pacientelor diagnosticate cu cancer, biopsiate, dar care au sânul dens și e nevoie de evaluarea extensiei reale a tumorii. În centrul nostru avem și mamografie cu contrast“, spune dr. Cociaș.

Într-un astfel de centru este esențială legătura care se creează cu pacientul și, de asemenea, este foarte important ca pacientul să știe încă de la început, de la diagnostic, pașii pe care trebuie să-i urmeze și specialiștii la care să meargă. „În cadrul clinicii, noi avem un circuit exact al pacientului, avem un navigator care conduce pacientul și nu-l lasă să aștepte pe o listă de așteptare pentru o investigație de care are nevoie urgent. Pacienții oncologici au prioritate la investigații. Practic, în clinicile cum este și a noastră, care au o echipă specializată în senologie, lucrurile merg eficient, iar pacientul este îndreptat către specialiștii de care are nevoie. De altfel, la Polisano MedLife Sibiu, avem și chirurgi specializați, precum și secție de oncologie în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel că pacientul se poate investiga și trata în același loc“, încheie dr. Cociaș.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife

Loading

DIVERSE

Prognoza meteo. Un ciclon loveşte România, vremea se răceşte, iar furtunile nu iau pauză nicio zi săptămâna viitoare

Publicat

in

Prognoza meteo DUMINICA Valorile termice diurne vor continua să scadă, astfel încât se vor situa ușor sub normele caracteristice perioadei în regiunile extracarpatice, iar cele nocturne vor caracteriza o vreme rece pentru această perioadă în est, nord-est și în zonele depresionare. Vor fi înnorări și mai ales ziua va ploua, pe arii restrânse în Banat, Crișana și posibil în Oltenia și Transilvania, precum și în zonele montane aferente, iar la altitudini mari se vor semnala precipitații mixte. În restul teritoriului cerul va fi variabil la senin.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul Banatului, iar la începutul intervalului local și în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (viteze în general de 40…50 km/h), precum și la munte, cu rafale pe crestele din vestul Carpaților Meridionali de 60…80 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 11 grade, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, până la -5…-2 grade. Spre dimineață, izolat se va forma ceață, iar în Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei pe suprafețe mici se va produce brumă.

Rupere de nori în mai multe judeţe. GRINDINA a făcut prăpăd, unde loveşte urgia în orele următoare, HĂRŢILE ANM

BUCUREȘTI Valorile termice vor continua să scadă, astfel că se vor situa ușor sub normele perioadei. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 3…6 grade. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări la începutul zilei. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări (rafale de 40…45 km/h) în prima parte a intervalului.

Prognoza meteo LUNI Vremea va deveni în general frumoasă, dar regimul termic va fi comparabil cu cel din intervalul anterior. Cerul va mai avea unele înnorări în vestul teritoriului, unde izolat, cu probabilitate mai mare în zonele de deal și munte, vor fi ploi slabe, dar va fi variabil spre senin în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului în sudul Banatului și în zona montană aferentă (în general 50…65 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 22 de grade, iar cele minime între 1 și 10 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, până la -2 grade. Spre dimineață, pe spații mici se va forma ceață, iar izolat, cu precădere în zonele depresionare, se va produce brumă.

BUCUREȘTI Vremea va fi în general frumoasă, dar mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17…19 grade, iar cea minimă de 2…5 grade.

Prognoza meteo MARTI Vremea va fi predominant frumoasă și se va încălzi ușor în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 și 13 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. Dimineața și noaptea pe areale mici va fi ceață.

ANM anunţă fenomene meteo periculoase în jumătate de ţară. Vânt puternic, ploi torenţiale, tunete şi fulgere, ISU le cere românilor să stea în case

BUCUREȘTI Vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 19 grade, iar cea minimă va fi de 6…8 grade.

Prognoza meteo MIERCURI Vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate la munte, unde cu totul izolat vor fi averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 și 13 grade, anunţă ANM.

BUCUREȘTI Vremea se va menține frumoasă și va fi în ușoară încălzire. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 22 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.

Prognoza meteo DE JOI PANA SAMBATA Valorile termice se vor situa în general peste normele specifice perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima și ultima zi de prognoză

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Tamara Globa a fost numită cea mai norocoasă persoană din a doua jumătate a anului 2025

Publicat

in

Potrivit predicțiilor făcute de Tamara Globa, a doua jumătate a anului 2025 va fi o perioadă de noroc incredibil pentru Taur. Astrologa este convinsă că, în acest moment, reprezentanții zodiei vor experimenta un succes fără precedent în toate domeniile vieții.

Zodiac chinezesc Anca Dimancea: Anul Şarpelui 2025 aduce cutremure, secetă, dar și o serie de revolte sociale. Semnele protejate de destin şi karma bună

Baza unei astfel de prognoze pozitive este mișcarea lui Jupiter, un corp ceresc care simbolizează norocul și dezvoltarea, în zodia Taurului. Acest fenomen astrologic unic, susține Globa, le va oferi oportunități de triumf fără precedent.

Sfera financiară va fi deosebit de favorabilă. Veniturile vor crește semnificativ: sunt posibile câștiguri mari, recompense neașteptate, cadouri scumpe sau întoarcerea datoriilor uitate. Orice noi eforturi depuse se vor încununa de succes dacă Taurul are încredere în intuiția lui, care le va arăta calea cea bună. Acum este un moment ideal pentru investiții riscante și planuri la scară largă: corpurile cerești vor oferi sprijin.

Nici sfera personală nu va fi lăsată fără atenție. Taurul singuratic va avea șansa de a-și întâlni sufletul pereche, iar cei care sunt deja într-o relație vor avea șansa să o întărească. Diferențele de lungă durată vor dispărea, făcând loc armoniei și acordului.

Se anunţă paşi importanţi şi pe scara carierei, cu perspective plăcute – oportunitățile de promovare, încheierea de acorduri profitabile și lansarea de proiecte de succes vor crește semnificativ. Este important să fii hotărât și să nu eviți responsabilitatea.

Zodiac chinezesc pentru luna de Şarpe! Anca Dimancea anunţă tsunami politic, dar o zodie are Steaua Norocului Divin

Cu toate acestea, prognozele astrologice ar trebui considerate ca fiind orientative și nu ca fapte incontestabile. Pentru a obține informații mai precise, este recomandat să creați un horoscop personal. Dar chiar și fără aceasta, Taurul poate conta cu încredere pe succes: a doua jumătate a anului 2025 va fi o perioadă de realizări semnificative și schimbări fericite, mai spune astrologa Tamara Globa pentru sursa citată.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Au rupt logodna, dar și-au dat seama că nu pot trăi unul fără celălalt. Artistul a recunoscut tot: „Este muza mea”

Publicat

in

Logodna dintre Nikolas Sax și iubita lui, Georgiana, a fost reluată și trăiesc din nou o poveste de dragoste intensă. Cei doi sunt împreună de ani buni, iar acum vor să își oficializeze relația.

Citește și: Cum și-a dat Jador seama că Oana Ciocan este femeia potrivită pentru el. Manelistul a „testat-o” înainte de nuntă: „Când o iei, trebuie să o probezi un pic”

Nikolas Sax și Georgiana și-au reluat logodna

Ultima despărțire a avut loc în toamna trecută și părea că este definitivă. Nikolas Sax lăsa atunci să se înțeleagă că lucrurile s-au terminat definitiv, însă lucrurile s-au schimbat între timp.

Manelistul a declarat că de cele mai multe ori iubita lui, Georgiana, îl inspiră în piesele pe care el le face. ”A fost cam singura noastră despărțire mai lungă. Nu putem trăi unul fără celălalt. Nu îți dai seama ce ai avut până nu pierzi. Mai avem nevoie, câteodată – cel puțin eu – să mai stau și singur, să mă regăsesc, mai ales când lucrez la piese mai triste.

Nu mereu, dar uneori îmi imaginez că s-ar întâmpla anumite lucruri și intru atât de puternic în filmul respectiv, doar ca să pot transmite emoția piesei. Dar ea e muza mea în absolut tot: în viață, în muzică, în orice”, a spus Nikolas Sax pentru Spynews.ro.

Cei doi își vor deschide o afacere, în care este implicată toată familia. ”Ea e cam peste tot cu mine, la toate concertele. Dacă pot să o iau cu mine, o iau. În general, când merg la evenimente fără formație, doar cu DJ-ul, ea e acolo, în spate, alături de DJ, mă ajută. E mâna mea dreaptă, e cel mai bun prieten al meu.

Nu am reușit să mai planificăm nunta încă. Momentan lucrăm la campingul din Costinești, un proiect început acum doi ani. Anul acesta îl vom deschide neapărat. Ne-am focusat foarte mult financiar, spiritual și mental pe acel camping, dar avem timp și pentru nuntă, toate vin la timpul lor.

Afacerea este, de fapt, împreună cu tata. E o afacere de familie: tata cu iubita lui, eu cu iubita mea. E chiar în Costinești și cred că e cel mai mare. Nu e doar cu corturi și rulote, am făcut și căsuțe de vară, exact pe gustul meu. Va fi ceva foarte frumos pentru cei care vor să se relaxeze la malul mării”, a mai spus manelistul.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Alertă de la FMI pentru toţi pensionarii din România. Risc major legat de plăți chiar din 2025

Publicat

in

România se îndreaptă spre o perioadă economică marcată de provocări majore, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Documentul FMI evidențiază o serie de vulnerabilități structurale care ar putea afecta semnificativ stabilitatea financiară și socială a țării noastre în următorii zece ani.

Datorie publică în creștere accelerată

Una dintre cele mai alarmante concluzii ale raportului este legată de nivelul datoriei publice, care ar putea atinge 75% din PIB. În paralel, veniturile bugetare sunt estimate să rămână la un nivel relativ scăzut, de 32-33% din PIB. Disproporția riscă să limiteze capacitatea Guvernului de a susține cheltuielile esențiale, în special în domeniile sociale și ale infrastructurii.

Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost FINALIZATĂ, dar nu toţi seniorii şi-au primit deciziile. CALENDAR plată pensii mai 2025

Totodată, pentru anul 2025, FMI estimează o inflație medie de 4,6%, cu o posibilă scădere spre 3,1% în 2026. Chiar dacă pare o evoluție pozitivă, această inflație vine într-un context în care populația este afectată de creșterea prețurilor din anii anteriori. Puterea de cumpărare a românilor rămâne vulnerabilă, mai ales pentru categoriile sociale cu venituri fixe.

Conform raportului, produsul intern brut (PIB) per capita ar urma să ajungă în cinci ani la 51.000 de dolari (la paritatea puterii de cumpărare). Indicatorul nu reflectă neapărat o îmbunătățire a nivelului de trai pentru toți românii, mai ales în condițiile în care inegalitățile sociale persistă și se adâncesc.
Depopulare accelerată: România pierde un milion de locuitori

Un alt semnal de alarmă tras de FMI este legat de scăderea populației. În următorul deceniu, România ar putea pierde aproximativ un milion de locuitori. Acest declin demografic este agravat de migrația externă și de scăderea natalității, aspecte care reduc forța de muncă activă și pun presiune pe sistemele de pensii și sănătate.

Pensii mai 2025. Veste proastă pentru seniorii care şi-au cheltuit economiile pe pască şi miel. Când aduc poştaşii următoarea pensie

Una dintre cele mai critice probleme prognozate pentru România este creșterea sumei plătite în contul pensiilor, urmare a atingerii vârstei de pensionare de către „decreței” – generația născută în perioada 1967-1989, când avortul era interzis prin lege. Această generație numeroasă urmează să iasă la pensie în următorii ani, iar în lipsa unei reforme sustenabile a sistemului de pensii, presiunile asupra bugetului public vor deveni greu de gestionat.

Într-un context în care numărul contribuabililor scade, iar cel al beneficiarilor de pensii crește, este de așteptat ca nivelul pensiilor să fie menținut cu dificultate. FMI avertizează că pensionarii vor resimți cel mai acut efectele acestor dezechilibre economice și demografice. Fără măsuri clare de reformare a sistemului, calitatea vieții pentru această categorie riscă să se deterioreze semnificativ.

România ăn viyiune FMI: o economie fragilă într-o lume în schimbare

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, subliniază că lumea trece printr-o „resetare” a sistemului economic global, după opt decenii de stabilitate relativă. Tensiunile comerciale tot mai mari, incertitudinile politice și schimbările geopolitice reduc perspectivele de creștere economică la nivel global – inclusiv pentru economiile emergente precum România.

„Intrăm într-o nouă eră economică”, a declarat Gourinchas pentru Reuters. „Aceasta va fi caracterizată de escaladarea tensiunilor comerciale și de incertitudinile privind politicile viitoare în contextul noilor condiții financiare și al reducerii creșterii economice în toate regiunile lumii.”

Raportul FMI reprezintă astfel, un serios semnal de alarmă pentru autoritățile române. Fără reforme structurale în domenii precum fiscalitatea, piața muncii, pensiile și demografia, România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și instabilitate socială.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Tolea Ciumac, din nou în fața instanței. Cu ce probleme se confruntă acum luptătorul

Publicat

in

Tolea Ciumac face ce face și ajunge în fața instanței, după ce a pierdut un alt proces similar, în care cerea anularea unei alte sancțiuni. Dosarul respectiv viza o amendă primită toamna trecută, însă judecătorii au decis că polițiștii l-au sancționat pe bună dreptate.

Citește și: Tolea Ciumac, adevărul despre momentul în care a vrut să-l bage în tomberon pe Dan Diaconescu: „Ești jigodie și o să te pedepsesc”

Tolea Ciumac, înconjurat de probleme

Respinge, ca neîntemeiată, plângerea contravențională formulată de petentul CIUMAC ANATOLIE, în contradictoriu cu intimatul INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI MUREȘ. Menține procesul-verbal de constatare a contravenției seria PMSX nr. 0428038/21.09.2024 ca fiind legal și temeinic întocmit”, se arată în portalul de instanță.

Mai mult decât atât, Tolea Ciumac este cercetat penal pentru că ar fi bătut o femeie și doi bărbați din Oradea, care i-ar fi furat portofelul. Despre agresiunea de la Oradea, Tolea a susținut că respectivii ar fi meritat să fie bătuți.

Am pus mâna la buzunar. Portofelul – nu-i! A dispărut, mi-o făcuseră băieții. I-am dat pe toți jos, fața la perete, am început să caut portofelul în taxi, am zis că l-au lăsat pe acolo nu era acolo. Între timp, băieții s-au simțit rău și s-au aruncat pe trotuar.

Când am ieșit, mi-am recuperat portofelul, i-am ciufulit un pic pe băieții ăia doi și fata s-a băgat și ea între noi (…) să facă ea dreptate, să îmi bage degetele în ochi, s-a lovit și ea de o palmă. Cealaltă fată dacă a stat cuminte nu a pățit nimic, nici nu s-a auzit de ea. Acesta este adevărul„, a spus luptătorul, potrivit Spynews.ro.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Duminica Tomii 2025. Se duc ouă roşii şi colaci la Biserică, apoi se aruncă pe ape. Tradiţii şi superstiţii cu o zi înainte de Paştele Blajinilor

Publicat

in

Duminica Tomii face parte din perioada Paștelui, Învierea lui Iisus Hristos fiind cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin. Credincioșii celebrează învierea lui Iisus Hristos din morți, evenimentul central al credinței creștine. Învierea lui Iisus este considerată temelia credinței creștine și promisiunea vieții veșnice pentru cei care cred în El.

Duminica Tomii este o zi profunde semnificații și tradiții. La biserici se săvârșește slujba Utreniei. Din punct de vedere religios, în ziua prăznuirii apostolului Toma, Iisus s-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Deoarece Toma nu credea în Înviere, Iisus l-a îndemnat pe Toma Necredinciosul, așa cum avea să-i rămână numele, să-i atingă semnele de pe corp cu care rămăsese în urma răstignirii. Acesta este momentul în care apostolul Toma crede în Iisus și în apartenența sa divină.

După ce Toma vede rănile lui Iisus, el își mărturisește credința, exclamând: „Domnul meu și Dumnezeul meu!” Duminica Tomii este o sărbătoare care celebrează nu doar învierea lui Iisus, ci și chemarea la o credință sinceră, la căutarea adevărului. Este o ocazie de reflecție asupra credinței personale și asupra relației cu Isus Hristos, precum și de întărire a legăturilor în cadrul comunității creștine.

Calendar ortodox 27 aprilie 2025. Sărbătoare cu cruce roşie, este pomenită „ruda Domnului”, care a avut parte de moarte martirică. Rugăciunea de azi ajută la necaz mare

Neîncrederea lui Toma se referă la atitudinea sceptică a apostolului Toma, care a refuzat să creadă că Iisus a înviat și că a apărut celorlalți zece apostoli, până când a putut vedea și simți rănile suferite de Iisus pe cruce. Tocmai din acest motiv, termenul Toma Necredinciosul este folosit pentru a desemna un om sceptic, care refuză să creadă fără o experiență personală directă.

Cercetătorii biblici au remarcat că Ioan evită să spună dacă Toma chiar a pipăit rănile lui Iisus. Înainte de Reforma Protestantă, credința obișnuită, reflectată în reprezentări artistice, era că el a făcut acest lucru, ceea ce mulți autori catolici au continuat să creadă, în timp ce autorii protestanți au susținut adesea că el nu a făcut acest lucru, arată Wikipedia.

Tradiții și superstiții în Duminica Tomii 2025

Duminica Tomii este, așadar, o zi cu profunde semnificații și încărcată de tradiții. Oamenii merg la biserică, unde aduc ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească. Tradiția spune că după sfințirea acestora, ele se așază în coșuri, alături de lumânări aprinse, și sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților.

Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost FINALIZATĂ, dar nu toţi seniorii şi-au primit deciziile. CALENDAR plată pensii mai 2025

Așadar, Duminica Tomei este una dedicată celor trecuți în neființă. Mai ales că a doua zi, după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Paștele Morților. Prin toate practicile acestor zile, în credința populară se spune că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții.

În Banat, femeile dau pomeni pe ape curate, curgătoare, pentru slobozirea sufletelor răposaților. Bătrânele caselor înroșesc ouăle în ajunul sărbătorii, iar copiii adună ramuri fragede de alun sau de salcie, din care împletesc mici coșulețe.


De Duminica Tomii, în Brașov este organizată parada junilor. Mai exact, junii îmbrăcați în costume originale defilează pe cai împodobiți cu cele mai frumoase podoabe. Ei pot fi admirați pe străzile din centrul vechi al Brașovului, în timp ce se îndreaptă spre Pietrele lui Solomon.

Rugăciunea către Sf. Apostol Toma
O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.

Cel ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putinţă de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!

Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvârşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă Apostole Sfinte Toma, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

O, Sfinte Apostol a lui Hristos Toma! Te rugăm, ocrotește-ne și păzește-ne pre noi cu rugăciunile tale de ispitele diavolești, de căderile în păcat și cere nouă, robilor lui Dumnezeu (aici se rostește numele celui ce se roagă) ajutor de sus în vremea necredinței, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem neabătut pe calea poruncilor lui Hristos până vom ajunge în fericitele lăcașuri ale Raiului.

O, Apostol al Mântuitorului! Nu ne rușina pre noi, ci fii nouă ajutor și apărător în toată viata noastră și ajută ca această viaţă vremelnică să o săvârșim cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răspuns bine-primit la Strașnica judecată a lui Hristos, ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Rugăciune la masa de prânz ce se rostește de la Duminica Tomii până în ajunul Înălțării Domnului

„Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le (de trei ori).

Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele tău, vie împărăția ta, facă-se voia ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre precum iertăm și noi greșiților noștri și nu ne duce pe noi în ispită ci ne izbăvește de cel rău. Ca a ta este împărăția și puterea și mărirea, acum și pururea și in vecii vecilor. Amin.

Slavă…, Și acum… Doamne miluiește (de trei ori).

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.”

Rugăciune după masa de prânz

„Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le (de trei ori).

Mulțumim Ție, Hristoase, Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi de bunătăţile Tale cele pământești; nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta împărăție, ci, precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit, Mântuitorule, pace dându-le lor, vino și la noi și ne mântuiește.

Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime, că Slava Domnului peste tine a răsărit! Saltă acum și te bucură, Sioane, iar tu Curată Născătoare de Dumnezeu, veselește-te întru Învierea Celui născut al tău.

Slavă…, Și acum… Doamne miluiește (de trei ori).

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.” (sursa: doxologia.ro)

Paștele Blajinilor 2025: Ce înseamnă această sărbătoare, tradiții şi superstiţii de Mătcălău

Paștele Blajinilor


Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend