NATIONAL
Mdina, excursie în locul magic și necunoscut din Europa, în mijlocul Mării Mediterane, la două ore cu avionul de România. A fost ales de realizatorii serialului Urzeala Tronurilor
Publicat
acum 4 luniin
De
adminO vezi, pe toată, ca în palmă, din avion, atâta e de mică țara asta. Insula mare, Malta, pare ca un pește care și-a pierdut coada în Mediterană, coada fiind Gozo, insula mai mică și mai verde. Între ele, o a treia insuliță, Comino, cu un turn stingher. Asta e toată Malta, cel mai mic stat al UE, văzută din aer.
Malta, amestec de senzații
La sol, însă, lucrurile se schimbă. Malta e un cufăr doldora de bijuterii de artă, istorie și arhitectură, pe care o jumătate de duzină de civilizații și mai bine l-au răsturnat în mijlocul Mediteranei. O simfonie de baroc cu bemoluri renascentiste, în orașe ridicat de cavalerii ioaniți, lângă alte zidiri, străvechi și misterioase, cum sunt cele de la Ġgantija.
O istorie a strânsului din dinți și a datului cu tifla în fața unor dușmani formidabili, siliți să plece cu coada între picioare. O limbă care face punte între arabă și italiană, vorbită de cea mai mare micro-națiune de pe continent.
Și din toată revărsarea asta de superlative, relative și absolute, Mdina, orașul vechilor seniori maltezi, este probabil cel mai frumos.
Când vacanța înseamnă să călătorești cu ferry
Am ajuns la Mdina aproape din greșeală. Planul era să mergem în ziua aceea să vedem templul preistoric de la Ġgantija, pe insula Gozo. Era marți și nu mi-a trecut nicio secundă prin cap că situl ar putea fi închis.
Așa că din Sliema, oraș lipit de capitala Valletta, am luat un ferry rapid spre Comino. Atât de rapid că micul dejun englezesc supradimensionat, aflat în curs de mistuire, mi s-a ridicat în stomac ca o maree. Am debarcat cam amețit și lecuit temporar de lăcomii culinare matinale.
Mi-am revenit brusc, în autogara de lângă debarcader, când m-am interesat de autobuzul spre Ġgantija: cum nu e sezon turistic, muzeele și siturile arheologice malteze sunt închise marțea. Ca și joia, de altfel. Am simțit brusc briza dolce far niente-ului din Italia sudică, cel mai apropiat vecin al Maltei. Din martie în octombrie sunt deschise și în aceste zile. Dar e doar februarie, un februarie cu 20 de grade la soare, dar, totuși, februarie. Adică extrasezon.
Așa că, hop într-un ferry lent – har Domnului – și înapoi spre insula Malta, cu trecere prin fața insuliței Comino.
În Malta nu există trenuri, așa că transportul public e asigurat exclusiv de autobuze și ferry-uri. Flota auto e modernă iar cursele sunt relativ frecvente, la un preț decent. Legătura dintre insula Malta și Gozo e asigurată de o linie de ferry gândită ca o curea de transmisie.
Astfel, întotdeauna un ferry se află la debarcaderul din Malta, unul la debarcaderul din Gozo și două pe traseu, câte unul pe fiecare direcție. Când un ferry ajunge la chei, cel care era acolo ridică ancora. Prin urmare, oricând ajungi la un debarcader, găsești un ferry.
Obiceiul locului: autobuzul oprește doar dacă îi faci cu mâna
Ajunși la debarcaderul din Malta, ne-am hotărât să vizităm Mdina. Un amic arheolog mă sfătuise în acest sens, cu calde recomandări pentru arhitectura orașului.
Luăm, deci, autobuzul spre Mdina, cu schimb în Mosta (sunt multe orașe în Malta, deși ai crede că e un oraș-stat). Așteptăm cuminți în stația din Mosta să vină autobuzul, care vine și trece fără păs. O doamnă aflată și ea în stație ne lămurește: autobuzele nu opresc în stații decât dacă le faci semn. Bine de știut. Simt, din nou briza dolce far niente–ului din vecini. În fine, mai așteptăm o oră și, când apare următorul autobuz, agit viguros ambele mâini, de la distanță și insistent.
Senzația „de Cipru”
Cam demoralizat, după aventurile primei jumătăți a zilei, continuu să admir frumusețea atipică a Maltei, de pe geamul autobuzului. În mare parte stearpă și stâncoasă, cu apă puțină, insula a fost îmblânzită de mâna omului. Șosele bune taie insula în lung și în lat, unind între ele orașe – mai bine zis orășele – cu centre istorice fermecătoare, aglomerate și zgomotoase.
În jurul capitalei, Valletta, s-a format un conglomerat urban, din mai multe orășele care au fuzionat de facto. Gozo e altfel, e verde și bine udată de izvoare, cu un singur oraș.
Pe ambele insule se simte, ca în Cipru, de altfel, mâna organizată a englezilor, în planificarea infrastructurii. Malta a fost colonie britanică, până în 1964. Cu opt ani înainte, maltezii au ținut un referendum prin care cereau rămânerea în cadrul Regatului Unit, dar au fost refuzați. Ciudat lucru. Aparent, britanicii se temeau că ar fi creat un precedent, iar apoi toate coloniile ar fi vrut unirea… Zece ani, între 1964 și 1974, statul a funcționat ca parte din Commonwealth, dar apoi s-a declarat republică.
Adăpostită de pirați
De la Mosta, în centrul Maltei, spre Mdina, peisajul se schimbă. Stâncăria și bolovănișurile lasă locul unor peisaje verzi, cu culturi agricole bine îngrijite și un parc național de 35 de hectare. Înălțimea pe care se află Mdina e cel mai bun loc de pe insulă pentru a construi în oraș: de aici, se vede toată insula, iar distanța față de țărm îl ținea la adăpost de atacurile piraților.
Orașul se ridică maiestuos dintre grădini și culturi, ca o regină într-o uriașă trenă verde. Zidurile o încorsetează, fleșele o încoronează. Urcând în volte largi, autobuzul oferă priveliști spectaculoase spre Măria Sa, Mdina.
Ales de realizatorii serialului Urzeala Tronurilor
Stația terminus e în Rabat, oraș care asigură toate serviciile necesare ca Mdina să poată domni peste turiști. Cele două localități sunt despărțite de șanțurile cetății, asemănătoare cu cele de la Alba Iulia.
Mdina își ia, de altfel numele de la termenul arab pentru oraș înconjurat de ziduri. Accesul se face printr-un pod și o poartă monumentale, supervizate de doi lei de piatră. Recent, locul a fost ales de realizatorii serialului Urzeala Tronurilor, ca spațiu de filmare pentru poarta de intrare în Debarcaderul Regelui.
Mai demult, aici a avut loc ceremonia prin care seniorii maltezi au acceptat oficial stăpânirea cavalerilor ioaniți asupra insulei. Era 1530. De 200 de ani, maltezii se guvernau autonom, ca parte din viceregatul Siciliei, la rândul lui parte a regatului spaniol. Populația era una compozită, cu o nobilime de extracție spaniolă și italiană, stăpânind peste o majoritate de țărani cu rădăcini arabe, dar creștini. Seniorii maltezi – câteva familii – trăiau între zidurile Mdinei, care era pe atunci singurul oraș. Autoguvernarea era asigurată de patru Giurati (jurați), conduși de Căpitanul Sceptrului, numit așa după bastonul pe care îl purta un paj în urma sa, ca însemn al puterii.
Cum au ajuns cavalerii din Rhodos
Toată populația malteză, cu tot cu nobilii ei, s-a pomenit, de pe o zi pe alta, sub stăpânirea Ordinului Ioanit, alungat în 1522 din insula Rhodos, de trupele otomane ale lui Soliman Magnificul. În căutarea unei noi case, la intervenția Papei, cavalerii-călugări au primit Malta ca fief, din partea împăratului Carol Quintul, care era și rege al Spaniei. În schimb, li s-a fixat un tribut simbolic, celebrul șoim maltez, care era dăruit anual viceregelui din Sicilia.
Ceremonia de luare în stăpânire l-a avut în centru pe Marele Maestru al Ordinului, Philippe Viliers de l’Isle Adam. Sub un baldachin purtat de cei patru Giurati, el s-a îndreptat spre poarta Mdinei, în fața căreia a jurat pe crucea catedralei și pe crucea ordinului să respecte privilegiile maltezilor. Apoi, Căpitanul Sceptrului a îngenuncheat în fața sa și i-a întins cheile de argint ale orașului. După aceea, porțile au fost deschise și Marele Maestru a intrat în oraș, în uralele celor prezenți. O ceremonie demnă de Urzeala Tronurilor.
Ioaniții, mari navigatori, nu au ales Mdina ca nucleu al puterii. Au lăsat-o seniorilor maltezi, iar pentru nevoile lor au dezvoltat orașul Birgu, în zona unor porturi naturale excelente.
În 1565, au respins un mare asediu turcesc, și apoi au construit splendida Valletta, capitala de azi, vizavi de Birgu. În fața noilor dezvoltări urbane, vechea Mdina și-a dobândit un nou nume, cel de Citta’ Vecchia (Orașul Vechi) și a continuat să fie guvernată autonom. Ioaniții nu s-au atins de ea, intervenind doar pentru reconstrucție, după un cutremur din 1693.
La rândul lor, nobilii maltezi, „distanți în palatele lor întunecate din Mdina, vechea capitală înconjurată de ziduri”, după cum îi descrie un ioanit în 1764, au păstrat o atitudine rezervată față de cavalerii-călugări, până foarte târziu.
Un oraș cu 250 de locuitori
Intrarea în oraș este măreață și acum, ba poate chiar mai impresionantă decât în 1530, fiindcă poarta a fost reconstruită în stil baroc. Dincolo de ea, se lasă liniștea. Mdina este supranumită și Orașul Tăcut, fiindcă, mașinile sunt interzise pe străzile sale. Excepție fac posesorii de autoturisme care locuiesc chiar în Mdina, și nu pot fi foarte mulți, fiindcă populația orașului e de doar cam 250 de persoane.
Așadar, agitația Rabatului rămâne în urmă, și chiar și grupurile de turiști par să respecte regula nescrisă de a face liniște în interiorul zidurilor. Străzile sunt o paradă de arhitectură barocă splendidă. Case nobiliare, unele de dimensiunile palatelor, le flanchează cu aer grav. În piața orașului, catedrala Sfântul Pavel pare ciclopică, în raport cu dimensiunile Mdinei. Tradiția spune că această biserică a fost ridicată pe locul unde Sfântul Pavel, naufragiat pe insulă, l-a întâlnit pe Publius, guvernatorul roman. Desigur, clădirea de azi este și ea o reconstrucție, tot din perioada barocă.
Imaginea de neuitat a Maltei
Aproape toate clădirile Mdinei pot face subiectul unor broșuri de istorie și istorie a artei. Ar fi o înșiruire fastidioasă să le reproduc aici. Detaliile se regăsesc oricum în toate ghidurile turistice. Mă rezum să zic că Mdina trebuie luată la pas, cu un ochi spre detalii: mânerele ușilor (mici capodopere în sine), decorațiunile clădirilor, exploziile de flori de pe fațade etc.
Opriți-vă în Piazza del Bastione, de unde se vede aproape toată Malta, pentru o pauză de respirație și inspirație.
Lângă acest loc de belvedere se găsește Fontanella Tea Garden, o terasă prietenoasă și veselă, cu servire excelentă. Rezervați din timp sau așteptați să se elibereze o masă lângă ziduri și comandați ceva, orice. Va fi consumația cu cea mai mare valoare adăugată primită pe gratis: priveliștea spre spectacolul Maltei.
Poate vrei sa citesti
Arsenal a suferit a doua înfrângere în ultimele trei etape, 0-1 cu Newcastle
FOTO PS Macarie a botezat copilul unor români tocmai în Norvegia
Sondaj în SUA: Cursă strânsă pentru Casa Albă, între Kamala Harris și Donald Trump, cu câteva zile înainte de alegeri
Patinatoare Kamila Valieva spune că va reveni în competiţii după perioada de suspendare din cauza dopajului
Diego Simeone, antrenorul lui Atletico Madrid: ‘Nu are nicio logică să jucăm după inundaţiile catastrofale din Spania’
„Nu poți să mergi la tejgheaua din față și să arăți cu degetul spre telefonul tău și să spui personalului: „Unde este asta?” Cum au ajuns mai mulți curieri români să fie discriminați în Irlanda de Nord
NATIONAL
Arsenal a suferit a doua înfrângere în ultimele trei etape, 0-1 cu Newcastle
Publicat
acum 19 minutein
2 noiembrie 2024De
adminNewcastle United a învins sâmbătă, pe teren propriu, scor 1-0, gruparea londoneză Arsenal, în primul meci al etapei a zecea din Premier League.
Newcastle a deschis scorul în minutul 14, când Alexander Isak a înscris cu o lovitură de cap, din centrarea lui Anthony Gordon. Elevii lui Mikel Arteta au alergat după egalare toată repriza secundă, dar Newacastle nu a cedat şi s-a impus cu 1-0, ajungând la 15 puncte şi urcând pe locul 8, scrie news.ro.
Arsenal a pierdut al doilea meci din ultimele trei etape şi are 18 puncte, ocupând locul 3 în Premier League.
NATIONAL
FOTO PS Macarie a botezat copilul unor români tocmai în Norvegia
Publicat
acum 22 de minutein
2 noiembrie 2024De
adminPreasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, se află în vizită pastorală pe coasta de vest a Norvegiei, unde a oficiat astăzi, 2 noiembrie 2024, Dumnezeiasca Liturghie Arhierească cu Parastasul în Biserica Parohiei românești din Aalesund, cu ocazia Sâmbetei Moșilor de toamnă. Vizita ierarhului s-a bucurat de prezența numeroasă a credincioșilor români din regiune.
Botezul pruncului Teodor-Ilie
Un moment deosebit în cadrul vizitei a fost botezul pruncului Teodor-Ilie, al treilea copil al familiei Andrei-Doru și Ioana-Slivia Baciu. Nașii micuțului au fost Preotul Paroh Marius-Cristian Alexe și soția sa, Nicoleta, alături de întreaga comunitate care a participat la slujba solemnă.
Binecuvântare pentru credincioasele care confecționează ii și întâlnirea cu tinerii români și norvegieni
După slujbă, Preasfințitul Părinte Macarie a vizitat atelierul parohiei unde un grup de credincioase confecționează și brodează ii, pe care le-a binecuvântat și încurajat pentru efortul de a păstra tradițiile românești. De asemenea, ierarhul a purtat un dialog cu tinerii din CTSM – Centrul pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, atât români, cât și norvegieni, adresându-le cuvinte de încurajare și împărtășindu-le din învățăturile creștine.
Vizita episcopală a fost primită cu multă bucurie de comunitatea românească, consolidând legăturile de suflet și credință în rândul credincioșilor români din Norvegia.
NATIONAL
Sondaj în SUA: Cursă strânsă pentru Casa Albă, între Kamala Harris și Donald Trump, cu câteva zile înainte de alegeri
Publicat
acum 28 de minutein
2 noiembrie 2024De
adminAlegătorii din SUA se vor prezenta la urne în 5 noiembrie pentru a-şi alege următorul preşedinte. Marea întrebare este: va avea America prima femeie preşedinte sau un al doilea mandat al lui Donald Trump?
Pe măsură ce ziua alegerilor se apropie, sondajele oferă indicii despre efectul pe care campania îl are asupra cursei pentru Casa Albă, potrivit BBC.
Cine conduce în sondaje?
Harris a avut un mic avans faţă de Trump în media sondajelor naţionale de când a intrat în cursă la sfârşitul lunii iulie şi rămâne în frunte – 48% la 47%, potrivit 538/ABC News, conform news.ro.
În timp ce sondajele naţionale sunt un ghid util cu privire la cât de popular este un candidat în întreaga ţară, acestea nu reprezintă cea mai bună modalitate de a prezice rezultatul alegerilor.
Există 50 de state în SUA, dar, deoarece majoritatea acestora votează aproape întotdeauna pentru acelaşi partid, în realitate există doar câteva în care ambii candidaţi au şanse de câştig.
Acestea sunt locurile în care alegerile vor fi câştigate şi pierdute şi sunt cunoscute sub numele de state de luptă sau state oscilante.
Cine câştigă în sondajele de opinie?
În momentul de faţă, avansul în aceste state este atât de mic încât este imposibil de ştiut cine este cu adevărat în frunte dacă este analizată media sondajelor.
NATIONAL
Patinatoare Kamila Valieva spune că va reveni în competiţii după perioada de suspendare din cauza dopajului
Publicat
acum 30 de minutein
2 noiembrie 2024De
adminPatinatoarea rusă Kamila Valieva, în vârstă de 18 ani, suspendată patru ani pentru dopaj, a declarat că intenţionează să revină în competiţie după expirarea sancţiunii, scrie AFP.
Medaliată cu aur pe echipe la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, patinatoarea, atunci în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv pentru trimetazidină. Federaţia Internaţională de Patinaj i-a retras punctele Kamilei Valieva la sfârşitul lunii ianuarie 2024, scrie agerpres.ro.
“Desigur, mă gândesc să mă întorc în sport”, a spus prima patinatoare care a reuşit un salt cvadruplu la Jocurile Olimpice, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
“A părăsi o carieră sportivă atât de tânără ar fi probabil o prostie. Voi depune toate eforturile pentru a aduce bucurie din nou publicului, mie, antrenorilor mei şi, bineînţeles, tuturor fanilor mei”, a adăugat ea.
Potrivit acesteia, medicamentul interzis, prescris pentru probleme cardiace, ar fi putut fi ingerat în timp ce mânca un “desert de căpşuni pregătit de bunicul său pe masa unde îşi acesta îşi doza medicamentele pentru inimă”.
În vârstă de 15 ani în momentul Jocurilor de la Beijing, Valieva a ajutat Rusia să câştige aurul pe echipe la Olimpiada chineză, având o prestaţie uluitoare.
Însă ceremonia de atribuire a medaliilor nu a mai avut loc, după apariţia informaţiei conform căreia sportiva fusese testată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, pe 25 decembrie 2021, la Campionatele Rusiei.
În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.
După o aşteptare de doi ani, TAS a anunţat luni decizia finală în acest caz, suspendând-o pe Valieva pentru o perioadă de patru ani, începând cu data de 25 decembrie 2021. Tribunalul de la Lausanne a subliniat, la capătul unei audieri cu porţile închise, care a început în septembrie anul trecut şi s-a reluat în noiembrie, că Valieva “nu a fost în măsură să stabilească”, cu dovezi suficient de convingătoare, că nu s-a dopat “intenţionat”.
După descalificarea Rusiei, aurul în competiţia pe echipe de la JO 2022 a revenit Statelor Unite, argintul Japoniei, în timp ce Canada a primit bronzul.
Kamila Valieva nu a mai concurat la nivel internaţional de la Jocurile Olimpice din China, în condiţiile în care patinatorii ruşi au fost interzişi în competiţiile internaţionale după declanşarea războiului din Ucraina, în februarie 2022.
Suspendarea sa se va încheia în decembrie 2025, cu câteva săptămâni înaintea startului următoarei ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, programată în Italia, la Milano/Cortina d’Ampezzo.
NATIONAL
Diego Simeone, antrenorul lui Atletico Madrid: ‘Nu are nicio logică să jucăm după inundaţiile catastrofale din Spania’
Publicat
acum 33 de minutein
2 noiembrie 2024De
adminAntrenorul echipei Atletico Madrid, Diego Simeone, a declarat sâmbătă că nu are nicio logică să se joace meciuri în acest weekend după inundaţiile catastrofale care au afectat regiunea de est a Spaniei, relatează Reuters.
Cele mai devastatoare inundaţii din istoria modernă a Spaniei au provocat moartea a cel puţin 211 persoane. Zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi, la patru zile după ce ploile torenţiale au măturat regiunea Valencia, a declarat sâmbătă premierul Pedro Sanchez, scrie news.ro.
Este cel mai grav dezastru legat de inundaţii din Europa de după 1967, când cel puţin 500 de persoane au murit în Portugalia.
Confruntarea de sâmbătă dintre Valencia şi Real Madrid, precum şi meciul Villarreal – Rayo Vallecano se numără printre partidele amânate în weekend în urma inundaţiilor.
“Nu are nicio logică”, a declarat Simeone înainte de meciul de acasă al echipei sale cu Las Palmas, programat duminică.
“Ceea ce se întâmplă este foarte dur; este foarte emoţionant să vezi oamenii care au ieşit pe străzi pentru a ajuta, care cu o lopată şi uneltele lor încearcă să ajute şi asta spune multe despre ţară, despre oameni, iar noi vrem să ajutăm oriunde putem. Sunt oameni care au foarte mari probleme, este foarte trist şi ei ne spun să continuăm şi iată-ne aici, continuând”.
NATIONAL
„Nu poți să mergi la tejgheaua din față și să arăți cu degetul spre telefonul tău și să spui personalului: „Unde este asta?” Cum au ajuns mai mulți curieri români să fie discriminați în Irlanda de Nord
Publicat
acum 46 de minutein
2 noiembrie 2024De
adminReprezentanții unui McDonald’s din Irlanda de Nord au intimidat, discriminat și exploatat curierii Uber Eats, printre care și români, conform unui raport al grupului de activism Worker Info Exchange.
Managerului unei filiale McDonald’s din Ballymena, un oraș din Irlanda de Nord, a ridicat probleme legate de cunoștiințele de limba engleză ale curierilor români în timpul unei ședințe înregistrate și postate pe un grup de Facebook.
„Nu poți să mergi la tejgheaua din față cu telefonul și să arăți cu degetul spre telefonul tău și să spui personalului: „Unde este asta?””, a spus managerul în înregistrare. Acesta a adăugat că personalul restaurantului se plânge pentru că „ei cred că sunteți duri sau abrupți, dar voi doar vorbiți normal, așa cum ați face-o în România. Engleza este un pic mai delicată.”
Curierii sunt angajați McDelivery, un serviciu externalizat de McDonald’s către Uber, care gestionează angajații.
Deși prin lege sunt angajați independenți și nu fac parte din umbrela McDonald’s, șoferii alocați de către Uber la restaurantul din Antrim au fost chemați de conducerea restaurantului la o ședință în Martie 2023.
Înregistrarea ședinței a fost postată alături de codul de conduită Uber în Octombrie 2024 pe un grup de Facebook privat creat cu câteva zile înainte de conducere numit ‘McDonald’s Ballymena Delivery Partners’.
În ședință, managerul le-a spus curierilor că au responsabilitatea de a învăța limba engleză și de a-și îmbunătăți comunicarea în timpul lor liber. În continuare, a spus că are un angajat român care va traduce punctele cheie, „ca să înțeleagă băieții”[so the boys will understand]. Pe toată durata înregistrării, mai mulți curieri au vorbit în română cu angajatul, care le-a tradus discursul managerului.
Jim Moore, consultant în relații cu angajații la firma de consultanță în resurse umane Hamilton Nash, a explicat pentru revista HR: „Este vital ca angajatorii să abordeze barierele lingvistice cu sensibilitate și profesionalism. A le spune lucrătorilor că este „responsabilitatea lor” să învețe limba engleză în timpul lor liber este nepotrivit și potențial discriminatoriu.”
„În echipele multinaționale, lucrătorii care nu sunt vorbitori nativi de limba engleză pot comunica între ei în propria lor limbă. Tribunalele de muncă au constatat anterior că instruirea lucrătorilor de a nu vorbi în propria lor limbă la locul de muncă ar putea fi discriminatorie.”
În 2021 erau 7056 de români rezidenți în Irlanda de Nord și 539.000 în Anglia și Țara Galiilor.
În continuare, managerul le spune că nu ar trebui să indice numărul comenzii atunci când se prezintă personalului de la restauant, ci ar trebui să poată vorbi cu ei despre detaliile comenzii. Aplicația Deliveroo are o caracteristică în care lucrătorii pot afișa numărul comenzii în caractere mari pe ecran exact în acest scop.
Raportul Worker Info Exchange(WIE) a acuzat managementul restaurantului de încălcarea codului de conduită al Uber, care interzice disciminarea pe bază de trăsături precum „vârstă, rasă, dizabilitate, identitate de gen, stare civilă, naționalitate, religie, sex, orientare sexuală, sau orice altă trăsătură protejată prin lege.” Penalizarea poate fi suspendarea contului Uber.
Managerul i-a amenințat pe șoferi că îi poate concedia pentru greșeli minore, deși acesta are doar puterea de a îl raporta pe șofer la Uber, care are prerogativul să îi interzică lucrătorului accesul la platformă. A spus că deja a concediat doi șoferi, unul pentru că a fost „obraznic”[cheeky] și celălalt pentru că „nu lucra bine în echipă.”
Acesta a recunoscut că a condus un experiment, generând comenzi false cu scopul de a vedea ce șoferi din apropiere vor lua comanda. WIE a spus că acest comportament este nu numai o încălcare a codului de conduită Uber, ci rănește angajații care acceptă o comandă falsă, neplătită.
Un șofer anonim a declarat pentru WIE: “Forța de muncă din Ballymena care se ocupă de livrări a ajuns la un moment critic cu McDonalds și Uber.
„Salariile au scăzut constant în ultimele douăsprezece luni, pe măsură ce Uber a implementat sisteme dinamice de salarizare și alocare a muncii.
„Ca urmare, Uber și McDonalds sunt mai profitabile ca niciodată, în timp ce noi muncim mai multe ore pentru mai puțini bani.
„Conducerea McDonalds locală devine din ce în ce mai agresivă, știind că Uber le va face pe plac și îi va concedia automat pe toți cei care se plâng.”
Un purtător de cuvânt de la Uber Eats a declarat pentru The Guardian: „Convocarea unei întâlniri de această natură nu este un lucru pe care Uber l-a tolerat sau la care a participat. Suntem în curs de investigare și am contactat direct McDonald’s cu privire la această chestiune.”
Un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat că „relațiile de lucru respectuoase cu curierii” sunt esențiale.
„Încurajăm toate restaurantele și francizele noastre să promoveze în mod activ aceste relații, la fel cum fac și partenerii noștri de livrare cu curierii lor”, au declarat aceștia. „Credem că clienții noștri primesc cele mai bune servicii atunci când echipele noastre lucrează în colaborare cu curierii și creează un mediu în care aceștia își fac treaba cât mai eficient.
Alexandra Luca este o jurnalistă română stabilită în Londra care semnează pentru publicațiile South West Londoner și Reaction.
Arsenal a suferit a doua înfrângere în ultimele trei etape, 0-1 cu Newcastle
FOTO PS Macarie a botezat copilul unor români tocmai în Norvegia
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
Sondaj în SUA: Cursă strânsă pentru Casa Albă, între Kamala Harris și Donald Trump, cu câteva zile înainte de alegeri
Patinatoare Kamila Valieva spune că va reveni în competiţii după perioada de suspendare din cauza dopajului
VIDEO ! Înotul românesc ar putea avea un nou star! Sașa Dincă din Curtea de Argeș, pe urmele lui David Popovici
Meteorologii anunță schimbarea radicală a vremii: Lovesc furtunile și temperaturile scad brusc
O mașină a Poliției Argeș implicată într-un grav accident
Consilierul Ion Șerban lovește-n propriul partid: “Viceprimari slabi! Viitorul viceprimar va fi de la PNL!”
ANUNȚ DE ANGAJARE ÎN CURTEA DE ARGEȘ!
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
Decedat ca urmare a unui accident produs în timp ce încerca să-și repare propriul autoturism În data de 2 noiembrie...
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
Pa parcursul nopții, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere, după cum urmează: Două...
Pensionară din Argeș prinsă de Poliție conducând deși avea permisul suspendat
În data de 29 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au oprit pentru verificări, o femeie de 69...
Fost deputat și viitor primar, Aurel Bălășoiu câștigă 30.000 euro și un proces intentat unui site de știri din Argeș
Fostul deputat PSD de Argeș, Aurel Bălășoiu, se pregătește să își reia atribuțiile ca primar al comunei Rociu după o...
Curtea de Argeș
NU RATA OCAZIA! PĂSTRĂVĂRIA ZĂVOI face angajări!
Angajăm Ajutor de Bucătar pentru Weekend! Vrei să faci parte din echipa noastră și să lucrezi într-un mediu plăcut doar...
ANUNȚ DE ANGAJARE!
PĂSTRĂVĂRIA ZĂVOI angajează Livrator Part-Time! Căutăm o persoană serioasă și punctuală pentru livrări locale. Program flexibil, part-time. Pentru detalii, contactează-ne...
ANUNȚ DE ANGAJARE ÎN CURTEA DE ARGEȘ!
Angajăm Ajutor Bucătar la Păstrăvăria Zăvoi! Căutăm o persoană pasionată de bucătărie, experiența nu este obligatorie!Salariu: 3.000-3.500 lei Dacă îți...
NU RATA OCAZIA! PĂSTRĂVĂRIA ZĂVOI ANGAJEAZĂ!
Ești atentă la detalii și îți place să lucrezi într-un mediu plăcut? Alătură-te echipei noastre! Detalii post: Oferim un salariu...
De tot râsul: Parcometrele din Curtea de Argeș s-au defectat la nicio lună de la darea în funcțiune – Șeful Moise luat la întrebări
Cetățenii din Curtea de Argeș sunt dezamăgiți după ce cele mai recent implementate parcometre din oraș, considerate o soluție inovatoare...
Mioveni
VIDEO! ACUM! Arde o casă la Mioveni!
In urmă cu puțin timp pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din orașul Mioveni,...
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Câmpulung
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
Salvamontiştii și jandarmii montani din Argeş au intervenit, sâmbătă seară, pentru a recupera trei persoane care s-au despărţit de grupul...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Nuntă de poveste la Corbi! Primărița Anca Baciu s-a căsătorit într-un eveniment memorabil
- NATIONALacum 2 săptămâni
LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rusia a doborât în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică 110 drone ucrainene
- NATIONALacum o săptămână
FOTO Misterioasa creatură cu patru picioare surprinsă într-o filmare lasă experții perplecși: Nimeni nu știe ce este bestia ‘hibridă’
- ACTUALacum 6 zile
VIDEO ! Înotul românesc ar putea avea un nou star! Sașa Dincă din Curtea de Argeș, pe urmele lui David Popovici
- NATIONALacum 5 zile
Meteorologii anunță schimbarea radicală a vremii: Lovesc furtunile și temperaturile scad brusc
- NATIONALacum o săptămână
Pericol pentru Dacia – Marca românească a atins o bornă istorică, dar riscă să rateze țintele pentru 2024
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO, ACUM! Incendiu violent la Albești
- NATIONALacum 2 săptămâni
VIDEO Oana Zăvoranu, oficial în faliment și data afară din sediu, scandal total cu fanii care nu îi dau bani pe TikTok