Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mai puţin de 1 din 10 tineri între 12 şi 24 de ani au avut acces la un program de internship, voluntariat sau stagii de practică (studiu)

Publicat

in

Platforma „Internii” care ajută tinerii care vor fă facă internship, voluntariat sau stagii de practică sunt puşi în legătură cu companiile, a pornit de la un sondaj care arată că mai puţin de unu din zece tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani au avut acces la un astfel de program. Cel mai dificil acces în au elevii de gimnaziu şi cei de liceu, arată un sondaj realizat luna trecută pe un eşantion de o mie de tineri.

„Cred eu că această platformă de conectare a tinerilor cu oportunităţile de a găsi experţi, mentori, stagii de practică, de voluntariat în cadrul companiilor private, în organizaţiile neguvernamentale sau în instituţiile publice este de bun augur. În realitate, aceste chestiuni de întâmplau într-un procent incredibil de mic şi am pornit la drum cu un sondaj în rândul elevilor, sondaj realizat pe un eşantion de peste o mie de elevi din toată ţara, la începutul lunii februarie a acestui an, care ne arată doar 9% dintre elevii cu vârste de 12 şi tineri de 24 de ani au avut acces la un stagiu de internship”, a declarat vineri după amiază, într-o emisiune la Prima News, Andreea Paul preşedinte INACO.

Potrivit Andreei Paul, sondajul a arătat că doar 3% dintre elevii cu vârste între 12 şi 15 ani au avut acces la internship într-o compania privată. În cazul elevilor de liceu, cu vârste între 16 şi 18 ani, procentul celor care au avut acces la un program de internship a fost de 10, cifra urcă la 13% în cazul studenţilor cu vârste de până în 21 de ani şi 39% dintre tinerii cu vârste între 22 şi 24 de ani au avut posibilitatea de a participa la un program de internship.

Platforma „Internii” a plecat de la ideea şanselor egale, având în vedere că, până în prezent, elevii care voiau să participe la un astfel de program nu aveau acces la el dacă profesorii sau părinţii nu aveau conexiuni personale care să le deschidă uşile companiilor, ONG-urilor sau instituţiillor.

„Asta este ceea ce ne-am dorit: un mod de legătură, care să funcţioneze cu maximum două clickuri”, adaugă Andreea Paul.

Loading

DIVERSE

După ce Papa Francisc va fi înmormântat, urmează conclavul. Cum va fi ales următorul pontif

Publicat

in

Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani şi nu există niciun candidat clar la succesiunea sa. Procesul de alegere a unui nou papă este lung şi secret. Majoritatea celor 252 de cardinali din lume vin la Roma pentru a participa. Cei cu vârsta sub 80 de ani, 135 de prelaţi, se pregătesc să intre într-un conclav pentru a-l alege pe următorul pontif.

Citește și: Desertul românesc adorat de Papa Francisc. Cum se prepară „mălaiul dulce” şi ce alte mâncăruri prefera Suveranul Pontif

Odată ce începe, ceea ce conform legii Bisericii nu ar trebui să se întâmple mai devreme de 6 mai, cardinalii vor fi complet izolaţi de lumea modernă până la numirea unui nou papă.

Până atunci, ei pot participa la evenimente publice şi pot da interviuri despre ceea ce caută la următorul lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume.a „Citirea semnelor pre-conclav pentru a identifica candidaţii papali este complicată, deoarece semnele sunt de obicei foarte subtile”, a declarat John Thavis, un corespondent la Vatican care a acoperit trei papalităţi, potrivit Reuters.

Înmormântarea Papei Francisc, primul moment important

Funeraliile papale marchează prima din cele nouă zile de doliu pentru Biserica Catolică. O altă slujbă de doliu va avea loc duminică în Piaţa Sfântul Petru. Aceasta va fi condusă de cardinalul italian Pietro Parolin, adesea citat ca unul dintre principalii candidaţi la papalitate.

Clişeul este că cel care intră în conclav ca papă iese cardinal. Doar profeţii ştiu ce se va întâmpla”, a declarat Christopher Bellitto, un istoric de la Universitatea Kean din New Jersey specializat în Biserică.

Un nou papă poate lua orice nume doreşte. De obicei, îşi alege unul bazat pe o papalitate căreia doreşte să îi aducă un omagiu sau pe care doreşte să o imite. Printre cele mai populare zece nume de papi se numără Ioan, Benedict, Grigore sau Clement.

În aceste întâlniri, cunoscute sub numele de „congregaţii generale”, cardinalii au ocazia să vorbească liber şi chiar, poate, să ofere o viziune pentru un viitor papat sub conducerea lor. Deliberările finale cu privire la cine ar trebui să-i urmeze lui Francisc vor avea loc în conclav.

Cardinalii care vor intra în Capela Sixtină pentru a vota vor fi izolaţi de lume, interzicându-li-se să citească ziare sau să vorbească cu lumea exterioară. În timp ce intră în deliberări, arhiepiscopul Diego Ravelli, care conduce celebrările liturgice de la Vatican, va striga, în latină, „Extra omnes!” (Toată lumea afară!).

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Prognoza meteo. Un ciclon loveşte România, vremea se răceşte, iar furtunile nu iau pauză nicio zi săptămâna viitoare

Publicat

in

Prognoza meteo DUMINICA Valorile termice diurne vor continua să scadă, astfel încât se vor situa ușor sub normele caracteristice perioadei în regiunile extracarpatice, iar cele nocturne vor caracteriza o vreme rece pentru această perioadă în est, nord-est și în zonele depresionare. Vor fi înnorări și mai ales ziua va ploua, pe arii restrânse în Banat, Crișana și posibil în Oltenia și Transilvania, precum și în zonele montane aferente, iar la altitudini mari se vor semnala precipitații mixte. În restul teritoriului cerul va fi variabil la senin.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul Banatului, iar la începutul intervalului local și în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (viteze în general de 40…50 km/h), precum și la munte, cu rafale pe crestele din vestul Carpaților Meridionali de 60…80 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 11 grade, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, până la -5…-2 grade. Spre dimineață, izolat se va forma ceață, iar în Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei pe suprafețe mici se va produce brumă.

Rupere de nori în mai multe judeţe. GRINDINA a făcut prăpăd, unde loveşte urgia în orele următoare, HĂRŢILE ANM

BUCUREȘTI Valorile termice vor continua să scadă, astfel că se vor situa ușor sub normele perioadei. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 3…6 grade. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări la începutul zilei. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări (rafale de 40…45 km/h) în prima parte a intervalului.

Prognoza meteo LUNI Vremea va deveni în general frumoasă, dar regimul termic va fi comparabil cu cel din intervalul anterior. Cerul va mai avea unele înnorări în vestul teritoriului, unde izolat, cu probabilitate mai mare în zonele de deal și munte, vor fi ploi slabe, dar va fi variabil spre senin în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului în sudul Banatului și în zona montană aferentă (în general 50…65 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 22 de grade, iar cele minime între 1 și 10 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, până la -2 grade. Spre dimineață, pe spații mici se va forma ceață, iar izolat, cu precădere în zonele depresionare, se va produce brumă.

BUCUREȘTI Vremea va fi în general frumoasă, dar mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17…19 grade, iar cea minimă de 2…5 grade.

Prognoza meteo MARTI Vremea va fi predominant frumoasă și se va încălzi ușor în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 și 13 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. Dimineața și noaptea pe areale mici va fi ceață.

ANM anunţă fenomene meteo periculoase în jumătate de ţară. Vânt puternic, ploi torenţiale, tunete şi fulgere, ISU le cere românilor să stea în case

BUCUREȘTI Vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 19 grade, iar cea minimă va fi de 6…8 grade.

Prognoza meteo MIERCURI Vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate la munte, unde cu totul izolat vor fi averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 și 13 grade, anunţă ANM.

BUCUREȘTI Vremea se va menține frumoasă și va fi în ușoară încălzire. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 22 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.

Prognoza meteo DE JOI PANA SAMBATA Valorile termice se vor situa în general peste normele specifice perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima și ultima zi de prognoză

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Tamara Globa a fost numită cea mai norocoasă persoană din a doua jumătate a anului 2025

Publicat

in

Potrivit predicțiilor făcute de Tamara Globa, a doua jumătate a anului 2025 va fi o perioadă de noroc incredibil pentru Taur. Astrologa este convinsă că, în acest moment, reprezentanții zodiei vor experimenta un succes fără precedent în toate domeniile vieții.

Zodiac chinezesc Anca Dimancea: Anul Şarpelui 2025 aduce cutremure, secetă, dar și o serie de revolte sociale. Semnele protejate de destin şi karma bună

Baza unei astfel de prognoze pozitive este mișcarea lui Jupiter, un corp ceresc care simbolizează norocul și dezvoltarea, în zodia Taurului. Acest fenomen astrologic unic, susține Globa, le va oferi oportunități de triumf fără precedent.

Sfera financiară va fi deosebit de favorabilă. Veniturile vor crește semnificativ: sunt posibile câștiguri mari, recompense neașteptate, cadouri scumpe sau întoarcerea datoriilor uitate. Orice noi eforturi depuse se vor încununa de succes dacă Taurul are încredere în intuiția lui, care le va arăta calea cea bună. Acum este un moment ideal pentru investiții riscante și planuri la scară largă: corpurile cerești vor oferi sprijin.

Nici sfera personală nu va fi lăsată fără atenție. Taurul singuratic va avea șansa de a-și întâlni sufletul pereche, iar cei care sunt deja într-o relație vor avea șansa să o întărească. Diferențele de lungă durată vor dispărea, făcând loc armoniei și acordului.

Se anunţă paşi importanţi şi pe scara carierei, cu perspective plăcute – oportunitățile de promovare, încheierea de acorduri profitabile și lansarea de proiecte de succes vor crește semnificativ. Este important să fii hotărât și să nu eviți responsabilitatea.

Zodiac chinezesc pentru luna de Şarpe! Anca Dimancea anunţă tsunami politic, dar o zodie are Steaua Norocului Divin

Cu toate acestea, prognozele astrologice ar trebui considerate ca fiind orientative și nu ca fapte incontestabile. Pentru a obține informații mai precise, este recomandat să creați un horoscop personal. Dar chiar și fără aceasta, Taurul poate conta cu încredere pe succes: a doua jumătate a anului 2025 va fi o perioadă de realizări semnificative și schimbări fericite, mai spune astrologa Tamara Globa pentru sursa citată.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Au rupt logodna, dar și-au dat seama că nu pot trăi unul fără celălalt. Artistul a recunoscut tot: „Este muza mea”

Publicat

in

Logodna dintre Nikolas Sax și iubita lui, Georgiana, a fost reluată și trăiesc din nou o poveste de dragoste intensă. Cei doi sunt împreună de ani buni, iar acum vor să își oficializeze relația.

Citește și: Cum și-a dat Jador seama că Oana Ciocan este femeia potrivită pentru el. Manelistul a „testat-o” înainte de nuntă: „Când o iei, trebuie să o probezi un pic”

Nikolas Sax și Georgiana și-au reluat logodna

Ultima despărțire a avut loc în toamna trecută și părea că este definitivă. Nikolas Sax lăsa atunci să se înțeleagă că lucrurile s-au terminat definitiv, însă lucrurile s-au schimbat între timp.

Manelistul a declarat că de cele mai multe ori iubita lui, Georgiana, îl inspiră în piesele pe care el le face. ”A fost cam singura noastră despărțire mai lungă. Nu putem trăi unul fără celălalt. Nu îți dai seama ce ai avut până nu pierzi. Mai avem nevoie, câteodată – cel puțin eu – să mai stau și singur, să mă regăsesc, mai ales când lucrez la piese mai triste.

Nu mereu, dar uneori îmi imaginez că s-ar întâmpla anumite lucruri și intru atât de puternic în filmul respectiv, doar ca să pot transmite emoția piesei. Dar ea e muza mea în absolut tot: în viață, în muzică, în orice”, a spus Nikolas Sax pentru Spynews.ro.

Cei doi își vor deschide o afacere, în care este implicată toată familia. ”Ea e cam peste tot cu mine, la toate concertele. Dacă pot să o iau cu mine, o iau. În general, când merg la evenimente fără formație, doar cu DJ-ul, ea e acolo, în spate, alături de DJ, mă ajută. E mâna mea dreaptă, e cel mai bun prieten al meu.

Nu am reușit să mai planificăm nunta încă. Momentan lucrăm la campingul din Costinești, un proiect început acum doi ani. Anul acesta îl vom deschide neapărat. Ne-am focusat foarte mult financiar, spiritual și mental pe acel camping, dar avem timp și pentru nuntă, toate vin la timpul lor.

Afacerea este, de fapt, împreună cu tata. E o afacere de familie: tata cu iubita lui, eu cu iubita mea. E chiar în Costinești și cred că e cel mai mare. Nu e doar cu corturi și rulote, am făcut și căsuțe de vară, exact pe gustul meu. Va fi ceva foarte frumos pentru cei care vor să se relaxeze la malul mării”, a mai spus manelistul.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Alertă de la FMI pentru toţi pensionarii din România. Risc major legat de plăți chiar din 2025

Publicat

in

România se îndreaptă spre o perioadă economică marcată de provocări majore, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Documentul FMI evidențiază o serie de vulnerabilități structurale care ar putea afecta semnificativ stabilitatea financiară și socială a țării noastre în următorii zece ani.

Datorie publică în creștere accelerată

Una dintre cele mai alarmante concluzii ale raportului este legată de nivelul datoriei publice, care ar putea atinge 75% din PIB. În paralel, veniturile bugetare sunt estimate să rămână la un nivel relativ scăzut, de 32-33% din PIB. Disproporția riscă să limiteze capacitatea Guvernului de a susține cheltuielile esențiale, în special în domeniile sociale și ale infrastructurii.

Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost FINALIZATĂ, dar nu toţi seniorii şi-au primit deciziile. CALENDAR plată pensii mai 2025

Totodată, pentru anul 2025, FMI estimează o inflație medie de 4,6%, cu o posibilă scădere spre 3,1% în 2026. Chiar dacă pare o evoluție pozitivă, această inflație vine într-un context în care populația este afectată de creșterea prețurilor din anii anteriori. Puterea de cumpărare a românilor rămâne vulnerabilă, mai ales pentru categoriile sociale cu venituri fixe.

Conform raportului, produsul intern brut (PIB) per capita ar urma să ajungă în cinci ani la 51.000 de dolari (la paritatea puterii de cumpărare). Indicatorul nu reflectă neapărat o îmbunătățire a nivelului de trai pentru toți românii, mai ales în condițiile în care inegalitățile sociale persistă și se adâncesc.
Depopulare accelerată: România pierde un milion de locuitori

Un alt semnal de alarmă tras de FMI este legat de scăderea populației. În următorul deceniu, România ar putea pierde aproximativ un milion de locuitori. Acest declin demografic este agravat de migrația externă și de scăderea natalității, aspecte care reduc forța de muncă activă și pun presiune pe sistemele de pensii și sănătate.

Pensii mai 2025. Veste proastă pentru seniorii care şi-au cheltuit economiile pe pască şi miel. Când aduc poştaşii următoarea pensie

Una dintre cele mai critice probleme prognozate pentru România este creșterea sumei plătite în contul pensiilor, urmare a atingerii vârstei de pensionare de către „decreței” – generația născută în perioada 1967-1989, când avortul era interzis prin lege. Această generație numeroasă urmează să iasă la pensie în următorii ani, iar în lipsa unei reforme sustenabile a sistemului de pensii, presiunile asupra bugetului public vor deveni greu de gestionat.

Într-un context în care numărul contribuabililor scade, iar cel al beneficiarilor de pensii crește, este de așteptat ca nivelul pensiilor să fie menținut cu dificultate. FMI avertizează că pensionarii vor resimți cel mai acut efectele acestor dezechilibre economice și demografice. Fără măsuri clare de reformare a sistemului, calitatea vieții pentru această categorie riscă să se deterioreze semnificativ.

România ăn viyiune FMI: o economie fragilă într-o lume în schimbare

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, subliniază că lumea trece printr-o „resetare” a sistemului economic global, după opt decenii de stabilitate relativă. Tensiunile comerciale tot mai mari, incertitudinile politice și schimbările geopolitice reduc perspectivele de creștere economică la nivel global – inclusiv pentru economiile emergente precum România.

„Intrăm într-o nouă eră economică”, a declarat Gourinchas pentru Reuters. „Aceasta va fi caracterizată de escaladarea tensiunilor comerciale și de incertitudinile privind politicile viitoare în contextul noilor condiții financiare și al reducerii creșterii economice în toate regiunile lumii.”

Raportul FMI reprezintă astfel, un serios semnal de alarmă pentru autoritățile române. Fără reforme structurale în domenii precum fiscalitatea, piața muncii, pensiile și demografia, România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și instabilitate socială.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Tolea Ciumac, din nou în fața instanței. Cu ce probleme se confruntă acum luptătorul

Publicat

in

Tolea Ciumac face ce face și ajunge în fața instanței, după ce a pierdut un alt proces similar, în care cerea anularea unei alte sancțiuni. Dosarul respectiv viza o amendă primită toamna trecută, însă judecătorii au decis că polițiștii l-au sancționat pe bună dreptate.

Citește și: Tolea Ciumac, adevărul despre momentul în care a vrut să-l bage în tomberon pe Dan Diaconescu: „Ești jigodie și o să te pedepsesc”

Tolea Ciumac, înconjurat de probleme

Respinge, ca neîntemeiată, plângerea contravențională formulată de petentul CIUMAC ANATOLIE, în contradictoriu cu intimatul INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI MUREȘ. Menține procesul-verbal de constatare a contravenției seria PMSX nr. 0428038/21.09.2024 ca fiind legal și temeinic întocmit”, se arată în portalul de instanță.

Mai mult decât atât, Tolea Ciumac este cercetat penal pentru că ar fi bătut o femeie și doi bărbați din Oradea, care i-ar fi furat portofelul. Despre agresiunea de la Oradea, Tolea a susținut că respectivii ar fi meritat să fie bătuți.

Am pus mâna la buzunar. Portofelul – nu-i! A dispărut, mi-o făcuseră băieții. I-am dat pe toți jos, fața la perete, am început să caut portofelul în taxi, am zis că l-au lăsat pe acolo nu era acolo. Între timp, băieții s-au simțit rău și s-au aruncat pe trotuar.

Când am ieșit, mi-am recuperat portofelul, i-am ciufulit un pic pe băieții ăia doi și fata s-a băgat și ea între noi (…) să facă ea dreptate, să îmi bage degetele în ochi, s-a lovit și ea de o palmă. Cealaltă fată dacă a stat cuminte nu a pățit nimic, nici nu s-a auzit de ea. Acesta este adevărul„, a spus luptătorul, potrivit Spynews.ro.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend