Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Macron atacă cele mai puternice țări din NATO: ‘Ei se opun ca Ucraina să adere în alianță!’

Publicat

in

În timp ce forțele armate rusești avansează, Kievul cere tot mai mult să fie primit în NATO și cere mai mult sprijin de la aliați. Acum, înaintea summitului din SUA, președintele francez a anunțat cine sunt cei din alianță cei care se opun Kievului.

SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a susţinut marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, ce are loc în perioada 9-11 iulie, informează DPA, informează Agerpres.

Macron a ţinut să evidenţieze ”opoziţia solidă” a Statelor Unite şi a Germaniei faţă de invitarea Ucrainei să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice. ”În cele din urmă, va exista o decizie a aliaţilor de a invita Ucraina să se alăture NATO”, a declarat el.

Şeful statului francez s-a referit şi la Summitul NATO din iulie anul trecut organizat la Vilnius, unde Ucraina nu a primit invitaţia de a deveni membră a organizaţiei. ”Ucrainenii au fost destul de enervaţi atunci când au ajuns la concluzia că uşa era deschisă, dar nu atât de mult. Şi cred că scenariul pentru Summitul de la Washington este acelaşi”, a afirmat el.

Reacția lui Olaf Scholz

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări privind sprijinul său pe termen lung pentru Ucraina, ţară care luptă împotriva agresiunii ruse.

Adresându-se înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, Scholz s-a declarat bucuros de ocazia de a reafirma mesajul foarte clar că ”vom susţine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. El s-a referit la livrările de arme şi la iniţiativa adoptată recent de principalele şapte state industrializate ale lumii (G7) privind finanţarea unui pachet în valoare de 50 de miliarde de dolari cu ajutorul dobânzilor obţinute din valorificarea activelor ruseşti îngheţate. În opinia şefului executivului german, acesta a fost un semn de solidaritate faţă de Ucraina, dar şi un mesaj clar adresat Moscovei.

Părerea liderului NATO despre aderarea Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu recent pentru DPA, că speră că Ucraina se va alătura Alianței în următorii 10 ani, informează KORESPONDENT, potrivit Rador Radio România.

De asemenea, acesta a reiterat apelul pentru creşterea ajutorului acordat Ucrainei.

“Cu cât sprijinul nostru este mai puternic, cu atât mai repede se va termina acest război. Cu cât ne luăm mai multe angajamente pe termen lung, cu atât războiul se va termina mai repede.

Acum, Putin crede că ne poate ţine deoparte. Noi trebuie să îl convingem că nu poate rezista mai mult decât noi, iar atunci se vor crea condițiile pentru a pune capăt războiului” – a afirmat şeful NATO.

Ce este de aşteptat să se întâmple la Summitul NATO şi ce perspectivă i se va oferi Ucrainei

Preşedintele Joe Biden şi omologii săi din NATO se întâlnesc la Washington în această săptămână pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizaţii de securitate din lume, chiar în timp ce Rusia îşi accentuează avantajul pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Associated Press, conform News.ro.

Summitul de trei zile, care începe marţi, se va concentra asupra modalităţilor de a reasigura Ucraina de sprijinul durabil al NATO şi de a oferi cetăţenilor săi obosiţi de război speranţa că ţara lor ar putea supravieţui celui mai mare conflict terestru din Europa din ultimele decenii.

O mare parte din ceea ce poate face NATO pentru Ucraina şi, într-adevăr, pentru securitatea globală, este înţeleasă greşit. Adesea, alianţa este considerată ca fiind suma tuturor relaţiilor SUA cu partenerii săi europeni, de la impunerea de sancţiuni şi alte costuri Rusiei până la trimiterea de arme şi muniţii. Dar, ca organizaţie, misiunea sa se limitează la apărarea prin mijloace militare a celor 32 de ţări membre – după modelul jurământului sacru al celor Trei Muschetari: toţi pentru unul, unul pentru toţi – şi la angajamentul de a ajuta la menţinerea păcii în Europa şi America de Nord. Asta înseamnă, de asemenea, să nu fie târâtă într-un război mai amplu cu Rusia, înarmată nuclear.

Înfiinţată în 1949, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost formată iniţial de 12 ţări pentru a contracara ameninţarea la adresa securităţii europene reprezentată de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Contracararea Moscovei face parte din ADN-ul său.

Rândurile NATO au crescut simţitor de la semnarea Tratatului de la Washington în urmă cu 75 de ani, ajungând la 32 de ţări după aderarea Suediei în acest an, îngrijorată de o Rusie tot mai agresivă.

Garanţia de securitate colectivă a NATO – articolul 5 din tratat – stă la baza credibilităţii sale. Este un angajament politic al tuturor ţărilor membre de a veni în ajutorul oricărui membru a cărui suveranitate sau teritoriu ar putea fi atacate. Ucraina ar îndeplini aceste criterii, dar este doar un partener, nu un membru.

Uşile NATO sunt deschise oricărei ţări europene care doreşte să adere şi poate îndeplini cerinţele şi obligaţiile. Este important de menţionat că NATO ia decizii prin consens, astfel încât fiecare membru are drept de veto.

O NOUĂ FIGURĂ LA CONDUCEREA NATO, DUPĂ 10 ANI

Statele Unite sunt cel mai puternic membru NATO. Washingtonul cheltuieşte mai mult pentru apărare decât orice alt aliat şi îşi depăşeşte cu mult partenerii în ceea ce priveşte puterea militară. Aşadar, Washingtonul conduce agenda.

Activitatea de zi cu zi a NATO este condusă de secretarul său general – în prezent, fostul prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg, dar acesta va fi înlocuit la 1 octombrie de prim-ministrul olandez Mark Rutte, un politician experimentat. El vine să-i ia locul lui Stoltenberg – care a avut un mandat extraordinar de 10 ani, început în anul în care Rusia a anexat unilateral Crimeea şi încheiat în plină ofensivă la scară largă a Moscovei asupra Ucraine – , graţie consensului la care au ajuns liderii NATO şi retragerii candidaturii preşedintelui Klaus Iohannis.

Cel mai înalt oficial civil al NATO prezidează reuniunile aproape săptămânale ale ambasadorilor în cadrul Consiliului Nord-Atlantic (CNA), la sediul său din Bruxelles. El prezidează alte “CNA”-uri la nivel ministerial şi reuniunile şefilor de stat şi de guvern. Secretarul general conduce sediul NATO. El nu dă ordine aliaţilor. Sarcina sa este să încurajeze consensul şi să vorbească în numele tuturor celor 32 de membri.

Cartierul general militar al NATO se află în apropiere, în Mons, Belgia. Acesta este întotdeauna condus de un ofiţer american de rang înalt. Actualul comandant suprem al forţelor aliate din Europa este generalul Christopher Cavoli.

CE FACE NATO PENTRU A AJUTA UCRAINA?

Chiar dacă majoritatea aliaţilor cred că Rusia ar putea reprezenta o ameninţare existenţială pentru Europa, NATO nu înarmează Ucraina. Ca organizaţie, NATO nu deţine arme de niciun fel. În mod colectiv, alianţa oferă doar sprijin neletal – combustibil, raţii de luptă, materiale medicale şi veste antiglonţ, precum şi echipamente pentru combaterea dronelor sau a minelor. În schimb, statele membre trimit arme pe cont propriu sau în grupuri.

NATO ajută forţele armate ale Ucrainei să treacă de la doctrina militară din era sovietică la o gândire modernă. De asemenea, contribuie la consolidarea instituţiilor de apărare şi securitate ale Ucrainei.

La Washington, liderii NATO vor aproba un nou plan de coordonare a livrării de echipamente către Ucraina şi a instruirii forţelor sale armate. Liderii vor reînnoi promisiunea că Ucraina se va alătura alianţei într-o zi, dar nu în timp ce este în război.

Aliaţii NATO vor dezvălui un plan de “punte spre aderare” pentru Ucraina şi vor anunţa măsuri pentru consolidarea apărării aeriene a Kievului, a declarat un oficial american de rang înalt sub acoperirea anonimatului. “Aliaţii vor reafirma că viitorul Ucrainei este în NATO, vor face noi anunţuri semnificative cu privire la modul în care vom creşte sprijinul militar, politic şi financiar al NATO pentru Ucraina. Aceasta face parte din puntea Ucrainei către NATO”, a declarat oficialul reporterilor, potrivit Reuters.

Înaltul oficial american a descris planul “punţii către aderare” ca fiind destul de substanţial, care va include coordonarea antrenamentelor, logistica şi dezvoltarea forţelor. “Acesta este un efort foarte serios de a aduce Ucraina într-o poziţie în care va fi pregătită să îşi asume rolurile şi responsabilităţile în cadrul alianţei încă din prima zi”, a declarat oficialul.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a făcut lobby fără succes pentru o invitaţie politică de a adera la NATO la summitul de la Vilnius din vara anului trecut, a declarat că summitul din acest an ar trebui să rezolve problema invitării Kievului să adere. Zelenski este aşteptat să participe la summit.

Înaltul oficial american a mai spus că Statele Unite şi unii aliaţi NATO vor anunţa noi măsuri “pentru a consolida apărarea aeriană şi capacităţile militare ale Ucrainei, pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere”.

MAI MULTE TRUPE PE FLANCUL ESTIC

În timp ce unii aliaţi au lăsat deschisă posibilitatea de a trimite personal militar în Ucraina, NATO în sine nu intenţionează să facă acest lucru. Însă o parte esenţială a angajamentului aliaţilor de a se apăra reciproc este descurajarea liderului rus Vladimir Putin, sau a oricărui alt adversar, de a lansa un atac, în primul rând. Finlanda şi Suedia au aderat recent la NATO din cauza preocupărilor legate de acest aspect.

În al treilea an de război, NATO are acum 500 000 de militari pregătiţi să contracareze orice atac, fie el terestru, maritim, aerian sau în spaţiul cibernetic. Alianţa şi-a dublat numărul de grupuri de luptă de-a lungul flancului său estic, la graniţa cu Rusia şi Ucraina. Aliaţii desfăşoară aproape în permanenţă exerciţii militare. Unul dintre acestea, Steadfast Defender, a implicat în acest an aproximativ 90 000 de soldaţi care au acţionat în întreaga Europă.

CHELTUIELI PENTRU APĂRARE

Datorită cheltuielilor ridicate pentru apărare ale SUA pe parcursul mai multor ani, forţele armate americane beneficiază nu numai de un număr mai mare de trupe şi de arme superioare, ci şi de importante mijloace de transport şi logistică. Totuşi, şi alţi aliaţi încep să cheltuiască mai mult. După ani de reduceri, membrii NATO s-au angajat să îşi majoreze bugetele naţionale de apărare în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Ucraina. Obiectivul era ca fiecare aliat să cheltuiască 2% din produsul intern brut pentru apărare în decurs de un deceniu.

În urmă cu un an, în condiţiile în care nu se întrevedea sfârşitul războiului, aceştia au convenit să facă din 2% un nivel minim al cheltuielilor, mai degrabă decât un plafon. Un număr record de 23 de ţări sunt aşteptate să se apropie de obiectivul de cheltuieli în acest an, faţă de doar trei în urmă cu un deceniu.

Loading

NATIONAL

Guvernul olandez anunță ‘cea mai strictă politică antimigrație’. Va deveni cât mai neatractivă țară posibil pentru solicitanţii de azil

Publicat

in

Guvernul olandez a informat vineri că va introduce în lunile următoare o serie de măsuri de limitare a imigraţiei, la câteva zile după ce Germania a anunţat introducerea de controale la toate frontierele ţării pentru a nu permite intrarea migranţilor nedoriţi, transmite Reuters, conform Agerpres.

Noul guvern olandez, condus de partidul anti-Islam PVV al lui Geert Wilders, a spus că va declara stare de criză naţională în materie de azil, care să îi permită să ia măsuri de limitare a migraţiei fără aprobare din partea parlamentului.

Partide din opoziţie au pus sub semnul întrebării dacă această măsură este necesară sau chiar legală, însă ministrul migraţiilor, Marjolein Faber, membră a PVV, a afirmat că acţionează pe baza posibilităţilor oferite de legislaţia ţării în materie de migraţie. ‘Luăm măsuri pentru a face Olanda cât mai neatractivă posibil pentru solicitanţii de azil’, a declarat Faber vineri.

Guvernul şi-a reconfirmat obiectivul de a solicita o derogare de la regulile de azil ale UE, chiar dacă este probabil că Bruxellesul se va opune, având în vedere că statele UE au convenit deja asupra pactului de migraţie, iar derogările sunt de obicei discutate în faza de negociere.

‘Noi am adoptat o legislaţie, nu te retragi din legislaţia adoptată în UE, acesta este un principiu general’, a răspuns Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, întrebat vineri despre o posibilă derogare pentru Olanda.

Care sunt mutările gândite de Olanda

Guvernul olandez a anunţat că, printre primele măsuri, va pune capăt acordării de permise de azil pe termen nelimitat şi va restrânge semnificativ opţiunile de reîntregire familială pentru cei care au obţinut deja azil.

De asemenea, va începe să lucreze la o lege de criză care ar suspenda toate deciziile privind cererile noi de azil pentru până la doi ani, şi va limita facilităţile oferite solicitanţilor de azil.

Geert Wilders a câştigat anul trecut alegerile cu promisiunea de a impune cele mai stricte reguli din UE în materie de migraţie. El a reuşit să formeze un cabinet cu trei parteneri de dreapta în mai, însă numai după ce a renunţat la ambiţia personală de a deveni prim-ministru.

Executivul este condus de Dick Schoof, un birocrat neales şi fără afiliere politică.

Ca şi vecina sa Germania, Olanda a declarat că va impune, de asemenea, controale mai stricte la frontiere pentru a combate traficul de persoane şi a reduce migraţia ilegală.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rareş Bogdan: Delegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria ce Comisiei Europene măsuri urgente pe piața energiei

Publicat

in

Delegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au solicitat Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncţionalităţile de pe piaţa energiei are au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise, anunţă europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.

”Uniţi pentru scăderea preţului la energie! Am cerut explicaţii Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări semnate de deputaţii Delegaţiei EPP România şi colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria, pentru disfuncţionalităţile de pe piaţa energiei care au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise”, afirmă Rareş Bogdan.

El spune că împreună cu colegii săi a cerut măsuri urgente pentru a combate posibilele urmări dramatice ale acestei perturbări care afectează mai ales Europa de Est.

”Despre ce convergenţă vorbim? Adică vorbim doar, sau şi facem ceva? Mai ales că aceste dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncţionali#mce_temp_url#tate din UE. Deci vrem aşa: cauzele care stau la baza scumpirilor din ţările noastre, ce perspective există şi ce măsuri are în vedere Comisia”, conchide Rareş Bogdan.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Banii strică amitirea lui Michael Klein – Corvinul Hunedoara a renunțat la numele propriului stadion

Publicat

in

Stadionul din Hunedoara, cunoscut până de curând sub numele „Michael Klein”, își schimbă denumirea în „Complexul Sportiv Corvinul 1921 Hunedoara”. Decizia vine în urma unei dispute legale între moștenitoarele fostului fotbalist și autoritățile locale, după ce familia lui Klein a solicitat plata unor sume de bani pentru utilizarea numelui sportivului, considerat un simbol al orașului.

Conform unui comunicat emis de clubul Corvinul Hunedoara, moștenitoarele lui Michael Klein (soția și fiica) au notificat Primăria Hunedoara că dețin marca înregistrată „Michael Klein”. Solicitarea pentru înregistrarea mărcii a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) în martie 2023, iar drepturile au fost obținute în decembrie 2023. Autoritățile locale, în 2011, au decis redenumirea stadionului în onoarea fotbalistului, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

În contextul acestei notificări, Primăria Hunedoara, care deține marca „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, a fost obligată să schimbe denumirea stadionului pentru a evita orice litigiu legal. Astfel, atât stadionul actual, cât și viitoarea arenă ce urmează a fi construită de Compania Națională de Investiții vor purta denumirea „Stadionul Corvinul 1921 Hunedoara”.

Poziția primarului

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a explicat că discuțiile cu moștenitoarele lui Michael Klein nu au dus la o soluție favorabilă pentru păstrarea numelui pe stadion, singura variantă propusă de familie fiind semnarea unui contract de licențiere. Aceasta ar fi presupus plata unor sume de bani, însă primăria consideră că nu există cadrul legal pentru utilizarea fondurilor publice în acest scop.

„Am încercat să găsim o soluție împreună cu moștenitoarele, însă nu am reușit. Respectăm legea și, din acest motiv, suntem nevoiți să schimbăm denumirea stadionului. Este o decizie tristă, mai ales că suporterii și Primăria au menținut vie amintirea lui Michael Klein prin diverse evenimente comemorative, inclusiv prin ridicarea unei statui și organizarea anuală a comemorărilor acestuia”, a declarat primarul Bobouțanu.

Vor și alți bani

Pe lângă schimbarea numelui stadionului, un alt punct de dispută este legat de o cerere privind achitarea sumei de 8.000 de euro, sumă obținută în cadrul unui eveniment organizat în 2021, unde au fost donate tricouri inscripționate cu numele unor jucători emblematici, inclusiv al lui Michael Klein. Familia fotbalistului susține că aceste sume trebuie plătite, actualizate cu inflația și dobânda legală, însă autoritățile locale contestă această solicitare, considerând că nu s-a desfășurat o licitație oficială.

În ciuda acestei situații tensionate, administrația locală subliniază că amintirea lui Michael Klein rămâne vie în inimile locuitorilor din Hunedoara, iar acțiunile de comemorare și respect față de marele fotbalist vor continua, indiferent de statutul legal al mărcii.

Despre Michael Klein

Michael Klein, unul dintre cei mai mari fotbaliști români, a fost un simbol al orașului Hunedoara și al echipei Corvinul. Decesul său tragic, în 1993, la doar 33 de ani, a lăsat o amprentă puternică asupra comunității locale, iar stadionul a purtat numele său timp de peste un deceniu.

Primăria Hunedoara a reiterat faptul că toate acțiunile întreprinse în memoria lui Michael Klein au fost făcute în spiritul respectului și al recunoașterii meritelor acestuia, iar comunitatea locală rămâne atașată de moștenirea sportivă lăsată de fostul internațional.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunităţile afectate de inundaţii, din sudul Moldovei. Am cerut ministrului de Interne sa meargă la faţa locului

Publicat

in

Liderul PNL, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, afirmă că este alături de oamenii din zonele afectate de inundaţii, precizând că a cerut ministrului de Interne Cătălin Predoiu sa meargă la faţa locului şi ”să facă tot ce e omeneşte posibil pentru a limita efectele precipitaţiilor abundente care au cauzat aceste revărsări de ape”.

”Sunt alături de oamenii din comunităţile afectate de inundaţii, din Sudul Moldovei şi urmăresc situaţia încă din momentul în care am fost informat de către ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Am cerut domnului ministru sa meargă la faţa locului şi să facă tot ce e omeneşte posibil pentru a limita efectele precipitaţiilor abundente care au cauzat aceste revărsări de ape”, scrie Ciucă pe Facebook.

El afirmă că, potrivit echipelor de intervenţie de la faţa locului este posibil ca bilanţul victimelor să crească.

”Ministrul Afacerilor Interne m-a asigurat că este în legătură permanentă cu toate instituţiile care depun eforturi la această oră. De asemenea, domnul ministru mi-a confirmat că autorităţile locale şi structurile Inspectoratelor locale pentru Situaţii de Urgenţă acţionează cu toată forţa pentru a salva şi proteja oamenii”, precizează Ciucă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Casa Albă, în stare de șoc după declarațiile lui Vladimir Putin: ‘Un discurs incredibil de periculos!’

Publicat

in

Casa Albă critică discursul „incredibil de periculos” al lui Vladimir Putin privind războiul cu NATO.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri comentariile „incredibil de periculoase” ale lui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO, scrie AFP, conform News.ro.

Preşedintele rus a declarat joi că, dacă Occidentul permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază mai lungă de acţiune, ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Nu am o părere prea bună despre Putin”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, întrebat despre ameninţările preşedintelui rus privind un posibil război între Rusia şi NATO.

Context

Tensiunile dintre Moscova şi aliaţii occidentali ai Ucrainei au urcat încă o treaptă, liderii american şi britanic urmând să discute despre posibilitatea de a autoriza Kievul să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat vineri pe aliaţii săi că „se tem” să evoce posibilitatea de a doborî ei înşişi dronele şi rachetele ruseşti, într-un moment în care ţara sa se confruntă cu o creştere a atacurilor aeriene. El a anunţat că se va întâlni luna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru a-i prezenta „un plan de victorie” pentru Ucraina.

Unda verde pentru utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei a fost vineri pe agenda discuţiilor dintre premierul britanic Keir Starmer şi Joe Biden la Casa Albă, însă nu a fost dată către Kiev.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele Argentinei avertizează cu măsuri dure împotriva greviştilor de la compania aeriană de stat

Publicat

in

Liderul libertariam al Argentinei, Javier Milei, a avertizat cu măsuri dure împotriva piloţilor care au intrat în grevă la compania naţională de transport aerian, relatează BBC preluat de Rador Radio România.

Purtătorul său de cuvânt a declarat că preşedintele va semna un decret prin care va declara aviaţia civilă şi comercială drept serviciu esenţial.

Măsura îi va permite să îi concedieze pe lucrătorii grevişti. Piloţii şi echipajul de zbor al companiei aeriene de stat Aerolineas Argentinas participă la o grevă de 24 de ore.

Liderii Asociaţiei Însoţitorilor de Zbor spun că salariile din sectorul aviatic au pierdut 40% din valoare, de când preşedintele Javier Milei a venit la putere în decembrie 2023.

Milei a redus cheltuielile publice în cadrul unui pachet cuprinzător vizând contracararea uneia dintre cele mai ridicate rate a inflaţiei din lume.

Opoziţia îl acuză pe preşedintele Milei de privarea de fonduri a companiei aeriene de stat pentru a forţa privatizarea acesteia.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend