Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marcel Boloș: ‘Dăm startul înscrierilor pentru o măsură mult aşteptată de către mediul de afaceri’. Termenul limită – 9 septembrie

Publicat

in

Ministerul Finanţelor dă startul, luni, primei sesiuni de înscriere a proiectelor finanţate în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G.300/2024 care prevede că, până la 9 septembrie 2024, reprezentanţii mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finanţare, împreună cu documentele justificative, pentru investiţii ale căror costuri eligibile depăşesc 50 milioane lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro, iar pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.

„Dăm startul înscrierilor pentru o măsură mult aşteptată de către mediul de afaceri, pentru sprijinirea investiţiilor în tehnologii noi. Esenţa acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este să genereze efect multiplicator în economie, preponderent în cadrul întreprinderilor care activează în cadrul industriei prelucrătoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalaţii şi utilaje, a prestatorilor de servicii. Separat, prin deja consacratele scheme 807 şi 332 avem anul acesta în derulare 64 proiecte de investiţii cu o valoare totală de peste 11 miliarde lei, în industrii ca industria auto, industria farmaceutică, industria aeronautică sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de muncă”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Ministerul Finanţelor precizează că cererile de acord pentru finanţare se depun online, prin intermediul aplicaţiei Big Project, secţiune care conţine atât un ghid informativ, cât şi formularele de depunere a documentaţiei.

Totodată, experţii din cadrul departamentului de specialitate de cadrul MF, vor asigura asistenţa pe toată durata sesiunii, la adresa de mail asistdep.online@mfinante.gov.ro, în cazul în care apar erori sau sunt necesare lămuriri tehnice cu privire la modul de completare a formularelor şi de încărcare a întregii documentaţii.

MF mai arată că cererile de acord pentru finanţare depuse în sesiune se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat şi se analizează în limita bugetului sesiunii.

„Analiza cererilor de acord pentru finanţare se finalizează cu acord pentru finanţare (dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile şi criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate”, subliniază instituţia.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de construcţii, achiziţie de echipamente şi active necorporale, iar activele aferente investiţiei trebuie să fie noi.

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit Ministerului Finanţellor, sunt eligibile investiţiile care se realizează în unul dintre sectoarele: Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor; Fabricarea băuturilor; Prelucrarea lemnului; Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie; Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; Fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; Fabricarea altor produse din minerale nemetalice; Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii; Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; Fabricarea echipamentelor electrice; Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor; Fabricarea altor mijloace de transport; Fabricarea de mobilă; Colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; Alte industrii.

Criteriile cumulative de eligibilitate pe care o întreprindere trebuie să le îndeplinească sunt următoarele: I. Criterii generale Să fie înregistrate potrivit Legii societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Să realizeze o investiţie iniţială în România, în maximum 3 ani de la data demarării acesteia, în unul dintre sectoarele eligibile prevăzute de schema de ajutor de stat în anexa nr.1; Să nu intre în categoria „întreprinderilor în dificultate”; Să nu se afle în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii şi să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat; Să nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii; Să nu efectueze o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiţia iniţială.

Suplimentar, pentru întreprinderile cu cel puţin un exerciţiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie să aibă rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciţii financiare încheiate şi capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.

„Totodată, pentru a fi eligibili, în plus faţă de criteriile generale, întreprinderile nou-înfiinţate trebuie să aibă capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi să nu aibă acţionari care deţin sau au deţinut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii o întreprindere cu acelaşi obiect de activitate pentru care solicită finanţare”, arată Ministerul de Finanţe.

II. Criterii de eligibilitate cumulative pentru investiţii: a) să fie considerate investiţii iniţiale (unitate nouă/extindere/diversificare/schimbare fundamentală) sau investiţii iniţiale care creează o nouă activitate economică (unitate nouă/diversificare in cazul judeţului Ilfov); b) să aibă o valoare totală, fără TVA, a costurilor eligibile asociate investiţiei iniţiale, de minimum 50 milioane lei; c) să îşi demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data finalizării acesteia; d) să îndeplinească condiţia referitoare la efectul stimulativ; e) să îndeplinească indicatorii cantitativi şi calitativi prevăzuţi de schemă; f) să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie.

Loading

NATIONAL

Virgil Popescu a anunțat ce va face Iohannis după ce nu va mai fi președinte: E normal

Publicat

in

Se știe ce va face președintele Klaus Iohannis la final de mandat! Europarlamentarul PNL Virgil Popescu a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis este oricând binevenit în PNL, el arătând că acesta a fost preşedintele partidului şi Statutul formaţiunii spune că toţi foştii preşedinţi sunt membri în BPN.

Virgil Popescu a fost întrebat în emisiunea România Politică de la Prima News dacă preşedintele Klaus Iohannis ar putea reveni în partid după finalziarea mandatului.

”Dânsul este oricând binevenit în PNL, nu îmi dau seama dacă după statut, s-a suspendat sau nu mai este membru, dar a fost preşedinte al partidului şi Statutul nostru spune că toţi foştii preşedinţi sunt membri în Biroul Politic Naţional”, a precizat Popescu.

El a mai afirmat că Iohannis ”are o capacitate şi o experienţă foarte mare, vastă în domeniul politicii externe, a politicii de apărare”.

”E normal să fie în interiorul PNL”, a completat eurodeputatul liberal.

PNL a încercat să îi facă loc lui Klaus Iohannis pe listele de la Senat, însă președintele a declinat oferta

“Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a transmis Iohannis printr-un comunicat de presă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, de la New York, că nu dorește o lege specială pentru el

„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în perioada următoare pentru o discuție care va avea loc în România, dacă este despre România. Dar despre această lege, pot să vă spun și acum, că pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc eu, personal, să existe”, a spus Klaus Iohannis, la New York.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Organizaţia judeţeană a PNL Buzău a depus listele cu candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor

Publicat

in

Organizaţia judeţeană a PNL Buzău a depus, marţi, listele cu candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor la alegerile din 1 decembrie. Liderul PNL Buzău, Adrian Mocanu, deschide lista pentru Camera Deputaţilor, în timp ce la Senat primul loc pe listă este ocupat de Claudia Benchescu-Pecingină, în prezent deputat.

La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de preşedintele PNL Buzău, Adrian Mocanu, urmat de Silviu Laurenţiu Roşioru, consilier municipal, Marieta Boloş, preşedinte al OFL Buzău, medicul Adrian Zoican, consilier judeţean şi fost şef al UPU Buzău, profesorii Ştefan Torcărescu şi Constantin Mircică şi Mircea Onetz, inginer silvic.

La Senat, lista este deschisă de Claudia Benchescu-Pecingină, deputat în funcţie, Georgian Calotă, fost primar al comunei Balta Albă, Vasile Dobre, jurist, Eliza Vieru şi Alexandru Burlacu.

Majoritatea candidaţilor liberali buzoieni pentru Parlament au fost prezenţi la depunerea listelor la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Buzău.

La final, preşedintele Adrian Mocanu a declarat că organizaţia îşi propune să obţină cu sprijinul buzoienilor două mandate de deputat şi unul de senator.

”Noi sperăm să obţinem, cu voia buzoienilor, doi deputaţi şi un senator. Cred că buzoienii sunt sătui în momentul de faţă de talpa roşie a PSD-ului care este pusă pe Buzău şi cred că putem lua un număr bun de parlamentari şi voturi în aşa fel încât vocea buzoienilor să fie auzită în Parlamentul României”, a spus Adrian Mocanu.

De asemenea, Mocanu a declarat că, deşi în ultimii ani s-au făcut investiţii în Buzău, nu a găsit pe stradă oameni care să spună că o duc mai bine sau că au câştigat mai mulţi bani.

”Talpa roşie a PSD-lui este pusă în momentul de faţă pe tot ce înseamnă economia judeţului şi aici fac referire doar la un singur exemplu de ceea ce înseamnă economia în judeţul Buzău. Când cel mai mare angajator în judeţul Buzău, în momentul de faţă, este Spitalul Judeţean, vă daţi seama, de fapt, unde este economia în judeţul Buzău. Vedem în ziare că vin bani în judeţul Buzău, că premierul Marcel Ciolacu face investiţii, însă eu nu am întâlnit până în momentul de faţă pe stradă oameni care să spună că au luat bani mai mulţi, că le merge mai bine, că sunt mulţumiţi de premierul Ciolacu sau chiar de preşedintele PSD Buzău, domnul Romaşcanu, care până la urmă ar fi bine să clarifice când i-a păcălit buzoienii? Atunci când a candidat la Consiliul Judeţean şi a fost ales sau acum, când candidează la Senat? Iar vizavi de talpa roşie a PSD-lui pe judeţul Buzău o să vă dau mai multe exemple, dar nu acum. Ce înseamnă PSD şi faptul că este continuatorul de fapt al Partidului Comunist în România şi în judeţul Buzău voi face public în perioada următoare”, a susţinut Adrian Mocanu, preşedintele PNL Buzău.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce i-ar oferi Geoană cadou lui Ciolacu? `Un set de chei de la un apartament Nordis`

Publicat

in

Prezent în emisiunea lui Cătălin Măruță, candidatul independent Mircea Geoană l-a legat pe Marcel Ciolacu de afacerea falimentară Nordis de care candidatul PSD vrea să scape.

Întrebat ce cadouri le-ar pregăti contra-candidaților săi principali, Geoană a spus că lui Marcel Ciolacu i-ar dărui un set de chei de la un apartament Nordis.

“Lui Marcel Ciolacu i-aș pregăti un set de chei de la un apartament Nordis. E la modă, e în vogă! Iar domnului Simion i-aș oferi un set de chei de la casele care nu se vor construi niciodată. Ca să rimeze cu domnul Ciolacu. Adică fiecare oferă câte un apartament la o construcție care nu se va livra niciodată”, a adăugat candidatul independent la prezidențiale, Mircea Geoană.

Marcel Ciolacu și PSD au încercat în ultimele zile să șteargă orice urmă de implicare în afacerea Nordis, după dezvăluirile “Recorder” care au arătat țeapa dată de cei din apropierea Laurei Vicol, deputată PSD care a condus Comisia juridică din Parlament până la apariția anchetei jurnalistice.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Liberalul Alexandru Muraru: PNL Iaşi trebuie să dea un ministru în viitorul cabinet

Publicat

in

Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, susţine că liberalii ieşeni trebuie să dea un ministru în viitorul guvern, el acuzând PSD că a blocat unele proiecte importante ale regiunii.

Alexandru Muraru a afirmat, potrivit unui comunicat transmis de PNL Iaşi, că de la 1 ianuarie, liberalii ieşeni vor trebui să aibă un post de ministru în viitorul cabinet. El a precizat că “Iaşul a rămas singurul bastion liberal din Moldova în lupta cu un PSD care a ţinut regiunea în sărăcie“.

“PSD a blocat toate proiectele la nivelul judeţului Iaşi. PNL Iaşi trebuie să dea un ministru în viitorul cabinet“, a susţinut Alexandru Muraru.

Totodată, Muraru i-a acuzat pe liderii social-democraţi de rea-voinţă în ceea ce priveşte sprijinul pentru proiecte importante ale regiunii.

“Din păcate, avem proiecte ale judeţului care suferă din cauza relei voinţe şi incompetenţei PSD, a unor miniştri social-democraţi şi a premierului Marcel Ciolacu, care nu cunoaşte geografia Moldovei. Marcel Ciolacu iubeşte atât de mult Iaşul şi Moldova, încât l-a pus cu mâna lui pe Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pe primul loc la Camera Deputaţilor pe listele PSD Iaşi. Făptaşul se întoarce la locul crimei şi vorbesc aici de acelaşi ministru care a sabotat efectiv Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, scoţându-l de la finanţarea prin PNRR, doar din orgolii politice“, a precizat şeful liberalilor ieşeni, Alexandru Muraru.

Potrivit acestuia, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ”ţine în braţe un director incompetent“ la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, care ar fi blocat proiectul centurii oraşului Podu Iloaiei.

“Trag un semnal de alarmă arătând că, fără PNL la guvernare, Iaşul şi regiunea Moldovei ar fi rămas cu mult în urmă. Românii care au aflat de ancheta privind afacerea Nordis îşi pot imagina cum ar arăta o Românie cu Marcel Ciolacu preşedinte, o Românie în care escrocheria, abuzul şi furtul banului public sunt infracţiuni tolerate până la cel mai înalt nivel”, a mai afirmat Alexandru Muraru.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Suma obținută de o mămică din reciclarea PET-urilor de la Sf. Parascheva: a reușit să-i asigure hrana copilului ei

Publicat

in

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva a adunat la Iași peste 250.000 de credincioși care au venit să se roage la raclă, în căutarea ajutorului divin. Din păcate, aceștia au lăsat în urma lor o cantitate mare de deșeuri, majoritatea sticle din plastic.

O mamă care își crește singură copilul, după ce a fugit de un soț violent, a muncit neobosit în cele trei zile de pelerinaj. A reușit să adune câte 300 de sticle pe zi, pe care le-a dus la centrele de reciclare, primind 50 de bani pentru fiecare.

„De câteva zile vin la coada de la Sfânta Parascheva și adun sticle, doze, ce se poate returna pentru cei 50 de bani. Am nevoie de bani ca să îmi îngrijesc copilul, deoarece sunt singură. Este greu, nu am ce să zic, dar trebuie să pun ceva de mâncare pe masă. Am învățat să mă descurc singură toată viața, m-am despărțit de soț în urmă cu câțiva ani, e mai bine așa, deoarece aveam numai probleme cu el. Mi-am luat copilul și am plecat unde am găsit și eu să stau, însă nu am renunțat la el, nici nu am vrut să mă gândesc la asta”, a povestit femeia, conform bzi.ro.

După despărțirea de tatăl copilului, ea este nevoită să-i fie alături zi și noapte, fapt ce îi face dificilă găsirea unui loc de muncă.

Femeia a strâns o sumă mulțumitoare pentru ea și fiul ei

În fiecare dintre cele trei zile, femeia a reușit să adune aproximativ 180 de lei. Ea explică faptul că a recurs la această metodă, deoarece, având doar patru clase, îi este greu să se angajeze.

Ea a declarat: „Decât să cerșesc sau să fur, am ales să strâng sticle. Am lucrat un timp la spălat vase și la făcut curățenie, doar că după ce am rămas singură, trebuia să am grijă de copil. Este și greu să mă angajez, deoarece am doar 4 clase, dar măcar aș fi învățat să scriu bine și să socotesc, așa m-aș fi putut angaja la un magazin. Pot să mă descurc, am alocația de la băiat, mai găsesc să merg la treabă uneori sau mai adun sticle. Păi, într-o zi, aici am reușit să strâng undeva la 300 și ceva de sticle, și așa, lumea le aruncă la gunoi”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nicușor Dan vrea referendum în Capitală. Cele două întrebări spinoase la care trebuie să răspundă bucureștenii

Publicat

in

Primarul general Nicușor Dan anunță, marți, că a convocat ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru data de 21 octombrie, pentru două proiecte privind referendumul din Capitală. Ședința CGMB a fost convocată de primarul general pentru luni, 21 octombrie, de la ora 10.00. Pe Ordinea de Zi se regăsesc cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

  1. ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, spune, pe Facebook, Nicușor Dan.

Cartoful fierbinte din mâna lui Nicușor Dan

Chestiunea unui referendum în București aduce însă și întrebarea dacă ar avea efecte în plan administrativ, asta pentru că legile privind organizarea unui referendum local arată o situație dificilă pentru edil.

„Stabilirea în concret a problemelor de interes deosebit ce pot face obiectul referendumului local este atributul exclusiv al autorităţilor publice locale şi este foarte extins putând include orice problemă calificată de autorităţile publice ca fiind de interes deosebit”, se arată în doctrina juridică și în jurisprudența instanțelor pe această temă. Cu toate acestea, există anumite limite materiale determinate de competenţa autorităţilor publice locale putând face obiectul unui referendum local doar acele probleme care ţin de competenţa autorităţilor publice locale (o analiză pe această temă, pe larg, aici).

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend