Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Mare atenție, șoferi! Se dau amenzi de mii de lei

Publicat

in

Mare atenție, șoferi! Se dau amenzi de mii de lei dacă sunteți prinși circulând fără verificarea tehnică autocirculând fără verificarea tehnică auto.

Toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din țara noastră trebuie să aibă inspecția tehnică periodică făcută. Valabilitatea acesteia este diferită în funcție de tipul și vechimea mașinilor.

Dacă ITP-ul a expirat și totuși circuli cu autoturismul respectiv, riști să fii sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Ba chiar mai mult de atât, certificatul de înmatriculare a mașinii va fi reținut de oamenii legii, la fel și numerele de înmatriculare. Așadar, nu strică să știi cât este valabil ITP-ul mașinii tale.

Valabilitatea ITP-ului

Potrivit legislației în vigoare, perioada de valabilitate a inspecției tehnice periodice, pentru diferite tipuri de autovehicule, este după cum urmează:

  • În cazul mașinilor noi, ITP-ul se face la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei verificări se calculează de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
  • Pentru mașinile cu mai puțin de 8 locuri, inspecția tehnică periodică este valabilă 2 ani de zile.
  • Dacă mașina este mai veche de 12 ani, atunci ITP-ul este valabil doar 1 an.
  • Pentru autovehiculele de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri, ITP-ul este valabil 6 luni.
  • Autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu masa totala maxima peste 3.500 kg, au ITP-ul valabil 12 luni.
  • În cazul autovehiculelor cu cel puțin 4 roti, destinate transporturilor de mărfuri, cu masa totală maximă mai mică de 3.500 kg, ITP-ul este valabil 1 an de zile.
  • ITP-ul este valabil 2 ani de zile pentru motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri.

Citeste mai mult

ACTUAL

VESTE EXTRAORDINARĂ pentru cetățenii din Curtea de Argeș: SE DESCHID ȘTRANDURILE DE LA CORBI, MUȘĂTEȘTI ȘI PITEȘTI

Publicat

in

Pe o așa caniculă, cetățenii din Curtea de Argeș primesc o veste răcoroasă care, cu siguranță, îi vor face să dea mii de mesaje de multumire administrației locale din urbea basarabilor. Asta pentru că, da, de mâine și regalii se pot răcori și bălăci in ștrandurile publice. De mâine, așadar, se deschid ștrandurile din Corbi, Mușătești și Pitești. Regalii de la Curtea de Argeș au de-acum unde se bălăci ca sa nu mai comenteze aiurea-n tramvai.

Citeste mai mult

ACTUAL

APĂ SAU PROGRAM REDUS – ITM ARGEȘ INFORMEAZĂ CU PRIVIRE LA MĂSURILE LUATE DE ANGAJATORI PE PERIOADELE DE CANICULĂ

Publicat

in

În perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă se aplică măsurile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, informează ITM Argeș.

Astfel, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000 se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor art.8 a O.U.G.nr.99/2000 constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend