Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marcel Ciolacu îi taie avântul lui Florin Cîțu: Nu poate să fie premier! PSD vrea prima rotație/ VIDEO

Publicat

in

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că social-democrații vor veni cu propunere de premier și vor solicita ca, în mecanismul rotației, PSD să aibă prima tragere la funcția de premier. Ciolacu i-a transmis lui Florin Cîțu că nu poate să fie premier, din moment ce a fost demis prin moțiune de cenzură.

”Mai mult ca sigur, azi vom avea finalizat programul de guvernare.

O să-mi iau o anumită marjă de negociere de la colegii mei. Categoric PSD va avea un premier desemnat.

Logic, din moment ce PSD a câștigat alegerile, este normal ca PSD să ceară premierul la prima rotație. De aici pleacă negocierile și cred că cel mai important este să nu iasă nimeni păcălit. Este normal să există poziții contradictorii, de aceea se și numesc negocieri. Eu sper ca astăzi să finalizăm aceste negocieri.

Intrăm într-o normalitate și sunt ferm convins că și Florin Cîțu va înțelege această normalitate și va înțelege că nu poate să vină prim-ministru, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură.”, a spus Marcel Ciolacu.

Loading

NATIONAL

Comisia Europeană reacționează la amenințările Kremlinului: ‘Nimic din ceea ce a declarat nu va conduce la schimbarea poziției noastre’

Publicat

in

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, Peter Stano, a susţinut că afirmaţiile lui Putin nu vor schimba poziția UE cu privire la furnizarea de ajutor către Kiev. Declaraţiile președintelui rus, Vladimir Putin, cu privire la atacurile lansate cu arme occidentale în adâncul Federației Ruse nu vor schimba poziția UE faţă de Kiev, a declarat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, Peter Stano, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI, potrivit Rador Radio România.

‘Nimic din ceea ce a declarat nu va conduce la schimbarea poziției noastre… Vom continua să sprijinim Kievul, inclusiv să-l sprijinim militar. Discuțiile referitoare la ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate de țările UE continuă’, a mai spus Peter Stano.

Pe 12 septembrie, Putin, răspunzând la întrebarea adresată de un jurnalist rus, a susţinut că Ucraina nu este capabilă să lanseze atacuri adânc în teritoriul Rusiei fără datele primite de la sateliții europeni și americani. Drept urmare, potrivit lui, nu este vorba despre o permisiune de a folosi rachete occidentale de către Ucraina, ci despre participarea directă a țărilor NATO la conflict.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a catalogat declarația liderului rus ca fiind una extrem de importantă. În opinia sa, ea este extrem de clară și lipsită de orice interpretare şi nu admite lecturi duble.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Teatru contemporan, comedii dulci-amare şi spectacole-manifest – în stagiunea de teatru de la ARCUB

Publicat

in

Teatru contemporan, comedii dulci-amare şi spectacole-manifest sunt programate în stagiunea de teatru de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, din perioada septembrie-decembrie, care se deschide pe 16 septembrie, de la ora 19,00, cu premiera spectacolului “Showcase”, o producţie din cadrul proiectului “Let’s Laugh”, iniţiat de Asociaţia Arte dell’Anima.

Potrivit unui comunicat al ARCUB transmis, vineri, coordonat regizoral de Radu Iacoban, cu o distribuţie formată din Reka Kovacs, Daniel Popa, Daria Pentelie, Tiberiu Hărsan, Cezara Petredeanu, Una Toma, spectacolul promite publicului o experienţă teatrală menită să provoace râsul şi reflecţia. O a doua reprezentaţie a aceluiaşi spectacol va avea loc, pe 7 octombrie, ora 19,00, la Sala Mare.

Pe 21 septembrie revine la Sala Mare ARCUB spectacolul “Respiro – Vacanţă pe acoperiş”, o producţie a companiei de teatru independent Respiro Comp, care propune “un roller-coaster de emoţii şi răsturnări neaşteptate de situaţii”, o poveste despre autocunoaştere, puterea de a merge mai departe şi speranţă. Cu o distribuţie formată din Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache şi Cătălina Nichitin, montarea cucereşte publicul prin alchimia dintre forţă şi sensibilitate, creând pe scenă “o energie captivantă”. Inspirat de textul dramatic “Matilda şi groparii” al Stelei Giurgeanu şi regizat de Corina Dragomir, spectacolul este o comedie care încurajează la o meditaţie pe tema violenţei în familie.

Actorii Mihai Baranga, Luminiţa Erga, Cristi Toma, Silviu Biriş, Vlad Linţă, Natalia Dragomir, Mona Dobrisan, alături de două artiste ale scenei lirice româneşti – soprana Arlinda Morava şi mezzo-soprana Adriana Alexandru, se întorc pe scena de la ARCUB, pe 29 septembrie, ora 16,00, cu o nouă reprezentaţie “Cheful suprem”, regizată de Beatrice Rancea. Spectacolul este “o comedie efervescentă, cu reverberaţii amare”, portretizând satiric o adunătură de parveniţi, ce se prezintă a face parte din “lumea bună”.

Programul stagiunii de teatru de la ARCUB este completat de cea mai recentă producţie “Bazinul de nord” de Rajiv Joseph, creată de Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre cei mai premiaţi regizori de teatru. Prezentat în premieră pe 19 aprilie, la Sala Mare ARCUB, spectacolul, sub aparenţa unui thriller, pune în lumină idei şi emoţii, confruntări şi sentimente, pe teme actuale legate de rasă, religie, bogăţie şi putere. Cu o distribuţie foarte apreciată, formată din actorul Şerban Pavlu şi tânărul Vlad Linţă, spectacolul vorbeşte despre corectitudinea politică, moralitate şi vină.

Biletele au fost puse în vânzare, la preţuri variabile, în funcţie de categoria de loc şi pot fi achiziţionate online de pe entertix.ro şi de la Casa de bilete ARCUB de pe strada Lipscani 84-90.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Apariție spectaculoasă pe cerul României: Lumina puternică ce i-a speriat pe locuitorii din Constanța

Publicat

in

O lumină extrem de puternică i-a speriat, în noaptea de joi spre vineri, pe locuitorii din Constanța. Apariția misterioasă s-a petrecut în orașul Ovidiu, iar localnicii au filmat evenimentul.

Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic din Capitală, a explicat despre ce a fost vorba

”Am văzut filmarea respectivă și, având în vedere modul în care s-a comportat dâra aceea luminoasă, adică a apărut din senin, s-a mișcat foarte repede pe cer și la final a avut câteva explozii, pot să spun că a fost o stea căzătoare foarte strălucitoare, un bolid, adică un obiect care se învârtea în jurul Soarelui și a intrat în atmosferă, obiect însemnând ceva natural, adică un fir de praf, o pietricică.

Strălucirea unui meteor depinde foarte mult de mărimea obiectului care intră în atmosferă. De exemplu, avem o pietricică sau un fir de praf care intră în atmosferă și la frecarea cu aerul, dă energie aerului. La final, atunci când viteza este foarte mare și frecarea cu aerul este maximă, obiectul se descompune în multe, multe bucăți, care se aprind și ele, la rândul lor”, a explicat Adrian Șonka la Antena 3 CNN.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Fenomenul ‘La Nina’ lovește cu putere: Va fi mai rău decât ‘fratele’ ei ‘El Nino’

Publicat

in

În perioada septembrie-noiembrie există 71% șanse să se că fenomenul ‘La Nina’ să își facă simțită prezența considerabil, a declarat joi meteorologul guvernului american, relatează Reuters.

IMPORTANȚA ACESTUI FENOMEN

La Nina este un fenomen al cărui model climatic începe cu temperaturi oceanice mai scăzute decât cele normale în centrul și estul Pacificului ecuatorial, și este legat atât de inundații și secetă, cât și de o creștere a frecvenței uraganelor în Caraibe.

La începutul acestei săptămâni, biroul meteorologic din Japonia a afirmat, că există o probabilitate de 60% ca fenomenul La Nina să se producă de acum până la iarnă în emisfera nordică.

Producătorii brazilieni de soia ar putea produce cu 14% mai mult în sezonul 2024/2025, comparativ cu cel precedent, arată un sondaj Reuters, pe măsură ce cresc așteptările legate de ploi mai abundente în ultimul trimestru al anului.

“Este posibil ca fenomenul tipic La Nina să nu se materializeze dacă semnalul este slab. Cu toate acestea, principala zonă de urmărit în ceea ce privește problemele legate de uscăciune și de reducerea producției agricole este zona de culturi din Argentina, Uruguay și sud-estul Braziliei în timpul verii”, a declarat Jason Nicholls, meteorolog internațional principal la AccuWeather.

“Sectoarele agriculturii și creșterii animalelor sunt în mod clar cele mai expuse riscului efectelor La Niña, multe dintre aceste zone fiind esențiale pentru producția de culturi precum soia și porumbul”, a spus David Oxley, șeful departamentului de economie climatică de la Capital Economics.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cezar Creţu l-a învins pe Bu în primul meci al întâlnirii de la Craiova. România conduce China cu 1-0

Publicat

in

Cezar Creţu (292 ATP) l-a învins, vineri, pe Yunchaokete Bu (113 ATP), în primul meci al întâlnirii de Cupa Davis România – China, care are loc la Craiova. Astfel, România conduce cu 1-0.

Creţu s-a impus cu scorul de 3-6, 6-4, 7-6 (4), înn trei ore şi şapte minute.

Al doilea meci de simplu de vineri, din cadrul întâlnirii din Grupa Mondială IIa Cupei Davis, îi va opune pe Gabi Adrian Boitan (364 ATP la simplu) lui pe Yi Zhou (527 ATP).

Ziua de sâmbătă va începe cu partida de dublu, dintre perechea Victor Cornea/Bogdan Pavel şi cuplul Fajing Sun/Rigele Te. Cornea ocupă locul 80 în lume la dublu, Pavel este pe 272, Sun pe 289, iar Te pe 742.

Ultimele două meciuri de simplu se vor juca între Filip Cristian Jianu (234 ATP) şi Bu, respectiv între Creţu şi Zhou, ambele fiind dueluri care au loc în premieră.

România şi China nu s-au mai întâlnit până acum în Cupa Davis, Craiova găzduind, în premieră, un meci din cadrul acestei competiţii.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Românii din străinătate mai au doar 3 zile să se înscrie pentru a vota la alegerile parlamentare / Care este procedura

Publicat

in

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare la o secție din străinătate, românii din diaspora mai au trei zile la dispoziție pentru a se înscrie, în timp ce pentru a vota prin corespondență se pot înscrie până în 17 octombrie. 

Pentru a putea vota într-o secție de votare, românii din diaspora se pot înscrie până luni, 16 septembrie, inclusiv, pe site-ul votstrainatate.ro/parlamentare. Pentru a se organiza o secție de votare, este nevoie ca cel puțin 100 de persoane să fie înscrise pentru a vota în aceeași localitate din străinătate, conform Expert Forum

„Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința în străinătate solicită organizarea unei secții de votare în statul unde vrea să voteze. Prin completarea acestui formular, cetățeanul român cu domiciliu sau reședința în străinătate își exprimă opțiunea de a vota în străinătate la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România (doar dacă cererea este aprobată)”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă. 

Până la ora redactării acestui articol, 3.375 de români s-au înscris pentru a vota la o secție de votare organizată în afara României. Cei mai mulți dintre ei sunt din Olanda – 720, Marea Britanie – 600 și Germania – 354, conform cifrelor de pe vostrainatate.ro. 

Foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Votul prin corespondență la alegerile parlamentare

Românii plecați în străinătate care nu vor să voteze neapărat la o secție de votare, dar vor să își exercite acest drept, se pot înscrie pentru a vota prin corespondență. Ei mai au la dispoziție încă 34 de zile, până în 17 octombrie 2024. 

„Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate și care deține un document care dovedește dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate”, explică AEP. 

Până acum s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare 2.850 de români. 

Alegerile prezidențiale: până când se pot înscrie românii din străinătate ca să voteze

Pentru alegerile prezidențiale, românii care vor să voteze la o secție de votare din afara României se pot înscrie pe site-ul votstrainatate.ro/presedinte până în 24 septembrie, inclusiv. 

Până acum s-au înscris 3.241 de români, cei mai mulți din Olanda – 676, Marea Britanie – 572 și Germania – 347. 

Foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Pentru românii din diaspora care vor să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale, termenul limită de înscriere pe același site este 10 octombrie. 

Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale pentru românii din diaspora 

Românii din străinătate au două zile de vot la alegerile parlamentare din acest an:

  • 30 noiembrie, ora 07:00: începerea primei zile de votare în străinătate
  • 1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară. Tot atunci va avea loc începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.

Pentru alegerile prezidențiale, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile. În primul tur românii din străinătate vor începe să voteze din 22 noiembrie:

  • 22 noiembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.
  • 23 noiembrie, ora 7:00, românii din afară îşi exercită dreptul de vot până la ora 21:00.
  • 24 noiembrie, ora 7:00, românii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, votul românilor din diaspora va începe din 6 decembrie:

  • 6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00.
  • 7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.
  • 8 decembrie, ora 7:00, votarea începe și pentru românii din țară şi se încheie la ora 21:00.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend