Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Luați la țintă: Cine sunt liderii politici care au fost împușcați sau înjunghiați în ultimii ani

Publicat

in

Premierul slovac Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost rănit miercuri într-o tentativă de asasinat, la Handlová, un oraș din centrul Slovaciei, la scurt timp după o ședință de guvern, iar viața acestuia se află în pericol. Agenția France-Presse prezintă cazurile altor cinci lideri politici din întreaga lume care au fost ținta unor atacuri armate în ultimii ani.

Premierul slovac Robert Fico face cu mâna mulțimii înainte de ședința de guvern din orașul Handlova, înainte de a fi împușcatFoto: Radovan Stoklasa / AP / Profimedia

Într-un episod dramatic care a provocat unde de șoc în Japonia, o țară cu un nivel scăzut al criminalității legate de utilizarea armelor de foc, fostul premier Shinzo Abe, care demisionase din funcție în 2020, dar care a rămas o voce politică-cheie, făcea campanie pentru partidul său de guvernământ când un trăgător singuratic l-a împușcat mortal, pe data de 8 iulie 2022.

Bărbatul acuzat de uciderea lui Abe l-a vizat pe fostul lider crezând că acesta avea legături cu Biserica Unificării, față de care ucigașul avea puternice resentimente din cauza donațiilor masive pe care mama lui le făcuse sectei.

Președintele haitian Jovenel Moise a fost împușcat mortal în miez de noapte, pe 7 iulie 2021, în reședința sa privată din Port-au-Prince, de o bandă de 28 de mercenari.

Soția acestuia, Martine, a fost și ea împușcată, dar a supraviețuit.

Moartea lui a afundat și mai mult în tulburări sociale țara insulară din din America Centrală în care bandele deja fac legea.

Cei mai mulți dintre atacatorii președintelui Moise erau foști soldați columbieni.

O investigație americană a dezvăluit că doi bărbați aflați la conducerea unei firme de securitate din Miami au pus la cale un plan pentru a-l răpi pe Moise și a-l înlocui cu un cetățean haitiano-american.

Pe 3 noiembrie 2022, fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan (un fost superstar al cricketului) a fost lovit de mai multe focuri de armă în timp ce camionul său cu plafon deschis își croia drum pe o stradă aglomerată din orașul Wazirabad, în estul țării.

Khan, care fusese înlăturat de la putere la începutul acelui an după ce a pierdut sprijinul armatei, se afla în campania pentru alegerile anticipate.

Guvernul a anunțat că tentativa de asasinat a fost opera unui atacator singuratic, iar poliția a „scurs” o înregistrare video cu o „mărturisire” a acestuia, un proprietar al unui magazin de vechituri, înregistrare în care spune că a acționat pentru că mitingul lui Khan a întrerupt chemarea musulmanilor la rugăciune.

Pe 1 septembrie 2022, un bărbat a încercat să o împuște pe vicepreședinta Argentinei, Cristina Kirchner, de la mică distanță, în timp ce aceasta își saluta susținătorii adunați în fața casei sale din Buenos Aires, însă arma nu a funcționat.

Kirchner, președintă din 2007 până în 2015, care este o figură de centru-stânga extrem de polarizantă în Argentina, se confrunta în acel moment cu acuzații de corupție care au divizat acerb națiunea între susținătorii și oponenții mișcării sale peroniste.

Agresorul ei, un bărbat brazilian care a crescut în Argentina, a fost văzut în imagini publicate pe rețelele de socializare purtând tatuaje asociate cu simbolistica nazistă.

Pe 6 septembrie 2018, candidatul prezidențial brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a fost înjunghiat în abdomen în timpul campaniei electorale de către un atacator considerat ulterior inapt din punct de vedere mental pentru a fi judecat.

Bolsonaro, un fost căpitan de armată și supranumit „Trump de la tropice”, a fost supus unei intervenții chirurgicale abdominale în urma atacului și a continuat campania, câștigând ulterior alegerile.

El a fost președinte pentru un singur mandat, pierzând candidatura de realegere în fața veteranului politician de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, predecesorul său în funcție.

Urmărește cele mai recente informații despre împușcarea premierului slovac Robert Fico LIVE, AICI.

Citiți și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Melinda French Gates anunţă o donaţie de un miliard de dolari pentru cauza femeilor

Publicat

in

Melinda French Gates, fosta soţie a cofondatorului Microsoft Bill Gates, a anunţat marţi că va dona un miliard de dolari persoanelor şi organizaţiilor care sprijină cauza femeilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul a fost făcut într-o perioadă în care militanţi şi politicieni de stânga din Statele Unite denunţă un regres în ceea ce priveşte lupta pentru drepturile femeilor în această ţară în contextul înmulţirii interdicţiilor privind avortul în diferite state americane.

”În aproape 20 de ani petrecuţi ca activistă pentru femei şi tinere fete, am învăţat că vor exista mereu oameni care spun că nu este momentul potrivit pentru a vorbi despre egalitatea de gen”, a declarat filantroapa într-un articol publicat în The New York Times.

”Este frustrant şi este o viziune pe termen scurt”, a adăugat ea.

Melinda Gates, fosta preşedintă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, una dintre cele mai influente organizaţii filantropice din lume, a anunţat în urmă cu două săptămâni că urmează să părăsească această organizaţie creată împreună cu fostul ei soţ, Bill Gates.

Sprijină cauze legate de sănătate şi reducerea sărăciei

Ultima ei zi în cadrul fundaţiei, care sprijină în principal cauze legate de sănătate şi pentru reducerea sărăciei, va fi 7 iunie.

”A sosit momentul să abordez următorul capitol în activitatea mea filantropică”, a explicat Melinda French Gates la jumătatea lunii mai, adăugând că dispune de suma de 12,5 miliarde de dolari pe care o va folosi ”pentru a sprijini femeile şi familiile”.

Marţi, ea a precizat că o primă tranşă de un miliard de dolari va fi donată prin intermediul unor burse şi subvenţii oferite de organizaţia ei, Pivotal, ”către organizaţii care activează în Statele Unite în domeniul protejării drepturilor femeilor şi care contribuie la sporirea puterii şi influenţei acestora”.

Melinda French Gates a mai afirmat în acelaşi editorial că, după hotărârea Curţii Supreme americane din 2022 care a decis anularea garanţiei federale a dreptului la avort, a simţit nevoia de a redirecţiona o parte din finanţările pe care le oferă către lupta pentru drepturile reproductive ale femeilor din Statele Unite şi nu doar către cele din străinătate.

”De prea multă vreme, lipsa banilor a forţat organizaţiile care luptă pentru drepturile femeilor să adopte o atitudine defensivă, în timp ce inamicii progresului au trecut în ofensivă, iar eu vreau să ajut la reechilibrarea raportului de forţe”, a mai spus ea.

Problema dreptului la avort s-a impus ca una dintre temele majore în campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Joe Biden şi democraţii încercând să profite de pe urma nemulţumirilor unei majorităţi a electoratului ca urmare a restricţiilor impuse în circa 20 de state americane.

Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski, la un pas să fie asasinat chiar de oamenii săi. Complot cu Vladimir Putin

Publicat

in

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost la un pas să fie asasinat chiar de oamenii lui. Serviciile secrete din Ucraina au descoperit că doi ofițeri de securitate au fost cooptați de serviciile speciale din Rusia și ar fi divulgat informații prețioase, cum ar fi rutele liderului de la Kiev.

Cei doi au fost deja arestați și audiați pentru ca ofițerii ucraineni să afle cât și ce anume știu cei doi suspecți și, mai ales, ce au transmis rușilor.

Potrivit The Times, ofițerii de informații de la Kiev au monitorizat acțiunile celor doi colonei din serviciul de securitate ucrainean. Așa au aflat că primul colonel era recrutat și infiltrat în Ucraina încă din anul 2014 și ulterior a luat sub aripa lui și un alt coleg.

Planul celor doi era să îl ucidă pe președintele Zelenski și pe șeful spionajului ucrainean și chiar ar fi pus la cale asasinatul. Și-ar fi cumpărat drone kamikaze și mine antipersonal. Știau de drumurile pe care urmau să le facă cei doi lideri iar în telefoanele lor s-au găsit traseele pe care urmau să le facă.

După ce au avut dovada trădării celor doi, ofițerii ucraineni i-au arestat

Au făcut percheziții la ei acasă după care i-au audiat încercând să afle ce știu dar și ce informații ar fi trimis rușilor. Așa au aflat că primeau lunar de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei câte trei mii de dolari în schimbul informațiilor din interiorul serviciilor ucrainene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend