Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Luni începe Tezaur, iar miercuri se încheie Fidelis de aprilie / Ce inflație estimează BNR pentru T1 și T2 2025

Publicat

in

Românii interesați să-și plaseze banii în titluri de Stat mai au timp câteva zile pentru Fidelis de aprilie 2024. Miercuri se încheie perioada de subscriere, iar ulterior vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB). Pe piață se mai găsesc și emisiuni din anii trecuți, unele la prețuri mai mici decât cele de subscriere.

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

Ce dobânzi oferă Statul la Fidelis de aprilie 2024 și la Tezaur de aprilie – mai

În ceea ce privește Fidelis, dobânzile sunt:

1 an (lei) – 6%

1 an (lei pentru donatorii de sânge) – 7%

3 ani (lei) – 6,85%/an

1 an (euro) – 4%

5 ani (euro) – 5%/an

În ceea ce privește Tezaur, Ministerul Finanțelor începe de luni – 15 aprilie, cu două noi oferte pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6% și 6,85%. Perioada de subscriere se încheie pe 10 mai 2024.

BNR estimează pentru primul trimestru din 2025 o inflație de 3,7%, iar pentru cel de-al doilea de 3,8%. Așadar, ar trebui ca aceste oferte să bată inflația. Totuși, nimeni nu știe viitorul, iar prețurile pot crește mai mult.

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Marcel Ciolacu anunță un sistem care va produce o revoluție în România: Primiți răspuns în 5 minute

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu constructorii din România și le-a explicat acestora că se lucrează la un sistem prin care răspunsurile la o licitație să vină aproape pe loc. Ciolacu a precizat că, în trecut, dura și doi ani să vină răspunsul la o licitație publică, dar singura șansă de dezvoltare a României este să se miște cu viteza luminii în următorii 5 ani, iar procedurile birocratice trebuie făcute cât mai rapid. Ciolacu a mai dat asigurări că în toate ministerele va exista un singur serviciu de avizare, în subordinea ministrului, iar obiectivul este ca aceștia să se miște cât mai rapid pentru a nu ține în loc constructorii.

”Am vrut neapărat să vin azi la acest eveniment important, în fața constructorilor noștri, fiindcă sunt mândru de aceea ce ați reușit, mai ales în ultimii doi ani. Ați doborât un mit, acela că firmele românești nu sunt capabile să construiască autostrăzi, unități sanitare, stadioane sau săli de sport de nivel european!

Astăzi, oriunde ne uităm în țară, vedem șantiere unde constructorii români dovedesc că pot îndeplini standarde tehnice extrem de riguroase. Știu că, deseori, sunt companii străine de renume care refuză să participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiară le arată că profitul nu este cel așteptat. În schimb, firmele noastre își asumă curajos aceste investiții și le finalizează impecabil!

De aceea, în numele Guvernului României, vreau să vă mulțumesc pentru asta! Datorită muncii constructorilor români, reușim să menținem în ultimii doi ani un ritm al investițiilor fără precedent.

Un sector care contribuie cu 8% la PIB-ul anual al României, având creștere de la an la an, este un motor al economiei și va continua să reprezinte o prioritate a guvernării. Pentru mine, în mod special, lanțul de valoare din construcții înseamnă un ecosistem prioritar în economie și un pilon strategic pentru dezvoltarea țării.

Interesul meu, ca premier, este să ajut firmele românești din acest domeniu să se dezvolte, să-și crească afacerile și să angajeze mai multă forță de muncă. Știu că, astfel, ați reușit deja să aduceți acasă o parte dintre românii plecați la muncă în diaspora, pentru că le oferiți angajaților calificați salarii de peste 2000 de euro!

Avem miliarde de euro din fonduri europene disponibile pentru digitalizare și inovare. Știu că acesta este unul dintre subiectele majore de dezbatere al reuniunii de azi. Sunt gata să ne așezăm la discuții împreună cu ministrul fondurilor europene ca să găsim soluții pentru a construi axe pe care firmele de construcții să poată aplica. Deoarece, pentru a rămâne competitive, firmele românești au nevoie să integreze noi tehnologii și să dezvolte, la rândul lor, inovații tehnologice care să le crească productivitatea.

Mă bucur să văd că acest eveniment este rezultatul asocierii cu mediul universitar care poate oferi o resursă umană extrem de valoroasă industriei construcțiilor. Toți știm că resursa umană reprezintă una dintre marile priorități ale economiei. Iată de ce, Guvernul alocă un miliard de euro consorțiilor de învățământ dual, unde să creștem specialiștii de care firmele noastre au nevoie. Aștept inclusiv sprijinul companiilor din construcții care să susțină obiectivul nostru de a crește numărul de locuri în învățământul dual la 50.000. Doar în construcții nevoia de angajați este deja cu mult peste 100 de mii de oamenii și numai cu muncitori asiatici nu vom putea rezolva această problemă.

Ciolacu promite reformă și viteză crescută

Închei prin a vă spune că, în vizitele mele prin țară, ocaziile când discut cu constructorii sunt printre momentele mele favorite. Indiferent dacă suntem munteni, moldoveni, olteni sau ardeleni, toți sunt oameni direcți, cu mult umor și cu o înțelegere specială a vieții. Sunt oamenii pe care îi admir enorm și care, pentru mine, reprezintă un model. Deoarece eu cred sincer că România are nevoie de lideri care să construiască, nu să dezbine. România are nevoie de lideri care să construiască, nu să promoveze ura. Vă dau un simplu exemplu: am avut 10 premieri, în ultimii 10 ani. În această perioadă, România se poate dezvolta mai mult decât oricând. De fapt, este ultimul tren pentru România, dacă în următorii 5 ani nu vom profita, această sustenabilitate în construcții va fi pe termen scurt. Trebuie să investim în digitalizare, în învățământ dual, în construcții, în servicii altfel nu-ți revin românii în țară, dacă nu au serviciile cu care s-au obișnuit afară. După ce se fac aceste investiții, trebuie să finalizăm toate reformele pentru ca România să fie o țară sustenabilă.

Ne aflăm în epoca în care la o licitație, ca să vi se dea răspunsul durează 6 luni. Înainte dura doi ani. Noi vrem să profităm de inteligența artificială, iar cei vizați nu trebuie să aducă zeci de hârtii. Putem conecta inteligența artificială cu expertiza inginerilor, mediului universitar și specialiștilor, iar răspunsul la o licitație se va da în 5 minute. Este adevărat, pe urmă cred că le va lua 48 de ore să le pună într-un proces verbal. Dacă nu vom înțelege aceste lucruri, România nu se va dezvolta. Vom continua să inventăm apa caldă, vom continua să fim cei mai mândri dintre toți și vom continua să găsim, mai ales noi politicienii, explicații de ce nu s-a putut face și, mai ales, că adversarii politici sunt de vină.

Eu aleg să fiu, ca și dumneavoastră, un constructor.”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Agresorul soţului lui Nancy Pelosi, condamnat din nou la 30 de ani de închisoare

Publicat

in

Bărbatul condamnat pentru că l-a atacat cu un ciocan în 2022 pe soţul lui Nancy Pelosi, fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a primit din nou marţi o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, fără nicio modificare a sentinţei iniţiale, după ce cazul a fost redeschis astfel încât el să poată vorbi în timpul audierii finale, au informat mass-media locale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

David DePape a fost condamnat iniţial la 30 de ani de închisoare pe 17 mai pentru că a intrat prin efracţie în casa lui Nancy Pelosi din San Francisco în dimineaţa zilei de 28 octombrie 2022 şi l-a lovit în cap cu un ciocan pe Paul Pelosi, într-un atac motivat politic.

Nancy Pelosi se afla la Washington în momentul atacului.

În timpul audierii iniţiale, judecătoarea Jacqueline Scott Corley nu i-a oferit lui DePape şansa de a se adresa instanţei, o “eroare clară” conform regulilor judiciare federale, a scris judecătoarea într-un dosar a doua zi.

Ea a programat o audiere pentru marţi pentru a rezolva problema, permiţându-i lui DePape să vorbească. El a făcut acest lucru, cerându-şi scuze pentru atac, înainte ca judecătoarea Corley să-l condamne din nou la 30 de ani de închisoare, a raportat ABC7, filiala locală ABC din San Francisco.

În noiembrie, un juriu l-a găsit pe DePape vinovat de încercarea de a răpi un oficial federal şi de agresarea unui membru al familiei unui oficial federal. Procurorii au afirmat că bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost influenţat de teoriile conspiraţiei de extremă dreapta, cunoscute sub numele de QAnon.

Paul Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a suferit fracturi de craniu şi alte răni care îl afectează în continuare, potrivit unei scrisori depuse în instanţă. Pe lângă ameţeli şi o placă de metal în craniu, Pelosi a spus că are probleme cu echilibrul şi suferă de leziuni permanente ale nervilor la mâna stângă.

DePape se confruntă cu acuzaţii separate ca urmare a intrării prin efracţie şi a atacului asupra lui Pelosi, inclusiv tentativă de omor. Aceste acuzaţii i-ar putea aduce o pedeapsă cuprinsă între 13 ani de închisoare până la închisoare pe viaţă. El a pledat nevinovat.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend